A logisztika megtervezése az Egyesült Királyság felé

Az Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services közreműködésével

1 Áttekintés

A kihívás

Az Egyesült Királyság Európa harmadik legnagyobb gazdasága, vezető kereskedelmi és pénzügyi központ robusztus szállítási kapcsolatokkal és a kontinens legnagyobb kikötői ágazatával, amely számos növekedési lehetőséget kínál. Sok, az európai piacra dolgozó cég az Egyesült Királyságon keresztül éri el a kontinenst. Az ország ezért jelentős befolyással bír a globális kereskedelmi ügyletekre, és a világgazdaság fontos részének számít.

A cél

Az útmutatóban bemutatjuk, hogyan hozhatja ki a legtöbbet az Egyesült Királyságban kínálkozó lehetőségekből, általános képet nyújtunk az ország helyéről a globális erőegyensúlyban, és arra is rávilágítunk, hogy ez milyen hatással van a vállalkozásokra.

2 Az üzletvitel kiterjesztése az Egyesült Királyságra

A vállalkozás külföldi terjeszkedésének megtervezésekor fontos figyelembe venni a kiválasztott piac aktuális állapotát.

Sok, az európai piacra dolgozó cég az Egyesült Királyságon keresztül éri el a kontinenst. Az Egyesült Királyságban több vállalat rendelkezik székhellyel, mint Európa bármelyik másik államában. A szigetországból 500 millió európai fogyasztót érnek el a cégek.1

Az Egyesült Királyság robusztus szállítási infrastruktúrával rendelkezik. Európa második legnagyobb kikötői ágazatával, Európa legnagyobb légi szállítási rendszerével és hatékony vasúthálózattal büszkélkedhet.2 Vezető kereskedelmi és pénzügyi központ, Németország és Franciaország után Európa harmadik legnagyobb gazdaság, és a Forbes szerint az ötödik legjobb ország a vállalatok számára.

Az Egyesült Királyság lakossága 65 millió fő, és a világ harmadik legnagyobb e-kereskedelmi piacával rendelkezik, amelynek értéke 2016-ban elérte a 153 milliárd fontot.3 Az Egyesült Királyságban rengeteg ember vásárol az interneten, és az átlagos költésük is magas. Az Egyesült Királyság vásárlói a globális e-kereskedelmi piac 7%-át és az európai piac 33%-át teszik ki.4

alt text


 1. www.gov.uk 

 2. Az Egyesült Királyság kikötői ágazata 

 3. Az IMRG Capgemini e-kereskedelmi értékesítési indexe 

 4. E-kereskedelem Európában 

3 Az Egyesült Királyságban folytatott üzleti tevékenység előnyei és további tudnivalók

 • Az Egyesült Királyságban kedvezményeket adnak a kijelölt kereskedelmi zónákban székhelyet alapító vállalkozásoknak. Ilyen kedvezmények a kisebb adókulcs, a csökkentett bürokrácia és a különféle pénzügyi előnyök.1

 • Az Egyesült Királyság a világ ötödik legnagyobb gazdasága.2

 • Az Egyesült Királyság szállítási infrastruktúrája hatékony és kompakt. Ennek eredményeképpen a szállítási költségek gyakran alacsonyabbak, mint más országokban.3


 1. Az Egyesült Királyság kormánya 

 2. CIA World Factbook 

 3. Ecommerce News 

4 Fogyasztói trendek

Új piacokra való belépés esetén elengedhetetlen figyelembe venni a fogyasztói viselkedést. Általában hogyan vásárolnak termékeket a célügyfelek? Melyik szállítási módszert részesítik előnyben? A következő tényezők segítenek mérlegelni, hogy a fogyasztói trendek hogyan befolyásolják az Egyesült Királyságban folytatott üzleti tevékenységet.

 • A brit vásárlók kedvelik a kiszállítási szolgáltatásokat, és az online vásárlások bolti átvétele is nagyon népszerű a körükben (47%-uk ezt a szállítási módot választja).1

 • A brit fogyasztók hozzászoktak ahhoz, hogy európai vásárlásaikra alacsony szállítási költséget kell fizetniük, és szívesebben vásárolnak akkor, ha rendeléseiket ingyenesen szállítják ki a normál határidőn belül.

 • Az Egyesült Királyságban az online vásárló emberek közel 60%-a vásárolt már külföldről, általában amerikai és kínai vállalatoktól.2

 • A brit vásárlók előnyben részesítik az alacsony szállítási költséget a szállítás sebességével szemben, és elfogadják a 3–5 napos szállítási határidőt.

