Marketing u kriznim vremenima

Ne postoje marketinški vodiči za kriznu situaciju u kojoj se trenutačno nalazimo. Tvrtke i robne marke na svim tržištima pokušavaju na najbolji način prebroditi krizu i usput razviti novi način poslovanja. Istražimo neke poticajne primjere i neke korake koje možete poduzeti da bi vaša tvrtka uspješno prebrodila ovu situaciju.

1 Pokretanje globalne marketinške revizije

Kao izvoznik vjerojatno znate koliko je važno marketinške poruke prilagoditi svakom tržištu. Budući da je pandemija sada prisutna u više od 200 zemalja1, postoji velika šansa da je utjecala na neka ili sva tržišta na kojima poslujete. Stoga je važno da u skladu s navedenim pregledate svoje materijale. Na primjer:

  • Pregledajte jezik i ton svojih oglasa i drugih materijala. Virus je utjecao na milijarde ljudi, a mnogi su u karanteni. U obzir trebate uzeti mišljenje svojih klijenata i biti obazrivi prema onome što prolaze.
  • Jesu li vaše slike i dalje prikladne? Ako se na vašim oglasima i drugim materijalima prikazuju slike ljudi koji se grle, daju si petice ili sudjeluju u velikim okupljanjima, možda biste ih trebali promijeniti zbog trenutačnih preporuka za održavanje razmaka u društvu.
  • Jeste li isplanirali određene događaje? Čak i ako vaše tržište nije u karanteni, pozvane osobe možda neće htjeti sudjelovati. Ako morate odgoditi događaj, uzvanike obavijestite na vrijeme i jasno im izložite sljedeće korake.

2 Budite izvor istine i pozitivnog stava

Budući da se nalazimo u jeku svjetske pandemije, očito nije vrijeme za razgovor o segmentaciji klijenata, lansiranju proizvoda i marketinškim planovima. Zasad je bolje fokusirati se na robnu marku, a ne na proizvod te istražiti načine za stvaranje boljih odnosa s klijentima na svim tržištima i pomaganje čovječanstvu u cjelini1.

Na primjer:

  • Unilever je donirao sapun, sredstva za dezinfekciju i izbjeljivanje te hranu u vrijednosti od 100 milijuna eura diljem svijeta, pri čemu je 50 milijuna eura rezervirao za akcijsku platformu COVID Svjetskog ekonomskog foruma.2
  • PepsiCo donirao je 45 milijuna dolara za borbu protiv posljedica pandemije bolesti COVID-19 diljem svijeta, uključujući zaštitnu opremu za zdravstvene djelatnike i podršku za banke hrane.3
  • Zaposlenici Airbusa diljem svijeta izradili su opremu za zaštitu od bolesti COVID-19 pomoću 3D pisača, uključujući trake za glavu i okvire za zaštitne vizire. Prevezli su i milijune zaštitnih maski iz Kine u Europu za bolnice i zdravstvene djelatnike.4
  • Brewer AB InBev proizveo je i donirao dezinfekcijska sredstva za ruke i dezinfekcijski alkohol za radnike na prvoj crti bojišnice i bolnice diljem svijeta. Donirao je alkohol i južnoafričkim proizvođačima piva kako bi mogli proizvesti vlastito sredstvo za dezinfekciju ruku.5

3 Suosjećajte se s drugima i pružite utjehu

Ludi na svim tržištima više nego ikada cijene proizvode, usluge i organizacije koje im smanjuju tjeskobu, sprječavaju rizik te pružaju sigurnost.1

Uzimajući u obzir te nove prioritete, preispitajte sve što vaša tvrtka radi. Zapitajte se sljedeće: je li ova radnja ili poruka u skladu s tri prethodno navedene potrebe? Ako nije, nemojte je izvršiti jer će vjerojatno naići na ignoriranje ili će publika biti još tjeskobnija.2 Budite svjesni da se vrijednosti i prioriteti mogu razlikovati ovisno o tržištu, kulturološkim normama i epidemiološkom stanju.

Sjajan primjer jest tvrtka Louis Vuitton u Kini koja je nakon objave emotivne poruke na društvenim mrežama dobila sjajnu reakciju publike.3

4 Zakoračite u virtualni svijet

U prvom tjednu krize zabilježeno je povećanje online prodaje automobila u Kini, unatoč ukupnom smanjenju prodaje automobila. Drugim riječima, iako je većina svjetskog stanovništava zaključana u svojim domovima, postoje virtualne alternative koje vam mogu pomoći da ostanete povezani sa svojim klijentima.1

Od tečajeva joge i savjetnika za ljepotu do dizajnera vrtova i pjevačkih tečajeva za djecu,2 tvrtke stvaraju nove web-lokacije ili koriste tehnologiju videopoziva da bi svoju ponudu prilagodile novoj bazi izoliranih klijenata.

Muzeji3 kao što su svjetski poznati Musée d'Orsay u Parizu, Prirodoslovni muzej u Londonu i Rijksmuseum u Amsterdamu omogućuju niz interaktivnih obilazaka tijekom kojih možete zumirati izložene primjerke i približiti im se više nego što biste mogli da ste fizički ondje.

Kineske tvrtke kao što su Taobao i Alibaba organizirale su "online koncert"4 na kojem su popularni izvođači u streamu uživo nastupali za publiku u kućanstvima. Događaj je privukao četiri milijuna online gledatelja te je prikupljen novac za medicinsko osoblje.

5 Prepoznajte nove društvene norme i dodajte vrijednost u svakoj prilici

Promjene koje je uzrokovao koronavirus prisilile su ljude da se prilagode novim okolnostima, donose drugačije odluke i stvaraju nove rutine. Tvrtke bi trebale razmisliti kako mogu dodati vrijednost novoj stvarnosti u kojoj su se našle milijarde ljudi, reagirati na nju i te reakcije prilagoditi svakom tržištu.

Budući da mnoge osobe sada provode cijelo vrijeme doma, može li im vaša robna marka ili tvrtka pomoći da se osjećaju dobro u vezi s načinom na koji provode vrijeme? Sjajan primjer jest tvrtka IKEA koja je izdala katalog "Ostanite doma"1 – bojanku za djecu koja se može ispisati, a izgleda kao standardni katalog za namještaj i uređenje doma.

Ako vaša tvrtka može pronaći način za aktivnu prisutnost i iskreno pomaganje ljudima u ovim teškim vremenima, imate veću šansu za stvaranje posvećenije i vjernije baze odanih klijenata te snažan temelj za budući rast.

6 Iskoristite najnovije uvide u ponašanje potrošača i djelatnost

Pandemija bolesti COVID-19 pokazala nam je da je promjena konstantna. Uvid u ponašanje potrošača poslužit će vam kao vodič za marketing za svako područje. U nastavku pogledajte korisne resurse: