Mexikóba irányuló logisztika megtervezése

Az Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services közreműködésével

1 Áttekintés

A kihívás

Mexikó elkötelezett a kereskedelem integrációja és a külföldi befektetésekre való nyitottság iránt, emellett sikeres erőfeszítéseket tett a gazdasági reform jegyében, így remek növekedési lehetőségeket tartogat a vállalkozások számára. Gondoljon Mexikóra, ha kulcsfontosságú, nagy fogyasztói bázissal rendelkező, feltörekvő gazdaságban szeretne befektetni.

A cél

Az útmutató elolvasásával megismerheti a Mexikó nyújtotta lehetőségeket, és megtudhatja, hogyan hozhatja ki belőlük a legtöbbet, továbbá általános ismeretei lesznek Mexikónak a globális hatalmi egyensúlyban betöltött helyéről, és arról, hogy ez miért van hatással a vállalkozásokra.

2 Vállalkozás kiterjesztése Mexikóra

A vállalkozás külföldi terjeszkedésének megtervezésekor fontos figyelembe venni a belépésre kiválasztott piac aktuális hangulatát.

Mexikó vonzó helynek számít az e-kereskedelem növekedése szempontjából. Az előrejelzett e-kereskedelmi fellendüléssel a piac drámai növekedése várható a következő öt évben, és lehagyja Spanyolországot, Chilét és Brazíliát.1 Az 1990-es évek után Mexikó egyre erősebben kötelezte el magát a kereskedelem integrációja mellett szabadkereskedelmi egyezmények (FTA-k) megalkotásával és a világon a legnyitottabbnak számító kereskedelmi irányelveivel.

Az utóbbi évek során Mexikó nagyszabású infrastruktúra-programot hajtott végre, mely keretein belül 133 000 kilométer autópálya-hálózatot, 76 repülőteret (ebből 64 nemzetközi járatokkal foglalkozik), 27 000 kilométer vasutat és 117 tengeri kikötőt (ebből 68 konténerkikötő) építettek és újítottak fel. Az infrastruktúrával jobb összeköttetés jött létre Mexikó területei között, elsősorban az autópályáknak köszönhetően.2

Mexikó elkötelezettsége az infrastruktúrába való befektetés iránt, a támogató szabadkereskedelmi rendszere és a gazdasági reform jegyében tett sikeres erőfeszítései vonzóvá teszik az országot a növekedni vágyó vállalkozások számára.

alt text


 1. A.T. Kearney: 2015 Global Retail E-Commerce Index (Globális kiskereskedelmi és e-kereskedelmi index, 2015) 

 2. PwC 

3 Rövid tények a Mexikóban való vállalkozásról, és annak előnyei

 • A magánszemély és vállalkozás közötti (B2C) e-kereskedelem a szolgáltatások és a kiskereskedelem területén 13,1 milliárd dollárt tett ki 2014-ben, és a várható 26%-os éves növekedés mellett 2019-re meghaladja a 40 milliárd dollárt.1

 • Mexikó több mint 10 kulcsfontosságú szabadkereskedelmi egyezmény aláírója, mely által a világ 45 országát, és több mint 1,2 milliárd embert jelentő fogyasztói bázist tud elérni.2

 • Mexikó az 50. helyen áll a Világbank 2014-es logisztikai teljesítményindexe szerint, amely 160 országot rangsorol a logisztikai hatékonyság alapján.


 1. eMarketer, A.T. Kearney 

 2. Egyesült Államok kongresszusi kutatószolgálata 

4 Fogyasztói trendek

Elengedhetetlen figyelembe venni a fogyasztói viselkedést új piacokra való terjeszkedés esetén. Általában hogyan vásárol termékeket a célügyfél? Melyik szállítási módszert részesíti előnyben? A következő tényezők segítenek mérlegelni, hogy a fogyasztói trendek hogyan befolyásolják a Mexikóban való vállalkozás módját.

 • Az online vásárlás csupán 2%-át teszi ki az ország 200 milliárdos éves kiskereskedelmi értékesítésének, azonban a 16%-ot meghaladó növekedési arány lehetőséget kínál a trendet kiaknázni képes vállalkozások számára1

 • Mexikóban az online kifizetéseket jórészt helyi fizetési módokkal bonyolítják le. A vásárlások több mint 40%-a bankkártyás vagy hitelkártyás fizetés útján megy végbe, a sorrendben ezután következik a készpénzes fizetés és az utánvétes fizetés 32%-kal, majd a banki átutalás jön a sorban 15%-kal.2

 • A standard szállítási mód megszokott és elfogadott Mexikóban.

