Alkalmazások nyújtása különböző pénznemekben

Útmutató az alkalmazásból származó, különböző pénznemekben teljesített kifizetések beállításához

1 Áttekintés

A kihívás

Ha egy alkalmazást több külföldi piacon – és emiatt különböző pénznemekben – tesz elérhetővé, akkor vajon milyen bonyolult lesz az alkalmazásból származó kifizetések megszervezése?

A cél

Az alkalmazás költségvonzatának megjelenítése, az alkalmazás vásárlói felé történő számlázás az ő helyi pénznemükben és a kifizetések fogadása az Ön saját pénznemében.

Az alapok

Ha olyan helyen tartózkodik amely támogatja a kereskedői regisztrációt, egyszerűen kínálhat különböző pénznemeket támogató alkalmazásokat a Google Playen keresztül.

Ez a következőképpen működik. A Google Play ügyfelei a kínált alkalmazást a helyi pénznemben fogják látni — és a számlázás is abban történik. Azonban a kifizetés a Play Console-ban beállított pénznemben érkezik meg.

2 Árak beállítása: ingyenes vagy fizetős

A Play Console segítségével beállíthatja az alkalmazást ingyenesre vagy fizetősre, kiválaszthatja, hogy az alkalmazás mely országokban legyen hozzáférhető, és engedélyezheti az alkalmazás további Android-eszközökre és programokra történő terjesztését.

Az alkalmazás ingyenessé vagy fizetőssé tétele

 1. Lépjen a [Play Console] (https://play.google.com/apps/publish/signup/)+ felületére.
 2. Válassza ki a kívánt alkalmazást.
 3. Válassza ki az Áruházi jelenlét > Árképzés és terjesztés lehetőséget.
 4. Az Ez az alkalmazás elem mellett válassza ki az Ingyenes vagy a Fizetős lehetőséget.

Tipp

Az alkalmazás költségvonzatát Fizetős helyett Ingyenes állapotúra is módosíthatja. Ha azonban az alkalmazás már megjelent Ingyenes alkalmazásként, a véglegesen fizetősre állításához létre kell hoznia egy új alkalmazást új csomagnévvel, és meg kell adnia egy árat hozzá.

Ha ideiglenesen ingyenesen vagy alacsonyabb áron szeretné kínálni az alkalmazását, vegye figyelembe a következőket:

Ár megadása

Alkalmazások vagy alkalmazáson belüli termékek Google Playen való kínálása esetén az alkalmazásból származó kifizetések 70%-át kapod meg. A tranzakciós díj mértéke 30%.

Fizetős alkalmazások

Költségek beállítása az alkalmazáshoz:

 1. Állítson be egy fizetési profilt. A Play Console segítségével beállítható az adókulcs.

 2. Tekintse át az országonként engedélyezett pénznemeket és ártartományokat.

 3. A Play Console Árképzés és terjesztés oldalán adja meg az árat.

A megadott árat piacspecifikus árak kiszámítási alapjaként fogjuk használni. A megadott árat átváltjuk a helyi pénznemre, hozzáadjuk az adót (egyes országokban), és alkalmazzuk rá a helyileg releváns árképzési mintákat, illetve az azon a napon érvényes átváltási árfolyamokat, amelyen beállítja az árat az alkalmazáshoz. Az ár manuális frissítésével biztosíthatja, hogy a helyi ár a legfrissebb átváltási árfolyam szerint legyen kiszámítva.

A megadott ár az összes országban a helyi pénznem támogatása nélkül lesz érvényes.

Alkalmazáson belüli elemek

Az alkalmazáson belüli elemek árának beállításához ismerje meg az alkalmazáson belüli számlázás beállításának módját.

Helyi árak megtekintése vagy frissítése

Alapértelmezett helyi árak használata

 1. Az Árképzés és terjesztés oldalon válassza ki az egyes országokat, vagy jelölje be az Összes ország kiválasztása melletti jelölőnégyzetet.

 2. Az Ár oszlopban tekintse át az egyes országokra vonatkozó helyi árakat.

A helyi árak kiszámítása az adott napi átváltási árfolyam és az országspecifikus árképzési minták alapján történik. Ha egy adott ország nem támogat helyi pénznemet, akkor arra az Ön által alapértelmezett pénznemben megadott ár fog vonatkozni.

