Logisztikai tervezés: általános útmutató a teljesítéshez

Az Ingram Micro Commerce and Lifecycle Services közreműködésével

1 Áttekintés

A kihívás

Kiválasztotta az Önt érdeklő piacot, és most ki kell találnia, hogy mire lesz szüksége az értékesítés során. Hogyan jutnak el a megrendelések az ügyfelekhez? Mire van szükség ennek megvalósításához, illetve kiszervezhető-e a folyamat? Olyan, egyedi teljesítési stratégiát kell kidolgoznod, amellyel elérheti üzleti céljaidat, és megfelelhet a megcélzott ügyfelek elvárásainak.

A te cél

A rendelkezésre álló teljesítési lehetőségek megismerése, illetve annak meghatározása, hogy mely teljesítési stratégia a legalkalmasabb a rövid és hosszú távú céljai eléréséhez.

2 Mi az a teljesítés?

A teljesítés az ügyfelek megrendeléseinek feldolgozását jelenti a kiszállításra való előkészítéssel. Ez magában foglalhatja az áruházi átvételt, a címkézést, a csomagolást, illetve minden olyan intézkedést, amelyre a megrendelés ügyfélhez való eljuttatása során szükség van.

Ha új piacra tör be, akkor ki kell dolgoznia egy teljesítési stratégiát, amely összhangban van üzleti céljaival és a megcélzott ügyfelek elvárásaival. Néhány kérdés, amit meg kell fontolnia az ügyfelei céljait és prioritásait illetően:

 • Mennyire fontos a gyorsaság az ügyfél megrendelésének beérkezését követően?
 • Fontos tényező a szállítási költség? Szeretnének az ügyfelek ingyenes kiszállítást?
 • Nagy a termékeidnél a visszaküldések százalékos aránya?
 • Milyen gyorsan igényelnek visszatérítést az ügyfelek egy visszaküldés után?
 • Mit szeretnél, milyen benyomások érjék az ügyfelet a doboz kinyitásakor?

3 Szempontok

Törvények és megfelelőség

Az adózás, az Ön által használt üzleti megoldás és a kormányzati előírások megismerése egyaránt fontos a teljesítési modell kidolgozása szempontjából. Országonként változnak az előírások, de a legtöbb helyen az adott országból érkező megrendelések teljesítéséhez szükség van adóazonosítóra vagy valamilyen, országon belüli regisztrációra.

Fizetési módok

A fizetési módok nagyban eltérhetnek az egyes országokban. Egy, a releváns fizetési módokat támogató partner vagy bevásárlókosár biztosítása létfontosságú, ha globális terjeszkedésben gondolkodsz. Egyes országokban nem jellemző a hitelkártyák használata, míg más helyeken – például Kínában – olyan fizetési módokat használnak, mint az Alipay. A nemzetközi fizetések nyomon követésére vonatkozó hasznos információkért keresse fel a Market Finder Kifizetések szakaszát.

Szállítás

A szállítás mint érintkezési pont az általános ügyfélélmény alapvető fontosságú része. Az, hogy hogyan kezeli a nemzetközi teljesítések során felmerülő adókat, vámokat és más tényezőket, végső soron komoly befolyást gyakorolhat az ügyfélélményre.

Teljesítési stratégiai modellek

A fenti tényezők segítenek eldönteni, hogy milyen teljesítési modell a legmegfelelőbb a vállalkozás számára. Az egy létesítményre korlátozódó, a back-to-back és a regionális teljesítés (lásd bővebben alább) részleteinek megismerése után eldöntheti, hogy melyik stratégia alkalmas jelenleg a vállalkozás számára, illetve mit kell majd változtatnia rajta, ha tovább növekszik a vállalkozás.

!!! Tipp „Néhány kérdés a kiszállításra és az ellátási láncra vonatkozóan” * Gyakran rendelnek határon túlról az ügyfelek? * Milyen szállítmányozási lehetőségek vannak a megcélzott piacon? * Milyen időkeret áll rendelkezésre a megrendeléstől a kiszállításig? * Mennyi az ügyfélkiszolgálás költsége?

4 Szállítás

A teljesítés során felmerülő legnagyobb költség a szállítás. A szállítási költségek több csoportra bonthatók, amelyek mindegyike növelheti a megrendelésenkénti költséget.

