Hogyan biztosítható, hogy vállalkozását nemzetközi ügyfelek is megtalálják az interneten?

1 Áttekintés

A kihívás

Amikor többnyelvű vagy több régióra kiterjedő webhelyeket hoz létre, hogyan biztosíthatja, hogy az adott célországok és célnyelvek releváns felhasználói megtalálják a webhelyeket, és hogyan optimalizálhatja a rangsorolásukat?

A cél

Annak biztosítása, hogy a megcélzott felhasználók egy Google-keresés során a webhely megfelelő verzióját találják meg.

Az alapok

A nemzetközi keresőoptimalizálás terén nem csak az az egyetlen fontos cél, hogy az egyes országok legrelevánsabb keresői az Ön webhelyének megfelelő országra vagy nyelvre vonatkozó oldalát találják meg, hanem az is, hogy optimalizálhassa a rangsorolást minden egyes Google-keresésben. Ezeket a célokat a következő lépések végrehajtásával érheti el: Ezeket a célokat a következő lépések végrehajtásával érheted el:

2 Hogyan térképezi fel, indexeli és jeleníti meg a weboldalakat a Google?

Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor a keresés az interneten olyan, mintha egy hatalmas könyv óriási méretű tárgymutatójában keresné, hogy pontosan mi és hol található. Tehát amikor egy potenciális ügyfél Google-keresést végez, a programjaink ellenőrzik ezt a tárgymutatót, és meghatározzák, hogy melyek az ügyfél számára megjelenítendő legrelevánsabb keresési eredmények. A három legfontosabb folyamat a következő:

Feltérképezés

A feltérképezés az a folyamat, amely során a rendszer az új és módosított oldalakat hozzáadja a Google-indexhez. Rengeteg számítógépet használunk a weboldalak milliárdjainak lekéréséhez (feltérképezéséhez). A műveletet végző program neve Googlebot (keresőrobotként vagy robotként is ismert). A Googlebot egy algoritmikus folyamat segítségével határozza meg, hogy mely webhelyeket és milyen gyakran térképezzünk fel, illetve az egyes webhelyek hány oldalát kérjük le. A Google nem fogad el pénzt azért, hogy egy webhelyet gyakrabban térképezzen fel, és a tevékenységünk kereséssel foglalkozó része elkülönül a Google Ads szolgáltatástól.

Indexelés

A Googlebot a feltérképezett oldalak mindegyikét feldolgozza, majd a megtekintett szavak és azoknak az oldalon való elhelyezkedése alapján összeállít egy hatalmas méretű indexet. Emellett feldolgozza a főbb tartalomcímkékben és -attribútumokban, például a TITLE címkékben és az ALT attribútumokban tárolt információkat is. A Googlebot sokféle tartalomtípust tud kezelni, de nem mindegyiket. Nem tudja például feldolgozni egyes multimédiás fájlok és dinamikus oldalak tartalmát.

Megjelenítési eredmények

Amikor egy felhasználó elindít egy keresést, a számítógépeink az index alapján megkeresik az egyező oldalakat, és megjelenítik a legrelevánsabb eredményeket. A relevanciát több mint 200 tényező határozza meg, és ezek közül csak az egyik a PageRank – az oldal fontosságának a mértéke az egyéb oldalakról az adott oldalra mutató linkek száma alapján. A webhely oldalaira más webhelyekről mutató minden egyes link növeli a webhely rangsorolását. De nem minden link ugyanolyan értékű: a Google keményen dolgozik, hogy azonosítani tudja a spamlinkeket, illetve az egyéb olyan megoldásokat, amelyek negatívan befolyásolják a keresési eredményeket. Az erős linkeket a webhely tartalmának minősége határozza meg.

Annak érdekében, hogy a webhely jó rangsorolással jelenjen meg a keresési találatoldalakon, fontos, hogy a Google képes legyen a webhelyet megfelelően feltérképezni és indexelni. Az Útmutató webmestereknek című dokumentum ismerteti a webhely rangsorolásának javítására vonatkozó bevált módszereket.

