Az airBaltic értékesítése új magaslatokra tör

Bemutatjuk, hogy a kampánylokalizálás és a Google további megoldásai hogyan segítették a céget céljai elérésében

Célok

  • A márkaismertség növelése
  • Értékesítés növelése a fő piacon kívül
  • Az airBaltic digitális marketingjének hatékonyabbá tétele

Megközelítés

  • Útvonalon alapuló piaci keresleti módszertan kidolgozása, amely lehetővé teszi a kereslet becslését megadott útvonalakon
  • Adatközpontú műveleti irányítópult létrehozása a digitális aktivitás felügyeletére és kezelésére
  • Folyamatos adatelemzés és az alapján végzett kampányoptimalizálás
  • Kampányok lokalizálása az egyes célországok számára

Eredmények

  • 125%-kal több jegyértékesítés a Google Ads révén
  • A szegmensenkénti költség (CPS) kevesebb mint negyedére csökkent
  • Az utasszám várhatóan növekszik, a CPS pedig továbbra is csökkenni fog

A rigai székhellyel rendelkező és Európa-szerte működő airBaltic a Baltikum regionális légitársasága, amely összeköti otthoni piacát Európával, a Közel-Kelettel és a FÁK-országokkal, összesen 60 légi célállomással.

Az 1995-ben alapított airBaltic légitársaság ambiciózus növekedési terv megvalósítását tűzte ki célul 2020-ig. A terv része egy 30 repülőgépből álló megújított flotta kiépítése hét vadonatúj Bombardier CS300 géppel. Az airBaltic a világ első légitársasága, amely ezt a modern, végletekig letisztult repülőgépet használja.

Az otthoni piacokon erőteljes jelenléttel rendelkező airBaltic azt tűzte ki célul, hogy a lehető legnagyobb hatás költséghatékony elérésével növelje márkaismertségét, valamint a fő piacon kívüli értékesítést, ezért úgy döntött, hogy az adatok nyomon követésére és mérésére lehetőséget nyújtó digitális marketingre összpontosít.

Az airBaltic együttműködött a Google-lal egy útvonalalapú piaci keresletre vonatkozó becslési módszer megalkotásában. A módszer segítségével meghatározták, hol van a legnagyobb külöföldi érdeklődés, mely nyelvekre érdemes lokalizálni a kampányokat, valamint feltérképezték a szezonális dinamikát. Új KPI-mutatókat határoztak meg a kampánytevékenységek és az üzleti célok összehangolása érdekében.

Az airBaltic egyéni automatizálási megoldás használatával tíz nyelven tudott fizetett keresőkampányokat indítani, adatközpontú műveleti irányítópultján pedig a KPI-mutatókkal összevetve jeleníthette meg teljesítményét. Ma már az adatelemzés és a statisztika az airBaltic marketingjének alapja. Ha egy kampány konverziós aránya jónak bizonyul, az airBaltic maximálisan képes kihasználni az adott tevékenységben rejlő potenciált.

Az airBaltic felhasználóközpontú megközelítést alkalmaz az ügyfelek megszólítására a vásárláshoz vezető úton a Google Keresési kampányain keresztül. Emellett Display-kampányokat használnak a márkaismertség növelésére, valamint remarketingkampányokat azon potenciális ügyfelek újbóli megszólítására, akik nem fejezték be a vásárlást. A Google minden új célország esetén segített a kampányok lokalizációjában.

Az airBaltic marketing-költségkeretének 95%-át most már digitális tevékenységekre költi. Felét keresőkampányokra, a másik részét pedig remarketingre és vizuális hirdetésekre fordítják.

Az öt különböző útvonalat lefedő kezdeti tesztkampányokhoz képest több mint negyedére csökkent a szegmensenkénti költség (CPS), és továbbra is javul a mutató értéke. 2016-ban az airBaltic utasszáma 10%-kal, 2017-ben pedig további 22%-kal növekedett.

A Google használata nagyon fontos számunkra. Olyan piacokon növekedünk, ahol korábban nem voltunk erős szereplők. Az új piaci adatok elemzésének képessége azt jelenti, hogy még hatékonyabbá válhat az ügyfélszerzésünk. Jouni Oksanen, marketingért, e-kereskedelemért és értékesítésért felelős alelnök, airBaltic