Gyártás és beérkező szállítás

A termék gyártásának helye nemcsak a gyártótól a teljesítési központba irányuló szállítás költségeire lesz hatással, hanem általánosságban a teljesítési stratégiára is. Egy olyan vállalat például, amely az Egyesült Államok északkeleti részén gyártott termékekre vonatkozó teljesítéseket ugyanabban a régióban bonyolítja, más stratégiát fog alkalmazni, mint egy Kínában gyártott termékeket a Long Beach-i kikötőn és az országot átszelő útvonalon keresztül az Egyesült Államok nyugati részére importáló cég. A nemzetközi és a hazai gyártás összevetése során figyelembe kell venni a termékekhez hozzáadott szállítási és vámkezelési költségeket is.

Kis csomagok szállítása

A kis csomagok szállítási költsége az alkalmazott szolgáltatótól függően változhat. A szolgáltatók jellemzően nemzetközi és országos szállítókra, helyi szállítókra, postai futárszolgálatokra és postai kézbesítőkre oszthatók fel.

Nemzetközi és országos szállítók

A nemzetközi és országos szállítók, mint például a FedEx, a UPS és a DHL a legnagyobb csomagküldő szolgálatok. Globális jelenléttel és jó nyomon követhetőségi lehetőségekkel rendelkeznek, ráadásul többféle szállítási módot – például egynapos kézbesítést – ajánlanak. Ezeket a hozzáadott funkciókat azonban az árképzés is tükrözi. Jellemzően a nemzetközi és országos szállítók a legdrágábbak, és az alapdíjon felül gyakran komoly pótdíjakat vagy extra költségeket számolnak fel.

Helyi szállítók

Az utóbbi időkben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a helyi szállítók és futárszolgálatok, akik különböző lehetőségeket kínálnak az ügyfelek számára. A helyi szállítók stabil pozícióval bírnak a hozzájuk tartozó régióban, jellemzően költséghatékonyak, és az adott régióban nagyobb területet is gyorsabban képesek kiszolgálni, mint a nemzetközi vagy az országos szállítók. A kívánt lefedettség biztosításához több helyi szállítóra is szükség lehet, akik ráadásul nem mindig biztosítanak ugyanolyan szintű nyomon követést és egyéb lehetőségeket, mint a postai vagy az országos szállítók.

Postai futárszolgálatok

A postai futárszolgálatok jelentik a kevésbé időérzékeny kiszállítások másik népszerű változatát. Az Egyesült Államokban ilyen szolgáltató például a FedEx Smartpost, a UPS Surepost és a DHL Global Mail. Csomagküldő szolgálatokra jellemző infrastruktúrát használnak, de a küldemény kézbesítésének utolsó fázisát a helyi postahivatal végzi. A postai futárszolgálatok költséghatékony megoldást jelentenek, szilárd postai hálózatra támaszkodnak, az elmúlt években pedig a szállítmányozási kapacitásuk is jelentősen megnőtt. A postai futárszolgálatok nem kínálnak egynapos kiszállítást, és jellemzően hosszabb kiszállítási idővel dolgoznak.

Postai kézbesítők

A postai kézbesítők a helyi postahivatal alkalmazásában állnak. A posta intézményének kapacitása a nyomon követés fejlesztésének és a szolgáltatások bővítésének köszönhetően számos országban jelentős mértékben emelkedett. Előfordulhat azonban, hogy a postai kézbesítők nem az ügyfélnek nyújtott szolgáltatásra összpontosítanak, és nem is olyan gyorsak, mint a nemzetközi vagy az országos szállítók.

5 Meg tudom oldani önállóan?

A teljesítést önállóan is megoldhatja. Ön is elvégezheti az ingatlankeresést, az ingatlant kezelő személyzet szerződtetését, a munkaerő-toborzást, a folyamatok előkészítését és a rendszerek beszerzését. A világ leginnovatívabb vállalatai azonban jó okkal szervezik ki a teljesítést külső logisztikai vagy teljesítési szolgáltatóknak.

A kiszervezés hatékonyságát a megbízott vállalat infrastruktúrája, tapasztalata és rendszerei biztosítják. Ha nemzetközi vállalatról van szó, akkor elegendő egyetlen, globális méretezési lehetőséggel rendelkező partnerrel szerződést kötnie. A legtöbb esetben az ügyfelek nem tudják, hogy Öntől vagy egy teljesítési szolgáltatótól kapták-e meg az árut, így akár azt a benyomást is keltheti, hogy közvetlenül az Ön cége szállított ki nekik, és nem szervezte ki a munkát.