A Google Keresési javaslat és Automatikus kiegészítés funkcióit úgy terveztük meg, hogy segítsenek a felhasználóknak időt megtakarítani azzal, hogy vonatkozó kifejezéseket, gyakori elgépeléseket és népszerű lekérdezéseket jelenítenek meg. A funkciók által használt kulcsszavakat a webes robotjaink és a keresési algoritmusaink automatikusan hozzák létre. Ezeket a várható kifejezéseket csak akkor jelenítjük meg, amikor úgy gondoljuk, hogy ezzel a felhasználó számára időt takaríthatunk meg. Ha egy webhely jó helyezést ér el egy kulcsszó vonatkozásában, akkor ez azért van, mert algoritmusok révén meghatároztuk, hogy az adott tartalom a felhasználó keresése szempontjából nagyobb relevanciával bír, mint az utána elhelyezkedő webhelyek.

3 A különböző nyelvű verziók legyenek könnyen felfedezhetők

Egy nyelv, egy oldal

Ha webhely több nyelven is rendelkezésre áll, akkor az egyes oldalakon csak egy nyelven jelenítsen meg tartalmat és navigációt, és kerülje az egymás mellett megjelenő fordításokat.

Jelezze a nyelvet az URL-címben

Az egyes nyelveken írt tartalmakat külön URL-címeken jelenítse meg, és a nyelvet jelezze az URL-ben. Például a „www.mysite.com/de/” URL-cím alapján a felhasználó tudni fogja, hogy az oldalak német nyelven olvashatók.

Megcélzott nyelv

Jelezze a Google felé, hogy mely nyelve(ke)t célozza meg, ehhez használja a hreflang — vagy nyelvre vonatkozó — metacímkéket. (A HTML-ben a „href” a „hypertext reference”, azaz a „hipertext-hivatkozás” rövidítése, és a HTML-linkek kódolásához használják, míg a „lang” a „language”, tehát a „nyelv” kifejezés rövidítése.)

Kereszthivatkozás

Jelenítsen meg minden oldal jobb felső sarkában egy váltógombot, amellyel az ügyfelek kiválaszthatják a saját régiójukat vagy nyelvüket, függetlenül attól, hogy a webhely melyik verziójára érkeztek meg eredetileg.

Dinamikus tartalom

Bár a Google azt javasolja, hogy külön URL-címeken jelenítse meg a különböző nyelveken írt tartalmakat, képesek vagyunk kezelni a dinamikus, személyre szabott tartalmakat is, amelyeknél a webhely a felhasználó IP-címének helyét felismerve automatikusan a releváns tartalmat és nyelvet jeleníti meg. Tehát ha a webhely dinamikus struktúrát használ, Önnek nem kell az átírásával foglalkoznia. Megtalálható lesz az online keresésekben, és a dinamikus tartalomszolgáltatókat nem éri hátrány.

Szokások, amelyeket érdemes elkerülni

Csak sablonfordítás

Érdemes elkerülni azt a megoldást, hogy csak a webhely sablonszövegét fordítja le, és a többi tartalmat egy adott nyelven hagyja (ami a felhasználó által létrehozott tartalmakat bemutató oldalakra, például fórumokra jellemző). Negatív felhasználói élményt eredményezhet, ha ugyanaz a tartalom többször, különböző nyelven írt sablonszövegekkel jelenik meg a keresési eredményekben.

Gépi fordítás__

A gépi fordítások nem mindig értelmesek, és előfordulhat, hogy az ügyfelekben rossz benyomást keltenek. A [robots.txt] használatával tiltsa le a keresőmotorok számára, hogy feltérképezzék a webhely gépi fordítással lefordított oldalait (https://support.google.com/webmasters/answer/6062608?visit_id=1-636360829664384030-1898818418&rd=1)+.

