Adaptați-vă prezența online pentru piața din Australia

Ghid pentru a vă adresa clienților australieni

1 Prezentare generală

Am creat acest ghid pentru a vă ajuta să vă apropiați de clienții australieni. O prezență pe web adaptată culturii australiene îi va face pe clienți să fie receptivi și le va da încrederea de a face afaceri cu dvs. Dacă vă ocupați corect de detalii, veți începe cu dreptul aventura în noua piață.

2 Limba principală

Limba principală vorbită și scrisă în Australia este engleza australiană. Cu toate că este vorba de o țară cu o mare diversitate culturală, majoritatea clienților se așteaptă la o comunicare în engleză.

Ortografia englezei australiene este foarte asemănătoare cu cea a englezei britanice și diferă de cea a englezei americane. De exemplu, multe cuvinte din engleza australiană se scriu cu un „u” în plus, care nu este prezent în engleza americană.

Iată un exemplu:

Australia SUA
Favour Favor
Colour Color
Honour Honor

Cu toate acestea, unele substantive proprii, cum ar fi Labor Party (Partidul Muncii din Australia) și Victor Harbor sunt ortografiate fără „u”.

Engleza australiană folosește „s” în locul literei „z” utilizate de engleza americană.

Australia SUA
Organise Organize
Maximise Maximize
Stylise Stylize

Sfat

Engleza australiană folosește, într-adevăr, unele ortografieri ale englezei americane, cum ar fi „program”, în loc de „programme”.

Multe cuvinte din engleza australiană diferă de cele din engleza britanică și sunt cuvinte din engleza americană. Ca să știți la ce să vă așteptați: multe cuvinte sunt identice cu cele din engleza britanică.

Engleza australiană Engleza britanică Engleza americană
Mobile Phone Mobile Phone Cell Phone
Public holiday Bank holiday Public holiday
Main street High street Main street
ATM Cash machine ATM
Toll-free Freephone Toll-free
Soccer Football Soccer
Taxi Taxi Cab
Autumn Autumn Fall

3 Caracterul formal

Trebuie să vă adresați clienților australieni într-un limbaj formal sau informal?

Australienii folosesc un limbaj informal atât în comunicările scrise, cât și în cele orale. Chiar și politicienii folosesc un limbaj colorat atunci când sunt intervievați de presa lor națională.

Clienții australieni se vor aștepta să fiți prietenoși și politicoși. Dacă aveți îndoieli, optați pentru o adresare mai formală, dar prietenoasă.

Australienii sunt obișnuiți să vadă anunțuri care sunt adesea informale și distractive. Pentru majoritatea descrierilor de produse se folosește, de asemenea, un limbaj informal. Uneori, acesta poate fi chiar jucăuș.Printre aceste produse se numără YouTube, Gmail și Google Play.

Dacă oferiți un produs financiar, un serviciu juridic sau vorbiți despre bani, trebuie să folosiți un ton și un stil formal.

4 Sistemele și formatele numerice

Numerele

Separatorul pentru zecimale

Se folosește punctul (.),
de ex., 1.5 ore.

Miile și zecimalele

Nu există niciun separator între 1000 și 9000,
de ex., 1524 de persoane.

Apoi se folosește virgula: 10, 000, 100,000, 1,000,000,
de ex., 19,524 de persoane

Numerele de telefon

Numerele de telefon au, de obicei, un format în care prefixul local este urmat de un număr alcătuit din opt cifre (+02) 1234 5678. Numerele de mobil încep de obicei cu 04 și urmează acest format: 0412 345 678.

Numerele internaționale încep cu prefixul de țară 61, urmat de 0, care se adaugă înaintea prefixului local,
de ex., (61) 2 1234 5678.

Numerele de mobil urmează formatul (61) 123 456 789.

Prefixul pentru numerele cu apel gratuit este 1800.

Bine de știut

De obicei, australienii scriu cu litere numerele de la 1 la 9 (unu, cinci, nouă), iar numerele din două cifre se scriu cu cifre (12, 24 etc). Separatorul pentru intervalele de numere este cratima (–),
de ex., 11–19 persoane.

5 Formatul monedei

Australienii folosesc dolari și cenți australieni. Acestea sunt reprezentate prin simbolul pentru dolar ($), iar codul său comercial de trei litere este AUD.

Valorile bancnotelor sunt de 100, 50, 20, 10 și 5 AUD.

Valorile monedelor sunt de 1 AUD, 2 AUD, 50 cenți, 20 cenți, 10 cenți și 5 cenți AUD.

6 Datele, orele și zilele lucrătoare

Formatele de dată și oră

În Australia, formatul de dată este ZZ/LL/AA,
de ex., 24/03/17.

Dacă data este scrisă complet, aceasta trebuie să aibă formatul: „24 martie 2017” (fără virgule și fără terminații pentru numere ordinale).

Atunci când scrieți datele complet, inclusiv ziua, puneți o virgulă după zi,
de ex., luni, 27 martie 2017.

7 Formatele de oră

În Australia se folosește formatul de 12 ore.

În limbajul cotidian și în majoritatea contextelor, se preferă formatul de 12 ore, iar orele trebuie scrise ca 9:35 PM sau 6:21 AM.

Formatul de 24 de ore este preferat pe dispozitive digitale precum computere, telefoane, tablete etc. Este formatul standard pentru Android, unde ca separator sunt folosite două puncte, de ex., 14:24.

8 Zilele lucrătoare

Zilele lucrătoare standard sunt luni – vineri, 9:00 – 17:00. Weekendurile înseamnă sâmbăta și duminica.

9 Lucruri de evitat pe piața australiană

Fiecare cultură are diverse superstiții și tradiții de care trebuie să țineți întotdeauna cont, mai ales când intrați pe o piață nouă. Australienii consideră că numărul 13 poartă ghinion, dar nu iau prea în serios această superstiție.

10 Reguli importante

Iată cele mai importante cinci sfaturi de traducere, care vă vor ajuta scrieți ca un localnic:

  1. țineți cont de diferențele de ortografie, punctuație, prețuri, formate de dată, unități de măsură, terminologie etc.;

  2. nu folosiți cuvinte și expresii colocviale din limba dvs., întrucât este posibil ca acestea să nu aibă corespondent în Australia. Printre exemple se numără argoul.

  3. țineți cont de diferențele culturale, astfel încât să nu derutați sau să jigniți publicul australian. Evitați clișeele culturale, cum ar fi „put a shrimp on the barbie” („pune o crevetă pe grătar”) și „G’day mate!” („Salutare, frate!”), pentru că majoritatea australienilor nu se exprimă astfel.

  4. pentru a adapta textele de marketing la publicul australian, solicitați unui nativ să vi le citească înainte de a le lansa pe piață;

  5. australienilor le place să prescurteze totul. De aceea, la „barbeque” (grătar) ei zic „barbie”, „this afternoon” (după-amiaza aceasta) este „this arvo”, la „breakfast” (mic-dejun) ei zic „brekkie”, iar la „university” (universitate) spun „uni”.

11 Reguli suplimentare

Aflați din ghidul nostru pentru localizare cum să vă asigurați că site-ul dvs. este adaptat tonului și limbii.