Marketing változó időkben

Az ilyen helyzetekre nincsenek marketinges szakkönyvek. A vállalkozásoknak és a márkáknak minden egyes piacon a megérzéseikre hagyatkozva kell kiigazodniuk a válságban, és újra feltalálni magukat útközben. Fedezzünk fel néhány inspiráló példát, és nézzünk meg egy-két olyan lépést, amelyek segíthetnek a vállalkozásának átvészelni ezt az időszakot.

1 A marketingtevékenység globális ellenőrzése

Exportőrként bizonyára tisztában van vele, hogy mennyire fontos a marketingüzeneteket az egyes piacokhoz igazítani. Most, hogy a járvány már több mint 200 országba eljutott1, nagy az esélye, hogy több vagy akár mindegyik olyan piac érintett, amelyen jelen van, ezért fontos, hogy az események fényében újragondolja a marketinganyagokat. Például:

  • Ellenőrizze a hirdetések és egyéb anyagok nyelvezetét és hangnemét. A vírus milliárdokat érint, és sok ember kijárási tilalom alatt van, ezért fontos, hogy észben tartsa az ügyfelek lelkiállapotát, és érzékenyen viszonyuljon a körülményeikhez.
  • A marketinganyagok képi világa továbbra is helyénvaló? Ha a hirdetések és egyéb anyagok ölelkező, pacsizó vagy nagy számban gyülekező embereket mutatnak be, a közösségi kontaktusok korlátozására vonatkozó törvények fényében érdemes lehet változtatni rajtuk.
  • Vannak tervezett eseményei? Még ha az adott piacon nincs is érvényben kijárási tilalom, előfordulhat, hogy a meghívottak kevésbé szívesen vesznek részt az eseményen. Ha el kell halasztania az eseményt, időben értesítse az embereket, és világosan tájékoztassa őket a következő lépésekről.

2 Legyen az igazság forrása és a pozitív hozzáállás mintapéldája

Egy világjárvány kellős közepén nem annak van itt az ideje, hogy ügyfélszegmentálásról, termékbevezetésekről és marketingtervekről beszélgessünk. Egyelőre összpontosítson inkább a márkára a termékek helyett, és keresse a lehetőségeket arra, hogy mélyebb kapcsolatot építsen ki az egyes piacokon lévő ügyfeleivel, és általában véve az emberiség igényeit szolgálja ki1.

Példa:

  • Az Unilever 100 millió EUR értékben adományozott szappant, fertőtlenítőt, hipót és élelmiszert a rászorulóknak világszerte, amiből 50 millió EUR értékű ellátmányt a Világgazdasági Fórum COVID Action Platform nevű akcióprogramja számára különített el.2
  • A PepsiCo 45 millió USD összegű támogatással segítette a COVID–19 világszintű hatásainak ellensúlyozását, aminek keretében többek közt védőfelszerelést adományozott az egészségügyi dolgozók számára, és támogatta az élelmiszerbankokat.3
  • Az Airbus alkalmazottai világszerte COVID–19-segítségnyújtóknak szánt felszereléseket, például arcvédő pajzsokhoz való fejpántokat és kereteket készítenek 3D-s nyomtatással. Ezenkívül több millió szájmaszkot szállítottak Kínából Európába a kórházak és az egészségügyi dolgozók számára.4
  • Az AB InBev sörfőző vállalat alkoholos kézfertőtlenítő és tisztítószereket gyártott és adományozott az első vonalbeli dolgozók és a kórházak számára világszerte. Továbbá alkoholt adományoztak a dél-afrikai sörfőzők számára, hogy így segítsenek nekik saját kézfertőtlenítőt gyártani.5

3 Forduljon empátiával az emberek felé, és nyújtson vigaszt számukra

Minden piacra jellemző, hogy az emberek minden eddiginél jobban értékelik azokat a termékeket, szolgáltatásokat és szervezeteket, amelyek segítenek csökkenteni a szorongást és a kockázatot, illetve biztonságérzetet nyújtanak.1

Ezeknek az új prioritásoknak a fényében érdemes átértékelni a vállalkozása minden tevékenységét. Tegye fel magának a kérdést, hogy egy adott lépés vagy kommunikációs üzenet megfelel-e a fent említett igényeknek. Ha nem, akkor változtasson rajta, mert különben közönyt vagy fokozott szorongást kelthet a közönségében.2 Fordítson figyelmet arra, hogy az értékek és a prioritások a kulturális normáktól és a járvány stádiumától függően piaconként változnak.