Az alapértelmezett helyi árak frissítése

A helyi árak frissítése az adott napi átváltási árfolyam és az országspecifikus árképzési minták alapján:

 1. Jelölje be a frissíteni kívánt országok melletti jelölőnégyzet(ek)et.

 2. Válassza ki az Átváltási árfolyamok frissítése lehetőséget.

Saját helyi ár beállítása:

 1. A frissíteni kívánt ország mellett válassza a Szerkesztés lehetőséget.

 2. Írja be a megajánlani kívánt árat.

 3. Válassza ki az Alkalmaz lehetőséget.

További információ: Alkalmazások kínálása különböző pénznemekben.

3 Árak beállítása: ugyanazon ár különböző elemekhez

Az árképzési sablonok segítségével ugyanazt az árat állíthatja be vagy kezelheti több fizetős alkalmazás és alkalmazáson belüli termék esetében. Az árképzési sablon frissítésekor a sablon legfrissebb árai lesznek érvényesek a sablonhoz kapcsolt összes elemre.

Tipp

Győződjön meg róla, hogy az árképzési sablonba bevenni kívánt összes alkalmazás esetén engedéllyel rendelkezik az áruházi adatlap, az árképzés és terjesztés szerkesztésére. Ha elveszítette a hozzáférést egy Ön által létrehozott sablonhoz, ellenőrizze, hogy nem adtak-e alkalmazást ahhoz a sablonhoz, amelyhez nincs engedélye.

Elemek hozzáadása az árképzési sablonhoz

 1. Lépjen a [Play Console] (https://play.google.com/apps/publish/signup/)+ felületére.
 2. Válassza ki a Beállítások > Árképzési sablon > Új árképzési sablon lehetőséget.
 3. Nevezze el a sablont.
 4. Adjon meg egy árat. Ezt az árat használjuk a piacspecifikus árak kiszámításának alapjául. A megadott árat átváltjuk a helyi pénznemre, hozzáadjuk az adót (adott országokban), és alkalmazzuk rá a helyileg releváns árképzési mintákat és az azon a napon érvényes átváltási árfolyamokat, amelyen beállítod az árat az alkalmazáshoz. Az ár manuális frissítésével biztosíthatja, hogy a helyi ár a legfrissebb átváltási árfolyam szerint legyen kiszámítva. A megadott ár az összes országban a helyi pénznem támogatása nélkül lesz érvényes.

 5. Válassza ki, hogy az Ön által megadott ár tartalmazza-e az adót. Ha például az alapértelmezett ár 3000 Ft, és azt szeretné, hogy a magyar piacon az összes ár (az országspecifikus adókulcsoktól függetlenül) 3000 Ft legyen, válassza Az ár tartalmazza a vonatkozó adókat lehetőséget. Ha nem választja ki ezt a lehetőséget, akkor alapértelmezés szerint az adó hozzá lesz adva az árhoz. Ezt az jelenti, hogy az alapértelmezett 3000 Ft-os árhoz hozzáadjuk az országonként érvényes adót.

 6. Tekintse át a helyi árakat.
 7. Válassza ki a Sablon létrehozása elemet.
 8. Lépjen az Összekapcsolt elemek lapra.
 9. Az Alkalmazáson belüli termékek összekapcsolása és a Fizetős alkalmazások összekapcsolása szakaszokban válassza ki a kívánt alkalmazás nevét. Alkalmazáson belüli termékek összekapcsolásához válasszon az adott alkalmazáshoz tartozó, alkalmazáson belüli termékek listájából.

 10. Válassza az Összekapcsolás lehetőséget. Egy adott elem sikeres összekapcsolásakor az elem megjelenik az Összekapcsolt elemek szakaszban.

Átváltási árfolyamok frissítése az árképzési sablonban

Az árképzési sablon létrehozása után frissítheti a helyi árakat az adott napi átváltási árfolyam és az országspecifikus minták szerint.

 1. Lépjen a [Play Console] (https://play.google.com/apps/publish/signup/)+ felületére.
 2. Válassza ki a Beállítások > Árképzési sablon lehetőséget.
 3. Válasszon ki egy árképzési sablont.
 4. Az Ország oszlopban jelölje be a frissíteni kívánt országok melletti jelölőnégyzet(ek)et.
 5. A Helyi árak szakasz tetején válassza ki az _Átváltási árfolyamok frissítése__ lehetőséget. Ha az Átváltási árfolyamok frissítése gomb kiszürkítve jelenik meg, ellenőrizze, hogy legalább egy országot kiválasztott-e.