6 Teljesítésistratégia-modellek

Az alábbiakban bemutatunk néhány általános teljesítési stratégiát és forgatókönyvet, és a hozzájuk kapcsolódó előnyöket és kihívásokat is ismertetjük.

Költség Sebesség Ügyfélélmény Összetettség az exportőr számára Bevételszerzési potenciál
Közvetlen szállítás Alacsony Kicsi Alacsony Kicsi Alacsony
Back-to-back Alacsony Nagy Magas Közepes Magas
Helyi teljesítés Magas Nagy Magas Nagy Magas

Egy üzlet kiforrottsága és teljesítési modellek

Egy üzlet kiforrottsága és teljesítési stratégiája között közvetlen kapcsolat áll fenn. Az induló vállalkozások tipikusan alacsony költségvetésű, gyors, országok közötti szállítási megoldást használnak. A cég növekedésével együtt az ügyfelek elvárásai is nőnek. Jobb ügyfélélményt kell biztosítani, és nagyobb bevételekre tehet szert. Ha már kellően pozicionálta vállalkozását az új piacon, és nagyobb tőkével gazdálkodhat, talán már lesz lehetősége lokalizált teljesítést alkalmazni.

7 A használni kívánt telephelyek száma

Sok vállalatnál nem tudják biztosan, hány teljesítési telephelyre van szükségük. A stratégia kidolgozása során fontos a versenytársak és az ügyfélelvárások figyelembevétele. Milyen szintű szolgáltatást kell nyújtania ahhoz, hogy versenyképes legyen?

Az egy telephellyel rendelkező teljesítési stratégiák kis földrajzi terület lefedése esetén jól működnek. Az Egyesült Királyságban például egyetlen telephelyről a lakosság 99%-a lefedhető következő napi kiszállítással. Nagyobb kiterjedésű országok (Egyesült Államok, Kanada, Kína, Brazília) esetén azonban a kétnapos szállítási idő betartásához is legalább két telephelyre van szükség.

 • Egy telephely: az Egyesült Államokban egyes vállalatok egyetlen központi telephelyet állítanak fel, amely a kontinensen lévő államokat három napon belüli szállítással fedi le.

 • Több telephely: Európában például egyes vállalatok rendelkeznek egy telephellyel a kontinensen és egy másik telephellyel az Egyesült Királyságban. Egy másik népszerű stratégia követői több telephelyen tartanak fenn raktárkészletet a gyors kiszállítás érdekében, és egy központi telephelyről töltik fel a készleteket.

8 Visszaküldések és visszatérítések

Az ügyfelek és a visszaküldési arány felmérése létfontosságú a teljesítési stratégia szempontjából. A ruházati cégeknek például nagyobb visszaküldési aránnyal kell számolniuk, míg az élelmiszer- és italfélék esetén a alacsonyabb a visszaküldések száma. A visszaküldési stratégia kidolgozásához meg kell ismernie az ügyfelek szokásait és elvárásait, és tisztában kell lenni vele, hogy ezek a tényezők milyen hatással lesznek a vállalkozásra.

alt text

(Forrás: Statista Survey)

9 Közvetlen szállítás egy létesítményből az ügyfélnek

Miről van szó?

Az egyetlen létesítményből, közvetlenül az ügyfélnek szállító stratégia egyetlen, a vállalat székhelyéül szolgáló telephelyről biztosítja a teljesítéseket.

Kinek megfelelő?

Feltörekvő vállalatok számára jó megoldás, akik a lehető leghamarabb szeretnének betörni egy új piacra. A terméknek alacsony visszaküldési aránnyal és/vagy külföldi termékek online vásárlására hajlandó ügyfélbázissal kell rendelkeznie.

Jogi megfontolások Ugyanúgy kell adózni a hazai és a nemzetközi értékesítések után. A helyi ismeretek hiányából adódó jogi kihívások.
Fizetési módok Országok szerint változó, de a helyi fizetési módok általában nem állnak rendelkezésre, ezért az ügyfeleknek nemzetközi hitelkártyát kell használniuk.
Kiszállítás és ellátási lánc Az ügyfél fizeti a kiszállítást/a vámot és az áfát. Magas kiszállítási díj. Általában hosszú szállítás (több mint 7 nap).
Visszaküldések és visszatérítések Bonyolult.
Versenyelőny Gyors piacra lépés, de idegen szereplőnek tekintik. Alacsony értékesítési volumenek és kedvezőtlen ügyfélélmény.

10 Back-to-back teljesítés

Miről van szó?

