Stratégiák vállalkozása globális terjeszkedéséhez

A vállalkozás globális növelése: áttekintés

A kihívás

Webhelye relevánssá tétele minden látogató számára. Megfelelő fizetési adatok, keresési kifejezések, nyelv és jogszerűség elérése az ügyfelek hűségének elnyeréséhez, bárhonnan is keressék fel a webhelyet.

A cél

Ne nemzetközi ügyfelekkel rendelkező helyi vállalkozásként, hanem helyi ügyfelekkel rendelkező nemzetközi vállalkozásként kezelje a céget.

Az alapok

1 Növelje a kereshetőségét

A nemzetközi SEO-stratégia lokalizálása nemcsak a fordításról szól. A minden piacon jól teljesítő kulcsszavakra adott ajánlások nem elegendők. Azt is meg kell ismernie, az új felhasználók hogyan viselkednek a piacon, és meg kell tanulnia a legjobb módszereket, amelyek segítségével a felhasználók megtalálják vállalkozását.

2 A pénznem és a fizetés figyelembe vétele

Fontos, hogy árai mindig lokalizálva legyenek, mivel a pénznemek átváltása elriaszthat egyes ügyfeleket.

A különböző országok eltérő fizetési preferenciákkal rendelkeznek. A globális online vásárlók 30%-a mondja azt, hogy elriasztaná őket a vásárlástól egy olyan webhely, amely nem kínálja az általa preferált fizetési módot.1

Annak ellenére, hogy sok európai országban a hitelkártyák és a bankkártyák jelentik a legnépszerűbb fizetési módot, Németországban a lakosság csupán 25%-a részesíti előnyben a hitelkártya-használatot. Az elektronikus csoportos beszedési megbízást (ELV) a német fogyasztók 38%-a preferálja. Svédországban és Lengyelországban az emberek 35%-a részesíti előnyben a netbanki műveleteket az elektronikus kereskedelmi tranzakciók során. A svéd lakosság további 20%-a nyitott számlát használ. Lengyelországban az ügyfelek 15%-a használ készpénzalapú módszereket az online vásárlásokhoz. Hollandiában a holland ügyfelek 55%-a fizet online az iDeal használatával, amely a német ELV-hez hasonló fizetési mód. A kínai fogyasztók inkább az Alipayt és a Tenpayt, illetve az utánvétes fizetést részesítik előnyben.

Ezért kifizetődő az új piac fizetési preferenciáinak ismerete. Ne felejtse el rendszeresen újraszámolni az árakat, hogy összhangban legyenek az árfolyamokkal.

Nem kell kaméleonnak lennie, amikor a terméket vagy szolgáltatást új piacokra terjeszti ki; nem kell átírnia a márkát, és nem kell teljesen kicserélni a termékeit. A Market Finder segítségével az összes szükséges adat és információ rendelkezésedre áll. Megkönnyíti és praktikussá teszi az új piacok felkutatását, és hatására ügyfelei úgy fogják érezni, hogy egy helyi kereskedővel találkoztak.

3 Az ügyfél elégedetté tétele

A vállalat növekedésében fontos tényező az ügyfélszolgálat. Hatékony ügyfélszolgálattal megnövelhető a vásárlások és a potenciális ügyfelek száma. Vagyis olyan tényezőről van szó, amelyre komoly figyelmet kell fordítani, amikor a globális piacra törekszik.

Legalább azt biztosítania kell, hogy az új felhasználók saját nyelvükön tudják feltenni a termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseiket, illetve a saját nyelvükön tudják intézni az árucikkek visszaküldését. Ha számottevő jelenlétet tervez egy új piacon, akkor mindenképpen érdemes anyanyelvi beszélőket toborozni az ügyfélszolgálati csapatba. Ha egy piac egyelőre nem különösebben fontos, akkor használhat olcsóbb, kevésbé kockázatos megoldásokat (például többnyelvű ügyfélszolgálatot, valós idejű, csevegésalapú fordítást vagy többnyelvű fórumokat és közösségeket).

4 Jogszerűség

Nézzen utána, és értse meg a vonatkozó jogszabályokat. Ezeken az összetett területeken nem nélkülözhető a helyi szakértők tudása és tapasztalata. A következő részletekre érdemes komoly figyelmet fordítani:

 • Licencek és engedélyek – Szükség van valamilyen különleges engedélyre a termék értékesítéséhez?

