A logisztika megtervezése Kanada felé

Az Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services közreműködésével

1 Áttekintés

A kihívás

Kanada az Egyesült Államokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatának köszönhetően kiváló helyzetben van az Európa, Észak-Amerika és Ázsia felé irányuló, nemzetközi logisztika támogatására, stabil infrastruktúrája pedig serkenti a növekedést. Még ha nem is központi eleme növekedési stratégiájának, érdemes a nagyobb gazdasági színtér részeként kezelni, hiszen az Egyesült Államok közelében lévő, fontos globális piacról van szó.

A cél

Az útmutatóban bemutatjuk, hogyan hozhatja ki a legtöbbet a Kanadában kínálkozó lehetőségekből, általános képet nyújtunk az ország helyéről a globális erőegyensúlyban, és arra is rávilágítunk, hogy ez milyen hatással van a vállalkozásokra.

alt text

2 Vállalkozás kiterjesztése Kanadára

A vállalkozás külföldi terjeszkedésének megtervezésekor fontos figyelembe venni a kiválasztott piac aktuális állapotát.

A kanadai e-kereskedelem bizonyos, egyedi kihívások miatt lemaradt más, hozzá hasonló gazdaságok mögött, mint amilyen például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Az ország lakosságának jelentős hányada nagyvárosokban él, sokan azonban zord éghajlatú, vidéki területeken laknak. A forgalmas kikötők, a kiterjedt vasúthálózat, a kiváló minőségű úthálózat és autópályák kulcsfontosságú szerepet játszhatnak abban, hogy Kanada felzárkózzon az érettebb e-kereskedelmi piacokhoz. A lassabb fejlődés ellenére most már éves szinten 15%-os növekedést produkál, és az előrejelzések szerint 2019-re eléri az 50 milliárd dollárt.1

Kanada az Egyesült Államokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatának köszönhetően kiváló helyzetben van az Európa, Észak-Amerika és Ázsia felé irányuló, nemzetközi logisztika támogatására. Emellett a kanadai kormány elkötelezettsége és befektetései új elosztóközpontokat vonzanak az országba. Az Amazon, a Carquest, a UPS, a Wal-Mart és mások is nyitottak létesítményeket az országban. A növekedés kulcsfontosságú hajtóereje a hatékony ellátási lánc megteremtése, a működtetési költségek csökkentése és a „just in time” rendelések teljesítési kapacitásának bővítése.


 1. eMarketer 

3 A Kanadában folytatott üzleti tevékenység előnyei és további tudnivalók

 • A Kanadából származó e-kereskedelmi vásárlások 45%-át nem kanadai webhelyeken bonyolítják le. A teljes összeg harmadát amerikai webhelyeken költik el, a maradékot pedig Ázsiában és Európában

 • A kanadaiak az alacsonyabb árak és a nagyobb választék miatt vásárolnak a tengeren túlról

 • Az online vásároló kanadai ügyfelek a 48 órán belüli kiszállítást részesítik előnyben

 • A kanadaiak elsősorban a házhoz szállítás, az ingyenes visszaküldés és a díjmentes vagy olcsó szállítás miatt vásárolnak online

4 Fogyasztói trendek

Az új piacokra való terjeszkedés során elengedhetetlen a fogyasztói viselkedés figyelembevétele. Általában hogyan vásárolnak termékeket a célügyfelek? Melyik szállítási módszert részesítik előnyben? A következő tényezők segítenek mérlegelni, hogy a fogyasztói trendek hogyan befolyásolják a Kanadában folytatott üzleti tevékenységet.

 • A kanadaiak szívesebben vásárolnak, ha megfizethető, kétnapos vagy aznapi kiszállítást kínálnak, és magas szállítási költség esetén náluk az egyik legmagasabb a bevásárlókosár-elhagyók aránya

 • A kanadaiak 49%-a több mint 500 dollárt költ évente e-kereskedelmi vásárlásokra

 • 10-ből 4 kanadai vásárló megszakítja a vásárlási folyamatot, ha nem díjmentes a visszaküldés

 • A kanadaiak ritkábban vásárolnak mobilról, talán a magas adathasználati költségek miatt. A kanadai online tranzakciók nagyjából 25%-át mobileszközökön dolgozzák fel

5 Teljesítési modellek

Határokon át Kanadába

Általánosságban elmondható, hogy a különféle adók és változó átfutási idők miatt a Kanadán belüli teljesítés egyszerűbb, mint a határokon át történő. Ugyanakkor az Egyesült Államok és Kanada is követi az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), amely nagyban egyszerűsíti a 2 ország közötti teljesítést. A leggyakoribb megoldás, hogy az Egyesült Államok északi részén hoznak létre elosztóközpontot, és onnan viszik át a terméket Kanadába.

