Kako predstaviti aplikaciju na globalnom tržištu?

Vodič za marketing aplikacije za dosezanje vrijedne nove međunarodne publike

1 Pregled

Izazov

U samo nekoliko klikova možete objaviti aplikaciju na Google Playu i dobiti pristup globalnoj publici od više od milijardu aktivnih korisnika. Kako suziti najprofitabilnija ciljna tržišta?

Vaš cilj

Odabir i upoznavanje odgovarajućih tržišta, lokalizacija sadržaja u skladu s tim i povećavanje izgleda za uspjeh aplikacije.

Kako to ostvariti

Market Finder vam pomaže u odabiru najboljih tržišta za vašu aplikaciju analizom podataka kao što su broj aktivnih korisnika mobilnih uređaja, prodaja putem mobilnih uređaja, kao i upotreba sustava Android i iOS. Nakon toga slijedi temeljito istraživanje da biste stekli uvid u publiku na tim tržištima, kao i u njezine sklonosti i očekivanja, kako bi instalacija vaše aplikacije bila neodoljiva.

2 Sastavite uži izbor zemalja

Osim zemalja koje predloži Market Finder možete uzeti u obzir i sljedeće:

 • instalacije aplikacije, povratne informacije korisnika i društvene mreže da biste pronašli tržišta na kojima bi mogla postojati potražnja.

 • savjete za optimizaciju na Google Play konzoli da biste provjerili je li aplikacija već popularna u nekim zemljama.

3 Temeljito istražite tržišta

Trebate dobro poznavati svako tržište na koje nastojite ući. Market Finder ima mnogo detaljnih mjernih podataka o ciljanim zemljama. Projerite i odjeljak "Podaci i uvidi za ključne zemlje" u smjernicama za globalno širenje. Mogu vam pomoći i Google pretraživanje te brojni besplatni i plaćeni alati treće strane. Isto tako, možete se obratiti svojoj zajednici i opipati bilo korisnika koji žive na tržištima koja istražujete.

4 Razumijevanje lokalnog korisnika

Korisnici žele prilagođeno iskustvo, pa kad im ponudite aplikaciju s prevedenim tekstom i lokaliziranim grafičkim sadržajima, to im omogućuje bolju interakciju sa sadržajem.

 • Kakvo je ponašanje korisnika na različitim tržištima?

 • Gdje i kako korisnici ispunjavaju svoje ciljeve i zadatke na svojim uređajima? Njihovo će se ponašanje vjerojatno razlikovati ovisno o usluzi s kojom stupaju u interakciju: društvene mreže, kupovina, komunikacija, pretraživanje, produktivnost, komunalne usluge, bankarstvo, zabava i igre. Market Finder vam pruža ključne uvide na globalnoj razini u područja kao što su ponašanja kupaca na mreži, prodaja putem mobilnih uređaja i upotreba pametnih telefona za kupnju.

 • Kako se vaša aplikacija uklapa u ovaj scenarij?

5 Lokalizirajte aplikaciju na odgovarajući način

 • Jezici i dijalekti. Govori li se u zemlji više jezika?

 • Prevedite svoju aplikaciju, oglas za trgovinu i druge resurse. Upotrijebite uslugu za prijevod aplikacije na Google Play konzoli, u Android Studiju ili zatražite usluge lokalnog prevoditelja.

 • Dizajnirajte za lokalnu kulturu. Grafički elementi, slike, boja, stil i način obraćanja, funkcije i načini plaćanja moraju biti dizajnirani da bi odgovarali lokalnoj publici. Za igre razmislite o tome kako se likovi u igri ili alati mogu prilagoditi za lokalnu publiku. Posebno pripazite da sadržaj ne bude kulturološki neosjetljiv.

 • Upotrijebite jedan skup fleksibilnih izgleda s dodatnim izgledima po potrebi. Ovisno o ciljanoj zemlji dizajnirajte aplikaciju tako da, na primjer, podržava tekst zdesna nalijevo i ima ispravan format (ponuđen u sustavu) datuma, vremena, brojeva i valuta.

 • Optimizirajte aplikaciju za nisku propusnost i bez propusnosti veze te za jeftine uređaje.

 • Cijena prilagođena lokalnim uvjetima. Kad na Google Play konzoli unesete cijenu aplikacije, proizvoda unutar aplikacije ili pretplate, ona je automatski pretvara u lokalnu valutu, dodaje iznos poreza (u odabranim zemljama) i primjenjuje lokalne uzorke za određivanje cijena. To možete poništiti ako želite. Uzmite u obzir sljedeće:

  • lokalne troškove života
  • kupovnu moć potrošača
  • konkurenciju
  • potražnju za vašom aplikacijom

Saznajte više o prevođenju aplikacije

6 Promovirajte svoje aplikacije

Kampanje za aplikaciju pojednostavljuju cijeli postupak promocije aplikacija za Androd ili iOS u vašoj željenoj zemlji ili zemljama, što olakšava promociju na najpopularnijim Googleovim entitetima, uključujući Pretraživanje, Google Play, YouTube i Google prikazivačku mrežu. Trebate samo navesti tekst, početnu licitaciju i proračun te nam javiti jezike i lokacije za svoje oglase. Naši će sustavi testirati različite kombinacije i češće prikazivati oglase s najboljom izvedbom, a vi ne morate napraviti ništa.

Saznajte više u smjernicama za globalno širenje