Planiranje logistike za Meksiko

Donosi vam Ingram Micro Commercial and Lifecycle Services

1 Pregled

Izazov

Predanost Meksika trgovinskoj integraciji i njegova otvorenost stranom ulaganju, u kombinaciji s uspješnom ekonomskom reformom, obećaje sjajne prilike za rast tvrtki. Uzmite Meksiko u obzir ako želite uložiti u ključno gospodarstvo na pomolu s velikom bazom potrošača kojoj možete pristupiti.

Vaš cilj

Nakon čitanja ovog vodiča razumjet ćete koje prilike nudi Meksiko i kako ih maksimalno iskoristiti. Osim toga, dobit ćete opću sliku o položaju Meksika u globalnoj ravnoteži snaga i shvatiti zašto to utječe na tvrtke.

2 Širenje poslovanja na Meksiko

Prilikom planiranja širenja poslovanja u inozemstvo važno je da u obzir uzmete trenutačnu situaciju na tržištu na koje želite ući.

Meksiko se pozicionirao kao atraktivna lokacija za rast e-trgovine. S očekivanim procvatom e-trgovine meksičko je tržište postavljeno tako da dramatično naraste u sljedećih pet godina i rangira se iznad Španjolske, Čilea i Brazila.1 Od 1990-ih Meksiko je pokazao rastuću predanost trgovinskoj integraciji formiranjem ugovora o slobodnoj trgovini (FTA-ova), a njegova su trgovinska pravila među najotvorenijima u svijetu.

Meksiko je zadnjih godina proveo ambiciozan infrastrukturni program koji podrazumijeva izgradnju i modernizaciju mreže autocesta od 133.000 kilometara, 76 zračnih luka (64 s međunarodnim letovima), 27.000 kilometara željezničkih pruga i 117 morskih luka (68 su kontejnerske luke). Nova infrastruktura učinila je Meksiko bolje povezanim, osobito autocestom.2

Predanost Meksika ulaganju u infrastrukturu, njegov sustav slobodne trgovine koji pruža podršku i uspješna gospodarska reforma čine tu zemlju privlačnom za razvoj vašeg poslovanja.

alt text


 1. Globalni indeks maloprodajne e-trgovine – A.T. Kearney 

 2. PwC 

3 Ukratko o činjenicama i prednostima poslovanja u Meksiku

 • Poslovanje e-trgovine s fizičkim osobama (B2C) u uslugama i maloprodaji u 2014. je donijelo 13,1 milijardu američkih dolara i očekuje se da će svake godine rasti za 26% te tako do 2019. premašiti 40 milijardi američkih dolara1

 • Meksiko je sudionik u više od deset ključnih ugovora o slobodnoj trgovini, omogućujući time pristup 45 zemalja širom svijeta i pružajući bazu potrošača od više od 1,2 milijarde ljudi2

 • Meksiko je na 50. poziciji indeksa logističkih performansi Svjetske banke 2014. koji rangira 160 zemalja s obzirom na logističku učinkovitost


 1. eMarketer, A.T. Kearney 

 2. Kongresna usluga istraživanja 

4 Trendovi klijenata

Prilikom širenja na nova tržišta važno je uzeti u obzir ponašanje klijenata. Na koji način vaši ciljani klijenti obično kupuju proizvode? Koji su njegovi preferirani načini dostave? Sljedeći čimbenici pomoći će vam da u obzir uzmete načine na koje će trendovi klijenata utjecati na vaše poslovanje u Meksiku.

 • Online kupovina predstavlja samo 2% godišnje maloprodaje te zemlje od 200 milijardi američkih dolara, no uz godišnju stopu rasta veću od 16% tvrtkama se pruža prilika da unovče taj trend1

 • Online plaćanjima u Meksiku dominiraju lokalni načini plaćanja. Više od 40% kupnji izvršava se kreditnim ili debitnim karticama, nakon kojih slijede gotovina i plaćanje pouzećem s 32% udjela te bankovni prijenosi s 15% udjela2

 • Standardna isporuka uobičajena je i prihvatljiva u Meksiku

 • Broj korisnika mobilnih uređaja kontinuirano raste; korisnika mobilnih uređaja ukupno je 49%3

 • U 2016. 75% online kupaca u Meksiku kupovalo je putem računala4

 • Trenutačno je u Meksiku 38 milijuna online kupaca, od kojih je većina u dobnoj skupini 16 – 445


 1. Wall Street Journal 

 2. The PayPers 

 3. Statista Digital Market Outlook 

 4. Googleov Consumer Barometer, A.T. Kearney 

 5. A.T. Kearney 

5 Modeli izvršavanja isporuke narudžbi

Preko granice u Meksiko: mjesta porijekla u SAD-u

Mjesta porijekla kao što su San Diego, Laredo i Miami popularna su za transport proizvoda u Meksiko. Iz tih mjesta mogli biste dostaviti svoj proizvod u Ciudad de México za manje od jednog dana.