Ne használjon cookie-kat

Ne használjon cookie-kat vagy szkripteket az oldal lefordított verzióinak megjelenítéséhez. A Google nem tudja feltérképezni ezt a típusú dinamikus tartalmat, így nem tudja megfelelően indexelni a webhely tartalmát, és előfordulhat, hogy az ilyen tartalom nem jelenik meg a felhasználók számára.

4 A felhasználói szándék megértése

Minden Google-keresés mögött ott egy felhasználó, akinek valamilyen vásárlással kapcsolatos szándéka van, bármi legyen is az – akár vélemények, megvásárolni kívánt termékek vagy árösszehasonlítások keresése – a lista gyakorlatilag végtelen.

Ha szeretné jobban megismerni a felhasználók szándékait, ennek az egyik legjobb módja az, ha megtekinted a saját marketingelemzéseit. A Google Ads Kulcsszótervező megjeleníti, hogy mely kulcsszavak (illetve ne feledkezzünk meg az értékes hosszú keresőkifejezésekről sem) segítségével találják meg a látogatók webhelyet. Ezek elemzésével jobban megértheti, hogy a webhely közönsége mit keres, majd a tartalomstratégiát úgy módosíthatja, hogy megfeleljen ezeknek az igényeknek, illetve teljesítse őket.

A hosszú keresőkifejezések konkrétabb, 3–5 szóból álló kifejezések, amelyeket a keresést végző felhasználók akkor használnak, amikor közelednek a vásárlás pillanatához. Tegyük fel például, hogy valaki rákeres az „étkezőszék” kifejezésre. Miután több webhelyet is meglátogatott, több stílust is megnézett, és összevetett különböző lehetőségeket, előfordulhat, hogy szűkíteni kezdi a keresést az „Eames-stílusú modern étkezőszék” kifejezéssel.

Az adaptív módon összeállított tartalom azonnal kapcsolatot teremt a felhasználóval, így pedig hatékonyan növelhető a forgalom, illetve az átkattintások, a potenciális ügyfelek, az értékesítések és a konverziók száma.

5 Oldalon belüli és oldalon kívüli keresőoptimalizálás

Amikor a Google a webhelyedet összeveti más webhelyekkel, pontosan megnézi, hogy milyen rangsorolást ér el (az oldalon), illetve hogy milyen a rangsor szerinti helye a keresési eredményekben (az oldalon kívül).

Az Ön célja az, hogy a Google számára egyértelmű legyen, miről szól a webhely, könnyedén indexelni tudja az oldalakat, illetve zökkenőmentesen tudjon navigálni a webhely struktúrájában és tartalmában, így pontosan tudja majd rangsorolni. Az Ön érdeke természetesen az, hogy minél jobb rangsorolást érjen el, főleg ha nemzeti vagy nemzetközi szinten versenyez a globálisan jelen lévő többi online tartalommal és versenytárssal.

Az oldalon belüli keresőoptimalizálás

Az oldalon belüli, nemzetközi keresőoptimalizálás célja, hogy a Google minél könnyebben találja meg az oldalakat földrajzilag, és meghatározhassa a relevanciájukat. Éppen ezért érdemes a globális URL-eket racionális, megismételhető módon rendezni, mert így a lokalizált tartalom földrajzilag célozhatóvá válik alkönyvtár, aldomain vagy domain alapján.

Elengedhetetlen, hogy a webhelyet minden egyes célországra vonatkozóan lokalizálja, miközben konzisztens megjelenést biztosít a márkának globálisan. Az oldal kialakításának lokalizálásával elkerülheti az ismétlődő tartalmak kockázatát, illetve növelheti a felhasználók elköteleződését.

