Ügyfelei által használható fizetési lehetőségek

Útmutató az ügyfelek által használható alternatív fizetési módokhoz

1 Áttekintés

A kihívás

Egyre több ügyfél vásárol alternatív fizetési módokkal, például online banki átutalással, mobiltárcával vagy készpénzalapú fizetési lehetőséggel. Sok országban az alternatív fizetési módok az e-kereskedelem bővülésének nagyobb részéért felelősek, mint a hitelkártyák. Ezek az alternatív fizetési módok gyors és biztonságos fizetést tesznek lehetővé. Ezenkívül vonzó lehetőséget jelentenek olyan ügyfelek számára, akik nem rendelkeznek bankszámlával.

A cél

A hagyományos és alternatív fizetési módok támogatásával gondoskodhatsz arról, hogy vállalatod a megfelelő fizetési lehetőségeket biztosítsa az ügyfelek számára.

A fogyasztók már nem olyan módon fizetnek, mint régen

Ma az ügyfelek számára több fizetési lehetőség áll rendelkezésre, mint valaha. Már több millió ember használ elsősorban elektronikus fizetési módokat, és számos fogyasztó fizet mobillal. A technológia fejlődésének köszönhetően egyre több ügyfél használja az innovációkat, de ezzel együtt nőnek a kereskedőkkel szemben támasztott elvárásaik is.

Webhelye átalakításával felkészülhet a világ különböző részeiről érkező ügyfelek igényeire, és több, számukra megfelelő fizetési módot állíthat be.

2 A fizetési lehetőségek forradalma

Az ügyfelek fizetési szokásait világszerte három fő trend határozza meg:

Okostelefonok és internetkapcsolattal rendelkező mobileszközök

Ez a két tényező forradalmasította az elektronikus fizetést. Előrejelzések szerint az internetet mobileszközről elérő emberek száma 2020-ra eléri a 3 milliárdot.1 Ez a világ felnőtt lakosságának 65%-a.

Eszerint 2020-ban a felhasználók 80%-a mobileszközről fog internetezni,2 és közülük 58% okostelefont fog használni.3 Ezek az eszközök olyan fejlett funkciókkal rendelkeznek, amelyek a fizetés új módjai előtt nyitották meg az utat, és erősítik az elektronikus fizetést forradalmasító trendeket.

Az okostelefonok ezen változást elősegítő funkciói:

  • erős processzorok;
  • bőséges memória;
  • kamerák;
  • vonalkód-leolvasók;
  • GPS-geokódolás;
  • vezeték nélküli technológiák;
  • közösségi hálózatok;
  • kereskedési és ajánlatközlési platformok.

Ezenkívül a hozzáférési és a biztonsági technológiák, valamint a biometrikus hitelesítés terén is számos innováció született, amelyek csökkentik a csalások számát.

A nem banki fizetési szolgáltatások és megoldások előretörése

Napjainkban látványosan nő a pénzügyi technológiai (fintech) startup vállalatok száma. Ezek a nem hagyományos szervezetek számos elektronikus fizetési módot kínálnak a fogyasztóknak: e-pénztárcákat, beépített POS-rendszereket és alkalmazáson belüli fizetést.

Az ügyfelek azonnali és egy érintéssel működő fizetési módot szeretnének

Az ügyfelek igényei gyorsan változnak. A lehető legjobb fizetési élményt várják el, amit a vállalatok nyújtani tudnak. Az okostelefonokba és a táblagépekbe épített technológiákhoz hozzászokott ügyfelek olyan, hibamentes kezelőfelületre vágynak, amely zökkenőmentes és hatékony fizetést tesz lehetővé.

Bemutatjuk a fő alternatív fizetési módokat

Banki átutalás

A banki átutalás lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a kereskedő számlájára pénzt utalva egyenlítsék ki a vásárlás ellenértékét. Ez a múltban úgy zajlott, hogy az ügyfél elment a bankfiókba, átutalta a pénzt a kereskedő számlájára, a kereskedő pedig egyeztette a beérkező fizetést az ügyfélnek kibocsátott számlával, majd teljesítette a rendelést.

A netbankok növekvő népszerűségének köszönhetően mára már számos online átutalási lehetőség áll rendelkezésre. Ezek lehetővé teszik az ügyfeleknek, hogy a kereskedő webhelyén történő fizetési folyamat során elindítsák az átutalást, a kereskedő számára pedig biztosítják a fizetés automatikus egyeztetését, ami miatt hamarabb lehet teljesíteni a rendeléseket.

A holland bankok egy csoportja által kifejlesztett iDeal szolgáltatás például bankszámlaalapú fizetést tesz lehetővé az e-kereskedelmi és m-kereskedelmi tranzakciók során. Hollandiában a legtöbb online fizetés során ezt a szolgáltatást használják.

A másik példa a SoFort banki szolgáltatás, ami gyors, közvetlen átutalást tesz lehetővé számos európai ország bankjai között, így lerövidíti a nemzetközi átutalások feldolgozási idejét az e-kereskedelmi ügyfelek számára. Németországban ez a legnépszerűbb átutalási mód.

