Planiranje logistike za Australiju

Donosi vam Ingram Micro Commerce and Lifecycle Services

1 Pregled

Izazov

S vrlo raznolikim, mladim stanovništvom i na strateškom položaju za ciljanje Azijsko-pacifičke regije, Australija tvrtkama nudi mnoštvo opcija za rast. Iako sama nije veliko tržište, mnoge tvrtke započinju u Australiji i šire se dalje ili koriste Australiju kao točku u svojoj globalnoj strategiji.

Vaš cilj

Nakon čitanja ovog vodiča razumjet ćete koje prilike nudi Australija i kako ih maksimalno iskoristiti. Osim toga, dobit ćete opću sliku o položaju Australije u globalnoj ravnoteži snaga i shvatiti zašto to utječe na tvrtke.

2 Širenje poslovanja u Australiju

Australija se tijekom godina razvila i sada je glavno potrošačko tržište koje većina tvrtki uzima u obzir kao polazište za privlačnu Azijsko-pacifičku regiju. Australija je povezana s Azijom putem sporazuma kao što je Kinesko-australski sporazum o slobodnoj trgovini, ali i vrlo blisko prati američku kulturu i robne marke. S mnoštvom utjecaja, državnih poticaja i mladim stanovništvom, Australija je privlačno tržište za e-trgovinu i isporuku narudžbi.

alt text

3 Ukratko o činjenicama i prednostima poslovanja u Australiji

 • Vrlo raznoliko stanovništvo, a imigranti čine 60% povećanja stanovništva. To dovodi do zemlje koja je vrlo otvorena prema novim proizvodima i tvrtkama.1

 • 90% stanovništva živi u gradu (Sydney i Melbourne glavna su urbana područja).2

 • Prema Australia Postu, prosječno vrijeme dostave za većinu gradova na istočnoj obali jest jedan do tri dana, ali dostava s istočne obale do Pertha i zapadnih gradova može u prosjeku trajati pet do šest dana.3

 • Australija ima najveću svjetsku potrošnju na odjeću po glavi stanovnika, a procjenjuje se da će do 2025. godine porasti na 56,5%. Australija je privlačno područje za odjeću i druge branše poput životnog stila i sportske opreme.4


 1. Australski zavod za statistiku 

 2. World Bank 

 3. Australia Post 

 4. Statista 

4 Trendovi klijenata

Prilikom širenja na nova tržišta važno je uzeti u obzir ponašanje klijenata. Na koji način vaš ciljani klijent obično kupuje proizvode? Koji su njegovi preferirani načini dostave? Sljedeći čimbenici pomoći će vam da u obzir uzmete načine na koje će trendovi klijenata utjecati na vaše poslovanje u Australiji.

Nedavna studija koju je proveo Roy Morgan pokazuje da su 2016. godine Australci potrošili više od 41 milijarde USD na online kupovinu, a četiri od deset osoba kupovale su najmanje jednom mjesečno u trgovinama e-trgovine.

 • Australski potrošači žele brzu dostavu, uključujući dostavu isti dan. Više od 80% Australaca koristilo je ili želi koristiti dostavu isti dan, a 75% koristilo je ili želi koristiti dostavu vikendom ili nakon radnog vremena.1
 • Tri najčešće opcije dostave koje trenutno nude australski prodavači jesu standardna i ekspresna dostava te klikni i preuzmi.
 • Doživljaji kupovine koji su prilagođeni mobilnim uređajima, bila to aplikacija ili web-trgovina prilagođena mobilnim uređajima, osiguravaju da vaš klijent može izvršiti kupovinu gdje god se nalazi. S više od 19,4 milijuna korisnika mobilnih uređaja u Australiji, više od 35% transakcija e-trgovine izvršeno je na mobilnim uređajima, a gotovo 27% korisnika mobilnih uređaja kupuje na tjednoj bazi.2

 1. Temandoovo izvješće o strategijama dostave za e-trgovinu 

 2. eMarketer 

5 Modeli isporuke narudžbi

Preko granice u Australiju

Mnogim tvrtkama vrlo je lako testirati australsko tržište. S lokacije u Azijsko-pacifičkoj regiji svoje proizvode šalju preko granice u Australiju. Australci su navikli kupovati preko granice, zbog čega je ovo tržište dobro za prekograničnu strategiju. Glavne točke ulaska u Australiju jesu iz Hong Konga, Kine i Singapura.