 6. Válassza a Mentés lehetőséget.

Elemek eltávolítása az árképzési sablonból

 1. Lépjen be a [Play Console] (https://play.google.com/apps/publish/signup/)+ felületére.
 2. Válassza ki a Beállítások > Árképzési sablon lehetőséget.
 3. Válassza ki a kívánt sablont, majd lépj az Összekapcsolt elemek lapra.
 4. Az eltávolítani kívánt elem mellett válassza ki a Leválasztás lehetőséget.

Megjegyzés. A [kedvezményes áron kapható] elemek nem választhatók le (https://support.google.com/googleplay/android-developer/answer/7271135)+. A sablon módosításához először le kell állítani az akciót, vagy meg kell várni, amíg befejeződik.

4 Terjesztési beállítások kiválasztása

Ha az alkalmazások más Android-eszközökhöz való funkciókat is tartalmaznak, vagy egyéb programokhoz is használhatók, lehetőség van az alkalmazásokat ezekre az eszközökre és/vagy programokra is terjeszteni.

Az alkalmazás Árképzés és terjesztés oldalának tetején láthatja azoknak az eszközöknek és programoknak az ikonjait, amelyekre az alkalmazást terjeszti. Kattintson az ikonok valamelyikére, ha látni szeretné, hogy hogyan terjesztheti ki alkalmazását egy adott eszközre vagy programra.

Egyes eszközök és programok esetében a következő állapotjelző ikonokat láthatja:

felülvizsgálva Az alkalmazás felülvizsgálva.
elutasítva Az alkalmazás hibás, vagy el lett utasítva.

Konkrét eszközök és programok

Android Wear

Ha az alkalmazás rendelkezik az Android Wear funkcióival, feliratkozhat az Android Wear gyűjteményeibe történő lehetséges felvételre a Google Playen.

A feliratkozás előtt fel kell töltenie egy Wear-képernyőképet. A feliratkozás és az alkalmazás közzététele után csapatunk felülvizsgálja az alkalmazást, hogy ellenőrizze, az alkalmazás megfelel-e a Wear alkalmazás minőségi irányelveinek.

További információ az alkalmazások Android Wear alkalmazásra való terjesztéséről.

Android TV

Alkalmazás Android TV-re való terjesztéséhez a Leanback bevezetési intent alkalmazáshoz való hozzáadása és tévés szalaghirdetési kép és képernyőképek feltöltése szükséges.

Csapatunk felülvizsgálja az alkalmazások DPAD-vel (alkalmazások) és játékpaddal (csak játékok) való használhatóságát, illetve más minőségi irányelveknek való megfelelőségét.

Android Auto

Az alkalmazás Android Autóra való terjesztéséhez el kell fogadnia az Android Auto általános szerződési feltételeit, amelyek az Árképzés és terjesztés oldalon olvashatók. Az általános szerződési feltételek elfogadása után feltöltheti az Android Autóhoz engedélyezett alkalmazásokat.

Az alkalmazást a vezető figyelmének elvonására vonatkozó irányelvek alapján felülvizsgáljuk. A jóváhagyásig alkalmazása vagy alkalmazásfrissítése nem jelenhet meg a Play Áruházban.

Az alkalmazás Android Autóból történő eltávolításához távolítsa el az Auto jegyzékbejegyzést az APK-ból, és küldjön be egy frissítést.

Daydream

Ha önálló virtuálisvalóság-alkalmazást hozott létre, feliratkozhat és potenciálisan felvételt nyerhet a Daydreambe. Ha az Ön alkalmazása minősített Daydream-alkalmazás, a Daydream felhasználói könnyebben találják meg azt a Google Playen, és a minősítés lehetővé teszi, hogy az alkalmazás megjelenjen a Play Áruház VR-alkalmazásai között.

Követelmények és jogosultság

A feliratkozás előtt:

Feliratkozás

 1. Jelentkezzen be a Play Console felületére.
 2. Válassza ki a kívánt alkalmazást.
 3. A bal oldali menüben válassza ki az Áruházi jelenlét > Áruházi adatlap lehetőséget.
 4. A Grafikai elemek rész alatt lépjen a Telefon lapra.
 5. Kép feltöltéséhez kattintson a 360 fokos sztereó térhatású kép hozzáadása lehetőségre.
 6. A kép feltöltése után lépjen az Árképzés és terjesztés oldalra.
 7. Válassza ki az Alkalmazás terjesztése a Daydream programra lehetőséget.
 8. Válassza ki a mozgás intenzitását. További információt a Google VR webhelyén találhat.
 9. Mentse a módosításokat. Az adatok beküldése után megvizsgáljuk, hogy alkalmazása jogosult-e a Daydream programban való részvételre.

