Kulcsszó szerinti célzás nemzetközi szinten

Útmutató a nemzetközi kulcsszólisták kibontásához és pontosításához

1 Áttekintés

A kihívás

Nehéz meghatározni a kulcsszavakat, ha olyan új piacokon hirdet, amelyeknek nem ismeri a helyi keresés jellegzetességeit, a kultúrát és a nyelvet.

A cél

Megismerni a kulcsszólista kibővítésének és finomításának módját annak érdekében, hogy új ügyfeleket érhessen el külföldön.

Az alapok

A Kulcsszótervező a Google egy ingyenes eszköze, amelynek a segítségével új kulcsszólistákat állíthat össze, illetve kibővítheti a már meglévőket. Nagyszerű eszköz lehet bármely olyan vállalkozás számára, amely nemzetközi kampányokon keresztül szeretne új piacokra terjeszkedni.

A Kulcsszótervező használatával számos országban könnyedén meghatározhatja a kulcsszavak mennyiségét és a verseny mértékét. A segítségével összevetheti a keresési mennyiséget a webhelyen tapasztalt konverziós aránnyal, visszafordulási aránnyal, a webhelyen töltött idővel és az újbóli látogatásokkal, így könnyedén meghatározhatja a legjobban teljesítő kulcsszavakat a hirdetési keresésekből álló, jövőbeni kampányokhoz. A Kulcsszótervező továbbá bármely választott országra vagy nyelvre vonatkozóan összeállítja a kulcsszóötletek listáját, az egyes kulcsszavak havi keresési mennyiségével együtt. A Kulcsszótervező használata sikeres nemzetközi kampányok összeállításához:

A Kulcsszótervező a következőkre ad lehetőséget:

 • További kulcsszavak kutatása – a termékhez vagy a szolgáltatáshoz kapcsolódó kifejezések, a céloldal, illetve a különböző termékkategóriák alapján könnyedén kaphat ötleteket a kulcsszavakra és a hirdetési csoportokra, amikor további kulcsszavakat szeretne hozzáadni egy már létező kampányhoz.

 • Korábbi statisztikai adatok és a forgalom-előrejelzés megtekintése – a statisztikák alapján eldöntheti, hogy mely kulcsszavakat érdemes az új vagy a már meglévő kampányban felhasználni. Az előrejelzések (például a kattintások várható száma és a becsült konverziók) nagyjából képesek meghatározni, hogy egy adott kulcsszólista hogyan fog teljesíteni egy adott ajánlat és költségkeret mellett. A segítségükkel könnyebben fogja tudni eldönteni, hogy mely ajánlatokat és milyen költségkeretet állítson be.

Tipp

Egy adott kampányhoz egy adott nyelvet adjon meg. Az adott nyelven beszélő embereket úgy érheti el a legjobban, ha az ő nyelvükön írt kulcsszavakat, hirdetéseket és céloldalakat használ.

A következő fejezetekben azt tekintjük át, hogy a Kulcsszótervező segítségével hogyan alapozhat meg egy sikeres kampányt.

2 Új kulcsszavak keresése kifejezések, webhely vagy kategória alapján

A Kulcsszótervező a legjobb kulcsszavakat határozza meg az új piacra vonatkozóan, amely lista később kibővíthető. A Kulcsszótervező segítségével például megkeresheti azokat a specifikusabb kulcsszavakat – úgynevezett hosszú keresőkifejezéseket –, amelyekhez nem tartozik nagy keresési mennyiség, de gyakran nagy eséllyel fognak a jövőben konverzióhoz vezetni.

A hosszú keresőkifejezések olyan specifikus, 3–5 szóból álló kifejezések, amelyeket a keresők a vásárlás előtt használnak. Tegyük fel például, hogy valaki rákeres az „étkezőszék” kifejezésre. Miután több webhelyet is meglátogatott, több stílust is megnézett és összevetett különböző lehetőségeket, előfordulhat, hogy szűkíteni kezdi a keresést az „Eames-stílusú modern étkezőszék” kifejezéssel.

Célzásra alkalmas kulcsszavak keresése

A Google Ads-fiók segítségével jelentkezzen be a Kulcsszótervező rendszerébe.