A hatékony, oldalon belüli keresőoptimalizálás érdekében nagyon fontos lokalizálni a következőket:

 • URL-ek
 • Title címkék, lokalizált célzott kulcsszavakkal
 • Címsorok (H1)
 • Törzsszöveg
 • Alt attribútumok, beleértve a képfájlok neveit
 • Metacímek és -leírások
 • Navigációs címkék
 • Címek részletei
 • Gyors feltöltési sebességek
 • Mobilbarát megjelenés
 • Belső linkek, például belső blogra mutató linkek, amelyek a felhasználó és a Google számára is segítséget nyújtanak

Oldalon kívüli keresőoptimalizálás

Ez a webhely hatásosságának növelésére összpontosít azzal, hogy más webhelyekről ide mutató linkeket épít ki, illetve általánosságban mindenféle, webhelyen kívüli optimalizálást végez. Minél több linkkel rendelkezik a webhelyed, annál magasabb lesz a rangsor szerinti helye a Google Keresésben. A linkek építésének módjai többek között:

 • Látványos, releváns, érdekfeszítő és lokalizált webhelytartalom létrehozása

 • Közösségimédia-marketing –a tartalom megosztására való bátorítás

 • Egyedi vélemények harmadik felek oldalain

 • Cikkek megosztása – érdekes, jó minőségű cikkek beküldése PR-cikkek beküldésére szolgáló hiteles könyvtárakba, a webhelyedre mutató linkekkel

 • Képek és/vagy videók beküldése – kép- vagy videómegosztó webhelyekre, címmel, leírással, címkékkel és linkekkel együtt

 • Dokumentumok megosztása – egyedi és értékes tartalom PDF- vagy PPT-formátumban, dokumentummegosztó oldalakon

6 Hogyan határozzuk meg az adott webhely által megcélzott országot?

Országkódokból álló, felső szintű domainnevek (ccTLD)

Ha több, különálló webhelyet hoz létre minden egyes megcélzott régióhoz és nyelvhez – például .de Németország, illetve .cn Kína esetén –, az erős jelzés mind a felhasználók, mind a keresőmotorok számára, hogy a webhely kifejezetten egy adott ország számára készült. Egyes országok korlátozhatják, hogy kik használhatnak országkódokból álló, felső szintű domainneveket, ezért ennek mindenképpen nézz utána.

Tip

Bizonyos egyéni, felső szintű domainneveket – .tv, .me – általános felső szintű domainekként (gTLD) kezelünk, mert úgy találtuk, hogy a felhasználók és a webmesterek ezeket gyakran általánosabbnak tekintik, mint az ország szerint célzott domaineket. A Google által általánosnak tekintett domainek teljes listája itt tekinthető meg.

Földrajzi célzási beállítások

Ha több régiót célzó/többnyelvű webhelyet hoz létre, egy általános domainnévre (gTLD) lesz szüksége. Az egyetlen domain használatának előnye az, hogy csak egyetlen keresőoptimalizálási kampányra van szükség. Ilyenkor egyetlen általános domainnevet (gTLD) használ, az egyes nyelveket pedig önálló mappákba rendezi. Például: szuperwebhelyem.com/en/, szuperwebhelyem.com/de/ és szuperwebhelyem.com/es/. Az eredeti angol nyelvű webhely sikerességének felépítése pozitív hatással lesz a többi nyelvi mappára is.

Egy bizonyos országra vonatkozó konkrét tartalom esetén a földrajzi célzás jelzi a Google-nak, hogy bizonyos oldalak a felhasználók szempontjából relevánsak. Ha a webhely általános domainnevet (gTLD) használ – például .com, org vagy .net –, akkor a Search Console-ban az Országcélzási eszköz használatával jelezheti a Google-nak, hogy a webhely egy adott országot céloz meg. Ha azonban a webhely egynél több országot céloz meg, ne használja ezt az eszközt.

Tipp

Mivel a regionális felső szintű domainek, mint például az .eu vagy az .asia nem egy adott országra vonatkoznak, a Google általános felső szintű domainekként kezeli őket.

A szerver helye

A szerver helye (a szerver IP-címén keresztül) gyakran fizikailag közel van a felhasználókhoz, és utalhat a webhely megcélzott közönségére. Azonban egyes webhelyek elosztott tartalommegjelenítő hálózatokat (CDN) használnak, illetve egy másik, jobb webszerver-infrastruktúrával rendelkező országban lehetnek tárolva, ezért ez nem tekinthető meghatározó jelnek.

