Sveobuhvatni vodič za zapošljavanje

Plan za odabir najprikladnijih kadrova pri međunarodnom širenu poslovanja

1 Skicirajte sjajne opise posla

Izazov

Kada je riječ o međunarodnom proširenju poslovanja, zapošljavanje je jedan od najkritičnijih i najuzbudljivijih izazova s kojim se vaša tvrtka susreće. Svaki novi zaposlenik utječe na tim, kulturu i smjer poslovanja tvrtke. Isplati se uložiti vrijeme, resurse i istražiti postupak zapošljavanja. Kada zapošljavate u inozemstvu, opis posla često je prva stvar organizacije koju će potencijalni zaposlenik vidjeti. Svaka riječ u oglasu za posao šalje signal o vašoj tvrtki. Kako postići da kandidat želi saznati više o vašoj tvrtki, a da se istovremeno osjeća informiranim?

Vaš cilj

Pobrinite se da opisi posla jasno opisuju opseg i odgovornosti radnog mjesta te da istovremeno ističu misiju i svrhu vaše organizacije. Sadržaj treba biti jednostavan, bez žargona i lako razumljiv kandidatima na vašim međunarodnim ciljnim tržištima.

Kako to postići?

Bez obzira na ciljano tržište, sadržaj opisa posla mora biti usmjeren na četiri kategorije: područje, radno mjesto, odgovornosti i kvalifikacije za posao. Googleove unutarnje i vanjske studije korisnika otkrivaju da je najbolje početi od vrha (čime se ova tvrtka bavi?), a zatim razraditi detalje (što osoba na ovom radnom mjestu čini svaki dan?).

Više informacija o pisanju sjajnih opisa posla za nova tržišta možete pronaći na web-lokaciji re:Work with Google

2 Izdvojite najperspektivnije kandidate

Izazov

Životopise koristi većina tražitelja zaposlenja širom svijeta, a pregledavanje životopisa u stalnom je fokusu voditelja kadrovske službe. Nije lako prosuditi potencijalnog kandidata prema jednom listu papira, no životopis vam može pomoći učinkovito usporediti mnoštvo kandidata prema objavljenim i traženim kvalifikacijama za posao te pronaći najperspektivnije međunarodne kadrove za svoje tržište.

Vaš cilj

Strukturirano i dosljedno pristupite pregledu životopisa kako biste pronašli najbolji međunarodni kadar za svoju tvrtku.

Kako to postići?

Puno je prostora za nesvjesnu pristranost tijekom pregleda podataka. Istraživanja nam govore da suptilni pokazatelji – imena, klubovi, adrese, škola, prethodno zaposlenje, rasa, roditeljski status, društveno-ekonomski status i sl. – mogu nesvjesno utjecati na očekivanja i procjenu kandidata.1 Vremenski pritisak može također dovesti do nesvjesne pristranosti i utjecati na donošenje odluka.

Saznajte više o pregledavanju životopisa u potrazi za najperspektivnijim kandidatima na vašim novim tržištima na web-lokaciji re:Work with Google.

3 Upotreba strukturiranih intervjua za zapošljavanje najboljeg resursa

Izazov

Zapošljavanje novog radnika na međunarodnom tržištu može biti izazovno. Provest ćete niz intervjua s međunarodnim tražiteljima zaposlenja i željeti donijeti promišljene, racionalne odluke o izboru kandidata. Želite pronaći način da se na osobnoj razini povežete s kandidatom, no ne želite da vas ponese prvi dojam ili unutarnji osjećaj.

Vaš cilj

Koristite strukturirano intervjuiranje za donošenje objektivnih dugoročnih odluka o zapošljavanju na međunarodnom tržištu na temelju dosljednih, unaprijed određenih kvalifikacija.

Kako to postići?

Strukturirano intervjuiranje jednostavno podrazumijeva korištenje istih pitanja i ocjenjivanje odgovora kandidata na istoj ljestvici, kako biste procijenili kandidate koji se prijavljuju za isti posao. Istraživanja pokazuju da se pomoću strukturiranih intervjua može predvidjeti izvedba kandidata, čak i za poslove koji su sami po sebi nestrukturirani.1

Više informacija o strukturiranom intervjuiranju pronađite na web-lokaciji re:Work with Google