 • A Kulcsszótervező a Google Ads kezdőlapjának eszközök lapfülén található
 • Az alábbiak közül írjon be egy vagy több kifejezést a „Kulcsszókereső” mezőbe, és mindegyik után nyomja meg az „Enter” gombot:
 • A terméket vagy a szolgáltatást leíró szavak vagy kifejezések

  • A webhelye egy oldalára vagy a teljes webhelyre mutató URL-cím
  • Kattintson a „Kezdés” elemre és tekintse meg a megjelenő kulcsszóötleteket
  • Tekintse meg vagy töltse le a kulcsszavakat a „Terv áttekintése” oldalról
 • Kattintson az Ötletek megjelenítése lehetőségre

 • Tekintse meg a kulcsszavakat a hirdetéscsoport-ötletek lapfülön (ez alapértelmezés szerint megjelenik) vagy a kulcsszóötletek lapfülön

Ötletek hozzáadása

Ha további kulcsszavakat szeretne hozzáadni egy hirdetéscsoporthoz, kattintson a hirdetéscsoportra, jelölje be a hozzáadni kívánt kulcsszó melletti jelölőnégyzetet, majd kattintson a „Hozzáadás a tervhez” lehetőségre.

Ötletek eltávolítása

Ha egy kulcsszót el szeretne távolítani a hirdetéscsoportból, kattintson a hirdetéscsoportra, majd kattintson az eltávolítani kívánt kulcsszó melletti X elemre. Ha egy teljes hirdetéscsoportot szeretne eltávolítani, lépjen a hirdetéscsoportok lapjára, és kattintson az adott hirdetéscsoport melletti X elemre.

Az ajánlati tartomány módosítása

A maximális CPC-ajánlatok tartományának beállításával a tervben szereplő kulcsszavak kattintásaira és költségeire vonatkozóan kaphat becsléseket.

3 Az előrejelzések és az előzményadatok megtekintése

Ha már rendelkezik kulcsszólistával, a keresési mennyiségre vonatkozó statisztikák alapján megtekintheti annak sikerességét. A kulcsszavakat hirdetéscsoportokba is rendezheti.

Ehhez a következőket kell tennie

A Google Ads-fiók segítségével jelentkezzen be a Kulcsszótervező rendszerébe.

 • Kattintson a „Kulcsszavak mutatóinak és előrejelzéseinek lekérése” lehetőségre
 • A „Kulcsszavak mutatóinak és előrejelzéseinek lekérése” keresőmezőbe írjon vagy illesszen be egy kulcsszólistát, amelyben a kulcsszavakat vesszővel vagy sortöréssel választja el. Fontos, hogy ezeket a kulcsszavakat a rendszer nem adja hozzá a fiók meglévő kampányaihoz

 • Az előrejelzések megtekintéséhez kattintson a „Kezdés” elemre
 • A korábbi statisztikai adatok – például az átlagos havi keresési mennyiség vagy a versenytársak adatai – megtekintéséhez lépjen az oldal tetején az előzménymutatók lapfülére

Tipp

A forgalom-előrejelzés számításakor csak akkor számítjuk be a kulcsszavak egyezési típusát, ha azokat kulcsszavakkal használják. Például ha pontos egyezésknt ad meg egy kulcsszót, az előrejelzésben azt fogja látni, hogy a kulcsszó hogyan teljesítene pontos egyezésű kulcsszóként.

4 Új kulcsszavak keresése a kulcsszólisták egyesítésével

Két vagy több kulcsszólista egyesítésével időt takaríthat meg, mivel így megkímélheti magát a kulcsszavak manuális kombinálásától. Ezután a kombinált kulcsszavak új listájához is kérhet előzményadatokat vagy forgalmi előrejelzéseket.

Tegyük fel például, hogy luxus üdülőhelyeket hirdet. Előfordulhat, hogy rendelkezik egy olyan kulcsszólistával, amely a földrajzi elhelyezkedést, illetve egy olyan listával, amely az üdülőhelyet írja le:

1. kulcsszólista 2. kulcsszólista
Mexikó luxus üdülőhely
Cabo szállodák
Cancun tengerparti üdülőhely

A két listából származó kulcsszavakat úgy állítjuk össze, hogy új kulcsszókifejezéseket hozzunk ltre, mint például: Cabo szállodák vagy Mexikó luxus üdülőhely. Ezután ezekhez az új kulcsszavakhoz is kérhet előzményadatokat vagy forgalmi előrejelzéseket.

