Hogyan érdemes megközelíteni a szállítási stratégiát és ennek végrehajtását?

Útmutató, amellyel ígéretes szállítási stratégiát állíthat fel, és kiváló ügyfélélményt nyújthat

1 Áttekintés

A kihívás

A raktározási stratégia kidolgozását és a megfelelőségi/adózási/jogi feladatok elrendezését követően a legnagyobb kihívás, hogy megfelelő szállítási stratégiát dolgozzunk ki, és megtervezzük ennek megvalósítását. Ezek a tényezők közvetlenül befolyásolják a végső fogyasztóknak kínált élményt, és ezzel együtt cégünk általános növekedésére és konverziós arányára is hatással vannak.

A cél

Az ügyfelek elvárásait túlteljesítő, ugyanakkor a költségcéloknak is megfelelő szállítási stratégia és megvalósítási terv kidolgozása.

A szállítás egy viszonylag összetett terület, amelyet a jelen dokumentumban 3 részre osztva fogunk tárgyalni:

 • Bejövő szállítmányok – mivel a legtöbb terméket Ázsiában gyártják, létfontosságú, hogy megfelelően működő légi, tengeri és vasúti szállítási stratégiát dolgozzon ki, amellyel termékei garantáltan eljutnak a kívánt régióba.

 • Csomagkézbesítés – az e-kereskedelemben érdekelt kereskedők számára kiemelten fontos. A csomagkézbesítési költségek általában nagyban meghatározzák a logisztikai eredménykimutatást, ezért fontos, hogy ezt a területet is optimalizáljuk, ugyanakkor a csomagokat gyorsabban eljutassuk az ügyfelekhez.

 • Kimenő, részrakományos/teljes rakományos szállítás – azok számára fontos, akik kereskedelmi elosztóközpontokba, üzletekbe vagy saját kiskereskedelmi üzleteikbe szállítanak árut, valamint azoknak a szállítmányozóknak, akik az árut a végső kézbesítést végző fuvarozókhoz szeretnék eljuttatni. A szállítás e fázisában mozog a legnagyobb volumenű áru, ezért ez a hálózat legmagasabb kockázatú része. A megbízható ellátási lánc alapja, hogy belföldi disztribúció terén zökkenőmentes partnereket találjunk. Emellett a kereskedőknél az elosztóközpontokban és üzletekben felmerülő kiszállítási követelmények teljesítésére felhasználható lehetőségek felmérésében is segíthet, ha megismerjük a különböző piacokon és szállítási módokon tevékenykedő szereplőket. A megfelelő partnerek kiválasztása segít rugalmasabbá és méretezhetőbbé tenni a hálózatot.

2 Beérkezés

1. A gyártási mennyiségek és a beszállítók elhelyezkedésének elemzése

 • A beszállítók helyének és a gyártási mennyiségeknek az elemzésével meghatározhatjuk, hogy milyen szállítmányozókat és szállítási módokat kívánunk igénybe venni, és költség és sebesség szempontjából is optimalizálhatjuk a bejövő szállítmányokat.

 • A beszállítói bázis szegmensekre bontása jó megközelítés lehet a költségek és a sebesség közötti egyensúly kialakításához. A ritkán használt, kis volumennel megbízott beszállítókat érdemes egy központi helyen konszolidálni, a nagyobb forgalmat generáló beszállítók áruit pedig közvetlenül szállítani.

2. A megfelelő légi, tengeri és vasúti szállítmányozók kiválasztása

 • Számos nemzetközi vállalat közül válogathat: Expeditors, Kuehne-Nagel, DHL Global Forwarding, DB Schenker stb. Ezek mindegyikének megvan a saját szakterülete. Mielőtt döntést hoz a szállítmányozóról, vegye sorra a különböző szolgáltatók erősségeit.
 • A kapacitások és költségek diverzifikálása érdekében javasoljuk, hogy portfólióba globális és regionális szereplőket egyaránt vegyen fel.

