Planiranje logistike za Ujedinjeno Kraljevstvo

Donosi vam Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Pregled

Izazov

Ujedinjeno Kraljevstvo treća je najveća ekonomija u Europi, vodeći centar trgovine i financija s robusnim prometnim vezama, drugim najvećim sektorom luka na kontinentu i nudi brojne prilike za rast. Kao glavna ulazna točka za mnoge tvrtke koje posluju u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi, Ujedinjeno Kraljevstvo ima značajan utjecaj na globalna trgovinska pitanja i treba ga shvatiti kao dio šire ekonomske slike.

Vaš cilj

Nakon čitanja ovog vodiča razumjet ćete koje prilike nudi Ujedinjeno Kraljevstvo i kako ih maksimalno iskoristiti. Osim toga, dobit ćete opću sliku o položaju Ujedinjenog Kraljevstva u globalnoj ravnoteži snaga i shvatiti zašto to utječe na tvrtke.

2 Širenje poslovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo

Prilikom planiranja širenja poslovanja u inozemstvo, važno je da u obzir uzmete trenutačnu situaciju na tržištu na koje planirate ući.

Ujedinjeno Kraljevstvo glavna je ulazna točka za mnoge tvrtke koje posluju u njemu i EU-u. Više tvrtki smjestilo je svoje poslovanje u Ujedinjeno Kraljevstvo nego u bilo koju drugu zemlju u Europi. Ta im strategija daje pristup do više od 500 milijuna europskih potrošača.1

Ujedinjeno Kraljevstvo nudi robusnu prometnu infrastrukturu, uključujući drugi najveći sektor luka u Europi, najveći sustav zračnog transporta u Europi i snažnu željezničku mrežu.2 Ujedinjeno Kraljevstvo, koje na Forbesovom popisu zauzima peto mjesto najboljih zemalja za poslovanje, vodeći je trgovački i financijski centar te treća najveća ekonomija u Europi, nakon Njemačke i Francuske.

Ujedinjeno Kraljevstvo dom je 65 milijuna stanovnika, a njegovo tržište e-trgovine treće je najveće na svijetu i vrijedilo je gotovo 153 milijarde GBP 2016. godine.3 U Ujedinjenom Kraljevstvu mnogo ljudi kupuje online, a prosječna potrošnja po potrošaču visoka je. Kupci iz Ujedinjenog Kraljevstva čine 7% globalnog tržišta e-trgovine i 33% europskog tržišta e-trgovine.4

alt text


 1. www.gov.uk 

 2. UK Ports Industry 

 3. IMRG Capgemini eRetail Sales Index 

 4. eCommerce Europe 

3 Ukratko o činjenicama i prednostima poslovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu

 • U Ujedinjenom Kraljevstvu postoje poduzetničke zone koje tvrtkama nude poticaje da svoje poslovanje smjeste tamo. Pogodnosti uključuju smanjene poreze, jednostavnija pravila planiranja i financijske pogodnosti.1

 • Ujedinjeno Kraljevstvo peta je najveća ekonomija na svijetu.2

 • Prometna infrastruktura u Ujedinjenom Kraljevstvu učinkovita je i kompaktna. Zahvaljujući tome cijene isporuke često su niže nego u drugim zemljama.3


 1. HM Government 

 2. CIA World Factbook 

 3. ecommerce News 

4 Trendovi klijenata

Prilikom širenja na nova tržišta važno je uzeti u obzir ponašanje klijenata. Na koji način vaš ciljani klijent obično kupuje proizvode? Koji su njegovi preferirani načini dostave? Sljedeći čimbenici pomoći će vam da u obzir uzmete načine na koje će trendovi klijenata utjecati na vaše poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 • Britanski kupci preferiraju usluge dostave na kućnu adresu. Opcija preuzimanja online narudžbe u trgovini također je vrlo popularna (odabralo ju je 47% kupaca).1

 • Britanski potrošači navikli su na niske cijene dostave kada kupuju unutar Europe, stoga će vjerojatnije kupiti kada se uz standardnu isporuku nudi besplatna dostava.

 • Skoro 60% online kupaca u Ujedinjenom Kraljevstvu kupovalo je preko granice, obično od američkih i kineskih tvrtki.2

 • Britanskim kupcima niski troškovi dostave bitniji su od brzine dostave. Nije im problem čekati dostavu tri do pet dana.

