Kako pristupiti međunarodnoj Google Ads kampanji?

Vodič kako upotrebljavati Google Ads za inozemna tržišta

1 Pregled

Izazov

Globalno se proširite i vrlo vjerojatno morat ćete pokretati Google Ads kampanje na inozemnim tržištima na kojima engleski nije materinski jezik.

Vaš cilj

Maksimalno povećati online izloženost na novim inozemnim tržištima, optimizirati prodaju i motivirati korisnike da se vrate.

Kako to ostvariti

Pomoću Google Adsa dosežete moguće inozemne korisnike kada razmišljaju o kupnji. Vidite koliko je korisnika vidjelo vaše oglase, posjetilo web-lokaciju ili nazvalo vašu tvrtku. Možete čak i ciljati određene podgrupe ljudi.

Nakon što utvrdite što funkcionira za vaše oglase, a što ne, možete ih prilagoditi i testirati kako biste saznali ostvaruju li bolje rezultate.

A plaćate samo za rezultate. Dakle, ako korisnik ne klikne vaš oglas ili ne poduzme neku radnju u njemu, ništa ne morate platiti. Registracija za Google Ads besplatna je. Također, sami postavljate svoj proračun tako da će vaši troškovi ovisiti o ciljevima vašeg oglašavanja.

2 Otkrijte prilike u inozemstvu

Nakon što vam je Market Finder pomogao pronaći moguća online tržišta, vrijeme je da identificirate i privučete ciljanu publiku. Kada upoznate svoju ciljanu publiku, to će vam pomoći da prilagodite svoje globalne Google Ads kampanje kako bi funkcionirale na prikazivačkoj i pretraživačkoj mreži te videomreži, da bi se vaše kampanje mogle povezati s pravom publikom u pravom trenutku.

Uvidi iz vaše web-lokacije i s računa :

Razmislite kako biste se mogli povezati s korisnicima na temelju onog što ste već učinili.

Uzmite u obzir kulturne razlike i lokalizirajte ključne riječi, oglase i odredišne stranice

Uložite u profesionalni prijevod kako biste bili sigurni da vaša kampanja zvuči lokalno. No nije dovoljno samo prevesti tekst na novi jezik. Korisnikovo putovanje različito je u svakoj zemlji, a vaši oglasi trebali bi se tome prilagoditi. Strategije razvijte tako da su u skladu s načinom na koji vaši mogući korisnici pretražuju. Njihovo ponašanje odredit će kako se povezuju s vašom robnom markom, stoga bilo bi dobro da pripremite pravi sadržaj koji će to iskoristiti.

Pazite na kulturološke posebnosti

Simboli, boje i slike možda će se trebati razlikovati na vašoj web-lokaciji. Razmislite o svojim pozivima na radnju. Na primjer, u zemljama u kojima se ljubaznost izrazito cijeni budite puni poštovanja. Čak se i medij pomoću kojeg se povezujete s korisnicima može prilagoditi ovisno o tržištu. Videosadržaj koji je sjajan odabir za jedno tržište, na drugom tržištu može funkcionirati bolje kao slika. Željeni preglednik na određenom tržištu možda će utjecati na prikaz vaših odredišnih stranica. U obzir uzmite prosječne brzine širokopojasne veze i osmislite web-lokaciju koja će se svugdje brzo učitati.

Alati i vodiči Market Findera mogu vam pomoći

Općeniti tržišni trendovi: saznajte kako se različita tržišta ponašaju online te kako se to uklapa u ono što želite postići i što realno možete ostvariti. Market Finder pomoći će vam da otkrijete kako ljudi širom svijeta upotrebljavaju internet te da izradite prilagođene analize online pristupa i upotrebe uređaja u zemljama koje ciljate. Možete detaljnije proučiti mjerne podatke poput ponašanja povezanog s online kupnjom, razrade kupnje po proizvodu, upotrebe pametnih telefona u online kupnjama i još mnogo toga.

Alat za komparativnu analizu na prikazivačkoj mreži: želite razumjeti kakve su vaše kampanje na prikazivačkoj mreži u usporedbi s ostalima u branši? Ili usporediti izvedbu različitih formata i veličina oglasa? Ovaj alat omogućuje vam da pozovete najnovije referentne vrijednosti branše kako biste mogli bolje planirati i mjeriti uspjeh svojih kampanja na prikazivačkoj mreži.

Vodiči za Market Finder

3 Pokretanje vaše Google Ads kampanje

Odlučite koji su ciljevi vaše međunarodne kampanje

Što želite postići?

  • Povećati prodaju proizvoda ili usluga?
  • Izgraditi vjernost klijenata?
  • Stupiti u interakciju s korisnicima? *Povećati svijesti o robnoj marki?

Pretraživačka ili prikazivačka mreža?