Isporuka narudžbi unutar Australije

Najčešći modeli isporuke narudžbi u Australiji jesu jedna lokacija za isporuku narudžbi u području Sydneya ili dvije lokacije za isporuku narudžbi u Sydneyu i Melbourneu. U ovom scenariju Sydney i Brisbane pokriveni su lokacijom u Sydneyu, a Melbourne, Perth i Adelaide lokacijom u Melbourneu.

6 Transport

Dostavljači malih paketa

Najčešći dostavljač malih paketa u Australiji jest Australska pošta, koja pokriva cijelu zemlju. Australska pošta ima mnoštvo različitih načina dostave koje mogu odgovarati vašim izvoznim planovima, uključujući sigurne ormariće za prikupljanje paketa (dostupni su 24/7) sa stotinama lokacija ormarića diljem zemlje.

Za dostave paketa tvrtkama:

 • Australska pošta i Toll imaju 60% tržišnog udjela
 • TNT – 10% tržišnog udjela
 • DHL – 5% % tržišnog udjela

Za dostave izravno potrošačima:1

 • Australska pošta – 75% tržišnog udjela
 • Toll – 10% tržišnog udjela
 • TNT – 5% tržišnog udjela

Drugi dostavljači malih paketa

Na australskom tržištu pojavili su se brojni kuriri i dostavljači malih paketa koji nude inovativna rješenja za dostavu. Evo nekoliko primjera:

 • Sendle za narudžbe iskorištava rezervne kapacitete partnera dostavljača.

 • ParcelPoint koristi više od 1500 lokacija uključujući kioske, ljekarne i trgovine kao lokacije za podizanje paketa.

 • WizMe nudi dostavu u cijeloj zemlji po fiksnoj cijeni od 10,69 USD plus mali dodatak za kutiju.


 1. The Australian 

7 Kako započeti poslovanje u Australiji

Iako Australija nije veliko tržište, mnoge tvrtke započinju u Australiji i šire se dalje ili Australiju koriste kao točku u svojoj globalnoj strategiji.

Prilikom donošenja odluke o širenju na australsko tržište, razmislite o prednostima i nedostacima osnivanja tvrtke i o vrsti strukture tvrtke koja bi vam odgovarala. Nakon što ste odlučili koji ćete poslovni model upotrijebiti, prijavite se za ABN (australski broj tvrtke), TFN (porezni broj), GST (porez na robu i usluge) i PAYG (plaćanje tekućeg poreza – ako imate zaposlenike).

Također ćete morati utvrditi je li za vaš proizvod potrebna uvozna deklaracija, a ako odlučite postaviti australsku domenu, i registracija zaštitnog znaka. Naposljetku, pronađite lokaciju za isporuku narudžbi i prijevoznike koji će osigurati pokrivenost u Australiji u regijama koje ciljate.

Market Finder sadrži analizu indeksa poslovanja Svjetske banke u kojoj možete dobiti informacije o lakoći poslovanja u Australiji. On na ljestvici od 1 do 190 ocjenjuje koliko je za tvrtku lako osnovati i voditi lokalnu podružnicu u svakoj zemlji svijeta. Za ocjenjivanje se procjenjuje deset značajki. One uključuju teme poput jednostavnosti dobivanja priključka za električnu energiju, jednostavnosti dobivanja kredita i mogućnosti prekogranične trgovine.

Pri trgovanju na novom tržištu dobro je poznavati administrativne, zakonske i logističke izazove s kojima ćete se susresti. Snalaženje u pravnim uvjetima i rješavanje logistike lakši su s Market Finderom – otkrijte dodatnu podršku i alate, uključujući detaljne vodiče i uvide.

alt text

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services pruža logistička rješenja koja tvrtkama pomažu da povežu ponudu i potražnju.

Napomena

Materijali na web-lokaciji služe samo u informativne svrhe. Za savjete u vezi s financijama, porezom ili za pravni savjet obratite se stručnjaku.