 • Adók – Az adót is fel kell tüntetni az árakkal? Milyen adókat kell fizetni? Milyen adómentességi lehetőségekről érdemes tudni?

 • Védjegyek, szabadalmak, szerzői jogok – Vannak vonatkozó védjegyek, szabadalmak, szerzői jogok? Nem kerül sor szerzőijog-bitorlásra?

 • Adatvédelem – Megengedik az adatvédelmi törvények a felhasználói adatok gyűjtését?

 • Korhatárok – Milyen ellenőrzéssel kapcsolatos követelmények vonatkoznak a korhatáros termékeket értékesítő e-kereskedelmi platformokra?

 • A vállalkozással kapcsolatos biztosítások – Gondolja végig az általános, a termékre vonatkozó, a szakmai és a kereskedelmi felelősségre vonatkozó kérdéseket. Mely biztosítások kötelezőek, és melyekre lehet szükség, hogy védelmet biztosítsanak?

 • Csomagolás és címkézés – Milyen korlátozások és követelmények vannak érvényben?

 • Hirdetés – Melyek az engedélyezett, illetve a tiltott gyakorlatok?

A Világbank Doing Business indexéből (Vállalkozási index) megtudhatod, mennyire könnyű az adott országban vállalkozni. Az index 1-től 190-ig tartó skálán mutatja meg, hogy a vállalkozásoknak a világ egyes országaiban mennyire könnyű helyi céget létrehozniuk és működtetniük. A pontszám tíz témakör eredményeiből tevődik össze. Ezek közé tartozik az áramszolgáltatás, a hitelfelvétel és a határokon átnyúló kereskedelem lehetősége.

Tekintse meg itt.

5 Építsen a márkára

A globális márkák következetesen, egy emblémával, egy filozófiával és azonos értékekkel kommunikálnak. Ez könnyen felismerhetővé teszi őket a világ bármely pontján. nGondoljo a vállalatára úgy, mint egy személyre, a márkára pedig úgy, mint a személyiségére. A márka rajongói nem szeretnék, ha a márka eltérne attól, mint amit ismernek és fontosnak tartanak. Az Ön célja, hogy a világ minden pontján ugyanolyan külső megjelenés, stílus és viselkedésmód kapcsolódjon a márkához. Ugyanakkor az is fontos, hogy minden új piac esetén lokalizálja a márkát a kereshetőség biztosítása érdekében. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt.

6 Beszélj az ügyfél nyelvén (nyelvein)

A fogyasztók 75%-a nagyobb eséllyel vásárol a saját nyelvén íródott webhelyről.1 Tehát a globális siker szempontjából kulcsfontosságú, hogy jebeszél a célpiac nyelvét. Vegye figyelembe az összes változót. Például a Svájchoz, Kanadához és Dél-Afrikához hasonló országok többnyelvűek. A kínai, arab, spanyol és más hasonló nyelveknek többféle dialektusa létezik.

Tipp

Ha alkalmazással rendelkezik, akkor érdemes ellenőrizni a következőket is:

 • Az alkalmazás telepítése, a felhasználói visszajelzések és a közösségi média olyan piacok megtalálásához, ahol kereslet lehet tapasztalható
 • Optimalizálási tippek a Google Play Console-ban annak ellenőrzésére, hogy vannak-e olyan országok, ahol az alkalmazás népszerűsége már növekszik
 • Nyelvválasztási oldal a Google Play Console-ban, ahol felfedezheti a következőket:
  • A legnépszerűbb nyelvek és országok, ahol az Önéhez hasonló alkalmazásokat telepítettek
  • Az adott nyelvű felhasználóktól származó telepítések százalékos aránya
  • További információk az adott országokra vonatkozó piacra lépési terveidhez

Gondolja végig, hogy a választott piacon melyik nyelvet beszélik, de csak akkor lokalizálj, ha szükséges. Például a hollandok 87%-a beszél angolul, így lehet, hogy nem kell lefordítania a webhelyet a számukra. Lengyelországban azonban 95%-uk inkább a lengyel webhelyeket részesíti előnyben.2 A Market Finder sokkal könnyebbé teszi a helyi preferenciák felkutatását, valamint a több régióra kiterjedő és többnyelvű webhelyek kezelését. Az összes szükséges támogatást és eszközt biztosítja, beleértve a részletes útmutatásokat és információkat az új piac lokalizációjával kapcsolatban.

A Market Finder segítségével meghatározhatók a kulcsfontosságú piacok, amelyeken érdemes terjeszkednie.