Upotreba pokazatelja izvješća Doing Business iz 2016. pri procjeni mogućih tržišta

Upoznajte se s administrativnim, regulatornim i logističkim izazovima koji vas mogu čekati

1 Pregled

Izazov

Pri trgovanju na novom tržištu dobro je poznavati administrativne, zakonske i logističke izazove s kojima ćete se susresti., kako na razvijenim tržištima, tako i na tržištima u razvoju.

Cilj

Upoznati se s novom metodologijom pokazatelja izvješća Doing Business iz 2016. koja se upotrebljava za mjerenje podataka o zemljama te upotrijebiti te podatke kako biste nedvosmisleno odlučili koje vam zemlje najviše odgovaraju za izvoz.

Kako pokazatelji izvješća Doing Business iz 2016. mogu pomoći vašoj tvrtki

Vrijeme potrebno za uvoz i izvoz može se uvelike razlikovati ovisno o zemlji. Ako znate koje zemlje imaju najučinkovitije uvozne i izvozne postupka, uštedjet ćete mnogo vremena i novca.

Mnoge su tvrtke pomoću pokazatelja izvješća Doing Business procijenile izvozne i uvozne postupke svjetskih gospodarstava. U izvješću Doing Business iz 2016. uvedena je nova metodologija kako bi tvrtke dobile još preciznije informacije o izvoznim i uvoznim postupcima diljem svijeta.

Nova je metodologija mjerila vrijeme i cijenu za tri postupka koji su potrebni za uvoz i izvoz:

  • usklađenost dokumentacije
  • granična usklađenost
  • domaći prijevoz

U izvješću Doing Business iz 2016. prvi se put upotrijebio proizvod u komparativnoj analizi prednosti za svako gospodarstvo pri mjerenju izvoznih postupaka. U okviru uvoznih postupaka ispitivani su automobilski dijelovi jer se radi o pojedinačnom proizvodu koji se često proizvodi. To tvrtkama omogućuje preciznije, relevantnije i jasnije skupove podataka za pregled.

U nastavku možete pregledati kazalo izvješća Doing Business za svoja tržišta ili pročitati više o mjernim podacima i metodologiji koja se koristi u izvješću.

2 Doing Business iz 2016., novi pristup

Pokazatelji izvješća Doing Business o prekograničnom trgovanju predstavljaju jednu od prvih globalnih mjera kojima se mjeri učinak administracije, zakona i logistike na vrijeme i cijenu međunarodne trgovine.

U izvješću Doing Business iz 2016. primijenjena je nova metodologija koja je prilagodila pretpostavke studije slučaja o uvozu i izvozu.

Studija slučaja For exports u izvješću Doing Business mjerila je vrijeme i cijenu prijevoza, granične i dokumentacijske usklađenosti za izvoz pošiljke od 15 metričkih tona izvoznog proizvoda određenog gospodarstva.

U studiji je praćena pošiljka iz skladišta u najvećem poslovnom gradu određenog gospodarstva do najčešće korištene kopnene granice ili luke putem koje bi se pošiljka izvezla glavnom izvoznom partneru za taj proizvod.1

Studija slučaja For imports pratila je pošiljku od najčešće korištene kopnene granice ili luke do skladišta u najvećem poslovnom gradu određenog gospodarstva. Pošiljka je za sva gospodarstva sadržavala automobilske dijelove.

Nova metodologija primijenila je premisu da na međunarodne trgovačke tijekove utječu sljedeći čimbenici:

  • komparativna prednost
  • preferencije korisnika
  • međunarodna struktura proizvodnje
  • veličina i geografska lokacija gospodarstva i njegovih trgovačkih partnera

  1. Za 11 gospodarstava prikupljeni su zasebni podaci za najveći poslovni grad te za drugi najveći poslovni grad. 

3 Nalazi o uvozu u izvješću Doing Business

Pri izvozu u zemlje diljem svijeta, vaši će proizvodi prolaziti različite načine obrade na carini ovisno o tome gdje se nalaze i gdje se šalju.

Dva primjera prikazana su u dvije studije slučaja: jedna se odnosi na uvoz, a druga na izvoz (sljedeći odjeljak).

Uvoz automobilskih dijelova: studija

Svih 189 gospodarstava obrađenih u izvješću Doing Business iz 2016. uvozi slične proizvode. U izvješću Doing Business obrađeni su automobilski dijelovi kao pojedinačni uvozni proizvod za sva gospodarstva.

Što su pokazali podaci

Za uvoz automobilskih dijelova u prosjeku je potrebno više vremena i novca nego za izvoz automobilskih dijelova.

