Mobilbarát webhely létrehozása

Útmutató olyan mobilwebhely létrehozásához, amely releváns a potenciális külföldi piacon

A kihívás

Fontos, hogy az új piac mobilfelhasználói könnyen tudjanak navigálni és műveleteket végrehajtani a mobilwebhelyeden, akár iPhone, Android vagy egyéb csúcskategóriás mobilkészüléket használnak.

A cél

Szeretnél minél több mobilfelhasználót elérni az új piacon. Ehhez olyan mobilbarát webhelyet kell létrehoznod, amely kisebb képernyőre van szabva, hogy a felhasználók könnyedén navigáljanak vagy vásároljanak, bárhol is vannak.

A jó mobilwebhely kulcsa az egyszerűség. Törekedj az egyszerű navigálhatóságra, és mindig emeld ki a vállalkozás helyi lehetőségeit. Ez különösen akkor fontos, amikor egy új piacra lépsz be. Íme a legfontosabb tippek a mobilbarát webhely kialakításához:

Kicsi, de erős

A mobilképernyő ugyan kicsi, de komoly lehetőségeket rejt a potenciális külföldi piacra belépők számára. Ha a mobilwebhely tervezésénél figyelembe veszed a mobilhasználati szokásokat, élvezetessé teheted a felhasználói élményt, és megkönnyítheted a felhasználók számára a feladatok elvégzését a telefonálástól a nyaralás lefoglalásáig.

Középpontban az online értékesítés

 • Egyszerűsítsd le a webhely-navigációt: tedd átláthatóvá a menüt, és törekedj arra, hogy minden jól látható legyen, hogy a felhasználóknak ne kelljen nagyítani ahhoz, hogy el tudják olvasni a szöveget.

 • Tedd könnyen hozzáférhetővé az információkat: könnyítsd meg a felhasználók számára a termékek böngészését – például kibontható termékképek segítségével –, mielőtt a vásárlás mellett döntenek.

 • Könnyítsd meg a vásárlást: az utasítások és a „Vásárlás most” gombok legyenek mindig kiemelt helyen. Ha lehetséges, használj meglévő fiókadatokat, hogy az ügyfeleknek minél kevesebb adatot kelljen megadniuk.

 • Tedd lehetővé, hogy számítógépen folytassák a vásárlást: segítsd elő, hogy a mobilwebhelyed látogatói könnyen visszatérhessenek a bevásárlókosarukhoz az asztali számítógépükön, és áttekinthessék vagy befejezhessék a vásárlást.

Telefonhívás egy gombnyomással

 • Használj hívást kezdeményező gombokat vagy linkeket: így a webhelylátogatók könnyedén, egyetlen gombnyomással vagy linkre kattintással felhívhatnak.

 • Csökkentsd a menüpontok számát: ha szeretnéd tudatni az emberekkel, hogy telefonon tudnak leginkább elérni, a webhely minden oldalán tüntess fel kattintható telefonszámot.

 • Kerüld a zavaró információkat: a promóciókat és egyéb ismertetőket inkább helyezd oldalra, hogy az emberek a telefonhívásra koncentrálhassanak.

Űrlapok és leadek

 • Egyszerűsítsd le az űrlapokat: ügyelj rá, hogy az űrlapok könnyen hozzáférhetők legyenek, és az adatbevitel legyen minimális és hüvelykujjbarát.

 • Korlátozd a görgetést és a nagyítást: az űrlap ne foglaljon el több helyet, mint amennyi a mobileszköz képernyőjén rendelkezésre áll. Ha sokat kell görgetni vagy nagyítani, a felhasználók elgépelhetik az adatokat.

 • Bölcsen válaszd meg az adatmezőket: az űrlapon kért információk legyenek könnyen hozzáférhetők és ellenőrizhetők. Használj adatellenőrzést, és hiányzó adat esetén küldj hibaüzenetet.

Bolti látogatások ösztönzése

 • Mindenek előtt ösztönözd a felhasználókat a bolti látogatásra: ha szeretnéd, hogy ellátogassanak a fizikai üzletbe, a webhely minden oldalán jeleníts meg térképet, illetve egy helyre mutató gombot vagy ikont, amely közvetlenül a fizikai címre és nyitvatartási időre mutat.

 • A tartalom legyen tömör: ha azt szeretnéd, hogy az ügyfelek látogassanak el az üzletbe is, és ne csak a webhelyre, legyen letisztult a webhely információs navigációja, hogy a felhasználók elegendő adattal rendelkezzenek az üzlet meglátogatásához.

 • Ne vond el a felhasználók figyelmét: a promóciók segíthetnek rábeszélni az embereket arra, hogy látogassanak el az üzletbe, de fontos, hogy egyszerűek legyenek, és ne vonják el a figyelmet a navigációról.

Információ és tudatosság

 • Egyszerűsítsd le a navigációt: egyszerű menüvel és jól látható szöveggel segíts a vásárlóknak többet megtudni a termékről vásárlás előtt. Mivel a mobileszközök képernyője kisebb, csökkentsd a menüpontok választékát, hogy a felhasználók könnyebben választhassanak.

 • Ügyelj az eszközök közti következetességre: minél hosszabb ideig tart, amíg egy ügyfél a vásárlás mellett dönt, annál valószínűbb, hogy több eszközön is keresni fog, mielőtt befejezi a tranzakciót. Tedd lehetővé a kiválasztott termékek mentését, hogy az ügyfelek ott folytathassák, ahol abbahagyták.

 • Jeleníts meg egy főoldalra mutató linket: ha valaki elakadt a keresésben, biztosítsd, hogy könnyen visszataláljon a főoldalra, és elölről kezdhesse.

Nincs mobilwebhelyed?

Ha nincs mobilwebhelyed, a Google Ads segítségével akkor is megjeleníthetsz szöveges hirdetéseket azoknak az ügyfeleknek, akik csúcskategóriás mobilkészüléken, például iPhone-on vagy Android készüléken használják a Google Keresést. Mivel az okostelefonok teljes értékű internetböngészővel rendelkeznek, a szöveges hirdetésedre kattintó ügyfél mobilwebhely híján a normál webhelyedre fog eljutni.

Ne használj Flasht

Fontos, hogy a céloldal ne jelenítsen meg Flash-tartalmat. Az iPhone és iPad készülékek nem támogatják, és az Android is csak korlátozottan. Ha van ilyen tartalom a webhelyeden, a csúcskategóriás mobilkészüléken futó hirdetéseidet automatikusan korlátozzuk.