Webhely globális verziójának létrehozása

Ezen útmutató segítségével biztosíthatja, hogy a webhely minden egyes piacon ugyanazt a felhasználói élményt nyújtsa

1 Áttekintés

A kihívás

A szülőwebhelyet már kialakította úgy, hogy az márkaépítő, kereshető, lebilincselő és navigálható az otthoni közönség számára. Hogyan lehet olyan globális webhelyet kialakítani, amely ugyanazt az élményt nyújtja minden egyes potenciális piac számára?

A cél

A cél az, hogy a felhasználók könnyedén megtalálják, amire szükségük van, a saját nyelvükön, az általuk választott eszközön.

Az alapok

Első lépésként a TestMySite segítségével megállapíthatja, hogyan teljesít a webhely az asztali számítógép sebessége, illetve a mobilbarát kialakítás és sebesség terén, továbbá megismerheti ezek továbbfejlesztésének módjait. Amennyiben még mindig a tervezési fázisban van, illetve ha a már meglévő kialakítás egyéb területeit szeretnéd globális kontextusban megvizsgálni, tekintse meg a nemzetközi piacra lépésre vonatkozó ellenőrző listánkat.

2 A webhely globális verziójának kifejlesztése

Kezeljen mindenkit egyenlően

Ne nemzetközi ügyfelekkel rendelkező helyi vállalkozásként, hanem helyi ügyfelekkel rendelkező nemzetközi vállalkozásként fogja fel cégét, és kezelje egyformán az egyes piacok ügyfeleit. Legyen az a célja, hogy a webhelye(i)nek kialakítása, funkciói és tartalma ugyanazt a felhasználói élményt biztosítsa a felhasználók számára, bárhol is legyenek.

Egyetlen univerzális webhely vagy különálló, lokalizált webhelyek?

Az univerzális, többnyelvű webhely a tartalmakat több nyelven is rendelkezésre bocsátja, például egy kanadai vállalkozás webhelye angol és francia nyelven is elérhető, vagy a latin-amerikai focival foglalkozó blog spanyolul és portugálul is olvasható. Az egyetlen, például a .com domaint használó univerzális, többnyelvű webhely számos előnyt biztosít:

 • Egyértelművé teszi vállalkozása globális jellegét.
 • Gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban lehet regisztrálni.
 • Intuitívabb jellegű a felhasználók számára a webhely megtalálása.

De ugyanúgy meg kell felelni a célpiacok igényeinek, minden egyes lokalizált piacon.

A különálló, lokalizált, több régióra kiterjedő webhelyek kifejezetten a különböző országok felhasználóit célozzák meg. A több régióra kiterjedő webhelyek országkóddal ellátott, legfelső szintű domainneveket (ccTLD) használnak, például: .ie, .de. vagy .fr:

 • Ez a típusú webhely kiemeli az egyes országok ügyfeleivel való szoros kapcsolatot, illetve megnyugtatásul szolgálhat az olyan felhasználók számára, akik a saját nyelvükön szeretnének termékeket és szolgáltatásokat keresni, illetve ismerős fizetési módokat szeretnének használni.

 • Ugyanakkor időigényes és drága megoldásnak bizonyulhat, ha minden egyes exportpiac számára külön ccTLD-t vásárol és regisztrál.

Egyes webhelyek egyszerre több régióra kiterjedő, illetve többnyelvűek is. Például előfordulhat, hogy egy webhelynek létezik külön verziója az USA és Kanada számára, illetve a kanadai tartalmak egyszerre megtalálhatók francia és angol verzióban is.

A domainnév kiválasztása

A legfelső szintű domain az utótag (például .com, .org, .net), és számos e-kereskedelmi webhely a .com utótagot választja, mert a felhasználók a .com segítségével próbálnak meg először rákeresni egy vállalkozásra, ha nem használnak keresőmotort. Bár a Google a tartalom alapján határozza meg a webhely nyelvét, az URL fontos információkat adhat a felhasználók számára a tartalommal kapcsolatban. Például a következő URL-ek a .fr aldomain vagy alkönyvtár segítségével igyekeznek egyértelműen jelezni a francia nyelvű tartalmat:

 • (http://example.ca/fr/vélo-de-montagne.html)
 • (http://fr.example.ca/vélo-de-montagne.html)

Ha a nyelvet belefoglalja az URL-be, a webhely többnyelvű tartalmával kapcsolatos esetleges hibákat is könnyebben felfedezheti. Akár szavakat is lefordíthat az URL-ben, vagy használhat nemzetközi domainnevet (Internationalised Domain Name, IDN).

Földrajzi átirányítás

Ha a nemzetközi keresőoptimalizálást megfelelően állítja be, a Google-keresést indító felhasználók a webhely megfelelő nyelvi verziójához fognak megérkezni. Ha például felkeresi a Google.com webhelyet, a rendszer automatikusan az országspecifikus Google-keresési oldalra irányít majd át. Ugyanakkor tegyük fel, hogy egy felhasználó spanyol IP-címről angol nyelvű tartalmat keres. Ha a spanyol nyelvű tartalomhoz irányítja át, csökkenhet a felhasználó elköteleződése, tehát mik lehetnek ebben az esetben az Ön lehetőségei?

Ha a Nincs földrajzi átirányítás lehetőséget választja, a felhasználó a spanyol IP-címtől függetlenül ott marad majd, ahova az angol nyelvű webhelyen megérkezett.