Ehhez a következőket kell tennie

A Google Ads-fiók segítségével jelentkezzen be a Kulcsszótervező rendszerébe.

 • Az új kulcsszavak generálásához kattintson a Kulcsszólisták többszörözése lehetőségre
 • Az 1. lista adja meg a kulcsszavakat, soronként egyet, vesszővel elválasztva. A 2. lista mezőben adja meg azt a listát, amelynek a kulcsszavait kombinálni szeretne az 1. lista tartalmával. Továbbra is érvényes szabály, hogy soronként egy kulcsszót adjon meg, vagy vesszővel válassza el a kulcsszavakat. Ha több mint két listát szeretne egyesíteni, kattintson az X elemre és adjon hozzá további mezőket
 • A kombinált kulcsszókifejezések forgalom-előrejelzései, például a kattintások vagy megjelenítések várható számának megtekintéséhez kattintson az Előrejelzések lekérése lehetőségre. Egy másik lehetőség, hogy a Keresési mennyiség lekérése elemre kattintva lekéri a kombinált kulcsszókifejezésekre vonatkozó előzményadatokat (például a havi keresési mennyiséget vagy a versenyadatokat)

5 A kulcsszó-előrejelzések értelmezése

Ha már rendelkezik kulcsszólistával, a kulcsszavakat manuálisan is megadhatja, illetve feltöltheti őket CSV-fájlként és így megtekintheti a kattintások és a költségek a Google Ads-fiók és a választott ajánlat alapján kiszámított előrejelzéseit.

Ehhez a következőket kell tennie

A Google Ads-fiók segítségével jelentkezzen be a Kulcsszótervező rendszerébe.

Kattintások

Azoknak a kattintásoknak a száma, amelyeket a hirdetés naponta kaphat, ha a kulcsszó váltja ki a megjelenítését.

Megjelenítés (megjel.)

Várhatóan milyen gyakran jelenik meg a hirdetés egy nap. A rendszer azt számítja megjelenítésnek, ha a hirdetés megjelenik egy keresési találatoldalon.

Hirdetésmegjelenítési részesedés

A hirdetés által elért megjelenítések száma osztva az olyan, a célzott helyre és hálózatra vonatkozó, az előző naptári hónapban végzett keresések teljes számával, amelyek pontosan megegyeztek a kulcsszóval. A Kulcsszótervezőben látható Hirdetésmegjelenítési részesedés oszlop nem ugyanaz, mint a kampánykezelési felületen látható Megjelenítési részesedés és Pontos egyezés megjelenítési részesedése oszlop. Ezek alapja azon megjelenítések száma, amelyekre jogosulttá vált egy kulcsszóra vonatkozóan. A Kulcsszótervezőben a hirdetésmegjelenítési részesedés a pontos kulcsszóra irányuló keresési mennyiségen alapul. Amikor egy gondolatjel (–) jelenik meg a Hirdetésmegjelenítési részesedés oszlopban, az azt jelenti, hogy nincs elég adatunk az érték kiszámításához. Átlagos pozíció (Átl. poz.)

Az átlagos pozíció egy keresési eredményoldalon, ahol a hirdetése megjelenhet, amikor a kulcsszó aktiválja a hirdetés megjelenítését. Az „1” a keresési eredmények első oldalán a legmagasabb pozíciót jelenti. Az 1 és 8 közötti átlagos pozíciójú kulcsszavak általában a keresési eredmények első oldalán jelenítik meg a hirdetéseket, a 9 és 16 közötti átlagos pozíciójú kulcsszavak általában a második oldalon, és így tovább. Az „1,7”-es átlagos pozíció például azt jelenti, hogy a hirdetés általában az 1. vagy a 2. pozícióban jelenik meg. Az átlagos pozíció nem rögzített, hanem a teljesítmény különböző tényezőitől függően változik.

Költség

A naponta a kulcsszóra fordított átlagos összeg.

Átkattintási arány (CTR)

A hirdetésekre leadott kattintások száma osztva a hirdetés megjelenéseinek számával (más néven megjelenítések).

