Kako osigurati da vas međunarodni korisnici mogu pronaći online?

1 Pregled

Izazov

Kada izrađujete web-lokacije za više jezika ili više regija, kako možete biti sigurni da ih pronalaze svi relevantni korisnici u vašim ciljanim zemljama i na ciljanim jezicima te kako možete optimizirati svoj rang?

Vaš cilj

Osigurati da ciljani korisnici otvore pravu verziju vaše web-lokacije na Google pretraživanju.

Kako to postići?

Vaš ključni cilj u međunarodnom SEO-u nije samo osigurati da najrelevantniji korisnici u svakoj zemlji koji pretražuju otvaraju pravu stranicu za pravu zemlju ili jezik, već i optimizirati svoj rang u svakom Google pretraživanju. Slijede koraci koji će vam pomoći da ostvarite te ciljeve:

2 Kako Google pretražuje, indeksira i poslužuje web-stranice?

Jednostavno rečeno, pretraživanje weba jednako je gledanju u veliku knjigu s ogromnim indeksom koji vam govori gdje se što nalazi. Stoga, kada mogući korisnik izvrši Google pretraživanje, naši programi provjeravaju indeks kako bi odredili najrelevantnije pojmove pretraživanja koji će mu se poslužiti. Tri ključna procesa jesu:

Pretraživanje i indeksiranje

Pretraživanje i indeksiranje proces je u kojem se nove i ažurirane stranice dodaju u Googleov indeks. Koristimo velik skup računala za dohvaćanje (pretraživanje i indeksiranje) milijardi web-stranica. Program koji obavlja dohvaćanje naziva se Googlebot (poznat i pod nazivom robot, bot ili alat za indeksiranje). Googlebot koristi algoritamski proces za određivanje koje web-lokacije treba pretražiti i indeksirati, koliko često i koliko stranica treba dohvatiti sa svake web-lokacije. Google ne naplaćuje za češće pretraživanje i indeksiranje web-lokacije, a dio našeg poslovanja koji se bavi pretraživanjem odvojen je od Google Ads usluge.

Indeksiranje

Googlebot obrađuje sve stranice koje pretraži i indeksira kako bi sastavio ogroman indeks svih riječi koje vidi i njihovu lokaciju na svakoj stranici. Nadalje, obrađujemo informacije uključene u oznake i atribute ključnog sadržaja, poput oznaka naslova i atributa alt. Googlebot može obraditi mnoge, ali ne i sve vrste sadržaja. Na primjer, ne možemo obraditi sadržaj nekih datoteka obogaćenog medijskog sadržaja ili dinamičnih stranica.

Posluživanje rezultata

Kada korisnik započne pretraživanje, naša računala pretražuju indeks za odgovarajuće stranice i vraćaju najrelevantnije rezultate. Relevantnost se određuje pomoću više od 200 čimbenika, od kojih je samo jedan PageRank – mjera važnosti stranice na temelju dolaznih veza s drugih stranica. Svaka veza na stranicu na vašoj web-lokaciji s druge web-lokacije također se ubraja u PageRank vaše web-lokacije. Nisu sve veze jednake. Google predano radi na identificiranju neželjenih veza i drugih postupaka koji negativno utječu na rezultate pretraživanja. Snažne veze one su koje se temelje na kvaliteti vašeg sadržaja.

Da bi vaša web-lokacija imala dobar rang na stranicama rezultata pretraživanja, važno je osigurati da je Google može ispravno pretražiti i indeksirati. Naše Smjernice za webmastere navode najbolje primjere iz prakse za poboljšanje ranga vaše web-lokacije.

Googleove značajke Jeste li mislili i samodovršavanje osmišljene su da pomognu korisnicima uštedjeti vrijeme tako što im prikazuju relevantne pojmove, uobičajene pravopisne pogreške i popularne upite. Naši alati za indeksiranje weba i algoritmi za pretraživanje automatski generiraju ključne riječi koje te značajke koriste. Ta predviđanja prikazujemo samo kada mislimo da bi korisniku mogla uštedjeti vrijeme. Ako web-lokacija ima dobar rang za ključnu riječ, to je zato što smo algoritamski odredili da je njen sadržaj relevantniji za upit korisnika.

3 Neka se svaku jezičnu verziju može jednostavno otkriti

Jedan jezik, jedna stranica

Ako je vaša web-lokacija dostupna na više jezika, upotrijebite jedan jezik za sadržaj i navigaciju na svakoj stranici i izbjegnite usporedne prijevode.

Označite jezik u URL-u

Neka sadržaj za svaki jezik bude na zasebnim URL-ovima i označite jezik u URL-u. Na primjer, URL "www.mysite.com/de/" reći će korisnicima da su stranice na njemačkom.

Ciljani jezik

Pomoću jezičnih metaoznaka hreflang pokažite Googleu koje jezike ciljate. (U HTML-u "href" označava "hipertekstnu referencu" i koristi se za pisanje koda svih HTML veza, a "lang" je kratica za jezik.)

