A logisztika megtervezése Hollandia felé

Az Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services közreműködésével

1 Áttekintés

A kihívás

Az Európa kapujának is nevezett Hollandia csomópontot jelent a külföldi tulajdonban lévő terjesztési és logisztikai központok számára, és a két legnagyobb városából 160 milliónál is több fogyasztó 24 órán belüli elérését teszi lehetővé. Érdemes fontolóra venni Hollandiát, ha ideális belépési pontot keres az európai piac eléréséhez.

A cél

Az útmutatóban bemutatjuk, hogyan hozhatja ki a legtöbbet a Hollandiában kínálkozó lehetőségekből, általános képet nyújtunk az ország helyéről a globális erőegyensúlyban, és arra is rávilágítunk, hogy ez milyen hatással van a vállalkozásokra.

2 A vállalkozás kiterjesztése Hollandiára

A vállalkozás külföldi terjeszkedésének megtervezésekor fontos figyelembe venni a kiválasztott piac aktuális állapotát.

Hollandia csomópontot jelent a külföldi tulajdonban lévő logisztikai és terjesztési központok számára. Az Európa kapujaként ismert ország az amerikai és ázsiai cégek által használt 900 terjesztési központnak ad otthont.

Hollandia logisztikai infrastruktúráját világszínvonalú tengeri kikötők, központi elhelyezkedésű repülőterek és modern út- és autópálya-hálózat jellemzi. Infrastruktúrája és kiváló logisztikai szolgáltatói remek lehetőséget nyújtanak azoknak a vállalatoknak, akiknek logisztikával és terjesztéssel kapcsolatos segítségre van szükségük Európában. Amszterdamból és Rotterdamból több mint 160 millió fogyasztó elérhető el akár 24 órán belül, ennek köszönhetően Hollandia tökéletes ugródeszka az európai piac tekintetében.1

Hollandia előnyös társaságiadó-rendszere, jól képzett és több nyelven beszélő munkaereje, stabil ellátási lánca és beszállítói hálózata olyan nagy multinacionális vállalatokat csábított az országba, mint a Coca-Cola, az IBM, a Huawei és a Tommy Hilfiger, hogy innen lépjenek be az európai piacra.

alt text


 1. Invest in Netherlands 

3 A Hollandiában folytatott üzleti tevékenység előnyei és további tudnivalók

 • Hollandia a negyedik helyen végzett a Világbank 2016-os globális logisztikai teljesítmény indexében (Global Logistics Performance Index) (a vámügyintézés hatékonysága és eredményessége, a szállítás minősége, az IT-infrastruktúra és a szállítás egyszerűsége és megfizethetősége alapján).

 • A holland belföldi szállítás Nyugat-Európa kereskedelmi célú szállításának 54%-át teszi ki. A holland flotta 7000 hajóból áll, és ez Európa legnagyobb és legmodernebb flottája.1

 • Több mint 1000 amerikai és ázsiai cég választotta központjául Hollandiát európai terjesztési tevékenysége számára. Az ország több mint 20 millió négyzetkilométernyi területen ad otthont a terjesztési központoknak.2


 1. Holland Trade and Invest 

 2. Holland Trade and Invest 

4 Fogyasztói trendek

Az új piacokra való terjeszkedés során elengedhetetlen a fogyasztói viselkedés figyelembevétele. Általában hogyan vásárolnak termékeket a célügyfelek? Melyik szállítási módszert részesítik előnyben? A következő tényezők segítenek mérlegelni, hogy a fogyasztói trendek hogyan befolyásolják a Hollandiában folytatott üzleti tevékenységet.

 • A másnapi kiszállítás opció biztosításával 25%-kal növelhető az online értékesítés Európában. A vasárnapi, az aznapi és az esti kiszállítási opció biztosításával 15%-kal csökkenthető annak esélye, hogy az online vásárló elhagyja a kosarát.1

 • A házhoz szállítás a legnépszerűbb kiszállítási mód.2

 • A tanulmányok szerint az online vásárlások 25%-a fogyasztási cikkekre terjed ki Hollandiában.3

 • A lakosság 86%-a használja az internetet, és az egy főre jutó GDP 40 900 euró. Az internethasználók több mint 90%-a vásárolt online 2016-ban.

 • A hollandok az anyanyelvükön szeretnek vásárolni, és a helyi fizetési módokat részesítik előnyben.

 • Erősen javasolt fizetési mód az iDeal, mivel a felhasználók 56%-a választja ezt a módot.4

 • Elengedhetetlen, hogy a kiszállítási lehetőségek és időpontok átláthatók legyenek.

 • A népszerű, online kategóriákhoz tartozik a ruházat, a szórakoztató elektronika és a könyvek.