Átlagos kattintásonkénti költség (Átl. CPC)

A kattintásokért kifizetett átlagos összeg. A végleges összeget – azaz a tényleges kattintásonkénti költséget (tényleges CPC) – automatikusan módosítjuk, így Ön csupán egy centtel fizet többet annál a minimális összegnél, amely ahhoz szükséges, hogy a hirdetés megtartsa a pozícióját. Ebből kifolyólag a megjelenített összeg alacsonyabb lehet, mint az összes kulcsszóra vonatkozóan megadott átlagos költség-előrejelzési tartomány vagy a hirdetéscsoport esetén már érvényben lévő CPC-ajánlat.

Konverziók (Összes konv.)

A kulcsszavak által elért konverziók becsült teljes száma. A korábbi becsült teljes konverziós arányt használjuk alapértelmezettként, ezt az értéket azonban módosíthatja.

Átlagos ügyfélszerzésenkénti költség (Becs. átl. CPA)

A várható költség osztva a konverziók várható számával.

Teljes konverziós érték („Teljes konv. érték”)

A konverziók várható teljes értéke a kulcsszavakra vonatkozóan. A korábbi átlagos konverziós értéket alapértelmezettként használjuk, de Ön szerkesztheti.

Hirdetési kiadások megtérülése (ROAS)

Az elérhető teljes konverziós érték osztva a hirdetések várható költségével.

Jó tudni, hogy a havi keresésekhez hasonló előzménystatisztikák csak pontos egyezés esetén jelennek meg. Például tegyük fel, hogy az Ön kulcsszava az „étcsokoládé”. Ha szeretné megtekinteni a kulcsszó átlagos havi kereséseinek számát, a pontos egyezésekre vonatkozó statisztikákat fog látni – akár általános, kifejezés- vagy pontos egyezést használ az „étcsokoládé” kulcsszóra vonatkozóan.

Ugyanakkor a forgalmi előrejelzések (például kattintások és költség) figyelembe veszik a kulcsszóegyezés típusát. Például ha az általános egyezési kulcsszavak listájára vonatkozó előrejelzést kap, akkor figyelembe vesszük a kulcsszavak közötti átfedéseket.

Előrejelzések megtekintése eszköz szerinti bontásban

A kulcsszavakhoz, illetve a kampányokhoz tartozó előrejelzések elkészítése után eszköz szerinti bontásban is megtekintheti az adatokat. Ehhez tegye a következőket:

 • Adjon meg egy ajánlatot az oldal tetején látható mezőben
 • Ha az előrejelzéseket eszköz szerinti bontásban szeretné megtekinteni, kattintson a diagram feletti Eszközök lapfülre

Az Ajánlatkorrekció oszlopban a mobilajánlatot növelheti vagy csökkentheti egy százalékkal. A szomszédos oszlopokban láthatja, hogy a mobilajánlat korrekciója hogyan befolyásolja a különböző előrejelzéseket – például a kattintásokra, a megjelenítésekre, a költségre, az átkattintási arányra, az átlagos kattintásonkénti költségre és az átlagos pozícióra vonatkozót.

Előrejelzések megtekintése hely szerinti bontásban

Az előrejelzéseket hely szerint is szegmentálhatja. Ehhez tegye a következőket:

 • Kattintson a Hely lapfülre. Alapértelmezés szerint ekkor egy olyan táblázat jelenik meg, amely az előrejelzéseket a célzott helyek szerint bontja le

 • Ha a célzott helyek egy konkrét földrajzi szegmensét szeretné megtekinteni, például egy régiót, egy államot, egy megyét vagy egy várost, válasszon ki egyet az ugyanazon a lapfülön található Hely legördülő menüből. Tartsa szem előtt, hogy csak olyan földrajzi szegmenst választhat, amely az összes célzott helyben szerepel. A többi elem szürkén jelenik majd meg.

6 A kulcsszólisták finomítása

Miután létrehozott egy tervet, a hirdetéscsoportra és a kulcsszavakra vonatkozó ötletek szerkesztésével és finomításával még jobban átláthatja, hogy a kulcsszavak várhatóan hogyan teljesítenek. Minden kampány tartalmaz hirdetéscsoportokat. A hirdetéscsoportok tartalmazzák a hirdetések kulcsszavait, és a felhasználókat a céloldalra irányítják.

