Izrada web-lokacije prilagođene mobilnim uređajima

Vodič za izradu web-lokacije za mobilne uređaje koja će biti relevantna na potencijalnom inozemnom tržištu

Izazov

Vaša web-lokacija za mobilne uređaje mora biti jednostavna za navigaciju i interakciju za mobilne korisnike na vašem novom tržištu, bez obzira na to upotrebljavaju li iPhone, Android ili druge napredne mobilne uređaje.

Cilj

Dosezanje najvećeg broja mobilnih korisnika na novom tržištu izradom web-lokacije prilagođene mobilnim uređajima koja je prilagođena malim zaslonima, omogućavanjem jednostavne navigacije i izvršavanja kupnji, bez obzira na to gdje se nalazili.

Ključ dobre web-lokacije za mobilne uređaje jest jednostavnost. Trebali biste se usredotočiti na jednostavnu navigaciju i uvijek istaknuti lokalne mogućnosti svoje tvrtke. To je najvažnije pri ulasku na novo tržište. Evo ključnih savjeta za izradu web-lokacije prilagođene mobilnim uređajima.

Ljepota malih zaslona

Zaslon mobilnog uređaja možda je malen, no to je napredan medij za sve one koji ulaze na potencijalno tržište u inozemstvu. Osmišljavanjem web-lokacije za mobilne uređaje s obzirom na način na koji korisnici upotrebljavaju svoje telefone, korisnicima možete ponuditi motivirajući doživljaj i pomoći im da naprave upravo ono što žele, od upućivanja poziva do izvršavanja blagdanskih rezervacija.

Razmišljajte o online prodaji

 • Pojednostavite navigaciju web-lokacijom: pojednostavite izbornik web-lokacije i pazite da sve bude jasno vidljivo da korisnici ne moraju povećavati tekst da bi ga pročitali.

 • Informacije trebaju biti pristupačne: pomoću proširivih slika proizvoda omogućite korisnicima da istraže vaše proizvode prije nego što se odluče na kupnju.

 • Pomozite korisnicima da izvrše kupnju: sve upute ili gumbe "Kupi odmah" držite u prvom planu. Ako je moguće, upotrijebite postojeće podatke o računu da biste ograničili količinu podataka koje korisnik mora unijeti.

 • Omogućite korisnicima nastavak kupnje na stolnom računalu: olakšajte posjetiteljima povratak u košarice za kupnju kada prijeđu na stolno računalo kako bi dovršili ili pregledali kupnju.

Razmišljajte o telefonskim pozivima

 • Upotrebljavajte gumbe ili veze "Klikni za poziv": na taj način možete posjetiteljima web-lokacije olakšati da vas nazovu upotrebom gumba ili veza.

 • Sažmite opcije izbornika: ako želite da korisnici znaju da su pozivi najbolji način da vas dosegnu, prikažite telefonski broj ili gumb koji je moguće kliknuti na svakoj stranici svoje web-lokacije.

 • Izbjegavajte ometanja: promocije i druge upute ne smiju biti previše uočljive da bi se korisnici mogli usredotočiti na pozivanje.

Razmišljajte o obrascima ili potencijalnim kupcima

 • Pojednostavite obrasce: osigurajte da je obrascima jednostavno pristupiti, a unos podataka treba biti minimalan i prilagođen za palčeve.

 • Ograničite pomicanje i povećavanje: obrazac bi trebao zauzimati samo prostor dostupan na zaslonu mobilnog uređaja. Pomicanje i zumiranje otežavaju korisnicima unos podataka bez pogrešaka.

 • Mudro birajte polja za podatke: posjetitelji bi trebali lako pronaći i jednostavno provjeriti informacije koje tražite u obrascu. Upotrijebite provjeru za prikaz pogrešaka za nepotpuna polja.

Razmišljajte o posjetima trgovini

 • Prije svega potičite posjete: ako želite potaknuti korisnike da dođu u vašu fizičku trgovinu, na svakoj stranici web-lokacije prikažite kartu, gumb ili ikonu lokacije koja se izravno povezuje s fizičkom adresom trgovine i radnim vremenom.

 • Ograničite sadržaj: želite da korisnici posjete fizičku trgovinu, a ne web-lokaciju, stoga pojednostavite navigaciju kroz informacije na web-lokaciji da biste korisnicima prikazali dovoljno informacija kojima ćete ih nagovoriti da posjete vašu trgovinu.

 • Izbjegavajte ometanja: promocijama možete nagovoriti korisnike da posjete vašu trgovinu. Neka budu jednostavne kako ne bi ometale navigaciju.

Razmišljajte o informacijama i svijest

 • Pojednostavite navigaciju: pomoću jednostavnog izbornika i većeg teksta omogućite korisnicima da istražuju prije nego što se obvežu na kupnju. Budući da je zaslon mobilnih uređaja manji, sažmite opcije izbornika kako bi se korisnici mogli usredotočiti.

 • Web-lokacija treba biti dosljedna na svim uređajima: što više vremena korisniku treba da se obveže na kupnju, postoji veća vjerojatnost da će istraživati na više uređaja prije nego što dovrši transakciju. Pomognite mu da nastavi tamo gdje je stao spremanjem njegova odabira.

 • Postavite vezu za početnu stranicu: ako korisnik pri istraživanju završi u slijepoj ulici, omogućite mu da se jednostavno vrati na početnu stranicu i krene ispočetka.

Nemate web-lokaciju za mobilne uređaje?

Čak i ako nemate web-lokaciju za mobilne uređaje, Google Ads omogućuje da prikazujete tekstualne oglase korisnicima koji upotrebljavaju Google pretraživanje na naprednim mobilnim uređajima kao što su iPhone ili Android. Budući da pametni telefoni imaju potpuno funkcionalni internetski preglednik, korisnik koji klikne vaš tekstualni oglas i dalje će moći posjetiti vašu standardnu web-lokaciju.

Ne koristite Flash

Osigurajte da vaša odredišna stranica nema Flash sadržaj. iPhone i iPad ne podržavaju Flash, a na Androidu ima ograničenu podršku. Stoga ćemo automatski ograničiti prikazivanje oglasa na naprednim mobilnim uređajima.