Ha a Nincs földrajzi átirányítás a fizetésig lehetőséget választja, a felhasználó választhatja meg a saját útját, amíg el nem érkezik a „Vásárlás” részhez, ahol a rendszer automatikusan átirányítja

Ha az Automatikus földrajzi átirányítás lehetőséget választja, a felhasználónak nincs választási lehetősége, mivel a rendszer automatikusan átirányítja a spanyol tartalomhoz

A Földrajzi átirányításra vonatkozó szalaghirdetés előugró ablakként, például: „Szeretne átváltani a spanyol nyelvű webhelyre, vagy inkább az angol nyelvű webhelyen maradna?” – lehetőséget ad a felhasználónak a döntésre

Feltöltési sebesség

Nem érdemes azzal számolni, hogy a felhasználók 4G hálózatot használnak; világszerte jellemzően 3G vagy lassabb hálózatok vannak. Érdemes gondoskodni arról, hogy a webhely gyorsan betöltődjön, így az emberek nem adják fel a reményt, még mielőtt egyáltalán bejutnak az oldalra. Néhány tipp a feltöltési sebesség növelésére:

 • A figyelemfelkeltő médiatartalmak hatékonyan képesek felkelteni a felhasználók érdeklődését. Amennyiben sok ilyen tartalmat helyez el a webhelyen, előfordulhat, hogy lassabban töltődik be, a felhasználók pedig bezárják az oldalt, még mielőtt a legfontosabb információkat megismernék. Tömörítse a webhelyen használt képeket.

 • Ne használjon túl sok navigációs linket.

 • Kerülje az előugró ablakokat, illetve az egyéb olyan funkciókat, amelyek megzavarhatják a navigációt.

Lokalizáció

A lokalizált webhely az otthoni webhellyel azonos tartalommal rendelkezik, amelyet az exportálási ország nyelvére, az adott kultúrának megfelelően fordítottak le. (Ha szó szerinti fordításra nincs lehetőség – például egy angol szófordulat esetén –, a nyelvi feldolgozás igyekszik ugyanazt a jelentést és érzelmeket átadni, illetve ugyanazt a hatást elérni a célnyelven.) Minden egyes új piac esetén fontos:

 • Ismerni az ügyfelek nyelvét
 • Létrehozni a webhely lokalizált verzióját
 • Felépíteni a saját márkát
 • Maximalizálni a kereshetőséget
 • Átgondolni a pénznemet és a fizetést
 • Megőrizni az ügyfelek elégedettségét
 • Biztosítani a jogszerűséget
 • Odafigyelni minden egyes részletre

Kialakítás és fejlesztés

Az Unicode az ipari szabvány, amely a szkripttől függetlenül segíti elő és könnyíti meg a szöveg konzisztens megjelenítését. Bármely írott nyelvet képes feldolgozni a görögtől a cirillen keresztül akár a kínai, az arab vagy a héber nyelvig, akár jobbról balra, akár balról jobbra kell olvasni az adott nyelvet. Az Unicode több mint 100 szkriptet támogat, illetve több mint százezer karakterre terjed ki. A leggyakrabban használt az UTF-8.

3 Bevált módszerek a webhelyekre vonatkozóan, bármely piacon

A fontos információkat az oldal tetején helyezze el

Fontos, hogy ezek az információk görgetés nélkül, azonnal láthatók legyenek.

Gondolkodjon kicsiben

Az ügyfelek napközben a mobiltelefonok és a táblagépek kis képernyőit használják. Úgy alkossa meg webhelyét, hogy automatikusan igazodjon a felhasználó eszközéhez, így a felhasználók biztosan megtalálják a keresett tartalmat, a képernyő méretétől függetlenül.

A szöveg megírása

Használjon egyértelmű, figyelemfelkeltő címsorokat

Ha a webhelyen egyértelmű bevezető címsort használ, az ügyfelek azonnal tudni fogják, hogy a megfelelő helyen járnak, így több időt fognak ott tölteni.

Mondja el színekkel

A színek is a nyelv egyik formáját jelentik, tehát érdemes kutatásokat végezni a potenciális piac színekkel való kapcsolatát illetően, mielőtt a webhelyet elindítod az új piacon. A színek országonként más és más jelentéssel bírnak. Például a fehér a nyugati országokban az esküvők színe, míg Kínában a temetésé. Indiában nagy tekintélyű színnek számít a vörös, az Egyesült Királyságban ez a lila, míg Kínában a sárga.

Sorolja fel az előnyöket egyértelműen

Gondoskodjon róla, hogy a felhasználók azonnal tisztában legyenek azzal, miért érdemes maradniuk; a termék vagy a szolgáltatás legyen gyorsan áttekinthető. Ehhez nagyszerű megoldás a felsorolásjelek használata.

Biztosítson több információt gyorslinkeken keresztül

Például egy feltűnő „További információ” link segíthet abban, hogy a felhasználók tovább maradjanak, és több dolgot felfedezzenek a webhelyen.

Legyen egyértelmű a cselekvésre ösztönzés

Ha világosan kinyilvánítja, milyen cselekvést vár a webhely látogatóitól, sokkal nagyobb valószínűséggel teszik meg, és így létrejön a kívánt üzlet.

Építsen ki kapcsolatot az ügyfelekkel
 • Bizalomnövelő eszköz lehet, ha az emberek könnyedén kapcsolatba léphetnek Önnel.

 • Ha személyes adatokat kér ügyfeleitől, közölje velük, miért teszi azt, illetve milyen módon használja majd fel az adatokat.

 • Tegye közzé ügyfelei ajánlásait és harmadik felek igazolásait.

 • Ha hirdetéseket is megjelenít, ügyelj arra, hogy ezeket és a szponzorált linkeket megkülönböztesse a webhely tartalmának többi részétől.