Logisztika megtervezése Olaszország felé

Az Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services közreműködésével

1 Áttekintés

A kihívás

Olaszország Európa harmadik legnagyobb gazdasága, és a kibontakozó e-kereskedelmi szektorral és a világ fogyasztói piacának 3,65%-ának kézben tartásával jó lehetőségeket kínál a vállalkozások számára. Ha meg szeretné vetni a lábát az európai piacon, és ki tudja használni a terjesztési központként nyújtott lehetőségeit, érdemes Olaszországot választania.

A cél

Az útmutatóban bemutatjuk, hogyan hozhatja ki a legtöbbet az Olaszországban kínálkozó lehetőségekből, általános képet nyújtunk az ország helyéről a globális erőegyensúlyban, és arra is rávilágítunk, hogy ez milyen hatással van a vállalkozásokra.

2 Az üzletvitel kiterjesztése Olaszországra

Olaszország Európa harmadik legnagyobb gazdasága, és a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága a nominális GDP tekintetében. Az egy főre jutó GDP 36 300 dollár, és 62 milliós lakossága elsősorban Róma, Nápoly, valamint a Földközi-tenger és az Adriai-tenger partvidékén helyezkedik el a legnagyobb népsűrűséggel. A Forbes szerint a 42. legjobb ország vállalkozás szempontjából, és a 28. a vállalkozás egyszerűsége szempontjából.

Olaszország legfőbb szektorai a textíliák és ruházat, az étel-ital, a fémek és fémtermék-gyártás, a vegyi anyagok, a hajógyártás, a gyógyszerek és orvosi műszerek.

Olaszország térképe

3 Az Olaszországban folytatott üzleti tevékenység előnyei és további tudnivalók

 • Az olaszok több mint 30%-a 35 és 54 év közötti.
 • A lakosság több mint 68%-a használ internetet, és 82%-a mobiltelefont.
 • A közvetlenül a fogyasztót elérő e-kereskedelem évente 10%-kal növekszik.
 • A logisztikai teljesítmény index szerint Olaszország a 13. helyen áll Európában, és 21. helyen a világon.
 • Az e-kereskedelemből származó bevétel becslések szerint 19,6 milliárd euró volt Olaszországban 2016-ban.
 • Olaszország adja a világ fogyasztói piacának 3,65%-át.

4 Fogyasztói trendek

Az új piacokra való terjeszkedés során elengedhetetlen a fogyasztói viselkedés figyelembevétele. Általában hogyan vásárolnak termékeket a célcsoport tagjai? Melyik szállítási módszert részesítik előnyben? A következő tényezők segítenek mérlegelni, hogy a fogyasztói trendek hogyan befolyásolják az Olaszországban folytatott üzleti tevékenységet.

 • Az Ecommerce Foundation adatai szerint egy olasz e-kereskedelmi vásárló évente 938 eurót költ, és a megrendelések átlagos értéke 75 euró.

 • A népszerű termékek közé tartoznak a ruházat, az otthon és kertészet, a média és szórakozás, a lábbeli és divatszerek kategóriába tartozó termékek.

 • Az olasz fogyasztók elsősorban az Egyesült Királyságból és Németországból vásárolnak.

 • Az olasz vásárlók átlátható kézbesítési költségeket igényelnek, és már a vásárlási folyamat elején szeretnék ismerni ezeket. A több kézbesítési opciót kínáló eladók nagyobb sikerrel értékesítenek.

 • A Comscore felmérése szerint az olasz fogyasztók 97%-a szerint a vásárlás nyomon követése rendkívül fontos vagy vonzó lehetőség.

 • 59%-uk szeretné e-mailes értesítéssel nyomon követni a csomagját, 55%-uk pedig a kiskereskedő webhelyén követné nyomon azt.

 • Az olasz fogyasztók 73%-a mondja azt, hogy a vásárlás előtt elolvassa a cég visszaküldésre és cserére vonatkozó szabályait, és 66%-uk vásárolna újból olyan eladótól, aki zökkenőmentes visszaküldési lehetőséget biztosít.

