Hogyan mérheti Google Ads-beli teljesítményét?

Útmutató a kampány befektetésarányos megtérüléséhez (ROI) és a nyomon követéshez

1 Áttekintés

A kihívás

A marketing-költségkeret új külföldi piacokon való megfelelő elosztása érdekében elengedhetetlen, hogy tudja, mely kampányok nyújtják a beruházás legjobb befektetésarányos megtérülését, hogy megfelelő kampányokba fektessen be.

A cél

A Google Ads-kampányok befektetésarányos megtérülésének (ROI) mérése a marketing-költségkeret lehető leghatékonyabb felhasználása érdekében.

2 A befektetésarányos megtérülés mérése fontos

A Google-hirdetések ROI-jának mérése, függetlenül attól, hogy az értékesítés növelésére, potenciális ügyfelek generálására vagy más értékes ügyféltevékenység elérésére használják, segít kiértékelni, hogy az elköltött pénz nyereséget hoz-e a vállalkozás számára.

Praktikus emlékeztető a ROI jelentéséről

Egyszerűen fogalmazva: a befektetésarányos megtérülés a nettó nyereség és a költségek aránya. A konkrét marketingcélokon alapul, és megmutatja a hirdetési erőfeszítéseknek az exportpiacra gyakorolt valódi hatását.

Így működik:

A ROI kiszámításához használt pontos módszer a Google Ads-kampányaid céljaitól függ.

Tegyük fel, hogy van egy olyan termék, amelynek előállítása 30 000 forintba kerül, az exportpiacon pedig 60 000 forintért lehet eladni. Ebből a termékből Ön hatot ad el a Google Ads-hirdetések eredményeként, tehát a teljes költség 180 000 forint, a teljes bevétel pedig 360 000 forint. Tegyük fel, hogy a Google Ads-költsége 60 000 forint, a teljes költség pedig 240 000 forint. A befektetésarányos megtérülés: (360 000–240 000 forint)/240 000 forint = 50%

Ebben a példában tehát a befektetésarányos megtérülés 50%. Ez azt jelenti, hogy minden elköltött 300 forintból 450 forinthoz jut.

Fizikai termékek esetén az exportpiacra eladott áruk költsége megegyezik az összes tétel gyártási költségének és a hirdetési költségek összegével, a bevétel pedig az eladott termékek összege. Az egy értékesítésre fordított összeg a konverziónkénti költség.

Ha a vállalkozásod potenciális ügyfeleket generál, az eladott áruk költsége a hirdetési költség, a bevétel pedig egy potenciális ügyfél után szerzett összeg. Ha például jellemzően 10 potenciális ügyfélre 1 értékesítés jut, és értékesítésenként 60 000 forintot kapsz, akkor minden potenciális ügyfél 600 forint bevételt generál átlagosan.

Az Ön potenciális ügyfelenkénti költsége a ügyfélszerzésenkénti költség.

Hogyan segít a ROI kiszámítása?

A befektetésarányos megtérülés megmutatja, hogy mennyi pénzt generált egy adott Google Ads-kampány. Ez lehetővé teszi, hogy Ön megalapozott döntéseket hozzon a marketing-költségkeret legjobb felhasználására vonatkozóan. A befektetésarányos megtérülés ismerete segíthet abban, hogy több pénzt fektethessen be egy sikeres Google Ads-kampányra, és kevesebbet olyan kampányokra, amelyek nem érik el a kívánt eredményt. A befektetésarányos megtérülési adatok felhasználása segíthet a kevésbé sikeres kampányok finomításában és javításában is.

A ROI mértékének megállapítása

A ROI megállapításához meg kell mérnie az új piacon Ön számára értékes ügyfélműveleteket. Ezek lehetnek vásárlások, regisztrálások, weboldal-látogatások, potenciális ügyfelek vagy videómegtekintések. Ezeket a műveleteket konverzióknak nevezzük.

