A logisztika megtervezése Brazília felé

Az Ingram Micro Commerce and Lifecycle Services közreműködésével

1 Áttekintés

A kihívás

Brazília több mint 207 millió embernek ad otthont, és a világ 4. legnagyobb e-kereskedelmi piaca. Hatalmas lehetőségeket kínál a külföldön növekedni kívánó vállalkozások számára. Még akkor is, ha Brazília nem része közvetlenül növekedési stratégiájának, Latin-Amerika legnagyobb gazdaságaként a tágabb gazdasági kép részének kell tekinteni.

A cél

Az útmutató elolvasása során megismerheti a Brazíliában adott lehetőségeket, illetve azok lehető legjobb kiaknázási módjait, valamint általános képet kaphat Brazília globális erőegyensúlyban elfoglalt helyéről, illetve ennek vállalkozásokra gyakorolt hatásáról.

2 Az üzletvitel kiterjesztése Brazíliára

Brazília Latin-Amerika legnagyobb gazdasága, és több mint 207 millió embernek ad otthont. A 140 millió internetes felhasználóval egyúttal a világ 4. legnagyobb e-kereskedelmi piaca[^ 1], és Latin-Amerikában a magánszemélyek és vállalkozások közötti (B2C) e-kereskedelem 42%-át képviseli.2

Az e-kereskedelem Brazíliában fejlett, és nagyszerű lehetőségeket kínál a régióban befektetni kívánó vállalkozások számára. A brazilok szívesen vásárolnak online, a csalások megakadályozására szolgáló biztonsági intézkedéseket általában végrehajtják, és a logisztikai és fizetési infrastruktúrák nehézségeit legyőzik. Ezenkívül Brazília lakosságának 42%-a tartozik az Y-generációba, tehát valószínű, hogy az e-kereskedelem az elkövetkező években kétszámjegyű növekedést fog mutatni.3

Brazília jelentős kereskedelmi partner, nem csak regionálisan, hanem az egész világon. Repülőgépek, fogyasztási cikkek, acél, autók, gumi és papír globális gyártója. A helyi szolgáltatókkal együtt a nemzetközi logisztikai szolgáltatók, mint például a DHL, a Kuehne + Nagel, a Panalpina, az Expeditors, a CEVA és a UPS is támogatják Brazília növekvő gyártási és mezőgazdasági tevékenységeit.

alt text


 1. Internet World Stats 

 2. Euromonitor Internacional 

 3. ECMetrics 

3 Rövid tények a Brazíliában való vállalkozásról, és annak előnyei

 • Manapság Brazíliában a határokon átnyúló értékesítés a teljes brazil e-kereskedelem 14%-át teszi ki1
 • A Fekete péntek népszerű Brazíliában. Ezenkívül egybeesik a brazil törvények szerinti extra havi jövedelem kifizetésével az év végén2
 • A háztartási gépek, a ruhák és a fogyasztói elektronika a legnépszerűbb online kategóriák3
 • A brazíliai csomagküldő piac 13,9%-kal, 0,57 milliárd csomagra nőtt, a kiadások pedig 15,4%-kal növekedtek 10,27 milliárd BRL-ra.4

 1. PayPal 

 2. Bloomberg 

 3. eMarketer 

 4. Pitney Bowes 

4 Fogyasztói trendek

Új piacokra való belépés esetén elengedhetetlen figyelembe venni a fogyasztói viselkedést. Általában hogyan vásárolnak termékeket a célügyfelek? Melyik szállítási módszert részesítik előnyben? A következő tényezők segítenek mérlegelni, hogy a fogyasztói trendek hogyan befolyásolják a Brazíliában való vállalkozás módját.

 • A mobil kereskedelem gyorsan növekszik, és Brazíliában az e-kereskedelmi tranzakciók több mint 20%-át teszi ki1

 • A brazil vásárlók hozzászoktak, hogy tovább kell várniuk a kiszállításra. Valójában a fogyasztók 86%-a hajlandó további két napot várni az ingyenes kiszállításra, és a 10 napos kiszállítási idő az átlag2

 • A brazilok határozottan előnyben részesítik az árat a sebességgel szemben, és az online vásárlók 59%-a szerint a szállítási költség lényeges tényező a vásárlási döntésben.

 • Az átlagos szállítási költség 29,90 BRL3.

 • Brazília a népessége és az összetétele miatt vonzó piac, bár sok e-kereskedelmi vállalkozás küzd a Brazíliába való terjeszkedéssel a kihívást jelentő logisztikai infrastruktúra miatt4.