Za uvezene automobilske dijelove postoji više inspekcija i postupaka nego za izvezene automobilske dijelove. To povećava vrijeme i cijenu granične usklađenosti, kao i vrijeme za usklađenost dokumentacije. Zapravo, 40% gospodarstava pri uvozu automobilskih dijelova zahtijeva inspekciju drugih agencija, uz carinu.

Prosječno vrijeme i cijena uvoza automobilskih dijelova skoro je jednaka prosječnom vremenu i cijeni izvoza poljoprivrednih proizvoda. Jedan od razloga za to jest to što 17% gospodarstava zahtijeva inspekcije prije slanja pošiljke. Te inspekcije provode neovisne tvrtke u zemlji podrijetla automobilskog dijela.

U izvješću Doing Business iz 2016. navodi se da u gospodarstvima koja zahtijevaju inspekcije prije slanja automobilskih dijelova, vrijeme za graničnu usklađenost kreće se od 56 do 1330 sati.

4 Nalazi o izvozu u izvješću Doing Business

Izvozni postupci razlikuju se ovisno o zemlji. U izvješću Doing Business ustanovljeno je da nabava, priprema i podnošenje dokumenata za izvoz poljoprivrednih proizvoda košta dvaput više u odnosu na druge kategorije proizvoda.

Glavni razlog jest taj što 81% gospodarstava koja najviše izvoze poljoprivredne proizvode zahtijevaju inspekcije određenih proizvoda i posebne postupke za izvoz tih proizvoda, dok samo 21% ostalih gospodarstava zahtijeva inspekcije za određene proizvode koji se najviše izvoze.

U gospodarstvima koja najviše izvoze poljoprivredne proizvode, dokumentacijska i granična usklađenost uvelike se razlikuje te se kreće od 11 do 210 sati.

Od 69 gospodarstava koja najviše izvoze poljoprivredne proizvode, 56 gospodarstava zahtijeva posebne postupke za te izvozne proizvode.

Od 118 gospodarstava koja najviše izvoze proizvode iz metaloprerađivačke ili prerađivačke industrije, samo njih 25 zahtijeva posebne postupke za te proizvode.

Ta se gospodarstva protežu kroz sve regije i skupine prihoda, od Norveške koja je jedna od OECD-ovih zemalja s visokih dohotkom do Gvineje Bisau u Africi.

Grenada i Australija, usporedba

Nije važno jesu li opsežne inspekcije i postupci obavezni — nego izvršavaju li e na učinkovit način.

Grenada i Australija primjerice zahtijevaju sanitarne inspekcije i certifikate za proizvode koji se najviše izvoze. No u Grenadi postupci granične usklađenosti traju 101 sat i koštaju 800 GBP za izvoznika muškatnih oraščića, dok će izvoznik mesa u Australiju potrošiti samo 36 sati i 580 GBP.

Za dokumentacijsku usklađenost tvrtka koja izvozi u Genadu potrošit će 10 puta više sati od tvrtke koja izvozi u Australiju.

5 Usporedba podataka

Prema podacima iz izvješća Doing Business uvoz u prosjeku traje mnogo kraće u zemljama OECD-a s visokim dohotkom nego u drugim zemljama, a isto vrijedi i za izvoz.

Na primjer, granična usklađenost u Kanadi traje mnogo kraće nego u Kamerunu.

Kanada

Trgovci mogu iskoristiti prednosti dobro organiziranog elektroničkog sustava koji povezuje kanadsku i američku carinu. Cijeli postupak granične usklađenosti između Kanade i SAD-a može se dovršiti u dva sata. Postupci granične usklađenosti kanadski će izvoznik platiti (134 GBP) približno isto kao i kanadski izvoznik (130 GBP).

Afrika

U Africi postupci granične usklađenosti traju u prosjeku 160 sati za uvoznika i 108 sati za izvoznika. Na primjer, u Kamerunu izvoz pošiljke kakaa traje 202 sata i košta 763 GBP. To je djelomično zato što kakao mora proći fitosanitarnu inspekciju. Uvoz automobilskih dijelova koji zahtijeva inspekciju prije slanja pošiljke traje 271 sati i košta 1092 GBP.

Sažetak

Tvrtke mogu procijeniti učinkovitost mogućeg novog izvoznika ili uvoznika pomoću pokazatelja izvješća Doing Business iz 2016. Bilo bi dobro da znate koji su mogući problemi prije nego što počnete trgovati s novom zemljom jer vrsta izvoznog proizvoda i zemlja u koju se uvozi mogu utjecati na vrijeme i cijenu trgovine.