 • A brit vásárlók közel 64%-a számolt be arról, hogy döntött már a kiszállítási lehetőségek alapján egy bizonyos kereskedő mellett.3


 1. Research Now, Metapack 

 2. A PayPal határokon átnyúló kereskedelemmel kapcsolatos tanulmánya 

 3. Research Now, Metapack 

5 Rendelésteljesítési modellek

Határokon át az Egyesült Királyságba

Mielőtt úgy döntenél, hogy az Egyesült Királyságba szállítod termékeidet, érdemes néhány dolgot figyelembe venned.

 • Ha a gyár Ázsiában van, a szállítási költségek csökkentése érdekében érdemes közvetlenül onnan szállítani.

 • Ha az Európai Unióban van telephelyed, viszonylag olcsón és gyorsan szállíthatsz termékeket az Egyesült Királyságba.

 • Ha az Egyesült Államokban van telephelyed, érdemes megfontolni, hogy közvetlenül onnan szállíts, mivel nem hosszú a szállítási idő.

Szállítás az Egyesült Királyságon belül

Northamptonshire, az East Midlands repülőtér M1-es útja és Tamworth északi része között húzódik az úgynevezett „arany háromszög”.1 Itt rengeteg szállítási és elosztóközpont működik, és az a vállalat, amely itt tárolja készletét, négyórás autóúttal az Egyesült Királyság lakosságának több mint 90%-át el tudja érni.2

De vannak más vonzó tárolási helyek is: London, valamint a Manchester és Leeds között húzódó folyosó.

alt text

Szállítás az EU-n belül

A rövid szállítási idő és az alacsony szállítási költségek ideális hellyé teszik az Egyesült Királyságot az Európa bármely részéből indított rendelések teljesítéséhez. A szigetország a magánszemélyeknek értékesítő vállalkozások körében különösen népszerű.


 1. NX csoport 

 2. NX csoport 

6 Szállítás

Kisméretű csomagokat szállító cégek

Az Egyesült Királyság legnagyobb szállítócége a Royal Mail/Parcelforce, amelynek bevétele több mint 9 milliárd font.1

 • Royal Mail
 • Parcelforce
 • UK Mail
 • Hermes
 • Yodel
 • TNT
 • UPS
 • DPD

Részrakományos (LTL) és teljes rakományos (TL) szállítócégek

 • K&N
 • XPO *DHL
 • Stobarts

 1. Royal Mail 

7 Vállalkozás indítása az Egyesült Királyságban

Amikor az Egyesült Királyság piacára való betörést fontolgatja, gondolja végig a vállalatalapítás előnyeit és hátrányait, illetve a számodra megfelelő vállalati struktúrát. Meg kell tudnia, hogy kell-e vámot, áfát és/vagy illetéket fizetnie a termékei után. Ezenkívül azt is ki kell derítenie, hogy szüksége van-e importálási nyilatkozatra vagy védjegy bejegyzésére. Termékei származási helyétől függően ellenőrizze, hogy azok importálhatók-e, illetve keressen egy teljesítési központot és szállítókat, akik lefedik szolgáltatásukkal a célzott régiókat.

A Market Finder részletesen bemutatja a Világbank Vállalkozási indexének adatait, amelyekből megtudhatja, mennyire könnyű az Egyesült Királyságban vállalkozni. Az index 1-től 190-ig tartó rangsorral mutatja meg, hogy a vállalkozásoknak a világ egyes országaiban mennyire könnyű helyben céget létrehozniuk és működtetniük. A pontszám tíz témakör eredményeiből tevődik össze. Ezek közé tartozik az áramszolgáltatás, a hitelfelvétel és a határokon átnyúló kereskedelem lehetősége.

Mielőtt kereskedni kezdenénk az új piacon, célszerű tájékozódni az előttünk álló adminisztratív, szabályozási és logisztikai kihívásokról. A Market Finderrel sokkal egyszerűbb utat találni a jogi előírások útvesztőjében és megszervezni a logisztikát – ráadásul további támogatásokat és eszközöket is nyújt a szolgáltatás, többek között részletes útmutatókat és statisztikákat.

alt text

Az Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services logisztikai megoldásokat kínál, amelyek segítségével a vállalkozások összeköthetik a keresletet a kínálattal.

Megjegyzés

A webhelyen megjelenő anyagok csak tájékoztató jellegűek.

Pénzügyi, adóügyi és jogi tanácsadásért fordulj szakértőhöz.