Umnožavanje veza

Pri vrhu svih stranica prikažite gumb pristupnika kako bi korisnici mogli odabrati svoju regiju ili željeni jezik, bez obzira koju verziju vaše web-stranice izvorno otvore.

Dinamični sadržaj

Iako Google preporučuje korištenje zasebnih URL-ova za sadržaj na različitim jezicima, prilagodili smo se radu s dinamičnim, prilagođenim sadržajem kod kojeg web-lokacija prepoznaje gdje se nalazi korisnikova IP adresa i automatski prikazuje relevantan sadržaj i jezik. Stoga, ako vaša web-lokacija koristi dinamičnu strukturu, ne morate je prilagođavati. Pojavit će se u online pretraživanjima, a pružatelji dinamičnog sadržaja neće biti uskraćeni.

Navike koje treba izbjegavati

Prevođenje samo predloženog teksta

Nemojte prevesti samo predloženi tekst svoje web-lokacije, a ostatak sadržaja ostaviti na jednom jeziku (što se često događa na stranicama sa sadržajem koji je izradio korisnik poput foruma). Ako se isti sadržaj pojavljuje više puta u rezultatima pretraživanja s različitim jezicima predloženog teksta, to može stvoriti negativni korisnički doživljaj.

Automatski prijevod

Automatski prijevodi nemaju uvijek smisla i mogli bi naštetiti korisnikovoj percepciji vaše web-lokacije. Blokirajte mogućnost tražilica da pretražuju i indeksiraju automatski prevedene stranice pomoću datoteke robots.txt.

Bez kolačića

Nemojte koristiti kolačiće ni skripte za prikaz prevedenih verzija stranice. Google ne može pretražiti i indeksirati tu vrstu dinamičnog sadržaja kako bi točno indeksirao sadržaj vaše web-lokacije, a ni korisnici ga možda neće moći vidjeti.

4 Razumijevanje namjere korisnika

U središtu svakog Google pretraživanja nalazi se korisnik s namjerom povezanom s kupnjom, bez obzira je li to pronaći recenzije, proizvode za kupnju, usporediti cijene. Popis je gotovo beskonačan.

Jedan od najboljih načina na koji možete otkriti više o namjerama korisnika jest da pogledate vlastitu analizu marketinga. Google Ads alat za planiranje ključnih riječi omogućuje vam da vidite koje se riječi koriste za traženje vaše web-lokacije (nemojte zaboraviti vrijedne dugačke ključne riječi). Analizom tih riječi možete bolje razumjeti što traži publika vaše web-lokacije, a zatim razviti strategiju sadržaja koji će ispuniti te potrebe.

Dugačke ključne riječi precizniji su izrazi od tri do pet riječi koje pretraživači koriste kada se približavaju kupnji. Na primjer, pretpostavimo da je korisnik započeo pretraživati pojam "blagovaonska stolica". Nakon što je posjetio razne web-lokacije, gledao stilove i uspoređivao cijene pri kupnji; kako sužuje svoj izbor, možda počne pretraživati "moderna blagovaonska stolica u Eames stilu".

Sadržaj oblikovan i prilagođen na ovaj responzivni način odmah će se povezati s korisnikom i učinkovit je način povećanja prometa, stope klikanja, potencijalnih kupaca, prodaja i konverzija.

5 SEO na stranici i izvan nje

Kada Google procjenjuje vašu web-lokaciju u usporedbi s drugima gledamo točno vaš rang (na stranici) i koliko ste visoko u rezultatima pretraživanja (izvan stranice).

Vaš je cilj omogućiti Googleu da jasno razumije sadržaj vaše web-lokacije, jednostavno indeksira stranice i da se lagano kreće strukturom i sadržajem kako bi je mogao točno rangirati. Vaš je cilj, naravno, izgraditi svoje rangiranje, posebno kada se natječete na nacionalnoj ili međunarodnoj razini sa svijetom online sadržaja i konkurencijom.

SEO na stranici

Pomoću međunarodnog SEO-a na stranici cilj vam je optimizirati stranice kako bi ih Google mogao lakše geolocirati i odrediti njihovu relevantnost. Stoga obavezno organizirajte globalne URL-ove na racionalan, ponovljiv način kako bi se lokalizirani sadržaj mogao geociljati prema poddirektoriju, poddomeni ili domeni.

Od iznimne je važnosti da web-lokaciju lokalizirate za svaku zemlju, a da istodobno globalno predstavljate dosljednu prisutnost robne marke. Lokalizacija sadržaja smanjuje rizik od dvostrukog sadržaja i poboljšava angažman korisnika.

Za učinkoviti SEO na stranici nužno je lokalizirati:

 • URL-ove
 • oznake naslova, s lokaliziranim ciljanim ključnim riječima
 • zaglavlja (H1)
 • sadržaj teksta
 • atribute alt, uključujući nazive slikovnih datoteka
 • metanaslove i opise
 • oznake navigacije
 • pojedinosti o adresi.

Drugi su važni čimbenici:

 • velike brzine prijenosa
 • prilagođenost mobilnim uređajima
 • interne veze, npr. veza na interni blog, pomažu i korisniku i Googleu.

