Planiranje logistike za Nizozemsku

Donose vam Ingram Micro Commercial i Lifecycle Services

1 Pregled

Izazov

Poznata kao "vrata Europe", Nizozemska je središte stranih distribucijskih i logističkih centara i pruža pristup tržištu s više od 160 milijuna potrošača koje je iz dva najveća nizozemska grada moguće opslužiti unutar 24 sata. Razmislite o Nizozemskoj ako tražite idealnu pristupnu točku za ulazak na europsko tržište.

Vaš cilj

Nakon čitanja ovog vodiča razumjet ćete koje prilike nudi Nizozemska i kako ih maksimalno iskoristiti. Osim toga, dobit ćete opću sliku o položaju Nizozemske u globalnoj ravnoteži snaga i shvatiti zašto to utječe na tvrtke.

2 Širenje poslovanja u Nizozemsku

Prilikom planiranja širenja poslovanja u inozemstvo, važno je da u obzir uzmete trenutačnu situaciju na tržištu na koje planirate ući.

Nizozemska je središte stranih distribucijskih i logističkih centara. Poznata kao "vrata Europe", dom je približno 900 distribucijskih centara za američke i azijske tvrtke.

Nizozemsku logističku infrastrukturu potiču vrhunske morske luke, središnje smještene zračne luke te moderna mreža cesta i autocesta. Infrastruktura zemlje i vrhunski pružatelji logističkih usluga praktični su čimbenici za tvrtke kojima je potrebna pomoć u logistici i distribuciji u Europi. Iz Amsterdama ili Rotterdama moguće je doprijeti do više od 160 milijuna potrošača unutar 24 sata, što Nizozemsku čini savršenom odskočnom daskom za europsko tržište.1

Povoljan porezni sustav za tvrtke u zemlji, visokoobrazovana radna snaga koja govori više jezika, robustan lanac opskrbe i mreža dobavljača čimbenici su koji su potaknuli multinacionalne kompanije poput Coca-Cole, IBM-a, Huaweija i Tommyja Hilfigera da iskoriste prednosti te zemlje za pristup europskom tržištu.

alt text


 1. Ulaganje u Nizozemsku 

3 Ukratko o činjenicama i prednostima poslovanja u Nizozemskoj

 • Nizozemska je zauzela četvrto mjesto na Indeksu globalne logističke uspješnosti Svjetske banke iz 2016. (na temelju učinkovitosti i djelotvornosti carine, kvalitete prijevoza, IT infrastrukture te lakoće i pristupačne cijene dostave)

 • Dostave unutar Nizozemske čine 54% ukupne trgovačke dostave u zapadnoj Europi. Nizozemska flota sadrži 7000 plovila te je najveća i najmodernija u Europi1

 • Više od 1000 američkih i azijskih tvrtki odabralo je Nizozemsku kao središte svojih europskih distribucijskih aktivnosti. Zemlja sadrži više od 20 milijuna četvornih metara distribucijskih centara2


 1. Holland Trade and Invest 

 2. Holland Trade and Invest 

4 Trendovi klijenata

Prilikom širenja na nova tržišta važno je uzeti u obzir ponašanje klijenata. Na koji način vaši ciljani klijenti obično kupuju proizvode? Koji su njihovi preferirani načini dostave? Sljedeći čimbenici pomoći će vam da u obzir uzmete načine na koje će trendovi klijenata utjecati na vaše poslovanje u Nizozemskoj.

 • Pružanje online opcije dostave sljedećeg dana može povećati prodaju u Europi i do 25%. Dostava nedjeljom, dostava istog dana i večernja dostava mogu smanjiti stopu kojom online kupci napuštaju košaricu i do 15%1

 • Dostava na kućnu adresu preferirani je način dostave2

 • Studije pokazuju da se gotovo 25% online kupnji u Nizozemskoj odnosi na kategoriju robe za široku potrošnju3

 • 86% stanovništva koristi se internetom, a BDP po stanovniku iznosi 40 900 eura. 2016. godine više od 90% internetskih korisnika izvršilo je online kupnju

 • Nizozemci radije kupuju na vlastitom jeziku i koriste lokalne načine plaćanja

 • Toplo se preporučuje način plaćanja putem servisa iDeal, budući da 56% korisnika preferira tu opciju4

 • Ključna je transparentnost opcija i vremena dostave

 • Omiljene online kategorije uključuju odjeću, kućanske elektroničke uređaje i knjige

 • Tableti su najomiljeniji mobilni uređaj koji se kupuje, a slijede pametni telefoni5


 1. Web Retailer 

 2. Thuiswinkel Markt Monitor 

 3. eMarketer 

 4. eCommerce News 

 5. Tweenga solutions 

5 Modeli realizacije isporuka

Preko granice u Nizozemsku

Kao dom rotterdamske luke, koja ostvaruje najveći promet u Europi, te amsterdamske luke, koja je četvrta najveća luka u Europi, Nizozemska bi nakon Brexita mogla zamijeniti Ujedinjeno Kraljevstvo i američkim tvrtkama postati najomiljenija luka za e-trgovinu prema EU-u.

