A logisztika megtervezése Ausztrália felé

Az Ingram Micro Commerce and Lifecycle Services közreműködésével

1 Áttekintés

A kihívás

Ausztrália nagyon változatos, fiatal népességgel rendelkezik, és az APAC régió célzásához ideális pozícióban van, így számos lehetőséget nyújt a vállalkozások növekedéséhez. Habár önmagában nem egy hatalmas piac, sokan Ausztráliában indítják el vállalkozásukat, és onnan terjeszkednek tovább, globális stratégiájuk ugródeszkájaként használva az országot.

A cél

Az útmutatóban bemutatjuk, hogyan hozhatod ki a legtöbbet az Ausztráliában kínálkozó lehetőségekből, általános képet nyújtunk az ország helyéről a globális erőegyensúlyban, és arra is rávilágítunk, hogy ez milyen hatással van a vállalkozásokra.

2 Az üzletvitel kiterjesztése Ausztráliára

Ausztrália az utóbbi években jelentős fejlődésen ment át, és mára nagyméretű fogyasztói piaccá vált, amelyre számos vállalat a vonzó APAC régió kulcsaként tekint. A szigetország különféle megállapodások révén – ilyen például a kínai–ausztrál szabadkereskedelmi megállapodás – kapcsolódik Ázsiához, másfelől szoros viszonyt ápol az amerikai kultúrával és márkákkal is. A számos behatásnak, az állami ösztönző intézkedéseknek és fiatal népességének köszönhetően az ország vonzó célpont az e-kereskedelmi és rendelésteljesítési szolgáltatók számára.

alt text

3 Az Ausztráliában folytatott üzleti tevékenység előnyei és további tudnivalók

 • Nagyon változatos népesség, a növekedés 60%-át a bevándorlás teszi ki. Emiatt az ország nagyon befogadó az új termékekkel és vállalatokkal szemben.1

 • Az ország lakosainak 90%-a városban él, a legnagyobb városi területek Sydney és Melbourne.2

 • Az Ausztrál Posta szerint a keleti parton lévő városokban az átlagos kiszállítási idő 1–3 nap, míg a keleti part és Perth, valamint más nyugati városok között 5–6 nap.3

 • A világon az ausztrálok költenek fejenként a legtöbbet ruhákra, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2025-ig 56,5%-kal fog nőni. Ausztrália vonzó terület a ruhagyártók és az életstílussal és sporttal kapcsolatos termékek gyártói számára.4


 1. Ausztrál Statisztikai Hivatal 

 2. Világbank 

 3. Ausztrál Posta 

 4. Statista 

4 Fogyasztói trendek

Új piacokra való belépés esetén elengedhetetlen figyelembe venni a fogyasztói viselkedést. Általában hogyan vásárolnak termékeket a célügyfelek? Melyik szállítási módszert részesítik előnyben? A következő tényezők segítenek mérlegelni, hogy a fogyasztói trendek hogyan befolyásolják az Ausztráliában folytatott üzleti tevékenységet.

A Roy Morgan cég által a közelmúltban végzett felmérés szerint az ausztrálok 2016-ban több mint 41 milliárd dollárt fordítottak online vásárlásra, és 10-ből 4 ember havonta legalább egyszer vásárol internetes áruházból.

 • Az ausztrál ügyfelek a rövid szállítási időt részesítik előnyben. Akár aznapi kiszállítást is igényelhetnek. Az ausztrálok több mint 80%-a kért már vagy szeretne kérni aznapi kiszállítást, és 75%-uknak van igénye hétvégi vagy munkaidő utáni kiszállításra.1
 • Jelenleg az ausztráliai kereskedők leggyakoribb szállítási módja a normál, az expressz és a „Click & Collect”.
 • A mobilbarát vásárlási élmények – akár alkalmazások, akár mobilbarát webáruházak formájában – biztosítják, hogy az ügyfelek bárhonnan tudjanak vásárolni. Ausztráliában több mint 19,4 millió mobilhasználó van, az e-kereskedelmi tranzakciók több mint 35%-át mobileszközről hajtják végre, és a mobilhasználók közel 27%-a hetente vásárol az interneten.2

 1. A Temando cég jelentése az e-kereskedelmi szállítási stratégiákról 

 2. eMarketer 

5 Rendelésteljesítési modellek

Határokon át Ausztráliába

Sok vállalat egyszerűen ki tudja próbálni az ausztrál piacot. Egy, az APAC régióban lévő helyről indítanak szállítmányokat Ausztráliába. Az ausztrálok megszokták a külföldről érkező termékeket, ezért fogékonyak a határokon átnyúló stratégiák iránt. A legtöbben Hongkongból, Kínából és Szingapúrból szállítanak árut Ausztráliába.

Szállítás Ausztrálián belül

A rendeléseket leggyakrabban egyetlen, Sydney környékén vagy két, Sydney és Melbourne környékén lévő teljesítési központból szállítják ki. Ez utóbbi esetben Sydney és Brisbane környékét a sydney-i központ, míg Melbourne, Perth és Adelaide környékét a melbourne-i központ fedi le.

6 Szállítás

Kisméretű csomagokat szállító cégek

A legnagyobb szállítócég az Ausztrál Posta, amely egész Ausztráliát lefedi, és többféle szállítási módot kínál, amelyek közül exportálási terveidnek megfelelően választhat, ideértve a biztonságos, a hét minden napján és a nap minden órájában hozzáférhető csomagautomatákat és az országban működő több száz átvételi pontot.

Üzleti csomagok kiszállítása:

 • Az Ausztrál Posta és a Toll 60%-os piaci részesedéssel;
 • A TNT 10%-os piaci részesedéssel;.
 • A DHL 5%-os piaci részesedéssel.

Ügyfelek közötti szállítás:1

 • Az Ausztrál Posta 75%-os piaci részesedéssel;
 • A Toll 10%-os piaci részesedéssel;
 • A TNT 5%-os piaci részesedéssel.

Egyéb kisméretű csomagok

Az ausztrál piacon több futárszolgálat és kisméretű csomagokra szakosodott cég működik, amelyek innovatív szállítási megoldásokat nyújtanak. Íme néhány példa:

 • A Sendle a partner futárcégek fölösleges kapacitásait hasznosítja.

 • A ParcelPoint több mint 1500 átvételi ponttal rendelkezik, amelyek között újságárusok, gyógyszertárak és kisboltok is vannak.

 • A WizMe a teljes országban 10,69 $ díjért szállít, és olcsón biztosít dobozokat is.


 1. The Australian 

7 Vállalkozás indítása Ausztráliában

Mivel önmagában nem egy hatalmas piac, sokan Ausztráliában indítják el vállalkozásukat, és onnan terjeszkednek tovább, globális stratégiájuk ugródeszkájaként használva az országot.

Amikor az ausztrál piacra való betörést fontolgatod, gondold végig a vállalatalapítás előnyeit és hátrányait, illetve a számodra megfelelő vállalati struktúrát. Miután megtaláltad az ideális vállalkozási formát, igényelj cégbejegyzési számot (Australian Business Number, ABN), adószámot (Tax File Number, TFN), áfaszámot (Goods and Services Tax, GST) és ha alkalmazottaid vannak, munkaadói adószámot (pay as you go tax, PAYG).

Ezenkívül azt is ki kell derítened, hogy szükséged van-e importálási nyilatkozatra vagy saját ausztráliai domain létrehozása esetén védjegy bejegyzésére. Végül pedig keress egy teljesítési központot és szállítókat, akik lefedik szolgáltatásukkal az általad célzott ausztráliai régiókat.

A Market Finder részletesen bemutatja a Világbank Vállalkozási indexének adatait, amelyekből megtudhatod, mennyire könnyű Ausztráliában vállalkozni. Az index 1-től 190-ig tartó rangsorral mutatja meg, hogy a vállalkozásoknak a világ egyes országaiban mennyire könnyű helyben céget létrehozniuk és működtetniük. A pontszám tíz témakör eredményeiből tevődik össze. Ezek közé tartozik az áramszolgáltatás, a hitelfelvétel és a határokon átnyúló kereskedelem lehetősége.

Mielőtt kereskedni kezdenénk az új piacon, célszerű tájékozódni az előttünk álló adminisztratív, szabályozási és logisztikai kihívásokról. A Market Finderrel sokkal egyszerűbb utat találni a jogi előírások útvesztőjében és megszervezni a logisztikát – ráadásul további támogatásokat és eszközöket is nyújt a szolgáltatás, többek között részletes útmutatókat és statisztikákat.

alt text

Az Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services logisztikai megoldásokat kínál, amelyek segítségével a vállalkozások összeköthetik a keresletet a kínálattal.

!!! Tipp: „Megjegyzés”

A webhelyen megjelenő anyagok csak tájékoztató jellegűek. Pénzügyi, adóügyi és jogi tanácsadásért fordulj szakértőhöz.