3. A döntést a termékciklus, az ellátható hetek számához kapcsolódó igények és a legjobb sebesség alapján hozza meg. Néhány általános útmutatás:

 • Ha lehetséges, csökkentse minimálisra a részrakományokat, és igyekezzen alacsonyabb árú, gyorsabb szolgáltatásokra váltani.
 • A standard tengeri szállítási idő Ázsiából Európába körülbelül 30 nap, ez alacsonyabb költséget jelent.
 • A vasúti szállítás ideje Ázsiából Európába körülbelül 20 nap, a költség nagyobb, mint a tengeri szállításnál.
 • Lassabb légi szállítás, körülbelül 10 nap, magasabb költség, mint a vasúti szállításnál.
 • Standard légi szállítás, körülbelül 5 nap, legmagasabb költség.

4. Olyan vámügyintézőt válasszon, aki jól együtt tud működni az Ön által megbízott szállítmányozókkal

 • Javasoljuk, hogy olyan nemzetközi vámügyintézőt válassz, amely erős rendszerekkel és globális jelenléttel rendelkezik

 • A termékek beérkezése miatt rendkívül fontos, hogy minden termék időben átmenjen a vámvizsgálaton, és ne érintsék vámkezelési késések

 • A vámügyintéző mindent meg fog tenni azért, hogy előkészítse a megfelelő dokumentációt, és a vámkezelés a felek között kötött szolgáltatásiszint-szerződésben meghatározottak szerint lezáruljon. Ezenfelül a megfelelőségi ellenőrzések sikeres teljesítéséhez szükséges papírmunkát is elkészítik.

5. Keresse meg a legjobb módszereket a beszállítókkal és a szállítmányozókkal kapcsolatos tevékenységek automatizálására. Alább felsorolunk néhány, a rálátást javító iparági gyakorlatot, amelyek segítenek a raktári tevékenységek hatékony végrehajtásában és méretezésében:

 • PO (EDI 850, 855, 860, 865)
 • ASN EDI 856
 • Fuvarozói események, EDI 214
 • Raktári bevételezési események beállítása az EDI 861 segítségével
 • Az ASN, a fuvarozói események és a raktári bevételezések egyeztetése a cikkszámok szintjén megvalósítható valós idejű nyomon követés érdekében

3 Kimenő csomagok

A kézbesítés során tapasztalt ügyfélélmény az egyik legfontosabb tényező az ügyfélmegtartás és az e-kereskedelem növekedése terén. A kézbesítési stratégia kifejlesztése összetett feladat lehet, hiszen az ügyfelek gyors kiszállítási időt várnak el, eközben azonban a szállítási költségeket is alacsonyan kell tartani. A kézbesítési stratégiának országspecifikusnak kell lennie, ezzel biztosítva az adott ország vásárlói által támasztott elvárások teljesítését.

A kézbesítési stratégia általában két részre bontható. A kézbesítés és a visszaküldés első és utolsó kilométerére vonatkozó kézbesítési stratégia.

Kézbesítés:

 • Ha új régióba tervez belépni, első lépésként a globális viszont helyben is elérhető szállítók alkalmazását érdemes megfontolni (pl. UPS, DHL, Fedex), hiszen ezek teljes körű kézbesítési szolgáltatásokat kínálnak.

 • Bizonyos régiókban a fenti megközelítés módosítására lehet szükség, amennyiben a régióban a helyi vállalkozások a dominánsak. Japánban például a Yamato, a Japan Post és a Sagawa vállalat dominálja a piacot.

 • A kézbesítés árazását az adott termékprofil (súly, méret), valamint a csomag és az ügyfél közötti távolság alapján kell optimalizálni.

 • Ezt követően annak a felmérése szükséges, hogy a futárszolgálat és a posta kombinációjára szükséges-e a költség optimalizálása érdekében.

 • Ismerje meg az ügyfelek elvárásait a következőkkel kapcsolatban: expressz kézbesítés, jól elkülönített kézbesítési lehetőségek (például: csomagátvételi pontok használata, ütemezett kézbesítés stb.). Ezen információk birtokában optimalizálhatja a kezelőfelületen megjelenő ajánlatokat, továbbá ezeknek megfelelő futárszolgálatot választhat ki.