A back-to-back teljesítés lehetővé teszi a teljesítésszolgáltató számára, hogy a termék tulajdonosaként lépjen fel az import során, így nem kell aggódnia az adók, a vámkezelés, az adóazonosítók és más követelmények miatt. Fontos megjegyezni, hogy egyes vállalatok, amelyek teljesítést kínálnak, az áruk végleges címzettjeként szerepeltethetők, és így elkerülheti, hogy új vállalatot kelljen létrehoznia az országban.

Kinek megfelelő?

Az olyan vállalatok, amelyek regionális megjelenést igényelnek, vagy akiknek az ügyfelei idegenkednek a határon túli szállítástól, anélkül kínálhatnak helyi jellegű megközelítést ügyfeleiknek, hogy a megfelelőség biztosításával és adószámok igénylésével kellene bajlódniuk. Ez arra is jó módszer, hogy néhány hónapig teszteljen egy piacot, vagy gyorsan betörjön az új piacra, miközben arra vár, hogy megkapja a kormányzati szervektől a szükséges dokumentációt.

Jogi megfontolások Ugyanúgy kell adózni a hazai és a nemzetközi értékesítések után. A jogi problémák csökkenthetők a megfelelő partner kiválasztásával.
Fizetési módok Helyi fizetési módok.
Kiszállítás és ellátási lánc Helyi készletezési és raktározási költség. A kiszállító nem fizet vámot/áfát. 2-3 napos kiszállítás A helyi szállítási módok költséghatékonyabb szállítást tesznek lehetővé.
Visszaküldések és visszatérítések Egyszerű.
Versenyelőny Gyors piacra lépés, de a siker a megfelelő partner kiválasztásának függvénye. Partnerség költségei.

11 Regionális teljesítés

Miről van szó?

A regionális teljesítés egy regionális vagy országspecifikus rendelésteljesítési stratégia.

Kinek megfelelő?

A regionális teljesítés kiváló lehetőség a dinamikus növekedést megcélzó vállalatok számára, mivel egyszerre több webhely, valutatípus és teljesítési központ támogatására is alkalmas.

Jogi megfontolások Önálló jogi személy, jogi különbségek (adók, HR stb.), könyvelés, személyzet, jelentős növekedés a termelésben. Belföldi és nemzetközi adóbevallások.
Fizetési lehetőségek Helyi fizetési lehetőségek
Kiszállítás és ellátási lánc Helyi készletezési és raktározási költségek. A kiszállító nem fizet vámot/áfát. 2-3 napos kiszállítás A helyi szállítási költségek a back-to-back teljesítési modellhez hasonlóan működnek.
Visszaküldések és visszatérítések Egyszerű
Versenyelőny Lassú piacra lépés. Nagyobb volumenű értékesítések és magasabb általános költségek. Nagyobb hibalehetőség.

12 Az első lépések

A következő tényezők figyelembe vételével gondolja végig, hogy a szóban forgó teljesítési stratégiák közül melyik lenne a legmegfelelőbb az Ön számára:

 • Jogi megfontolások
 • Fizetési lehetőségek
 • Kiszállítás és ellátási láncok
 • Visszaküldések és visszatérítések
 • Versenyelőny

Ezután elgondolkozhat azon, hogy saját maga kívánja-e végrehajtani a teljesítést, vagy inkább kiszervezi azt. Ne feledje, hogy kiszervezés esetén meg kell állapodnia a szállítási költségekről is, mivel a legtöbb teljesítési szolgáltató kínálatában kiszállítás is szerepel. Amikor szolgáltatót keres, győződjön meg arról, hogy az adott szolgáltató ügyfélközpontú, illeszkedik a hosszú távú stratégiádba, képes a növekedésedet támogatni, és megérti a hosszú távú globális céljaidat.

Végül kezdd a folyamatot az értékesítési csatornák biztosításával, illetve egy saját lokalizált webhely és bevásárlókosár fejlesztésével. A webhely kialakításakor dolgozzon ki ügyfélszolgálati stratégiát. A Market Finder további támogatást és eszközöket biztosít a logisztikai tervezéshez, a külföldi fizetések biztonságos lebonyolításához, a webhelyed lokalizálásához és a növekedés során tapasztalt bármilyen más probléma megoldásához.

alt text

Az Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services logisztikai megoldásokat kínál, amelyek segítségével a vállalkozások összeköthetik a kínálatot a kereslettel.

Megjegyzés

A webhelyen megjelenő anyagok tájékoztató jellegűek. Pénzügyi, adóügyi vagy jogi tanácsért forduljon szakemberhez.