 • A vásárlók 92%-a hajt végre azért műveletet, hogy jogosulttá váljon ingyenes kiszállításra; további elemek hozzáadása a kosárhoz a leginkább ösztönző művelet5.

 • A brazil vásárlók szeretnek fizikai üzletben vásárolni, fontolja meg termékének kiskereskedelmi helyszíneken való értékesítését, hogy további látogatásokat érjen el.

 • A bloggerek hatalmas befolyást gyakorolnak a brazil divatpiacra; fontolja meg a stratégiai partnerség velük való kialakítását, hogy elősegítse az értékesítést a közösségi médiában. A megkérdezett fogyasztók 84%-a mondta azt, hogy vásárlásait a közösségi média befolyásolja6

 • Brazíliában a visszaküldési arány alacsony, talán a bonyolult visszaküldési folyamatok miatt. A „Megbánás joga” elnevezésű kormányzati felhatalmazás lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy a termékeket a vásárlás után 7 napon belül visszaküldjék7

A Brazil B2C e-kereskedelem bevétele és növekedési üteme, 2012-2016

Év Bevétel Évenkénti növekedési ütem
2012 7,9 milliárd 28,9%
2013 10,2 milliárd 29,0%
2014 13,0 milliárd 27,0%
2015 15,9 milliárdbn 22,0%
2016 17,1 milliárd 7,0%

 1. Forrester 

 2. UPS and ComScore 

 3. EBIT 

 4. Statista Digital Market Outlook 

 5. UPS and ComScore 

 6. UPS and Comscore 

 7. Tech in Brazil 

5 Rendelésteljesítési modellek

Határokon át Brazíliába

Számos kikötő közül választhat, ha határokon át szállít Brazíliába. Az ország lakosságának nagy része a keleti partvidékre koncentrálódik, és ez praktikus bázist jelent az ügyfelek gyors kiszolgálásához. Néhány fontolóra vehető kikötő: Santos (SP), Rio De Janeiro, Vitoria és Sao Luis.

alt text

6 Szállítás

Kis méretű csomagokat szállító cégek

A Brazíliában működő, elsődleges, kis méretű csomagokat kiszállító cégek:

 • Total Express
 • Direclog
 • Jamef
 • Jadlog
 • TNT Express
 • Brasspress
 • Atlas Transportes e Logística

Érdemes megfontolni a „Motoboys” vagy motorkerékpáros kiszállítók igénybe vételét a zsúfolt városokban történő kiszállításhoz. A gyakran használt futárcégek többek között:

 • Moblyboy
 • Easy Deliver
 • 99 Motos
 • Vai Moto
 • Loggi

7 Vállalkozás indítása Brazíliában

Amikor a brazil piacra való belépést fontolgatja, gondolja végig, hogy milyen típusú rendelésteljesítési modell felel meg a legjobban vállalkozása számára. Mi a leghatékonyabb módja az ügyfelek elérésének és a megrendelések teljesítésének? Értékelje ki vállalkozására vonatkozó behozatali vámokat, vámkezelési eljárásokat és adókat. Azt is meg kell határoznia, hogy a termékéhez szükség lesz-e védjegy-regisztrációra a Világkereskedelmi Központon keresztül (ha úgy dönte, hogy brazil domaint hoz létre). Végül keressen egy rendelésteljesítési központot és olyan szállítókat, amelyek Brazíliában a megcélzott régiókban nyújtanak lefedettséget.

A Market Finder magában foglalja a Világbank Doing Business Indexének (Vállalkozási index) lebontását, amelyből megtudhatja, mennyire könnyű Brazíliában vállalkozni. Az index 1-től 190-ig tartó rangsorral mutatja meg, hogy a vállalkozásoknak a világ egyes országaiban mennyire könnyű helyben céget létrehozniuk és működtetniük. A pontszám tíz témakör eredményeiből tevődik össze. Ezek közé tartozik az áramszolgáltatás, a hitelfelvétel és a határokon átnyúló kereskedelem lehetősége.

Mielőtt kereskedni kezdenénk az új piacon, célszerű tájékozódni az előttünk álló adminisztratív, szabályozási és logisztikai kihívásokról. A Market Finderrel sokkal egyszerűbb utat találni a jogi előírások útvesztőjében és megszervezni a logisztikát – ráadásul további támogatásokat és eszközöket is nyújt a szolgáltatás, többek között részletes útmutatókat és statisztikákat.

alt text

Az Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services logisztikai megoldásokat kínál, amelyek segítségével a vállalkozások összeköthetik a keresletet a kínálattal.

Megjegyzés

A webhelyen megjelenő anyagok csak tájékoztató jellegűek. Pénzügyi, adóügyi és jogi tanácsadásért fordulj szakértőhöz.