Leiratkozás

 1. Jelentkezzen be a Play Console felületére.
 2. Válassza ki a kívánt alkalmazást.
 3. A bal oldali menüben válassza ki az Áruházi jelenlét > Árképzés és terjesztés lehetőséget.
 4. Távolítsa el a jelölést az Alkalmazás terjesztése a Daydream programra jelölőnégyzetből.

Közönség életkorára vonatkozó irányelvek

Elsősorban gyermekeknek készült alkalmazások

Nyilatkoznia kell arról, hogy az alkalmazás elsősorban 13 év alatti gyermekeknek készült-e a COPPA-törvényben meghatározottak szerint.

Az elsősorban gyermekeknek készült alkalmazásokról szóló nyilatkozat elkészítése:

 1. Jelentkezzen be a Play Console felületére.
 2. Válassza ki a kívánt alkalmazást.
 3. A bal oldali menüben válassza ki az Áruházi jelenlét > Árképzés és terjesztés lehetőséget.
 4. Görgessen le az Elsősorban gyermekeknek készült szakaszhoz, és válassza ki a megfelelő lehetőséget.
 5. Mentse a módosításokat.

Megjegyzés. Az összes elsősorban gyermekeknek készült alkalmazás esetén fel kell iratkozni Az egész családnak kategóriába.

Az egész családnak

Az elsősorban gyermekeknek készült alkalmazásoknak részt kell venniük Az egész családnak programban.

Ha az alkalmazás nem elsősorban gyermekeknek készült, de gyermekek és családok általi használatra lett tervezve, feliratkozhat Az egész családnak programba való felvételre. A Google Play csapata fenntartja a jogot arra, hogy kizárja az olyan tartalmakat, amelyek valamilyen okból nem megfelelők az egész család számára.

Követelmények és jogosultság__

Feliratkozás előtt az alkalmazásnak teljesítenie kell a következőket:

 1. Meg kell felelnie Az egész családnak szóló program követelményeinek.
 2. Tartalombesorolási kérdőív kitöltése ESRB Mindenki vagy Minden tíz évnél idősebb besorolással.
 3. Az alkalmazásnak adatvédelmi irányelvvel kell rendelkeznie az alkalmazás Áruházi adatlap oldalán.

Hirdetés

Ha az Ön alkalmazásai tartalmaznak hirdetéseket, a hirdetéseknek meg kell felelniük a fejlesztői irányelvközpontban meghatározott irányelveknek és a minőségi irányelveknek.

Családi könyvtár

A Családi könyvtárral legfeljebb hat családtag oszthatja meg egymás között a Google Playen vásárolt alkalmazásokat.

Korábbi vásárlások regisztrálása a Családi könyvtárba__

Alapértelmezés szerint a 2016. július 2.1 után vásárolt összes fizetős alkalmazás jogosult a Családi könyvtárba való regisztrációra.

A zavartalan felhasználói élmény biztosítása érdekében javasoljuk, hogy engedélyezze felhasználóinak az említett dátum előtti vásárlások megosztását is.

Korábbi vásárlások regisztrálása (csak fizetős alkalmazások esetén):

 1. Jelentkezzen be a Play Console felületére.
 2. Válassza ki valamelyik fizetős alkalmazást.
 3. Válassza ki az Áruházi jelenlét > Árképzés és terjesztés lehetőséget.
 4. Jelölje be a Családi könyvtár jelölőnégyzetet.

A felhasználók az áruházi adatlap oldalán látni fogják, hogy az alkalmazás korábbi megvásárlásai jogosultak-e a Családi könyvtárba való regisztrációra.

Alkalmazásokra vonatkozó követelmények és jogosultságok

Miután a korábbi vásárlásokat hozzáférhetővé tetted a Családi könyvtárban, és beküldte az alkalmazásfrissítést a Play Console-ba, nincs lehetőség a leiratkozásra – a választás végleges lesz.