 • Gotovo 64% britanskih kupaca izjavilo je da su svoju odluku od kojeg će prodavača kupiti proizvode temeljili na opcijama dostave koje nudi.3


 1. Research Now, Metapack 

 2. PayPal Cross Border Study 

 3. Research Now, Metapack 

5 Modeli isporuke narudžbi

Preko granice u Ujedinjeno Kraljevstvo

Postoji nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir prije nego što odlučite dostavljati svoje proizvode preko granice u Ujedinjeno Kraljevstvo.

 • Ako je vaša proizvodnja smještena u Aziji, ima smisla dostavljati izravno od proizvođača kako biste smanjili troškove transporta.

 • Ako imate postojeću lokaciju unutar EU-a, dostava robe iz Europe u Ujedinjeno Kraljevstvo relativno je jeftina i vrijeme prijevoza kratko je.

 • Ako imate postojeću lokaciju u SAD-u, možete dostavljati izravno iz SAD-a (vrijeme prijevoza kratko je).

Isporuka narudžbi unutar Ujedinjenog Kraljevstva

Zlatni trokut logistike proteže se od Northamptonshirea do autoceste M1 u blizini zračne luke East Midlands i zapadno do Tamwortha.1 Tu se nalaze ogromni distribucijski centri i središta transporta, a pohrana inventara na toj lokaciji pruža pristup više od 90% stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva unutar četiri sata vožnje.2

Druge privlačne lokacije za pohranu uključuju London i koridor Manchester – Leeds.

alt text

Isporuka narudžbi unutar EU-a

Kratko vrijeme prijevoza i troškovi učinkovitog transporta čine Ujedinjeno Kraljevstvo idealnim područjem iz kojeg možete otpremati narudžbe u cijelu Europu. To je posebno popularno za proizvode za poslovanje s fizičkim osobama.


 1. The NX Group 

 2. The NX Group 

6 Transport

Dostavljači malih paketa

Royal Mail/ParcelForce najveći je dostavljač paketa i generira prihod veći od devet milijardi GBP.1

 • Royal Mail
 • ParcelForce
 • UK Mail
 • Hermes
 • Yodel
 • TNT
 • UPS
 • DPD

Dostavljači malih paketa (LTL) i dostavljači paketa (TL)

 • K&N
 • XPO *DHL
 • Stobarts

 1. Royal Mail 

7 Kako započeti poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu

Prilikom donošenja odluke o širenju na britansko tržište razmislite o prednostima i manama inkorporiranja tvrtke i o vrsti strukture tvrtke koja bi vam odgovarala. Trebat ćete saznati postoje li za vaš proizvod primjenjive carine i tarife te morate li plaćati PDV. Također ćete morati utvrditi je li za vaš proizvod potrebna uvozna deklaracija i registracija zaštitnog znaka. Ovisno o tome odakle dolaze vaši proizvodi, potvrdite mogu li se uvesti i pronađite centar za isporuku narudžbi i prijevoznike koji pružaju pokrivenost u regijama koje ciljate.

Market Finder sadrži analizu indeksa poslovanja Svjetske banke, u kojoj možete dobiti potvrdu o lakoći poslovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. On na ljestvici od jedan do 190 ocjenjuje koliko je za tvrtku lako osnovati i voditi lokalnu podružnicu u svakoj zemlji svijeta. Za ocjenjivanje se procjenjuje deset značajki. One uključuju teme poput jednostavnosti dobivanja priključka za električnu energiju, jednostavnosti dobivanja kredita i mogućnosti prekogranične trgovine.

Pri trgovanju na novom tržištu dobro je poznavati administrativne, zakonske i logističke izazove s kojima ćete se susresti. Snalaženje u pravnim uvjetima i rješavanje logistike lakši su s Market Finderom – otkrijte dodatnu podršku i alate, uključujući detaljne vodiče i uvide.

alt text

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services pruža logistička rješenja koja tvrtkama pomažu da povežu ponudu i potražnju.

Napomena

Materijali na web-lokaciji služe samo u informativne svrhe. Za savjete u vezi s financijama, porezom ili za pravni savjet obratite se stručnjaku.