Maximalizálja márkaépítését, hogy új globális piacokat nyerjen

Bemutatjuk, hogy az erős márkajelenlét, hogyan segít vállalkozásának a nemzetközi terjeszkedésben

Az internet térhódítása sok akadályt elhárított a nemzetközi terjeszkedés útjából, és korlátlan lehetőségeket kínál a vállalkozások globális növekedésére. Miközben a nemzetközi terjeszkedésre készül, fontos, hogy a tervek középpontjában maga a márka álljon.

A márka a szervezetek legértékesebb eszköze

Ha személyként tekintünk a szervezetekre, a márka a személyiségük; egyfajta ígéret az ügyfeleknek a vállalkozással, valamint annak termékeivel és szolgáltatásaival kapcsolatban. Ha valaki emberként a karakterétől eltérően viselkedik, az aggodalmat kelt másokban. A márka leghűségesebb követői is így éreznek, ha a márka eltér attól, amit megszoktak tőle, vagy amit fontosnak tartanak.

Kezdjük a legelején.

Fontos, hogy a növekedés ellenére a márka megőrizze az értékeit és a méltóságát.

Mégis hogyan?

Fontos, hogy pontosan beazonosítsuk, eredetileg mi volt sikerének titka.

  • A márka mely különleges tulajdonsága segítette hozzá a globális növekedéshez?
  • Mi teszi kiemelkedővé a márkáját?
  • Miért választják az ügyfelek az Ön márkáját, és miért maradnak hozzá hűségesek?
  • Mit árul el a választásuk az ügyfeleknek saját magukról?
  • Milyen érzelmi asszociációk és tapasztalatok merülnek fel bennük, amikor kapcsolatba lépnek a márkával?
  • Melyek márkája értékei? Mi az Ön filozófiája (víziója) és mi a missziója?

Hogyan terjeszkedhet a cég nemzetközi szinten, miközben szigorúan ragaszkodik ezekhez a fontos márkaértékekhez?

Az, hogy a márka és a meglévő vállalkozása hogyan érte el az eddigi növekedést, egyfajta tervrajz lehet ahhoz, hogy hogyan érdemes előretörni a globális piacon. Az új piacokra való belépéskor érdemes feltenni a kérdést, hogy ez vagy az a fellépés vagy kommunikáció támogatja-e az eredendő márkaélményt. Még akkor is, ha a hangsúly eredetileg a teljesítményalapú marketingen van, a kezdeti időszak kulcsfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy minden egyes kapcsolattartási pont a márka építését szolgálja.

Nincs univerzális recept

Nem minden ország fog ugyanúgy reagálni.

Fontos megismerni az új piac kulturális vonatkozásait: milyen trendek uralkodnak, melyek a fogyasztók számára fontos értékek, és hogyan hoznak döntéseket vásárláskor? A Market Finder segíthet beazonosítani az új piacokat, leküzdeni a nyelvből és a lakóhelyből adódó akadályokat és betekintést nyerni a jogi és a szabályozási követelményekbe.

Ha a vállalkozás tisztán online jellegű, ne feledje, hogy az immateriális értékesítési modell nem minden piacon egyformán kamatoztatható. Fontos felismerni, hogy veszélyes lehet feltételezésekbe bocsátkozni. Japánt például a digitális termékek hazájának tartják, ugyanakkor a személyes kapcsolat magas kulturális értékkel bír az országban, így gyorsabb út lehet a sikerhez a helyi partnereken keresztül történő értékesítés.

A terjeszkedés mellett fontos a folyamatos márkaépítés

Miután alkalmas piacot talált a bővítésre, alaposan tekintse át a márka minden elemét, a logót, a szlogent és a termékneveket olyan szemmel, hogy szerepel-e bennük valaki számára esetleg félreérthető vagy sértő szóhasználat, szimbólum vagy szín. Érdemes minden tartalmat a kulturális elvárásoknak megfelelően lokalizálni. Vajon az új piacra is kiterjeszthető az eredeti közönség megnyeréséhez használt márkastratégia?

Végezetül pedig, ha harmadik felekkel – ügynökségekkel, forgalmazókkal, franchise-tulajdonosokkal, nagykereskedőkkel – dolgozik együtt, fontos, hogy ők is jól ismerjék a márkát és annak mozgatórugóit. Azzal is tisztában kell lenniük, hogyan szeretné eljuttatni a vásárlókhoz a termékeket, milyen minőség-ellenőrzési rendszert szeretne, és hogyan képzeli az ügyfélszolgálat működését.

Ahogy az online világ egyre inkább kiegyenlíti a globális versenyfeltételeket, ma már reálisan elképzelhető, hogy tudatos építéssel az Ön márkája is nemzetközi óriássá nőhet.

Keressen olyan külföldi piacokat, amelyek megfelelnek a személyiségének és az Ön által biztosított kínálatnak. Miközben próbálja úgy pozicionálni a márkát, hogy a potenciális új ügyfelek tudjanak vele azonosulni, a márka védelmére és építésére is fordítson figyelmet. Ennek eredményeképpen bárhol is jelenjen meg a márka, mindig a kívánt üzenetet fogja közvetíteni.