Könnyedén módosíthatja a hirdetéscsoport kulcsszavait általános egyezésűről pontos egyezésűre, amelyek így talán jobban a segítségére lesznek a hirdetési célok elérésében.

Ehhez tegye a következőket

Hozzon létre egy tervet a Kulcsszótervező egyik opciójának a segítségével, majd kattintson a jobb oldalon látható Terv áttekintése lehetőségre.

További hirdetéscsoportok vagy kulcsszavak hozzáadása

 • Kattintson a +Kulcsszavak hozzáadása lehetőségre
 • Ha hirdetéscsoportot szeretne hozzáadni, adja meg a mezőkben a hirdetéscsoport nevét és a kulcsszavakat. Ha a meglévő hirdetéscsoporthoz további kulcsszavakat szeretne hozzáadni, válassza ki a hirdetéscsoport nevét, és írja be a kulcsszavakat a mezőbe. Soronként egy kulcsszót adjon hozzá vagy válassza el őket vesszővel
 • Kattintson a Mentés elemre

A kulcsszavak egyezési típusának módosítása

 • Ha egyes hirdetéscsoportokban módosítani szeretné a kulcsszavak egyezési típusát, válassza ki a módosítani kívánt hirdetéscsoportok melletti jelölőnégyzetet, és kattintson az Egyezési típusok legördülő menüre
 • Válassza ki a Kijelölve elemet a hirdetéscsoportokban szereplő kulcsszavak egyezési típusának módosításához. Ha a terv összes kulcsszavának módosítani szeretné az egyezési típusát, válassza ki az Összes elemet
 • Válassza ki az Általános egyezés, Pontos egyezés vagy a kifejezésegyezés elemet attól függően, hogy milyen egyezési típusra szeretné módosítani a kiválasztott hirdetéscsoportban szereplő kulcsszavakat
 • A módosítások alkalmazásához kattintson az Igen lehetőségre

A kulcsszavak egyezési típusainak értelmezése

Általános egyezés

Az általános egyezés az az egyezési típus, amelyet az összes kulcsó esetében alapértelmezettként alkalmazunk. A hirdetések megjelenhetnek azoknál a kereséseknél is, amelyek elgépeléseket, szinonimákat, kapcsolódó kereséseket és más releváns változatokat tartalmaznak.

Példakulcsszó: női kalapok
Példakeresés: női kalap vásárlása

Kifejezésegyezés

A hirdetések olyan kereséseknél jelenhetnek meg, amelyek egy bizonyos kifejezésből, illetve a kifejezés közeli változataiból állhatnak.

Szimbólum: "kulcsszó"
Példakulcsszó: "női kalapok"
Példakeresés: női kalap vásárlása

Pontos egyezés

A hirdetések olyan kereséseknél jelenhetnek meg, amelyek egy bizonyos szóból, illetve a szó közeli változataiból állhatnak.

Szimbólum: [kulcsszó]
Példakulcsszó: [női kalapok]
Példakeresés: női kalapok

Kizáró egyezés

A hirdetések olyan kereséseknél jelenhetnek meg, amelyek nem tartalmazzák ezt a kifejezést.

Szimbólum: -kulcsszó
Példakulcsszó: -
Példakeresés: baseballsapkák

Általánosegyezés-módosító

Ha módosított általános egyezésű kulcsszavakat ad hozzá a kampányokhoz, több kattintást és konverziót érhet el, ami lehetséges, hogy jobban egyezni fog a kifejezésegyezésű kulcsszavak ROI értékével. A módosított általános egyezés használatával kevesebb kulcsszóra van szüksége mint a kifejezés- vagy pontos egyezés használata esetén, mivel az egyes kulcsszavak több szórendnek és betűzési variációnak is megfelelhetnek. A módosított általános egyezés használatához tegyen egy pluszjelet (+) az általános egyezésű kulcsszóban szereplő egy vagy több szó elé. Azok a szavak, amelyek előtt pluszjel (+) áll, a felhasználó kulcsszókifejezésében pontosan vagy közeli változatként kell, hogy szerepeljenek.

Szimbólum: +kulcszó Példakulcszó: +női +kalapok
Példakeresés: kalapok nőknek

További útmutatók: