Kako predstaviti web-lokaciju na globalnom tržištu?

Vodič koji pomaže u stvaranju iste kvalitete korisničkog doživljaja web-lokacije na svim tržištima

1 Pregled

Izazov

Razvili ste svoju matičnu web-lokaciju tako da izgrađuje robnu marku, da se može pretražiti te da angažira i privlači domaću publiku. Kako napraviti web-lokaciju za globalno tržište koja će ostvariti jednak rezultat na svakom potencijalnom novom tržištu?

Cilj

Olakšati korisnicima da pronađu ono što traže, na njihovom jeziku i na željenom uređaju.

Kako to ostvariti

Počnite na web-lokaciji TestMySite da biste saznali kakve rezultate web-lokacija ostvaruje kada su u pitanju brzina na računalima, prilagođenost mobilnim uređajima i brzina i kako ih poboljšati. Ako je web-lokacija tek u fazi planiranja ili postoje neka područja trenutačne web-lokacije koja želite poboljšati za globalno tržište, u nastavku je naveden kontrolni popis za predstavljanje web-lokacije na međunarodnom tržištu.

2 Predstavljanje web-lokacije na globalnoj razini

Jednak tretman za sve

Razmišljajte o sebi kao o međunarodnoj tvrtki s lokalnim korisnicima, a ne kao o lokalnoj tvrtki s međunarodnim korisnicima. Ponašajte se isto prema svim korisnicima na svakom tržištu. Potrudite se da dizajn, funkcije i sadržaj web-lokacije ostvaruju isti korisnički doživljaj, bez obzira na lokaciju korisnika.

Univerzalna web-lokacija ili više lokaliziranih web-lokacija?

Na univerzalnoj višejezičnoj web-lokaciji sadržaj je dostupan na više jezika, npr. kanađanska tvrtka koja nudi englesku i francusku verziju web-lokacije ili blog o latinoameričkom nogometu dostupan na španjolskom i portugalskom. Univerzalna višejezična web-lokacija s jednom domenom, kao što je .com ima mnogo prednosti:

 • pokazuje da se radi o globalnoj tvrtki
 • brža je, jednostavnija i jeftinija za registraciju
 • korisnici je lakše mogu pronaći.

No i dalje morate ispuniti potrebe ciljanog tržišta za svako lokalizirano tržište.

Pojedinačne lokalizirane višeregionalne web-lokacije izričito ciljaju korisnike u različitim zemljama. Višeregionalne web-lokacije upotrebljavaju nazive vršne domene s kodom države (ccTLD), npr. .ie, .de. ili .fr:

 • Na taj način naglašavate svoju povezanost s korisnicima u svakoj zemlji i dajete podršku korisnicima koji žele proizvode i usluge na svojem jeziku, kao i poznate načine plaćanja.

 • No kupnja i registracija ccTLD-a za svaku zemlju u koju izvozite može biti dugotrajna i skupa.

Neke su web-lokacije višejezične i višeregionalne. Web-lokacija primjerice može imati različite verzije za SAD i Kanadu, ali nuditi francusku i englesku verziju kanađanskog sadržaja.

Odaberite naziv domene

Vršna domena jest nastavak (npr. .com, .org, .net). Mnoge web-lokacije za e-trgovinu koriste nastavak .com jer korisnici obično najprije upisuju .com kada pokušavaju pronaći tvrtku bez tražilice. Iako Google upotrebljava sadržaj kako bi odredio njegov jezik, URL korisnicima daje korisne tragove o sadržaju. Na primjer, sljedeći URL-ovi koriste .fr kao poddomenu ili poddirektorij da bi jasno ukazali na sadržaj na francuskom jeziku:

 • (http://example.ca/fr/vélo-de-montagne.html)
 • (http://fr.example.ca/vélo-de-montagne.html)

Navođenje jezika u URL-u može vam pomoći da otkrijete probleme s višejezičnim sadržajem na web-lokaciji. Riječi u URL-u možete prevesti ili upotrijebiti međunarodni naziv domene (IDN).

Geografsko preusmjeravanje

Uspostavite odgovarajući SEO pa će korisnici Google pretraživanja otvoriti odgovarajuću jezičnu verziju vaše web-lokacije. Ako primjerice posjetite Google.com, automatski ćemo vas preusmjeriti na stranicu Google pretraživanje za vašu zemlju. No zamislite da korisnik sa španjolskom IP adresom traži sadržaj na engleskom jeziku. Ako ga prislino preusmjerite na španjolsku verziju stranice, to se kosi s njegovim angažmanom. Koje su vam opcije?

Funkcija Bez geografskog preusmjeravanja korisniku omogućuje da ostane na stranici na engleskom jeziku koju je otvorio unatoč španjolskoj IP adresi.

Funkcija Bez geografskog preusmjeravanja do plaćanja omogućuje korisniku da sam odabere svoj put dok ne dođe do opcije "Kupi sada". Tada će se korisnik automatski preusmjeriti

Funkcija Automatsko geografsko preusmjeravanje korisniku ne daje nikakvu mogućnost odabira, već će ga automatski preusmjeriti na španjolsku verziju web-lokacije

Skočni natpis za geografsko preusmjeravanje kao što je: Želite li otvoriti španjolsku verziju web-lokacije ili ostati na engleskoj verziji?” — korisniku daje mogućnost odabira

Brzine prijenosa

Nemojte pretpostaviti da korisnici imaju pristup 4G mreži jer većina korisnika diljem svijeta koristi 3G mrežu ili sporiju. Izradite web-lokaciju koja se brzo učitava tako da korisnici ne odustanu prije nego što uopće otvore web-lokaciju. Savjeti za povećanje brzina prijenosa:

 • Upečatljivi medijski sadržaji učinkovit su način za angažiranje korisnika. Previše medijskog sadržaja može uzrokovati sporije učitavanje web-lokacije te će korisnici napustiti web-lokaciju prije nego što vide najvažnije informacije. Komprimirajte sve slike koje upotrebljavate.

 • Ograničite broj veza za navigaciju.

 • Izbjegavajte skočne prozore ili druge značajke koje ometaju navigaciju.

Lokalizacija

Lokalizirana web-lokacija ima isti sadržaj kao i matična web-lokacija, ali je on preveden na jezik zemlje u koju izvozite uzimajući u obzir njezine kulturološke posebnosti. (U slučaju da izravan prijevod — primjerice kolokvijalizma na engleskom jeziku — nije moguć, transkreacijom je moguće prenijeti isto značenje i ton te izazvati istu reakciju na ciljanom jeziku.) Za svako novo tržište, potrebno je:

 • govoriti jezikom korisnika
 • izraditi lokaliziranu verziju web-lokacije
 • izgraditi robnu marku
 • maksimalno povećati mogućnost pronalaženja pretraživanjem
 • razmotriti načine plaćanja i valute
 • održati zadovoljstvo potrošača
 • poštovati propise
 • paziti na detalje

Razvoj dizajna

Unicode je standard djelatnosti dizajniran za promicanje i olakšavanje dosljednog prikaza teksta bez obzira na skriptu. Svako pismo, bez obzira na to radi li se o grčkom, ćirilici, kineskom, arapskom ili hebrejskom, čita li se slijeva nadesno ili zdesna nalijevo, može se prilagoditi. Unicode podržava više od 100 skripti, uz repertoar s više od sto tisuća znakova. UTF-8 se najčešće upotrebljava.

3 Najbolji primjeri iz prakse za web-lokacije na bilo kojem tržištu

Važne informacije stavite na vrh stranice

Neka budu vidljive bez pomicanja.

Mali zasloni

Vaši korisnici gledaju u male zaslone na mobilnim telefonima i tabletima tijekom cijelog dana. Izradite web-lokaciju koja se automatski prilagođava korisničkom uređaju kako biste bili sigurni da će korisnici pronaći ono što traže, bez obzira na veličinu zaslona.

Pisanje teksta

Upotrebljavajte jasne, upečatljive naslove

Jasan uvodni naslov na web-lokaciji pomaže korisnicima da zaključe jesu li na pravom mjestu i potiče ih da se duže zadrže na web-lokaciji.

Izrazite se bojama

I boje predstavljaju oblik jezika. Stoga saznajte kakav je odnos prema bojama na mogućim novim tržištima prije nego što objavite svoju web-lokaciju. Boje simboliziraju različite stvari ovisno o zemlji. Na primjer, bijela boja u zapadnim zemljama povezuje se s vjenčanjima, dok se u Kini povezuje sa sprovodima. Crvena je prestižna boja u Indiji, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu to ljubičasta, a u Kini žuta.

Jasno navedite prednosti

Neka vaši korisnici odmah zaključe zašto bi trebali ostati na vašoj web-lokaciji i omogućite brz prikaz proizvoda ili usluge. Sjajan način za to su grafičke oznake.

Navedite brze veze za dodatne informacije

Na primjer, istaknuta veza "Saznajte više" može pomoći da se korisnici na vašoj web-lokaciji zadrže duže i istraže više sadržaja.

Navedite jasan poziv na radnju

Ako ste jasni u pogledu radnji koje želite na svojoj web-lokaciji, postoji veća vjerojatnost da će posjetitelji izvršiti tu radnju i povećati vam promet.

Razvijte odnos s korisnicima
 • Izgradite povjerenje olakšavajući korisnicima da vam se obrate.

 • Ako zatražite osobne podatke od korisnika, jasno navedite zašto ih tražite i što ćete učiniti s njima.

 • Uključite svjedočanstva korisnika ili potvrde treće strane o tvrtki.

Ako vaša web-lokacija prikazuje oglase, razlikujte sponzorirane veze od ostatka sadržaja web-lokacije.