 • A vásárlásra használt legnépszerűbb eszköz a táblagép, amelyet az okostelefon követ a sorban.5


 1. Web Retailer 

 2. Thuiswinkel Markt Monitor 

 3. eMarketer 

 4. eCommerce News 

 5. Tweenga solutions 

5 Rendelésteljesítési modellek

Határokon át Hollandiába

Az Európa legforgalmasabb kikötőjének, a rotterdami kikötőnek, illetve Európa negyedik legnagyobb kikötőjének, az amszterdami kikötőnek otthont adó Hollandia veheti át a Brexit megszavazása után az Egyesült Királyság helyét, és töltheti be az egyesült államokbeli cégek szempontjából az EU legnépszerűbb e-kereskedelmi kikötőjének a szerepét.

EU-n belüli rendelésteljesítés

Hollandia Európa három legnagyobb gazdaságának (Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország) szívében, és a legnagyobb európai piacok felétől számított 644 kilométeres sugárban helyezkedik el. Az utak, a vasút, valamint a csatornák és folyók hálózatának erős infrastruktúrája miatt Hollandia számos olyan lehetőséget kínál a cégek számára, amelyekkel kiszolgálhatják a szállítási sebességgel és költségekkel kapcsolatos fogyasztói igényeket.

Hollandián belüli rendelésteljesítés

A Waalwijk/Tilburg-terület könnyen hozzáférhető rendelésteljesítési hely. A Waalwijk/Tilburg-terület jól hozzáférhető autópályákat kínál, ahonnan Hollandia bármely pontjára el lehet jutni két és fél óra alatt. Hollandia továbbá közel van Belgiumhoz és Németországhoz, így jó hozzáférést biztosít Európa ezen jelentős országainak lakosságához.

6 Szállítás

Kis méretű csomagokat szállító cégek

A legnépszerűbb csomagszállítók Hollandiában a következők: a holland posta, a DHL, a DPD, a GLS és a UPS. A közvetlenül a fogyasztóhoz szállító és a kézbesítő típusú szállítócégek:1

 • PostNL: 55–60%-os piaci részesedés
 • DHL Parcel: 25–30%-os piaci részesedés
 • DPD
 • GLS
 • UPS

A következő szállítócégek rendelkeznek a legnagyobb egy főre jutó piaci részesedéssel az EU-ban:

Szállítócég EU-n belüli egy főre jutó piaci részesedés
Royal Mail 16,0%
Deutsche Post 13,8%
Austrian Post 9,3%
PostNL 9,2%
PostNord (SE) 8,9%
PostNord (DK) 8,0%
Posti 6,1%
La Poste 4,4.%
bpost 2,9%
Poste Italiane 1,1%

Részrakományos (LTL) és teljes rakományos (TL) szállítócégek:2

 • DB Schenker
 • Kuehne + Nagel
 • MainFreight
 • Ritmo
 • Timex

 1. Authority for Consumer Markets 2016 

 2. Authority for Consumers & Markets Netherlands Parcel Scan 

7 Vállalkozás indítása Hollandiában

A holland piacra való belépés mérlegelésekor érdemes üzleti szempontból végiggondolni egy új vállalkozás előnyeit és hátrányait, és a saját igényeinek megfelelő cégstruktúrát. Tájékozódj, hogy melyik adóhivatal alá fogsz tartozni, kell-e regisztrálnod az Adó- és Vámhivatalnál, és kell-e adót fizetned Hollandiában. Végül járj utána, hogy az árudat be lehet-e vinni Hollandiába, és keress olyan rendelésteljesítési központot és szállítócégeket, amelyek képesek lefedni a megcélzott területeket, vagy egész Európát, ha Hollandiából szeretnél terjeszkedni más országokba.

A Market Finder részletesen bemutatja a Világbank Vállalkozási indexének adatait, amelyekből megtudhatod, mennyire könnyű Hollandiában vállalkozni. Az index 1-től 190-ig tartó skálán mutatja meg, hogy a vállalkozásoknak a világ egyes országaiban mennyire könnyű helyben céget létrehozniuk és működtetniük. A pontszám tíz témakör eredményeiből tevődik össze. Ezek közé tartozik az áramszolgáltatás, a hitelfelvétel és a határokon átnyúló kereskedelem lehetősége.

Mielőtt kereskedni kezdenénk az új piacon, célszerű tájékozódni az előttünk álló adminisztratív, szabályozási és logisztikai kihívásokról. A Market Finderrel sokkal egyszerűbb utat találni a jogi előírások útvesztőjében és megszervezni a logisztikát – ráadásul a szolgáltatás további támogatásokat és eszközöket, többek között részletes útmutatókat és statisztikákat is nyújt.

alt text

Az Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services logisztikai megoldásokat kínál, amelyek segítségével a vállalkozások összeköthetik a kínálatot a kereslettel.

!!! Tipp „Megjegyzés”

A webhelyen megjelenő anyagok tájékoztató jellegűek. Pénzügyi, adóügyi vagy jogi tanácsért fordulj szakemberhez.