Aflați aspectele juridice legate de export

Explicații despre conformitatea privind exportul

E mult mai simplu să vindeți în alte țări atunci când cunoașteți legile privind exportul și chestiunile administrative legate de comerțul internațional. Cunoașterea regulilor de bază referitoare la taxele legale, documentație și reglementări vamale pentru anumite piețe vă ajută să luați decizii informate.

Aspecte juridice de care trebuie să țineți cont atunci când exportați

Dacă activitatea de export este nouă pentru dvs., de cele mai multe ori abordarea cea mai bună este o strategie de export modestă, urmată de acumularea experienței. Încă de la început, trebuie să țineți cont de trei aspecte esențiale pentru a vă asigura că intrarea pe piețele străine noi este încununată de succes.

1. Trebuie să plătiți taxe vamale și să parcurgeți proceduri vamale?

În multe cazuri, taxa vamală se achită către țara în care sunt importate bunurile dvs. Această taxă este stabilită în funcție de clasificarea din sistemul tarifar armonizat sau de codul mărfurilor în care se încadrează bunurile dvs.

Sistemul tarifar armonizat este un sistem de nume și cifre standardizat la nivel internațional, folosit pentru a clasifica produsele comercializate, care se aplică în peste 200 de țări.

Codurile mărfurilor se folosesc atunci când completați documentele pentru vamă și au rolul de a simplifica procesul. Codurile de opt cifre se aplică exporturilor în afara UE sau care sunt transferate în cadrul UE, iar codurile de zece cifre se aplică importurilor din afara UE.

Dacă țara în care importați are un acord comercial cu țara din care vindeți sau dacă ambele țări fac parte din aceeași uniune vamală, este posibil să fie nevoie de mai puține documente și de mai puțin efort pentru export și import.

De exemplu, dacă exportați din Regatul Unit și importați în Germania sau invers, de obicei nu este necesară vămuirea pentru bunurile dvs. Totuși, această situație s-ar putea schimba după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

2. Trebuie să vă înregistrați în scopuri de TVA în țara în care exportați?

Înregistrarea în scopuri de taxă pe valoare adăugată (TVA) presupune mai multe acte și contabilitate specială. De aceea, companiile care exportă la o scară mai mică aleg uneori alte soluții. Dacă exportați la scară redusă, se recomandă să apelați la serviciile unui distribuitor sau să angajați un specialist care să se ocupe de administrarea TVA.

3. Țara din care exportați impune anumite cerințe?

Pentru anumite bunuri poate fi nevoie de o licență de export, dacă produsele respective ridică probleme de politică externă sau siguranță națională. Aici se încadrează articole comerciale cu potențial de utilizare militară sau produse de criptare.

Licența de export implică obținerea unei aprobări prealabile de la guvernul țării exportatoare. Astfel, bunurile vor putea fi trimise într-o anumită țară de destinație. Este posibil ca unele țări chiar să aplice o taxă de export, însă acest lucru este neobișnuit.

Autoritățile comerciale guvernamentale au foarte multe informații și sfaturi referitoare la chestiuni legate de taxe vamale, taxe și licențe de export și de alte responsabilități privind conformitatea.

Mai multe informații sunt disponibile la GOV.UK.

Probleme legate de plăți

Exportul ridică și multe probleme legate de procedurile și termenele de plată. Acestea pot fi mai complicate atunci când exportați și trebuie să facă parte din planurile dvs. legate de fluxul de numerar.

Țineți cont de aceste întrebări:

  • Produsele exportate sunt plătite înainte sau după livrare? *Oferiți linii de credit cumpărătorului?
  • Compania își poate finanța exporturile din capitalul de lucru?
  • Compania va trebui să folosească surse externe pentru a-și finanța exporturile?

În plus, bunurile exportate necesită timp pentru a fi ambalate, transportate și vămuite în țara de destinație. Adesea, sunt supuse unor riscuri mai mari de deteriorare sau pierdere, fapt care poate afecta termenul de plată și care poate duce chiar la neplată.

Pentru a rezolva această problemă, există organizații specializate care oferă asigurări sau aranjează credite pentru facilitarea schimburilor comerciale.

Condițiile de livrare internaționale (Incoterms) clarifică și uniformizează condițiile folosite în contractele dintre importatori și exportatori. Înțelegerea acestor condiții este esențială pentru a înțelege costurile suplimentare și durata de livrare pentru comerțul transfrontalier. Aceste costuri îi revin de obicei clientului dvs.

Citiți mai multe despre condițiile Incoterms în ghidul nostru privind livrarea internațională.

Înainte să începeți, familiarizați-vă cu principalele probleme juridice și administrative privind piața pe care exportați, deoarece acest lucru vă va ajuta să creați o strategie de export coerentă de la bun început.