Egyéb jelek

A webhely megcélzott közönségét jelző egyéb jelek lehetnek többek között a webhely oldalain szereplő helyi címek és telefonszámok, a helyi nyelv és pénznem használata, más helyi webhelyekről idemutató linkek és/vagy a [Google Cégem] használata (https://www.google.com/business/)+ (ahol rendelkezésre áll). A Google nem használ földrajzi metacímkéket (például geo.position vagy distribution), illetve HTML-attribútumokat a földrajzi célzáshoz.

7 URL-struktúrák

A földrajzi célzást nehéz oldalanként megállapítani, ezért érdemes olyan URL-szerkezet használatát fontolóra venni, amely megkönnyíti a webhely részeinek földrajzi célzás céljából történő szegmentálását. Íme a lehetőségek előnyei és hátrányai:

URL-struktúra Példa Előnyök Hátrányok
Országspecifikus example.ie Tiszta földrajzi célzás

A szerver helye nem releváns

A webhelyek könnyű szétválasztása
Drága (korlátozott rendelkezésre állású lehet)

Több infrastruktúrát igényel

Az országkódokból álló, felső szintű domainnevekre vonatkozó szigorú követelmények (néha)
Aldomainek általános felső szintű domainnevekkel de.example.com Könnyen beállítható

A Search Console földrajzi célzása használható

Lehetővé teszi eltérő elhelyezkedésű szerverek használatát

Webhelyek könnyű szétválasztása
A felhasználók nem feltétlenül ismerik fel a földrajzi célzást csak az URL alapján (a „de” a nyelv vagy az ország?)
Almappák általános felső szintű domainnevekkel example.com/de/ Könnyen beállítható

A földrajzi célzás a Search Console-ban használható

Kis karbantartási igény (azonos gazdagép)
A felhasználók nem feltétlenül ismerik fel a földrajzi célzást csak az URL alapján

Egyetlen szerverhely

A webhelyek szétválasztása nehezebb
URL-paraméterek webhely.com?loc=de Nem ajánlott. Az URL-alapú szegmentálás nehéz

A felhasználók nem feltétlenül ismerik fel a földrajzi célzást csak az URL alapján

A földrajzi célzás a Search Console-ban nem használható

Bármelyik struktúrát választja, szervezze a hierarchiát ugyanúgy a webhely egyes nyelvi mappáiban, hogy intuitív és feltérképezhető legyen.

8 Ismétlődő tartalom és a nemzetközi webhelyek

Ismétlődő tartalommal kapcsolatos problémák merülhetnek fel, ha ugyanazt a tartalmat különböző nyelvekre lefordítva is biztosítja, de eltérő URL-eken. Ez általában nem jelent problémát addig, amíg a tartalom különböző országokban lévő különböző felhasználók számára készült. Mindenesetre határozottan javasoljuk, hogy biztosítson egyedi tartalmat, és kerülje a tartalom megváltoztatását az egyes nyelvek között, tudjuk, hogy ez nem mindig lehetséges.

Az oldal különféle nyelvi verzióinak megkülönböztetése és a keresést végző felhasználók számára a megfelelő nyelv vagy regionális URL megjelenítése érdekében kövesd a rel-alternate-hreflang címkékkel kapcsolatos útmutatást. A hreflang használata nélkül a tartalmad értéke csökkenhet, és megnehezítheti a forgalom növelését.

Ha letiltja a feltérképezést egy robots.txt fájlban vagy egy ‘noindex’ robots metacímke használatával, akkor nincs szükség az ismétlődő tartalmak elrejtésére. Ha azonban ugyanazt a tartalmat jeleníti meg ugyanazoknak a felhasználóknak különböző URL-eken (például a .de/ és az example.com/de/ oldal is német nyelvű tartalmat jelenít meg a felhasználóknak Németországban), akkor válasszon ki egy preferált verziót, és irányítsa át (vagy használja a rel=canonical linket).