 • A következő lépésként ismerje meg a helyi szállítmányozó vállalatokat, és vedd fel őket a csomagszállítókat tartalmazó portfóliódba.

 • Az utolsó kilométer további optimalizálása érdekében a kereskedő az első kilométert kamionos szállítókkal is teljesítheti, a sebesség és a költség további optimalizálása érdekében pedig közvetlenül az utolsó kilométert teljesítő szállítók központjába szállíthatja az árucikkeket.

Visszaküldés:

 • Visszaküldés esetén a csomagleadási pontok biztosítása kulcsfontosságú tényező.

 • Első lépésként használjon futárszolgálatot, majd a későbbiekben az első kilométerekhez alkalmazza a postát, az utolsó kilométerekhez pedig a futárszolgálatot, ezzel optimalizálva a folyamatot.

 • A visszaküldést végző szállítók portfólióját a termékprofil alapján határozza meg, ezzel javítva az ügyfélélményt

 • Kulcsfontosságú tényező, hogy az ügyfelek gyorsan visszakapják a pénzüket, ehhez pedig az szükséges, hogy a termék a szállító nyomon követési adatai alapján elérje az első visszaküldési központot.

 • Az utolsó kilométer további optimalizálása érdekében a kereskedő az első kilométert kamionos szállítókkal is teljesítheti, a sebesség és a költség további optimalizálása érdekében pedig közvetlenül az utolsó kilométert teljesítő szállítók központjába szállíthatja az árucikkeket.

4 Kimentő rakomány – LTL és TL

1. Elemezze a hálózat volumenét a szállítási helyek és az úti célok alapján

 • A szállítók földrajzi elhelyezkedése alapján jobban el tudod dönteni, hogy a partner kellő járművet tud-e biztosítani a raktározási műveletekhez

 • Első lépésként 3-5 TL/LTL szállítmányozó kiértékelése ajánlott. Ennek köszönhetően könnyebben elérheti a költségek és a szolgáltatás tekintetében kitűzött célokat

2. Megfelelő LTL/TL partnereket válasszon

 • Döntse el, hogy saját eszközállománnyal rendelkező szállítóval vagy brókerrel kíván-e együttdolgozni. Az ipar mindkét oldala rendkívül fejlett, és mindkettő különböző előnyöket kínál ügyfeleinek.

 • Az egyik legrégebbi szállítmányozó vállalatként számos helyi és nemzetközi szállító áll rendelkezésre. Ezek mindegyike különböző útvonalakon erős, attól függően, hogy milyen üzletekben vesznek részt. Azt a szállítót például, amelynek az egy ügyfele napi szinten szállít New Yorkból Kaliforniába, sokkal jobban érdeklik a Kalifornia és New York közötti szállítmányok, ebből következően pedig a költségek is alacsonyabbak lesznek.

3. A termékciklus alapján döntse el, hogy milyen szolgáltatási szintre van szüksége a hálózat fenntartásához. Általános irányelvek:

 • A raklapon elhelyezett rakományokat 12-14 raklapig LTL szállítóval érdemes megoldani.

 • 12-14 raklap felett a kockázat minimalizálása érdekében TL szállító használata javasolt.

 • Olyan TL vállalatokkal dolgozzon, akiknél egy vagy több sofőr is rendelkezésre áll egy adott úthoz, hogy a kamionnal nagyobb távolságokat tudjon megtenni. A sofőrök vezetési ideje korlátozott.

 • Keressen olyan expressz vállalatokat, amelyek sürgős esetben a 12 raklapnál kisebb szállítmányokat gyorsan célba tudják juttatni.

4. Mérje fel az automatizált folyamatokat a tenderezés, az útvonaltervezés és a nyomon követés szempontjából

 • Számos TL és LTL vállalat a szállítási eseményeket EDI214 formátumban is képes megadni, a trendek pedig azt mutatják, hogy egyre több vállalat követi ezt a megoldást, mivel a vállalatok számára egyre fontosabb, hogy teljesen átlássák a TL és az LTL rakományok felvételének és kézbesítésének az állapotát.