 • A mobilok elterjedési aránya folyamatosan növekszik, az összarány 49%3

 • 2016-ban az online vásárlók 75%-a asztali számítógépről vásárolt Mexikóban4

 • Jelenleg 38 millió online vásárló van Mexikóban, legtöbbjük a 16–44 éves korosztályba tartozik5


 1. Wall Street Journal 

 2. The PayPers 

 3. Statista Digital Market Outlook 

 4. Fogyasztói barométer – Google, A.T. Kearney 

 5. A.T. Kearney 

5 Teljesítési modellek

Határokon át Mexikóba: kiindulópontok az Egyesült Államokban

Az olyan kiindulópontok, mint San Diego, Laredo és Miami gyakran szállítanak termékeket Mexikóba. Ezekről a helyekről egy napon belül megérkeznek a termékek Mexikóvárosba.

San Diego, Kalifornia

 • Az Egyesült Államok 30 legfőbb konténerkikötői közül az egyik, ahol évente csaknem három millió tonna árut hoznak be.
 • Két tengeri teheráruval foglalkozó létesítmény
 • Szállítás Mexikóvárosba: egy napon belül
 • Vámkezelés: legfeljebb két óra1

Laredo, Texas

 • A legnagyobb belföldi kikötő az Egyesült Államokban
 • Szállítás Mexikóvárosba: három napon belül
 • Vámkezelés: legfeljebb hat óra2

Miami, Florida

 • Legnagyobb személyszállítási kikötő a világon
 • A 15. helyen álló kikötő a teheráruexport mennyiségét tekintve, és 18. a teheráruimport mennyiségét tekintve az Egyesült Államokban
 • Jelentős latin-amerikai átjáró3

A következő helyek a mexikói import fontos központjai:

Mexikóváros Nemzetközi Repülőtér

 • Szállítás Mexikóvárosba: egy napon belül

Manzanillo, Mexikó

 • Óceánon keresztüli import Ázsiából

Veracruz, Mexikó

 • Óceánon keresztüli import Európából

Mexikón belüli teljesítés

A hely és a piaci igények alapján Mexikóváros a preferált hely a teljesítési központok számára. A körülbelül 20 millió lakossal rendelkező főváros, Mexikóváros a legnagyobb városi terület Mexikóban és az egyik legnépesebb város a világon. Két gyűrű alakú út veszi körül a várost, és számos gyorsforgalmi út és fizetős út köti össze Mexikóvárost más nagyobb kereskedelmi központokkal. A Mexikóváros környékéről kiinduló teljesítés lehetővé teszi a szállítók számára Mexikóváros lakosainak ellátását, illetve központi elosztási pontot is jelent az ország többi része számára.


 1. Kaliforniai Közlekedési Osztály 

 2. Laredo Development Foundation 

 3. Journal of Commerce 

6 Szállítás

Közvetlenül a fogyasztóhoz típusú és csomagszállítók

 • DHL Parcel
 • UPS
 • FedEx
 • Estafeta

Részrakományos (LTL) és teljes rakományos (TL) szállítók

 • LTL: Estafeta, Castores
 • TL: Transportes TUM, PITIC

7 Vállalkozás indítása Mexikóban

A mexikói piacra való belépés mérlegelésekor érdemes végiggondolni egy új vállalkozás előnyeit és hátrányait üzleti szempontból, és a saját igényeinek megfelelő cégstruktúrát. Tudja meg, hogy szükséges-e behozatali nyilatkozat a termékeihez, illetve tájékozódjon az esetlegesen felmerülő adókról és vámköltségekről. Végül pedig keresnie kell egy teljesítési központot és szállítókat, akik lefedik a célterületet.

A Market Finder magában foglalja a Világbank Doing Business Indexének (Vállalkozási index) lebontását, amelyből megtudhatja, miért könnyű Mexikóban vállalkozni. Az index 1-től 190-ig tartó rangsorral mutatja meg, hogy a vállalkozásoknak a világ egyes országaiban mennyire könnyű létrehozniuk és működtetniük egy helyi céget. 10 témát értékelnek a pontszám kialakításakor. Ezek közé tartozik az áramszolgáltatás, a hitel megszerzése, és határokon átnyúló kereskedelem lehetősége.

Új piacon való kereskedelem esetén fontos ismerni az esetlegesen felmerülő adminisztratív, felügyeleti és logisztikai kihívásokat. A jogi előírásokban való eligazodás és a logisztika kidolgozása sokkal könnyebb a Market Finder segítségével – keressen további támogatást és eszközöket, beleértve a részletes útmutatókat és statisztikákat.

alt text

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services logisztikai megoldásokat kínál, amelyek segítségével a vállalkozások összehangolhatják az ellátást és az igényeket.

Megjegyzés

A webhelyen megjelenő anyagok csak tájékoztató jellegűek. Pénzügyi, adóügyi és jogi tanácsadásért forduljon szakértőhöz.