Remek példa erre a Louis Vuitton kínai vállalata, amely egy olyan, szívhez szóló üzenetet tett közzé a közösségi médiában, amely tökéletesen betalált a célközönségnél.3

4 Lépjen be a virtuális piacra

A válság első hetében nőtt Kínában az online eladott autók száma, annak ellenére, hogy az összes gépjármű-értékesítés csökkent. Más szóval annak ellenére, hogy világszerte az emberek többsége az otthonába van zárva, vannak olyan virtuális alternatívák, amelyek segíthetnek fenntartani a kapcsolatot ügyfeleivel.1

A vállalkozások új webhelyeket hoznak létre, illetve videohívásos technológia használatával átdolgozzák a kínálatukat – a jógaóráktól kezdve a szépségtanácsadáson át a kerttervezésig és a gyerekeknek szóló énekórákig2 – a hirtelen elszigeteltté vált ügyfélkör számára.

Olyan múzeumok3, mint a világhírű párizsi Musée d'Orsay, a londoni Természettudományi Múzeum vagy az amszterdami Rijksmuseum interaktív múzeumi látogatások széles skáláját kínálják, amelyek során gyakran arra is lehetőség van, hogy ráközelítsünk a műtárgyakra, és közelebb kerüljünk hozzájuk, mint a való életben tudnánk.

Kínában pedig egyes vállalatok, mint a Taobao és az Alibaba „kontakt nélküli” koncertet tartottak4, amelyen népszerű előadók élőben közvetítették számaikat az otthonaikban ragadt közönség számára. Az eseményt 4 millióan nézték online, a szervezők pedig közben adományokat gyűjtöttek az egészségügyi dolgozók számára.

5 Ismerje fel az új társadalmi normákat, és teremtsen hozzáadott értéket ott, ahol tud

A koronavírus által okozott válság arra kényszeríti az embereket, hogy alkalmazkodjanak a változó körülményekhez, más döntéseket hozzanak, mint eddig, és új rutinokat alakítsanak ki. Gondolja végig, hogy a vállalkozása hol és hogyan tud értéket teremteni, illetve reagálni erre a több milliárd embert érintő új valóságra, majd szabja az egyes piacokra az új ötleteket.

Például most, hogy olyan sokan szinte minden idejüket otthon töltik, vizsgálja meg, tud-e a márkája vagy vállalkozása segíteni nekik abban, hogy úgy érezzék, hasznosan töltik az időt. Remek példa erre az IKEA, amely „otthoni katalógust” készített1 – ez egy gyerekeknek szóló, nyomtatható kifestőkönyvecske, amely játékosan utánozza a vállalat megszokott lakberendezési katalógusát.

Ha vállalkozása megtalálja a módját annak, hogy aktívan jelen legyen, és valós segítséget nyújtson az embereknek ezekben a nehéz időkben, nagyobb eséllyel jöhet ki a válságból egy még elkötelezettebb és hűségesebb rajongói bázissal az oldalán, ami erős pozíciót jelent a jövőbeli növekedéshez.

6 Használja a legújabb fogyasztói és szektorspecifikus statisztikákat

Egy dolog biztos a COVID–19 idején: a változás folyamatos. Használja a fogyasztói statisztikákat, és a tanultak alapján igazítsa marketingstratégiáját az egyes régiók igényeihez. Az alábbi források hasznosak lehetnek: