Hogyan javíthat a fejlett technológia a vámeljárások hatékonyságán?

Hogyan tehető egyszerűbbé az exportfolyamat digitális vámeljárásokkal?

1 Áttekintés

A kihívás

Ha valaki külkereskedelemmel foglalkozik, tudnia kell, hogy az egyes országok vámkezelési gyakorlata segíti-e, vagy inkább akadályozza a termékek gyors és biztonságos célba juttatását.

A cél

Megtudni, hogy melyik országok használnak olyan technológiákat, amelyek gyorsabbá teszik a vámeljárást az exportálás és az importálás során, illetve átlátni, hogy hogyan javíthatják a hatékonyságot az ilyen technológiák.

A digitális vámkezelési platformok pozitív hatása

A vámeljárásaikat digitalizáló országok napi kereskedési folyamatai átláthatóbbak és hatékonyabbak.

2 A vámeljárásokat hatékonyabbá tevő technológia

Az elmúlt években meredeken nőtt a globális kereskedelem volumene, ezért egyre fontosabbá vált a különféle kereskedőcsoportok és kereskedelmi szervezetek közötti koordináció.1 Mindez számos gazdaságot az egyablakos platform bevezetésére ösztönzött.


 1. Elms and Low 2013 

Az egyablakos platform ismertetése

Az ENSZ kereskedelem elősegítésével és elektronikus üzletvitellel foglalkozó központjának1 meghatározása szerint az egyablakos platform lehetővé teszi, hogy a kereskedelemmel foglalkozók egyetlen beviteli ponton keresztül küldjék el a dokumentumokat és a releváns információkat, és standardizált módon tudják elvégezni az exportáláshoz, az importáláshoz és a vámügyintézéshez kapcsolódó teendőket.

Ennek az online platformnak a használatával a felhasználók beszerezhetik a termékek exportálásához és importálásához szükséges jóváhagyásokat, engedélyeket és egyéb tanúsítványokat. A rendszerbe integrált ügynökségek hozzáférést kapnak az adóazonosító és a cégbejegyzési adatokhoz. A megoldás hatékonyabb, az adminisztrációs terhek és költségek kisebbek, a vállalkozások pedig mérettől függetlenül időt és pénzt takaríthatnak meg.

Az egyablakos platformot használó országok esetében ritkábbak a késések, és átláthatóbb a folyamat, ez pedig fontos az olyan vállalkozásoknak, amelyek gyorsan és biztonságosan szeretnék eljuttatni a termékeiket a fogyasztóknak.

A Doing Business adatai ugyancsak azt támasztják alá, hogy a technológia gyorsabbá teszi a vámkezelés folyamatát. Az export- és import-vámnyilatkozatok online elküldését és feldolgozását lehetővé tevő elektronikus rendszereket használó gazdaságokban tevékenykedő kereskedőknek kevesebb időt kell a vámnyilatkozatok feldolgozására fordítaniuk.

Kolumbia csak az egyik olyan ország, amely az egyablakos rendszerrel teszi hatékonyabbá a vámkezelés folyamatát.

Kolumbia egyablakos rendszere

Kolumbia a 2000-es évek elején egyablakos külkereskedelmi rendszert fejlesztett ki, hogy hatékonyabban tudja koordinálni az exportot. A rendszer neve Ventanilla Única de Comercio Exterior (VUCE).

Kolumbia egyablakos rendszere 21 olyan állami szervvel, illetve 3 olyan magáncéggel kapcsolja össze az importőröket, az exportőröket, a vámhivatalnokokat és az ügyintézőket, amelyek online platformon keresztül adhatnak e-aláírással kapcsolatos tanúsítványokat és jogi információkat.

Az egyablakos platform előnyei

Az egyablakos platform bevezetése egyértelműen azt jelzi, hogy az adott gazdaság próbálja megkönnyíteni a külkereskedelemmel foglalkozók dolgát, hiszen egy ilyen rendszer bevezetése és fenntartása költséges, az üzembe állításhoz pedig hozzávetőleg 4 évre van szükség.