Csoportos beszedési megbízás

A csoportos beszedési megbízás lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy a vásárlás ellenértékét levonják az ügyfelek bankszámlájáról. Ennél a fizetési módnál minden kommunikáció a bankok között zajlik, ezért ilyenkor nem használják a kártyahálózatokat.

Kiváló példa erre a SEPA csoportos beszedési megbízás. Ez a teljes Európát lefedő csoportos beszedési rendszer lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy euróban történő fizetéseket vonjanak le a 34 SEPA-országban és kapcsolódó területeiken nyitott bankszámlákról, ideértve az Egyesült Királyságot is.

A csoportos beszedési hálózat másik példája az Automated Clearing House (ACH). Ezt az elektronikus hálózatot egyesült államokbeli pénzügyi tranzakciók során használják. Az ACH nagy mennyiségű hitelezési és terhelési tranzakciót dolgoz fel kötegekben.

Helyi hitelkártyarendszerek

Sok országban működnek helyi hitelkártyarendszerek, amelyeket a nagy kártyatársaságok alternatívájaként használnak.

2015-re a UnionPay vált a világ legnagyobb fizetésikártya-szolgáltatójává: több mint 5 milliárd kártyán szerepel a márkajelzése.4

A UnionPay kártyák a világ 141 országában és régiójában használhatók. A feldolgozott tranzakciók értékének tekintetében a Visa és a MasterCard után a harmadik legnagyobb fizetési hálózatnak számít. Bizonyos UnionPay-hitelkártyák kapcsolatban állnak az American Express, a MasterCard vagy a Visa kártyatársasággal, és azok kártyáihoz hasonlóan külföldön is használhatók.

Az Elo egy brazil kártyamárka, amely a bank- és hitelkártyás, valamint a feltöltőkártyás tranzakciókat is támogatja. Jelenleg több mint 80 millió Elo kártya van használatban. Az Elo hitelkártyák támogatják a részletfizetést, így lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy meghatározott időtartamra terítsék szét online vásárlásuk ellenértékét.

e-pénztárcák

Az e-pénztárcák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy biztonságos környezetben tárolják több bankkártyájuk és -számlájuk adatait.5 Bizonyos digitális pénztárcák okostelefonos alkalmazások formájában állnak rendelkezésre. E-pénztárcával a boltokban a vásárlók a telefonjukat a kompatibilis terminálhoz érintve fizethetnek, illetve online vásárlásokhoz is használhatják a szolgáltatást. Az e-pénztárcák minden adatot titkosítanak, így nagyobb biztonságot nyújtanak, mint egy hagyományos pénztárca. Az e-pénztárcák révén a kereskedők azonnal meghirdethetik promócióikat, kuponokat adhatnak a vásárlóknak, és híreket küldhetnek nekik.

A PayPal a világ egyik legnagyobb internetes fizetési szolgáltatása. Jelenleg 202 piacon van jelen, és több mint 200 millió aktív fiókkal rendelkezik. 2017 júliusától a PayPal lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy 25 pénznemben tároljanak, küldjenek és fogadjanak pénzt.

A PayPal meggyorsítja a fizetéseket, mivel a felhasználóknak nem kell minden vásárláskor megadniuk az adataikat.

Az Android Pay világszerte több százezer érintés nélküli fizetési ponttal működik, és segítségével az emberek a telefonjukkal fizethetnek. Telepítése egyszerű, és támogatja az alkalmazáson belüli fizetést is. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak nem kell minden alkalommal megadniuk az adataikat, amikor alkalmazáson belüli fizetést szeretnének végrehajtani.

Postpay

A Postpay fizetési mód lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy az online megvásárolt termékért vagy szolgáltatásért később fizessenek egy partnerboltban vagy kihelyezettségen. A kezdeti tranzakció és a fizetés közötti késés miatt ez a fizetési mód nem minden típusú online vásárlás esetén alkalmazható, az az előnye viszont, hogy készpénzes fizetési módot nyújt az online ügyfelek számára.

A Konbini (japán szó, jelentése „kisbolt”) lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy az interneten rendeljenek termékeket vagy szolgáltatásokat, és egy kisboltban fizessék ki őket. A Konbini a tranzakciók azonosításához egyedi referenciaszámokat használ. Az ügyfelek a hozzájuk tartozó referenciaszám alapján kinyomtatnak egy utalványt, amelynek egyenértékét a boltban egyenlíthetik ki.

A Boleto Bancário az egyik leggyakrabban használt fizetési mód Brazíliában. A „boleto” szó jelentése: jegy. Az ügyfelek egy fizetési szelvényt tudnak kinyomtatni, amelyek ellenértékét bankautomatáknál, bankokban, postákon, lottózókban és bizonyos szupermarketekben tudják kiegyenlíteni. A másik lehetőség, hogy netbankjunkból utalják át az összeget.