Pogledajte kako se mobilna plaćanja koriste za online kupnje

Poboljšajte doživljaj kupnje na mobilnim uređajima na tržištima u razvoju i postojećim tržištima

1 Pregled

Izazov

Kako se 34% online kupnji vrši putem mobilnih uređaja1, a korisnici na tržištima u razvoju kao prvi izbor za plaćanje koriste mobilna plaćanja, morate osigurati jednostavno iskustvo mobilne kupnje.

Vaš cilj

Budite spremni za korisnike mobilnih uređaja, bilo da pregledavaju sadržaj u 4:00 sata ujutro ili za vrijeme ručka. Saznajte više o mnoštvu mobilnih načina plaćanja koji su dostupni korisnicima i za njih pripremite web-lokaciju za mobilne uređaje.

Što su mobilna plaćanja?

Mobilna plaćanja jesu plaćanja izvršena putem mobilnog uređaja, poput telefona ili tableta. Korisnici mogu odabrati mobilna plaćanja umjesto izravnih plaćanja kreditnim ili debitnim karticama, gotovinom ili čekovima. Mobilna su im plaćanja korisna jer pružaju iznimno praktičan način plaćanja za proizvod ili uslugu.

U zemljama u kojima je upotreba bankarskih usluga i kreditnih kartica niska, upotreba mobilnih telefona obično je visoka, a mobilna plaćanja korisnicima omogućuju obavljanje kupnje na netradicionalan način.

Uslijed globalnog povećanja upotrebe pametnih telefona povećao se i broj mobilnih plaćanja. Ovaj će trend nastaviti rasti. Prema izvješću Digitalna plaćanja 2020. organizacije Boston Consulting Group i Googlea iz 2016.2:

  • Predviđa se da će internetske usluge na mobilnim telefonima doseći tri milijarde korisnika do 2020. To čini približno 65% odrasle svjetske populacije.
  • Do 2020. glavni će način pristupanja internetu biti putem mobilnih uređaja (80%), a 58% korisnika mobilnih uređaja internetu će pristupati putem pametnog telefona.

Kako korisnici vrše mobilna plaćanja?

Mnogo je načina na koje korisnici mogu vršiti plaćanja putem svojih mobilnih uređaja:

Plaćanja SMS-om

Ovi su načini omiljeni kod europskih i azijskih potrošača. Potrošač šalje zahtjev za plaćanje putem SMS poruke. Terećenje za dodatnu uslugu prikazuje se na telefonskom računu ili online novčaniku. Trgovac prima obavijest o uspješno izvršenom plaćanju.

QR kodovi

Korisnik koji plaća putem QR koda pokazuje kôd na svojem mobilnom uređaju koji zatim skenira uređaj na prodajnom mjestu ili drugi mobilni uređaj.

Kupnje putem aplikacije

Korisnici kupnje putem aplikacije obavljaju putem mobilne aplikacije koju upotrebljavaju. Kupnje putem aplikacije obavljaju kako bi pristupili posebnom sadržaju aplikacije, poput dodataka ili posebnih znakova. Takve su kupnje obično jednostavan postupak plaćanja za potrošače.

Kupnje na webu

Kupnje na webu vrše se putem web-stranica ili dodatnih aplikacija koje su preuzete i instalirane na mobilni telefon za izvršavanje plaćanja. Takve kupnje brz su i jednostavan način plaćanja. Za najbolji bi doživljaj klijenti već morali biti predregistrirani za usluge online plaćanja poput PayPala ili One Toucha, kako bi se transakcije odvijale bez poteškoća.

2 Olakšavanje mobilnih plaćanja

Postoje različite platforme koje olakšavaju plaćanja za korisnike i trgovce. Google Pay i Apple Pay pohranjuju korisnikov bankovni račun i podatke kreditne kartice na mobilnim uređajima i čine plaćanja jednostavnim. Te se opcije plaćanja mogu nadoplatiti putem različitih načina plaćanja, uključujući gotovinom.

Google Pay

Google Pay korisnicima omogućuje plaćanje putem telefona i funkcionira na stotinama tisuća mjesta za beskontaktno plaćanje diljem svijeta.

Google Pay jednostavno se postavlja i to ga čini vrlo privlačnim za korisnike. Korisnici jednostavno preuzmu aplikaciju Google Pay iz trgovine Google Play i odabiru podržanu debitnu, kreditnu ili darovnu karticu, ili karticu vjernosti kojom žele platiti.

Plaćanja u aplikaciji mogu se obaviti i putem usluge Google Pay. To znači da korisnici ne moraju unositi svoje podatke svaki put kada izvrše plaćanje u aplikaciji.

Sigurnost je ugrađena u Google Pay. Svaka se transakcija prati, korisniku se dodjeljuje virtualni broj računa kako bi podaci o kartici bili sigurni, a izgubljeni telefon može se zaključati pomoću Upravitelja Android uređaja.

Apple Pay

Apple Pay digitalni je novčanik za mobilna plaćanja koji korisnicima omogućuje vršenje plaćanja putem iPhonea, Apple Watcha, iPada ili Maca i koji funkcionira s postojećim beskontaktnim terminalima. Plaćanja u aplikaciji i na webu mogu se obaviti i putem usluge Apple Pay. Prilikom plaćanja koristi se poseban broj uređaja i jedinstveni transakcijski broj te se broj vaše kartice nikad ne pohranjuje na uređaju niti se dijeli s trgovcima.

3 Prilagodite svoju web-lokaciju

Kako broj kupaca koji upotrebljavaju mobilne telefone za kupnju raste, važno je osigurati da je vaša web-lokacija dizajnirana za jednostavno obavljanje kupnji. Donosimo nekoliko savjeta za zadržavanje kupaca na vašoj web-lokaciji kako bi oni izvršili kupnju:

Omogućite kupnju bez prijave

Omogućite kupnju bez prijave kako se mogući korisnik ne bi trebao registrirati ili prijaviti za obavljanje kupnje na web-lokaciji tvrtke za mobilne uređaje ili na aplikaciji. To kupnju čini jednostavnom i brzom.

Omogućite siguran postupak naplate

Korisnici od trgovaca traže jamstvo da će njihovi osobni podaci biti sigurni. Slijedite najbolje primjere iz prakse, poput oznake https na web-lokaciji.

Omogućite različite e-novčanike kao načine plaćanja

Korisnici vole imati e-novčanike kao mogućnosti plaćanja. Aplikacije i web-lokacije za mobilne uređaje koje pružaju mogućnosti plaćanja, poput usluga Google Pay, PayPal i Apple Pay, pojednostavljuju postupak plaćanja i nude ugrađenu sigurnost.

Pružite detaljan sažetak nakon kupnje

Pružite detaljan sažetak transakcije koji se jednostavno uređuje i sve informacije koje bi korisnik mogao zatrebati za provjeru narudžbe.

Sažetak

Korisnici očekuju jednostavno i gotovo trenutno iskustvo mobilnih plaćanja. Ta očekivanja mijenjaju način na koji korisnici kupuju i na koji trgovci prodaju. Pobrinite se da držite korak s ovim značajnim trendovima kako biste privukli zadovoljne korisnike i ostvarili veću prodaju.

4 Izvori


  1. Google Analytics, objedinjeni podaci prodavača, SAD, ožujak 2016. 

  2. BCG-Google, izvješće Digitalna plaćanja 2020