Vodič za registraciju društva

Ključni uvidi u registraciju tvrtki u UK-u

1 Pregled

Izazov

Društvo trebate registrirati na najjeftiniji i najbrži mogući način.

Cilj

Postoje značajne pogodnosti koje su dostupne samo registriranim društvima. Da biste iskoristili te pogodnosti, trebate se odlučiti za registraciju društva. Na taj će način vaše društvo dobiti pravni identitet koji vam omogućuje da u potpunosti poslujete u zakonskom okviru. Cilj je službeno registrirati društvo da biste dobili pristup financijskim uslugama koje pružaju komercijalne banke. Želite da vaši zaposlenici iskoriste pogodnosti zaštite socijalnih prava koju pruža registracija društva.

2 Opis registara

Registar društava bilježi i ažurira podatke o novim i postojećim društvima u svojoj nadležnosti. Omogućuje registriranim društvima da ispunjavaju svoje obaveze u skladu s trenutačnim regulatornim okvirom, uključujući propise o društvima.1

Registar sadrži pravne osobe kojima dodjeljuje jedinstvenu identifikaciju te poništava registraciju nesolventnih društava.

Druge usluge koje pruža registar:

 • pretraživanje naziva društava
 • rezervacija naziva društava
 • obrada zahtjeva za poslovne licencije

Registri omogućuju vladi sljedeće:

 • praćenje porezne usklađenosti ili izbjegavanje poreza u formalnom sektoru
 • dobivanje statističkih podataka o društvima po djelatnosti
 • definiranje entiteta koji ispunjavaju uvjete za sudjelovanje u javnim natječajima i ponudama
 • promociju zaštite kupaca u "visokorizičnim" djelatnostima kao što su farmacija i priprema hrane tako da se provjerava jesu li društva u tim djelatnostima u skladu sa zdravstvenim, sigurnosnim i okolišnim normama

Kada je registar društava učinkovit?

Smatra se da je registar društava učinkovit ako sadrži sveobuhvatnu elektroničku bazu podataka, jedinstvenu fizičku lokaciju ili sve popularniju platformu za online registraciju.

Elektronička baza podataka

Učinkovita elektronička baza podataka ažurira podatke i dokumente novoregistriranih i postojećih društava. Elektroničke baze podataka omogućuju lakši pristup informacijama online ili u uredima registra.

U prošlosti su se kartoteke registra čuvale u papirnatom obliku, ali registri se sve više čuvaju i održavaju u elektroničkom obliku. To je smanjilo broj pogrešaka u ažuriranju podataka o društvima i ubrzalo pretraživanje. Elektroničko čuvanje zapisa olakšava i pristupanje statističkim podacima.

Jedinstvena fizička lokacija

Jedinstvena fizička lokacija zapravo je jedinstvena uslužna točka za izvršavanje nekoliko postupaka povezanih s registracijom društva. To može biti skup uredskih prostora u kojima se nalaze predstavnici različitih vladinih agencija koje vlasnici start-upova mogu posjetiti. Neke jedinstvene fizičke lokacije pružaju jedinstveno mjesto za interakciju između vlasnika društva i svih vladinih agencija koje su uključene u postupak registracije društva. Na tom mjestu vlasnik društva predaje sve dokumente potrebne za registraciju jednoj osobi koja će te dokumente distribuirati odgovarajućim agencijama radi obrade i odobrenja.

Jedinstvene fizičke lokacije postaju sve popularnije. Više od 100 zemalja pokrenulo je jedinstvene fizičke lokacije. Od navedenih 100 zemalja, 64 imaju gospodarstvo s niskim ili srednjim prihodima.

3 Platforme za online registraciju

Online registracija društva najučinkovitiji je način za registraciju. Omogućuje vam da pošaljete dokumente za osnivanje elektroničkim putem, a ponekad čak možete cijeli postupak registracije društva obaviti online.

Najčešće značajke online registracije uključuju:

 • online pretraživanje naziva društva
 • elektroničko podnošenje dokumenata i prijava
 • online podnošenje godišnjih izvješća
 • razmjenu podataka između različitih agencija

Na primjer, Singapur i Novi Zeland omogućuju vlasnicima start-upova da cijeli postupak registracije društva obave online. Budući da različite agencije imaju povezane sustave, mogu registrirati društvo u poreznoj upravi i na mirovinskom osiguranju u isto vrijeme kada dovrše postupak registracije.

Prednosti online registracije

Upotreba online usluga za registraciju društva ima nekoliko prednosti. Brže je od registracije na fizičkoj lokaciji. Jeftinije je od registracije koja se temelji na papirnatim dokumentima. Troškovi su minimalni, ako uopće postoje. Još jedna prednost jest manja vjerojatnost za mito i korupciju jer u gospodarstvima koja omogućuju online registraciju start-upova nema interakcije sa službenicima.

4 Ujedinjeno Kraljevstvo, pojednostavljenje start-upova

Ako osnivate društvo u UK-u, morate ga registrirati u nacionalnom registru društava pod nazivom Companies House. U Zakonu o trgovačkim društvima iz 2006., kao i u prethodnom zakonu iz 1985., propisano je da se sva nova društva s ograničenom odgovornošću prije obavljanja djelatnosti moraju registrirati u Companies Houseu.

Companies House uveo je elektroničko podnošenje 2001. da bi se postupak registracije što više pojednostavio. Zbog elektroničkog podnošenja osnivanje društva postalo je brže, praktičnije i jeftinije u odnosu na stari način osobne registracije u Companies Houseu. Elektroničko podnošenje postalo je skoro univerzalno među start-upovima u UK-u. Više od 98% novih društava registriralo se elektroničkim putem 2013.2.

Kada novo društvo registrirate online, jednostavno trebate podnijeti dokumente o osnivanju. Cijeli postupak traje samo nekoliko sati. Svi obrasci za osnivanje dostupni su besplatno na web-lokaciji Companies Housea, kao i detaljne upute.

Registraciju možete izvršiti online ili u uredu Companies Housea u kojem su dostupna računala za elektroničku registraciju.

5 Kako je Companies House pojednostavio registraciju

Companies House pojednostavio je postupak registracije ponudom online registracije. Pojednostavio je i predregistraciju.

Companies House to je učinio povećanjem pristupačnosti podataka za registraciju. To je start-upovima olakšalo početno istraživanje. Companies House je 1996. besplatno je stavio na raspolaganje podatke o postojećim društvima. To je osnivačima društava omogućilo jednostavno pretraživanje naziva online i u uredu Companies Housea.

Danas Companies House svake godine obradi 235 milijuna besplatnih pretraživanja osnovnih podataka online ili putem mobilne aplikacije.

Companies House je 2016. proširio podatke o društvima koji sada uključuju:

 1. Broj društva
 2. Adresa
 3. Status
 4. Podaci o osnivanju
 5. Računi
 6. Datumi podnošenja za godišnja izvješća

Otkako je Companies House povećao pristupačnost podataka, elektroničke postupke i besplatne resurse za osnivače društava, broj registriranih društava u UK-u udvostručio se.

Popis izvora:

 1. Motta, Oviedo and Santini 2010; Klapper and Love 2011

 2. UK Companies House 2013