Az ingyenes Google Ads-konverziókövetési eszközzel nyomonkövethető, hogy hány kattintás vezet konverzióhoz. Ennek nyomon követése segíthet meghatározni egy kulcsszó vagy hirdetés jövedelmezőségét, valamint nyomon követni a konverziós arányokat és az egyes konverziók költségeit.

Miután elkezdte mérni az új exportpiacról származó konverziókat, megkezdheti a befektetésarányos megtérülés értékelését. Az egyes konverziók értékének nagyobbnak kell lennie, mint amit a konverzió megszerzésére költött.

Ha például 3000 forintot költ a kattintásokra az eladáshoz, és 4500 forintot keres az eladásból, akkor 1500 forint nyereséget ért el, és a Google Ads-befektetése jó megtérülést biztosít.

3 A Google Ads-teljesítmény mérése

Ahhoz, hogy a teljesítményt mérni tudja, fontos a cél meghatározása minden egyes Google Ads-kampányhoz. Szeretné növelni webhelye forgalmát? Esetleg növelni szeretné az értékesítést vagy a konverziók számát az exportpiacon? Bármi is legyen a cél, a megfelelő adatok segítenek nyomon követni a befektetésarányos megtérülést és megalapozott változtatásokat végrehajtani a marketing és a hirdetési kiadások hatékonyságának javítására.

1. A webhelyre irányuló forgalom növelése

Ez az új exportpiacra belépő vállalkozások gyakori célja. Összpontosítson a kattintások és az átkattintási arány növelésére, a kulcsszavak felügyeletére és a keresési kifejezések felülvizsgálatára.

A webhelyre leadott kattintások számának és az átkattintási aránynak a növelése a következőkkel lehetséges:

  • Kiváló szöveg készítése a hirdetésekhez
  • A hirdetéscsoportok közös téma, termék vagy cél szerinti rendezése
  • Közeli témájú kulcsszavak szűkebb listájának létrehozása annak biztosítására, hogy a hirdetések relevánsak és vonzók legyenek az ügyfelek számára.

További tippek a sikeres szöveges hirdetések létrehozásához

Generáljon minőségi felhasználói forgalmat jó kulcsszólista fenntartásával. Kísérje figyelemmel a kulcsszavak teljesítményét, távolítsa el és cserélje ki azokat, amelyek nem működnek. Az 1%-os vagy annál magasabb átkattintási arány azt jelenti, hogy a kulcsszavak jól teljesítenek.

Megtekintheti az ügyfelek által végzett azon keresések listáját, amelyek aktiválták a hirdetéseket a fiókjában, majd beemelheti őket új kulcsszóként. Hasonlóképpen, negatív kulcsszóként hozzáadhat olyan keresési kifejezéseket, amelyek nem relevánsak a vállalkozás számára. A „Google Ads keresési kifejezések” segít megkülönböztetni a hirdetések általános forgalmát és az azoktól származó releváns forgalmat, akiket ügyfeleivé válhatnak.

Tipp

A kizáró kulcsszavak megakadályozzák, hogy hirdetése vagy kampánya megjelenjen azok számára, akik olyasmit keresnek, amit Ön nem kínál. Például egy faiskola az „oktatást” szerepeltetné kizáró kulcsszóként, mivel azt szeretné, hogy növényeket kereső vásárlók lássák a hirdetését, és ne az iskolákat kereső szülők. Kizáró kulcsszavak hozzáadásával a hirdetés releváns lesz azok számára, akiknél szeretné elérni, hogy megtalálják a vállalkozást.

A keresési kifejezés az a konkrét szó vagy szócsoport, amelyet az ügyfél beír, amikor egy keresési hálózaton keresést végez. A kulcsszó az a szó vagy szócsoport, amelyet a Google Ads-felhasználók létrehoznak egy adott hirdetéscsoport számára, hogy ügyfeleket célozhassanak meg a hirdetésekkel.