Google Ads ima dvije glavne mreže: pretraživačku i prikazivačku. Pretraživačka mreža doseže ljude koji su već pretraživali određene proizvode ili usluge. Prikazivačka mreža pomaže vam zaokupiti nečiju pozornost ranije u ciklusu kupnje, pomoću različitih formata oglasa širom digitalnog svemira. Ta mreža obuhvaća više od dva milijuna web-lokacija i doseže više od 90% korisnika na internetu. Osmišljena je da vam pomogne pronaći pravu publiku na milijunima web-lokacija širom svijeta.

Odaberite strukturu računa i držite je se

Zbog dosezanja novih zemalja vaši računi postaju složeniji, ali time možete upravljati putem strukture računa. Što god odabrali, držite se toga jer vam dosljednost daje snažan temelj za kontrolu i specijalizaciju te omogućuje bolje izvješćivanje, izradu proračuna, automatizaciju i upravljanje računom, bez obzira koliko kampanja imate na računu upravitelja.

Ne postoji pravi način kako strukturirati svoj račun, ali najčešće viđamo sljedeća tri pristupa:

  • Jedan CID (korisnički ID) za svaku zemlju i jezik. Proizvodi su aktivni u kampanjama.
  • Jedan CID za svaku zemlju i proizvod. Jezici su aktivni u kampanjama.
  • Jedan CID za svaki jezik. Proizvodi i zemlje aktivni su u kampanjama.

Svaki pristup ima prednosti i nedostatke. Jedan CID po jeziku možda je jednostavniji za upravljanje, ali može otežati upravljanje proračunima na razini linije proizvoda. Jedan CID za svaku zemlju i proizvod može omogućiti određivanje prioriteta za najvažnija tržišta i njihovu optimizaciju, ali to će zahtijevati i upravljanje puno većim brojem stvari.

Ako krenete od svojih ograničenja i preferencija upravljanja, moći ćete odrediti koji je pristup pravi za vas. Razmislite o stvarima kao što su interna struktura i o tome kako će se ona uskladiti s vašim kampanjama. Kako je vaš tim organiziran i kako se Google Ads može najbolje prilagoditi tome? Kako upravljate proračunima – po timovima, proizvodima ili zemljama?

4 Proširite i poboljšajte odaziv svoje kampanje

Analytics

Nakon što ste postavili strategiju većeg međunarodnog širenja, to trebate učiniti i u Google Adsu. Započnite s onim što već funkcionira. Iako ne postoje dva jednaka tržišta, repliciranje strukture i taktika kampanje za domaće tržište može vam pomoći da procijenite kako se nova tržišta ponašaju u usporedbi s domaćim. No vrijednost korisnika, konkurencija i trošak prodane robe mogu se razlikovati, stoga uzmite u obzir te razlike kada postavljate ciljeve izvedbe. Redovito testirajte da biste bili spremni promijeniti smjer kako to diktira izvedba (pogledajte odjeljak "Automatizacija" u nastavku). I zapamtite, iako je dobro održavati stabilan cilj, dobro je i izmijeniti ciljeve izvedbe prema dobivenim rezultatima.

Pravila davanja naziva

Iako vam se čini da je vaše davanje naziva jednostavno dok se širite na jednu ili više zemalja, s daljnjim širenjem postaje sve kompliciranije. Stoga u kampanjama, grupama oglasa i oznakama koristite dosljedni sustav davanja naziva. Smislite standardne kratice i dodatke u nazivima. Stvari kao što su zemlja, jezik i način ciljanja trebaju biti navedeni u oznakama kad god je to moguće.

Automatizacija

Što se više proširite, to ćete s više toga vi i vaš tim morati upravljati. Googleovi automatizirani alati mogu pomoći. Dosljedno organizirani račun pomoći će vam da bolje iskoristite prednosti ovakvih alata jer jednom kada dobro postavite okvir, nećete više morati misliti na mnoge svakodnevne optimizacije.

Na primjer:

  • Automatsko licitiranje pruža bolje, informiranije licitacije i štedi vrijeme.
  • Alati za prilagodbu oglasa prilagođavaju vaše tekstualne oglase onome što korisnik pretražuje, uređaju koji upotrebljava, lokaciji korisnika ili čak datumu, dobu dana ili danu u tjednu. Mogu umetnuti cijenu, preostalo vrijeme prije završetka rasprodaje i bilo koji drugi tekst koji odredite.

Automatizacija vam može pomoći da testirate nova tržišta. Testiranje je ključno kako biste vidjeli što najbolje funkcionira na novom tržištu. Google ima automatizirane alate koji vam opet mogu pomoći.

Savjet

Biblioteku za dijeljenje upotrijebite za izradu popisa negativnih ključnih riječi, izradu proširenja i oglasa, a zatim to podijelite na kampanjama.

Tip

Pomoću naše zajednice izvoznika otkrijte što je Širenje na globalno tržište uz Google i saznajte više o tome.

Registrirajte se za naš bilten s najboljim primjerima iz prakse kako biste dobili napredne Google Ads savjete i ažuriranja izravno u pristiglu poštu.