Realizacija isporuka unutar EU-a

Nizozemska se nalazi u središtu triju najvećih europskih gospodarskih sila (Njemačke, UK-a i Francuske) te u krugu od 640 km od polovice glavnih europskih tržišta. Zahvaljujući robusnoj cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi te mreži kanala i rijeka, Nizozemska pruža brojne mogućnosti kako bi tvrtke ispunile očekivanja potrošača u pogledu brzine i cijene dostave.

Realizacija isporuka unutar Nizozemske

Područje Waalwijka/Tilburga izrazito je dostupno kao lokacija za realizaciju isporuka. Područje pruža jednostavan pristup autocestama i cijela je zemlja dostupna unutar dva i pol sata vožnje od Waalwijka/Tilburga. Nizozemska se također nalazi blizu Belgije i Njemačke, što omogućuje jednostavan pristup tom značajnom dijelu europskog stanovništva.

6 Prijevoz

Dostavljači malih paketa

Najčešći su dostavljači malih paketa u Nizozemskoj Nizozemska pošta, DHL, DPD, GLS i UPS. Dostavljači prema krajnjim potrošačima i dostavljači paketa:1

 • PostNL: 55-60% tržišnog udjela
 • DHL Parcel: 25-30% tržišnog udjela
 • DPD
 • GLS
 • UPS

Sljedeći dostavljači imaju najveći tržišni udio po stanovniku u EU-u:

Dostavljač Tržišni udio po stanovniku u cijelom EU-u
Royal Mail 16,0%
Deutsche Post 13,8%
Austrian Post 9,3%
PostNL 9,2%
PostNord (SE) 8,9%
PostNord (DK) 8,0%
Posti 6,1%
La Poste 4,4.%
bpost 2,9%
Poste Italiane 1,1%

Dostavljači koji prevoze manje od punog kamiona (LTL) i dostavljači koji prevoze puni kamion (TL):2

 • DB Schenker
 • Kuehne + Nagel
 • MainFreight
 • Ritmo
 • Timex

 1. Authority for Consumer Markets 2016 

 2. Authority for Consumers & Markets Netherlands Parcel Scan 

7 Kako započeti poslovanje u Nizozemskoj

Prilikom donošenja odluke o širenju na nizozemsko tržište razmislite o prednostima i nedostacima osnivanja tvrtke i o strukturi tvrtke koja bi vam odgovarala. Utvrdite koja je porezna uprava nadležna za vas, registrirajte se u poreznoj i carinskoj upravi i provjerite jeste li obveznik plaćanja PDV-a u Nizozemskoj. Naposljetku, provjerite može li se roba uvesti u Nizozemsku i pronađite centar za realizaciju isporuka te dostavljače koji posluju u vašim ciljnim područjima ili diljem Europe ako taj centar koristite kao prekograničnu lokaciju.

Market Finder sadrži analizu indeksa poslovanja Svjetske banke, u kojoj možete dobiti naći informacije o lakoći poslovanja u Nizozemskoj. Ona na ljestvici od 1 do 190 ocjenjuje koliko je za tvrtku lako osnovati i voditi lokalnu podružnicu u svakoj zemlji svijeta. Za ocjenjivanje se procjenjuje deset tema. One uključuju teme poput jednostavnosti dobivanja priključka za električnu energiju, jednostavnosti dobivanja kredita i mogućnosti prekogranične trgovine.

Pri trgovanju na novom tržištu dobro je poznavati administrativne, zakonske i logističke izazove s kojima ćete se susresti. Snalaženje u pravnim uvjetima i rješavanje logistike lakši su s Market Finderom – otkrijte dodatnu podršku i alate, uključujući detaljne vodiče i uvide.

alt text

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services pruža logistička rješenja koja tvrtkama pomažu da povežu ponudu i potražnju.

Napomena

Materijali na web-lokaciji služe samo u informativne svrhe. Obratite se stručnjaku za savjete u vezi s financijama, porezom ili za pravni savjet.