Vânzările companiei airBaltic urcă din ce în ce mai sus

Aflați cum au ajutat localizarea campaniilor și alte soluții oferite de Google compania să își îndeplinească obiectivul

Obiective

  • Să sporească gradul de cunoaștere a mărcii
  • Să sporească numărul de vânzări în afara pieței interne
  • Să sporească eficiența marketingului digital al companiei airBaltic

Abordare

  • Să creeze o metodologie a cererii pieței bazată pe trasee, care să permită estimarea cererii pentru anumite trasee
  • Să creeze un tablou de bord operațional, bazat pe date, pentru a monitoriza și a gestiona activitatea digitală
  • Să analizeze în permanență datele și să optimizeze campaniile în consecință
  • Să localizeze campaniile pentru fiecare țară vizată

Rezultate

  • O creștere de 125 % a vânzărilor pentru pasageri prin Google Ads
  • Costul pentru fiecare segment a scăzut de cel puțin patru ori
  • Este estimată o creștere a numărului de pasageri pe fondul scăderii continue a costurilor pentru fiecare segment

airBaltic are sediul în Riga, Letonia, și își desfășoară activitatea în Europa, fiind compania aeriană regională a țărilor baltice. airBaltic face legătura între piața sa internă și Europa, țările nordice, Orientul Mijlociu și Comunitatea Statelor Independente, având zboruri către 60 de destinații.

Compania aeriană a fost creată în 1995 și a urmat un plan ambițios de dezvoltare până în anul 2020. În plan este inclusă o flotă reînnoită de 30 de aeronave, printre care și șapte noi modele Bombardier CS300; airBaltic a devenit astfel prima companie aeriană din lume care folosește astfel de aeronave de ultimă generație.

Cu o prezență puternică pe piața internă, airBaltic a dorit să sporească gradul de cunoaștere a mărcii și să crească numărul de vânzări înregistrate în afara pieței sale principale, generând astfel un impact considerabil într-un mod rentabil. Prin urmare, compania a decis să se axeze pe marketingul digital, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a urmări și de a măsura date.

airBaltic a încheiat un parteneriat cu Google pentru a stabili o metodă de estimare a cererii pieței, bazată pe trasee. Astfel, compania a identificat piețele externe cele mai interesate, limbile în care trebuie localizate campaniile și dinamica sezonieră. Apoi, a configurat noi indicatori cheie ai performanței (ICP), pentru ca activitățile campaniilor să corespundă obiectivelor comerciale.

Deoarece a folosit o soluție automatizată personalizată, airBaltic a reușit să difuzeze campanii afișate în căutarea plătită în zece limbi, precum și să ilustreze performanța față de ICP-uri într-un tablou de bord operațional, bazat pe date. Marketingul companiei se bazează acum pe analiza datelor și pe statistici. Dacă ratele de conversie ale unei campanii sunt încurajatoare, airBaltic poate acum să maximizeze potențialul activității respective.

airBaltic folosește o abordare centrată pe utilizator pentru a interacționa cu clienții în calea acestora către achiziție, prin intermediul campaniilor în Rețeaua de căutare Google. În plus, compania a folosit campanii în Rețeaua de display pentru a spori gradul de cunoaștere a mărcii și campanii de remarketing pentru a atrage din nou clienții care nu au finalizat o achiziție. Google a contribuit la localizarea campaniilor pentru fiecare țară vizată nouă.

95 % din bugetul de marketing al companiei airBaltic este acum cheltuit pentru activitățile digitale. Jumătate din respectivul buget este acordat campaniilor în Rețeaua de căutare, iar restul este folosit pentru remarketing și anunțuri grafice.

Comparativ cu campaniile de testare inițiale pentru cinci trasee diferite, costurile pentru fiecare segment au fost reduse de cel puțin patru ori, iar acest procent este în continuă îmbunătățire. În 2016, airBaltic a înregistrat o creștere de 10 % a numărului de pasageri și o creștere ulterioară de 22 % în 2017.

„Colaborarea cu Google este foarte importantă pentru noi. Ne dezvoltăm pe piețe în cadrul cărora nu am avut influență până acum. Posibiltatea de a analiza date despre noile piețe înseamnă că vom putea atrage și mai mulți clienți noi în viitor.” Jouni Oksanen, vicepreședintele departamentului de marketing, comerț electronic și vânzări, airBaltic