Az egyablakos rendszerek ugyan különbözőképpen használhatók fel, de az előnyök nagyobbak a kereskedelem különféle szereplőit integráló átfogó keretrendszer kifejlesztésének költségeinél. Többek között a következő előnyök várhatók:

 • Bevételnövekedés
 • Szabályozási és kockázatkezelési technikák állnak a kormányzat rendelkezésére
 • Javuló előrejelzések
 • Költségcsökkenés
 • A kereskedőket ritkábban hátráltatják késések

 1. WTO 2013a 

3 Egyablakos rendszer – globális sikertörténetek

A világ különböző országaival kereskedő vállalkozások rengeteg időt és pénzt tudnak megtakarítani az egyablakos platformnak köszönhetően. Sok esetben az áruk nem napokat, hanem mindössze néhány órát töltenek a vámszervek felügyelete alatt.

A vámeljárásaikat digitalizáló gazdaságok esetében nem csak az árukkal kapcsolatos regisztrációs folyamatok válnak lényegesen gyorsabbá – a cégek is szívesebben kereskednek ilyen megoldásokat használó partnerekkel.

Néhány példa:

Fülöp-szigetek

Az egyablakos platform bevezetése óta 6–8 napról 4–6 órára csökkent a vámkezeléshez szükséges letéti idő az olyan szállítmányoknál, amelyek esetén nem szükséges tiltott árucikkekre vonatkozó nyilatkozatot tenni.1

Albánia

A kockázatalapú digitális határellenőrzési folyamat bevezetése óta az albán határon 7%-kal gyorsabban végzik el az árucikkekkel kapcsolatos vámkezelési feladatokat. 2007 és 2012 között 7%-kal nőtt az import értéke.2

Szingapúr

Szingapúr a világon az elsők között vezetett be egyablakos rendszert a külkereskedelméhez (a rendszer neve TradeNet). Ma a TradeNet 30 000-nél is több vámnyilatkozatot dolgoz fel naponta. Az engedélyek 99%-ának feldolgozása 10 percen belül megtörténik, a pénzmozgatáshoz pedig bankközi tranzakciókat használnak a felek.3

A jelentések szerint Szingapúr kereskedelmi cégei 25–30%-kal kevesebbet költenek a dokumentumok feldolgozására.4

Svédország

Svédország ugyancsak az elsők között vezetett be nemzeti egyablakos rendszert. Mára a svéd egyablakos rendszer összekapcsolta a vámhivatalt a statisztikai hivatallal, illetve a többi fontos nemzetközi kereskedelmi szereplővel.5

Svédországban az áruk vámkezelése könnyű és áttekinthető. A kereskedő online küldi be a vámnyilatkozatot, a vámhivatal pedig feldolgozza a releváns információkat. Ha más hivatal engedélyére is szükség van, akkor az egyablakos rendszer automatikusan lekéri a dokumentumot.6

A vámnyilatkozatok kb. 94%-át elektronikusan nyújtják be, és hozzávetőleg 12 000 cég és 7000 lakos használja a rendszert.7 A platform szünet nélkül működik, és ingyenesen használható.

Egyablakos rendszer: Túllépni a nemzeti határokon

Az egyablakos platformokkal már teljes földrajzi régiók is lefedhetők. Ennek eredményeként egyre gyakoribbá válnak az elektronikusan integrált regionális rendszerek.

Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (Association of Southeast Asian Nations – ASEAN)

Az ASEAN tagországai arra törekszenek, hogy integrálják a váminformációk elektronikus cseréjét lehetővé tevő, és az áruk vámkezelését gyorsító egyablakos nemzeti rendszereiket.