Nem szükséges, hogy az alkalmazás Az egész családnak kategóriába tartozzon ahhoz, hogy felvehető legyen a Családi könyvtárba.

Felügyelt Google Play

Ha Ön az Egyesült Államokban vagy Kanadában dolgozó fejlesztő vagy, és fizetős alkalmazásokat szeretne terjeszteni a felügyelt Google Playen, hozzáférhetővé teheti alkalmazását tömeges vásárlás és terjesztés céljából a felügyelt Google Play szolgáltatást futtató eszközökön.

A feliratkozáshoz alaposan olvassa át az Általános Szerződési Feltételeket, és fogadja el őket, hogy alkalmazása terjesztése megkezdődhessen a Google Playen.

Tipp

Ingyenes alkalmazások esetén nem szükséges feliratkozni. Az ingyenes alkalmazások automatikusan rendelkezésre állnak a felügyelt Google Playt futtató eszközök számára.

Google Play for Education

Ha oktatási célú alkalmazással rendelkezik, és több tanárt és diákot szeretne elérni, feliratkozhat a Google Play for Education Oktatók ajánlásával szakaszába való felvételre.

További információ a Google Play for Education szolgáltatásról.

Hirdetésekkel támogatott alkalmazások

Az alkalmazás Árképzés és terjesztés oldalán nyilatkoznia kell arról, hogy az alkalmazás tartalmaz-e hirdetéseket (például harmadik fél hálózata által megjelenített hirdetéseket, vizuális hirdetéseket, natív hirdetéseket és/vagy szalaghirdetéseket). A hirdetéseket tartalmazó alkalmazások rendelkezni fognak egy Hirdetéseket tartalmaz címkével az Áruházi adatlap oldalukon.

Tipp

A Hirdetéseket tartalmaz címkének nem rendeltetése annak feltüntetése, hogy az alkalmazás más típusú kereskedelmi tartalmat, például fizetett termékmegjelenítést vagy ajánlatokat is tartalmaz-e az alkalmazáson belüli vásárlásokhoz és frissítésekhez. Ha az Ön alkalmazása tartalmaz fizetett termékmegjelenítéseket, ügyeljen arra, hogy ezek megfeleljenek a helyi törvényeknek.

Alkalmazások terjesztése a Google Playen kívül

Az alkalmazások Google Playen való terjesztése nem kizárólagos; az alkalmazásokat más csatornákon is terjesztheti. Ne feledje, hogy az áruházban közzétett verziónak meg kell felelnie a Google Play összes irányelvének.

Hasznos linkek


 1. Amikor a Fejlesztői terjesztési megállapodás frissítése hatályba lépett. 

5 Fizetés

Rendszerünk a kifizetést az Ön fizetési profiljának megfelelő pénznemben küldi el a bankszámlájára. Nem választhat olyan kifizetési pénznemet, és a kifizetés fogadása nem történhet olyan pénznemben, amely eltér az Ön Google-fiókjától, illetve helyi bankszámlája pénznemétől.

Fiókja megrendelési oldalán láthatja, hogy milyen pénznemben fizettek vevői. Ha a megrendelés pénzneme nem egyezik meg az Ön fizetési profiljának pénznemével, a Google átváltja az értéket az Ön pénznemére. A helyi pénznemekben teljesített megrendelések kifizetése a normál kifizetési ütemezésnek megfelelően történik.

Átváltási árfolyamok

A Google a megrendelés leadásakor érvényes átváltási árfolyamot használja. Az átváltási árfolyamot az egyes alkalmazásokra vonatkozó megrendelés nyugtáján láthatja.

Visszatérítések

A visszatérítések a megrendeléshez használt pénznemben történnek, és az átváltási árfolyam változása nem befolyásolja a visszatérített összeget. A fizetési profiljában érvényesített visszatérítéseknél rendszerünk a megrendelés leadásakor érvényes átváltási árfolyamot veszi figyelembe.

További információ a visszatérítésről és lemondásról.

Helyi pénznem támogatása

Amikor a Google támogatottá tesz egy új vásárlói pénznemet egy olyan országban, ahol már zajlik az alkalmazás terjesztése, automatikusan létrehozunk egy árat az alkalmazáshoz az alkalmazás alapértelmezett ára, az aktuális átváltási árfolyam és a helyileg releváns árképzési minták alapján.

Az árakat az alkalmazás Árképzés és terjesztés oldalán tekintheted meg.