1
מבט כולל
האתגר
אחרי שתבחרו את אסטרטגיית האחסון הרצויה ותטפלו בכל השיקולים בנושאי ציות לרגולציה, מיסוי ודרישות משפטיות, האתגר המרכזי הוא התכנון של אסטרטגיית השינוע. ההיבט הזה בניהול העסק ישפיע באופן ישיר על חוויית הלקוח, ולכן גם על צמיחת העסק ושיעור ההמרות.
המטרה
לבחור אסטרטגיית שינוע שעולה על ציפיות הלקוח תוך עמידה ביעדי העלות שקבעתם.
שינוע הוא תחום יחסית מורכב. במאמר הזה חילקנו אותו ל-3 חלקים:
*שינוע סחורה נכנסת – רוב הייצור מתבצע באסיה, ולכן יש צורך באסטרטגיה מתאימה להובלה באוויר, בים או ברכבות כדי לשנע מוצרים מאסיה אל האזורים שהמוצרים נמכרים בהם.
-
שילוח חבילות אל הלקוח – רלוונטית לסוחרים בתחום המסחר האלקטרוני. בדרך כלל העלויות של שינוע חבילה יוצאת הן חלק מהותי בדוח הרווח וההפסד של הלוגיסטיקה.
לכן צריך להתמקד ביצירת אסטרטגיה שמאפשרת עלות משתלמת, אך גם אספקה מהירה ללקוח.
-
הובלה יוצאת מסוג 'משלוח מטען חלקי' (LTL) או 'משלוח מטען מלא' (TL) – רלוונטית לסוחרים שמספקים סחורה למרכזי הפצה ולחנויות של קמעונאים או אל החנויות הקמעונאיות של עצמם. רלוונטית גם לחברות שילוח שרוצות למסור סחורה לחברות תובלה המספקות מוצרים עד בית הלקוח. משלוחים אל בית הלקוח מהווים את נתח הפעילות הגדול ביותר, ולכן מהווים את הסיכון הגדול ביותר לרשת. כדי ליצור שרשרת אספקה אפקטיבית, חשוב להקים מערך תפעול יעיל להפצה מקומית. כדאי גם להכיר את הספקים ואמצעי ההובלה הזמינים בכל אזור כדי שתבינו מהן החלופות הטובות ביותר שבעזרתן תוכלו לעמוד בדרישות האספקה הקמעונאיות במרכזי ההפצה או בחנויות של קמעונאים. בחירת השותפים המתאימים תעזור לכם ליצור רשת יעילה עם אפשרויות גמישות ויכולת להתרחב.
3
חבילה יוצאת
חוויית אספקת חבילות מדורגת באופן עקבי כאחד מהגורמים העיקריים שמשפיעים על שימור לקוחות ומסייעים לצמיחת המסחר האלקטרוני. בניית אסטרטגיה לאספקת חבילות עלולה להיות מורכבת, כי מצד אחד הלקוחות מצפים לאספקה מהירה, ומצד שני תמיד מופעל לחץ להוריד את עלות השינוע. יש לקבוע אסטרטגיה שונה לאספקת חבילות במדינות שונות, בהתאם לציפיות של הלקוחות המקומיים.
באופן כללי, אפשר לחלק את אסטרטגיית אספקת החבילות לשני חלקים: 1. השינוע אל הלקוח הכולל את אסטרטגיית ה-First mile (ההעברה לחברת השילוח המרכזית) ואת אסטרטגיית ה-Last mile (קטע ההובלה האחרון עד לבית הלקוח). 2. האיסוף וההובלה של המוצרים שהלקוחות מחזירים.
אל הלקוח:
-
כשאתם שוקלים להתרחב אל אזור חדש, אפשר בהתחלה להשתמש בחברות שילוח שמספקות שירות בכל המדינה (כמו UPS, DHL ו-Fedex) גם כפתרון First mile וגם כפתרון Last mile.
-
ייתכן שבאזורים מסוימים עדיף לחרוג מהגישה הזו אם פועלים בהם בעיקר ספקי שילוח מקומיים. לדוגמה, חברות השילוח המובילות ביפן הן Yamato, Japan Post ו-Sagawa.
-
יש לתמחר את המשלוח לפי מאפייני המוצר (משקל, גודל) והמרחק אל הלקוח.
-
המשלוח צריך להיות מהיר, ויש לשקול אם להשתמש בשילוב של חברת שילוח והדואר כדי ליהנות מעלות משתלמת.
-
צריך להבין מהן הציפיות של הלקוחות מבחינת משלוחים מהירים ואפשרויות משלוח שונות (למשל: איסוף רכישות דיגיטליות מחנויות ומתאי אחסון, קביעת מועד למשלוח וכו') כדי להתאים את ההיצע ללקוח ואת מבחר חברות התובלה שיאפשרו לספק את החבילות.
-
השלב הבא הוא להבין מהן חברות השינוע המקומיות ולהוסיף אותן למאגר חברות שירותי ההובלה של חבילות.
-
כדי לייעל עוד יותר את מסירת החבילות ללקוח, הסוחר יכול להפעיל מערך תובלה מסוג 'משלוחי מטען מלא' (TL), כאשר המשאיות מובילות את החבילות מפתח המחסן ישירות אל המרכז המקומי של חברת התובלה שמוסרת אותן ללקוח עצמו. אסטרטגיה זו מהירה יותר וזולה יותר.
שינוע להחזרת מוצרים:
-
באסטרטגיית השינוע להחזרת המוצרים חשוב לתת ללקוח אפשרות למסור את המוצר בנקודות שירות.
-
כדאי להתחיל עם חברות שילוח ולאחר מכן לבצע שיפורים על-ידי שילוב של שירותי דואר שיאספו חבילות מהלקוח וחברות שילוח שיחזירו אותן אל המחסן.
-
בחירת חברות התובלה להחזרות צריכה להתבסס על מאפייני המוצר כדי לשפר את חוויית הלקוח.
-
מומלץ לאפשר החזרים כספיים מהירים על-ידי מעקב אחר המוצר והעברת ההחזר מיד כשהוא מגיע אל המרכז הראשון לטיפול בהחזרות.
-
כדי לייעל עוד יותר את המסירה למחסן, הסוחר יכול להפעיל מערך תובלה מסוג 'משלוחי מטען מלא' (TL) מבית הלקוח, ישירות אל המרכז המקומי של חברות התובלה שמחזירות את החבילות למחסן. אסטרטגיה זו מהירה יותר וזולה יותר.