A tervek szerint ez a regionális egyablakos rendszer 8%-kal csökkenti az átfogó kereskedelmi költségeket. A megtakarítás fő forrása a dokumentumok mozgatásából adódó költségek csökkenése.8

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének tagjai:

 • Brunei Szultanátus
 • Kambodzsa
 • Indonézia
 • Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság
 • Malajzia
 • Mianmar
 • Fülöp-szigetek
 • Szingapúr
 • Thaiföld
 • Vietnam

 1. Maniego 1999. Az áruk „zöld csatornán” való áramlása a rutinvizsgálat nélkül történő vámkezelésre utal. A „zöld csatorna” státuszt kizárólag a vámszervek által meghatározott alkalmassági követelményeknek megfelelő kereskedők és termékek kaphatják meg. Az alkalmassági követelményeknek többek között a következő szereplők felelnek meg: a kormányzat által jóváhagyott listára felkerülő cégek és termékek; a legtöbb vámot fizető importőrök; a feddhetetlen múlttal rendelkező kereskedők. A hivatalos listán nem szereplő áruk „zöld csatornán” történő mozgatása vámbűncselekmény. A vétkes közigazgatási, bizonyos esetekben pedig akár büntetőjogi felelősséggel is tartozik. 

 2. Fernandes, Hillberry and Mendoza Alcantara 2015 

 3. Neo and Leong 1994 

 4. OECD 2009 

 5. A svéd egyablakos rendszer a következő szervezeteket is összekapcsolja a vámhivatallal: nemzeti kereskedelmi igazgatóság; svéd mezőgazdasági hivatal; stratégiai termékek nemzeti felügyelete; nemzeti adóhivatal; nemzeti adósságkezelő hivatal; a svéd rendőrség; a norvég és az orosz vámszervek, illetve az Európai Bizottság 

 6. http://www.tullverket.se/ 

 7. UNECE 2005 

 8. USAID 2012 

4 A fejlett technológiának köszönhetően biztonságosabb környezetben működhetnek a vállalkozások

A kereskedelmi folyamatok növekvő digitalizációjának köszönhetően a vámkezelés során ritkábbá válnak a személyes kapcsolatok, így kevesebb lehetőség nyílik a megvesztegetésre és a visszaélésekre.

A vámkezelést számítógépekkel végző gazdaságok esetében sokkal ritkábbak a vámhivatalnokok által elkövetett visszaélések.

Ennek az az oka, hogy a vámdokumentumok feldolgozása számítógéppel történik, a vámkezelés automatizálása miatt pedig kisebb a vámhivatalnokok mozgástere – így a rendszer a korrupciónak is kisebb teret enged.

Példa:

A Fülöp-szigetek sikeresen lépett fel a vámszerveken belül tapasztalható korrupció ellen: a modern technológiának köszönhetően ritkábbá váltak a személyközi kapcsolatok a vámhivatalokon belül, és súlyos büntetéseket szabtak ki a korrupt hivatalnokokra.

A reformoknak köszönhetően a Fülöp-szigetek importált termékeinek közel 70%-át a „zöld csatornán” keresztül, két órán belül dolgozzák fel.1 Hasonlóképpen, a vámhivatalnokok monopóliumát korlátozó egyablakos rendszerek bevezetésével csökkenthető a vámhivatalokon belül tapasztalható korrupció.

Az adminisztratív rendszerek automatizálásának és digitalizálásának köszönhetően a vámhivatalnokok ma már csak nagyon ritkán vannak monopolhelyzetben.

Összegzés:

Ha egy ország kormányzata egyablakos platformot használ a vámeljárásokhoz, az fontos jelzés az országgal kereskedő cégek számára. A digitalizáció azt jelenti, hogy a kormányzat arra törekszik, hogy a termékek elvámolása gyorsabban és hatékonyabban történjen, a korrupció pedig visszaszoruljon. A modern technológia általánosságban pozitív hatást gyakorol a kereskedelem egészére.


 1. Parayno 2004