Kanadán belüli teljesítés

A kanadai fogyasztók nem vásárolnak olyan gyakran online, mint más országok lakói. A felmérések szerint a kanadai ügyfelek elsősorban akkor vásárolnak az interneten, ha gyors kézbesítésre és alacsony szállítási költségekre számíthatnak, és egyszerű visszaküldeni az árut. A költségek, a választható szolgáltatási szintek, a kiszállítás egyszerűsége és az általános ügyfélélmény szempontjából a Kanadán belüli teljesítés a legsikeresebb teljesítési modell, ha a kanadai fogyasztókat kívánja elérni.

A Kanadán belüli teljesítés esetében több hely közül is választhat, ahol tárolhatja a kiszállításra szánt termékeket, és ezek között nagyrészt az alapján dönthet, hogy hol található jelenlegi ügyfélbázisa. Tekintse meg térképen a kiválasztható helyeket.

alt text

6 Szállítás

Kiscsomagszállítók

Canada Post

 • 3-ból 2 e-kereskedelmi szállítmányt ők kézbesítenek Kanadában
 • 6500+ kiskereskedelmi helyszín
 • 7000+ teherautóból álló kiszállítói flotta
 • 650+ központ

Purolator

*Kanada második legnagyobb csomagszállító vállalkozása * 1500+ kiskereskedelmi helyszín * 4500+ teherautóból álló kiszállítói flotta * 123+ központ

UPS

 • 900+ kiskereskedelmi helyszín
 • 2795+ teherautóból álló kiszállítói flotta
 • 54+ központ

FedEx

 • 1300+ kiskereskedelmi helyszín
 • 1600+ teherautóból álló kiszállítói flotta
 • 56+ központ

Részrakományos (LTL – less-than-truckload) és komplett rakományos (TL – truckload) kiszállítók

Kanadában számtalan LTL és TL kiszállító működik. A Today’s Trucking magazin minden évben beszámol a legnagyobb vállalkozásokról. Néhány példa:

 • Transforce Inc
 • Mullen Group
 • Canadian National Transportation
 • TransX
 • Day & Ross
 • Trimac Transportation
 • Bison Transport

7 Vállalkozás indítása Kanadában

A kanadai piacra való belépés mérlegelésekor érdemes végiggondolni egy cég bejegyzésének előnyeit és hátrányait, és a saját igényeknek megfelelő cégstruktúrát.

Igényeljen kanadai cégbejegyzési számot (Canadian Business Number), adószámot (Tax File Number), áfaszámot (Goods and Services Tax), munkavállalók alkalmazása esetén munkaadói adószámot (Pay As You Go tax) és legnagyobb kedvezményes vámot (Most Favored Nations Tariffs). Termékeit származási helyétől függően ellenőrizze, hogy importálhatók-e, és szükséges-e hozzájuk importálási nyilatkozat. Végül pedig keresnie kell egy teljesítési központot és szállítókat, akik lefedik a célterületet.

A Market Finder részletesen bemutatja a Világbank Vállalkozási indexének adatait, amelyekből megtudhatja, mennyire könnyű Kanadában vállalkozni. Az index 190 államot rangsorol aszerint, hogy a vállalkozásoknak mennyire könnyű céget létrehozniuk és működtetniük az adott országban. A pontszám kialakításakor 10 területet értékelnek. Ezek közé tartozik az áramszolgáltatás, a hitelfelvétel és a határokon átnyúló kereskedelem lehetősége.

Mielőtt kereskedni kezdenénk az új piacon, célszerű tájékozódni az előttünk álló adminisztratív, szabályozási és logisztikai kihívásokról. A Market Finderrel sokkal egyszerűbb utat találni a jogi előírások útvesztőjében és megszervezni a logisztikát – ráadásul további támogatásokat és eszközöket is nyújt a szolgáltatás, többek között részletes útmutatókat és statisztikákat.

alt text

Az Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services logisztikai megoldásokat kínál, amelyek segítségével a vállalkozások összehangolhatják az ellátást az igényekkel.

Megjegyzés

A webhelyen megjelenő anyagok kizárólag információs célokat szolgálnak. Pénzügyi, adóügyi és jogi tanácsadásért fordulj szakértőhöz.