2. Az értékesítések és a konverziók számának a növelése

A konverzió az, amikor valaki rákattint a hirdetésre, és valamilyen műveletet végez a webhelyen. Ez lehet vásárlás vagy információkérés. A konverziók számának növelése lehet a célja akkor, ha egy Google Ads-kampány segítségével szeretne sokat eladni egy adott termékből egy új piacon, vagy arra szeretné buzdítani az embereket, hogy regisztráljanak egy szolgáltatásra.

A legfontosabb lépés, amelyet megtehet az értékesítés és az egyéb konverziók növelése érdekében, az, hogy fokozott figyelmet fordít a konverziós adatokra, és frissíti kampányait az új információk alapján.

A konverziók nyomon követése után észrevehető, hogy egy bizonyos kulcsszó sok konverziót eredményez, míg másik nem. Ekkor dönthet úgy, hogy marketing-költségkeretének nagyobb hányadát fordítja a több konverziót elérő kulcsszóra.

Arról is meg kell győződnie, hogy az egyes hirdetésekhez használt cél-URL az ügyfeleket a webhely legrelevánsabb oldalára irányítja. Ennek a weboldalnak egyeznie kell azzal az adott termékkel vagy szolgáltatással, amelyet a hirdetés kiemel.

3. A márkaismertség növelése

Márkaismertségének fokozása érdekében létrehozott Google Ads kampányok:

  • Szóbeszéd generálása valamelyik termék vagy szolgáltatás körül
  • A felhasználók ösztönzése arra, hogy használják az Ön áltat kínált márkát
  • Lehetőség biztosítása a felhasználóknak, hogy megtekinthessenek egy új videót

A megjelenítések, az ügyfél-elköteleződés, az elérés és a gyakoriság növelésére kell összpontosítani.

Mivel a megjelenítések azt mutatják, hogy hány felhasználó látta a hirdetés, ha azt szeretné, hogy a Google Ads-kampányai a lehető legtöbb felhasználó számára megjelenjenek a célközönség körében, akkor a webhelyen megjelenő megjelenítések számának növelése legyen az egyik elsődleges cél.

A felhasználók a hirdetéseire kattintanak, esetleg videót tekintenek meg? Ez természetesen jó dolog, mert kapcsolatba lépnek Önnel. Az interakciókat a Keresési kampányok átkattintási arányával, a webhelylátogatók elköteleződését pedig a Display-kampányok konverzióival mérheti. Az elérésre és a gyakoriságra vonatkozó számok használatával megtudható, hogy hányan és milyen gyakran látták a hirdetést.

4. A befektetésarányos megtérülés (ROI) növelése

A ROI kiszámításának segítségével összehasonlíthat két hirdetési kampányt egymással, hogy megtudja, mennyi pénzt keresett az egyes kampányokból. Például előfordulhat, hogy egy utazótáskákat gyártó cég megállapítja, hogy az olcsóbb kék kézitáska, amely az egyik kampányban ragyogóan teljesít, valójában nagyobb nyereséget hoz, mint a drágább kézitáska egy másik kampányban.

Ehhez a konverziókra kell fókuszálni. A ROI javításához először el kell kezdeni a konverziók mérését. Miután ezt megtette, ki tudja értékelni a befektetésarányos megtérülést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a hirdetésre fordított pénz nyereséget hoz a vállalkozás számára.

Tipp

A konverziók az értékesnek tartott ügyfélműveletek - ilyenek például a vásárlás, a regisztrálás, a weboldal felkeresése vagy a potenciális ügyféllé válás. Az ingyenes konverziókövető eszközzel nyomon követheti, hogy hány kattintás vezet konverzióhoz. Az ingyenes konverziókövető eszközzel nyomon követhető, hogy hány kattintás vezet konverzióhoz.

A Google Analytics adatkövetési és ROI-mérési eszközeivel könnyebbé válik annak megismerése, hogy mely Google Ads-kampányok működnek a legnehezebben. Szabadságot és rugalmasságot biztosítanak ahhoz, hogy a marketinget bármikor hozzáigazíthassa az új piac igényeihez.