San Diego, Kalifornija

 • Jedna od 30 najvažnijih kontejnerskih luka u SAD-u koja godišnje obradi gotovo tri milijuna metričkih tona robe
 • Dva objekta za morski teret
 • Prijevoz u Ciudad de México: za manje od jednog dana
 • Carinski postupak: do dva sata1

Laredo, Teksas

 • Najveća kontinentalna luka u SAD-u
 • Prijevoz u Ciudad de México: u roku od tri dana
 • Carinski postupak: do šest sati2

Miami, Florida

 • Najveća putnička luka na svijetu
 • Petnaesta luka po količini izvezenog tereta i 18. po količini uvezenog tereta u SAD-u
 • Glavna pristupna točka za Latinsku Ameriku3

Sljedeće su lokacije glavna središta za uvoz u Meksiko:

Međunarodna zračna luka Ciudad de México

 • Prijevoz u Ciudad de México: za manje od jednog dana

Manzanillo, Meksiko

 • Oceanski uvoz iz Azije

Veracruz, Meksiko

 • Oceanski uvoz iz Europe

Unutarmeksičke isporuke

Ovisno o lokaciji i potražnji na tržištu, područje Ciudad de Méxica preferirana je lokacija za centre za isporuku. S približno 20 milijuna stanovnika velegradskog područja, Ciudad de México najveće je gradsko područje u Meksiku i jedan od najnaseljenijih gradova na svijetu. Dvije prstenaste ceste okružuju grad, a nekoliko ekspresnih cesta i cesta s naplatom cestarine povezuju Ciudad de México s drugim glavnim trgovačkim središtima. Isporuka iz područja oko Ciudad de Méxica omogućuje otpremnicima zadovoljavanje potreba stanovništva Ciudad de Méxica, a to područje istovremeno služi i kao središnja distributivna točka za ostatak zemlje.


 1. Kalifornijski odjel za prijevoz 

 2. Zaklada za razvoj Lareda 

 3. Dnevnik trgovine 

6 Prijevoz

Izravna prodaja potrošaču i dostavljači paketa

 • DHL Parcel
 • UPS
 • FedEx
 • Estafeta

Dostavljači malih paketa (LTL) i dostavljači paketa (TL)

 • LTL: Estafeta, Castores
 • TL: Transportes TUM, PITIC

7 Kako započeti s poslovanjem u Meksiku

Prilikom donošenja odluke o širenju na meksičko tržište razmislite o prednostima i manama inkorporiranja nove tvrtke za poslovanje i o strukturi tvrtke koja bi vam odgovarala. Utvrdite zahtijeva li vaš proizvod uvoznu deklaraciju, kao i primjenjive poreze i namete koji vas mogu očekivati. Na kraju pronađite centar za izvršavanje isporuka narudžbi i prijevoznike koji će osigurati pokrivenost područja koja ciljate.

Market Finder sadrži analizu indeksa poslovanja Svjetske banke u kojoj možete dobiti potvrdu o lakoći poslovanja u Meksiku. Ona na ljestvici od 1 do 190 ocjenjuje koliko je tvrtki lako osnovati i voditi lokalnu tvrtku u svakoj zemlji svijeta. Za ocjenjivanje se procjenjuje deset tema. One uključuju teme poput jednostavnosti dobivanja priključka za električnu energiju, jednostavnosti dobivanja kredita i mogućnosti prekogranične trgovine.

Pri trgovanju na novom tržištu dobro je poznavati administrativne, zakonske i logističke izazove s kojima ćete se susresti. Snalaženje u pravnim uvjetima i rješavanje logistike lakši su s Market Finderom – otkrijte dodatnu podršku i alate, uključujući detaljne vodiče i uvide.

alt text

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services pruža logistička rješenja koja tvrtkama pomažu da povežu ponudu i potražnju.

Napomena

Materijali na web-lokaciji služe samo u informativne svrhe. Za savjete u vezi s financijama, porezom ili za pravni savjet obratite se stručnjaku.