 • Az olasz fogyasztók 51%-a venné át az online megrendelést üzletben, és 59%-a örülne az online vásárlás és az üzletben való visszaküldés lehetőségének.

5 Rendelésteljesítés Olaszországban

Határokon át Olaszországba

Olaszországban az e-kereskedelmi fogyasztók belföldi és külföldi termékeket is vásárolnak (a külföldi e-kereskedelmi tranzakciók nagy részének oka az olaszországi termékek korlátozott rendelkezésre állása). A tanulmányok szerint az olasz fogyasztók elsősorban más európai országokból vásárolnak – főképp Németországból és az Egyesült Királyságból –, ha külföldről rendelnek termékeket.

Európai Unión belüli rendelésteljesítés

Olaszország meggondolandó hely az európai fogyasztók rendelései teljesítésének szempontjából. Fontolóra kell azonban venni a lokalizálást, mivel a legtöbb uniós vásárló szívesebben vásárol saját anyanyelvét használva. Mivel az ország az Európai Unió része, ezért kihasználhatod az uniós ÁFA-szabályok távértékesítésre vonatkozó előírásainak előnyeit, amelyek az ÁFA-szabályoknak való megfelelőség terhe nélkül teszik lehetővé a különféle EU-s piacok kipróbálását.

Olaszországon belüli rendelésteljesítés

Észak-Olaszország nagy növekedési potenciált kínál a terjesztés számára elsősorban az észak-adriai kikötők megnövekedett szállítmányforgalma miatt. Milánó Európa 20 legnagyobb terjesztési piacának egyike, és az infrastruktúra, a megközelíthetőség és a piaci elérés tekintetében pedig a 15. a 30-ból. Ez az Olaszországon belüli rendelésteljesítés legfőbb régiója.

6 Szállítás

Kisméretű csomagokat szállító cégek

 • Poste Italiane Group
 • DHL
 • TNT Express
 • FedEx
 • Uniposta

Részrakományos (LTL) és teljes rakományos (TL) szállítócégek

 • K&N
 • XPO
 • DHL
 • DB Schenker
 • LKW Walter
 • Dachser
 • Emmons

7 Vállalkozás indítása Olaszországban

Amikor az olasz piacra való betörést fontolgatja, gondolja végig a vállalatalapítás előnyeit és hátrányait, illetve az Ön számára megfelelő vállalati struktúrát. Meg kell ismernie az olasz e-kereskedelem szabályozási követelményeit is, és el kell döntenie, hogy a termékéhez szükség lesz-e bármilyen védjegybejegyzésre. Az áruk származási helyétől függően ellenőrizze, hogy azok importálhatók-e, illetve keressen egy Olaszországot lefedő rendelésteljesítési központot és szállítócégeket.

A Market Finder részletesen bemutatja a Világbank Vállalkozási indexének adatait, amelyekből megtudhatod, mennyire könnyű Olaszországban vállalkozni. Az index 1-től 190-ig tartó skálán mutatja meg, hogy a vállalkozásoknak a világ egyes országaiban mennyire könnyű helyben céget létrehozniuk és működtetniük. A pontszám tíz témakör eredményeiből tevődik össze. Ezek közé tartozik az áramszolgáltatás, a hitelfelvétel és a határokon átnyúló kereskedelem lehetősége.

Mielőtt kereskedni kezd egy új piacon, célszerű tájékozódni a lehetséges adminisztratív, szabályozási és logisztikai kihívásokról. A Market Finderrel sokkal egyszerűbb utat találni a jogi előírások útvesztőjében és megszervezni a logisztikát – ráadásul további támogatásokat és eszközöket is nyújt a szolgáltatás, többek között részletes útmutatókat és statisztikákat.

alt text

Az Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services logisztikai megoldásokat kínál, amelyek segítségével a vállalkozások összeköthetik a kínálatot a kereslettel.

Megjegyzés

A webhelyen megjelenő anyagok tájékoztató jellegűek. Pénzügyi, adóügyi vagy jogi tanácsért forduljon szakemberhez.