SEO izvan stranice

Usmjeren je na povećanje autoriteta vaše web-lokacije putem izgrađivanja veza s drugih web-lokacija i, općenito, putem cjelokupne optimizacije koja se događa izvan web-lokacije. Što više veza ima vaša web-lokacija, to će imati i viši rang u Google pretraživanju. Načini na koje možete izgraditi te veze uključuju sljedeće:

 • izradu sjajnog, relevantnog, angažirajućeg i lokaliziranog sadržaja web-lokacije

 • marketing na društvenim medijima – poticanje dijeljenja vašeg sadržaja

 • iskrene recenzije na web-lokacijama treće strane

 • dijeljenje članaka – slanje zanimljivih, visokokvalitetnih članaka uglednom direktoriju za slanje članaka o odnosima s javnošću, s vezama na vašu web-lokaciju

 • slanje slika i/ili videozapisa – na web-lokacijama za slanje slika i videozapisa, uključujući naslov, opis, oznake i veze

 • dijeljenje dokumenata – jedinstven i vrijedan sadržaj u PDF ili PPT formatu, na web-lokacijama za dijeljenje dokumenata.

6 Kako određujemo ciljanu zemlju web-lokacije?

Nazivi vršnih domena kôdova država (ccTLD-ovi)

Višestruke, zasebne web-lokacije za svaku ciljanu regiju i jezik, na primjer .de za Njemačku, .cn za Kinu, jasno pokazuju korisnicima i tražilicama da je vaša web-lokacija namijenjena isključivo određenoj zemlji. Neke zemlje imaju ograničenja tko može koristiti ccTLD-ove, stoga temeljito istražite.

Savjet

Neke ccTLD-ove s vlastitim nazivom, npr. .tv, .me, tretiramo kao generičke vršne domene (gTLD-ovi) jer smo otkrili da ih korisnici i webmasteri često smatraju više generičkima nego ciljanima na zemlju. Pogledajte potpuni popis domena koje Google tretira kao generičke.

Postavke geociljanja

Ako izrađujete jednu web-lokaciju za više regija/više jezika, potrebna vam je generička (gTLD) domena. Jedna domena ima prednost – samo jedna SEO kampanja. Znači, imali biste jednu generičku (gTLD) domenu i odvojili biste svaki jezik u mapu. Na primjer, myamazingsite.com/en/ i myamazingsite.com/de/ te myamazingsite.com/es/. Izgradnja autoriteta za izvornu web-lokaciju na engleskom jeziku imat će pozitivan učinak i na druge mape jezika.

Za sadržaj specifičan za određenu zemlju geociljanje govori Googleu da su određene stranice relevantne za korisnike. Ako vaša web-lokacija ima gTLD, npr. .com, .org ili .net, možete upotrijebiti alat za ciljanje zemlje u Search Consoleu kako biste rekli Googleu da je vaša web-lokacija ciljana na određenu zemlju. Taj alat nemojte upotrebljavati ako vaša web-lokacija cilja više od jedne zemlje.

Savjet

Budući da regionalne vršne domene poput .eu ili .asia nisu izričito za jednu zemlju, Google ih tretira kao generičke vršne domene.

Lokacija poslužitelja

Lokacija poslužitelja (putem IP adrese poslužitelja) često je fizički blizu vaših korisnika i može biti znak koja je ciljana publika vaše web-lokacije. Neke web-lokacije, međutim, koriste distribuirane mreže s isporukom sadržaja (CDNS-ovi) ili su hostirane u drugoj zemlji s boljom infrastrukturom web-poslužitelja, stoga to nije jasan znak.

Drugi znakovi

Drugi znakovi tko je ciljana publika vaše web-lokacije mogu uključivati lokalne adrese i telefonske brojeve na stranicama web-lokacije, korištenje lokalnog jezika i valute, veze s drugih lokalnih web-lokacija i/ili korištenje Google My Businessa (gdje je dostupan). Google za geociljanje ne koristi lokacijske metaoznake (poput geografskog položaja ili distribucije) ni HTML atribute.

7 Strukture URL-a

Geociljanje teško je odrediti za svaku pojedinačnu stranicu, stoga ima smisla razmotriti upotrebu strukture URL-a što olakšava segmentiranje dijelova web-lokacije za geociljanje. Slijede prednosti i nedostaci svih vaših opcija:

Struktura URL-a Primjer Prednosti Nedostaci
Specifično za zemlju example.ie jasno geociljanje

lokacija poslužitelja nije bitna

jednostavno odvajanje web-lokacija
skupo (može imati ograničenu dostupnost)

zahtijeva dodatnu infrastrukturu

strogi uvjeti za ccTLD (ponekad)
Poddomene s gTLD-ovima de.example.com jednostavno postavljanje

mogu koristiti geociljanje u Search Consoleu

dopuštaju različite lokacije poslužitelja

jednostavno odvajanje web-lokacija
korisnici možda neće prepoznati geociljanje samo iz URL-a (je li "de" jezik ili zemlja?)
Poddirektoriji s gTLD-ovima example.com/de/ jednostavno postavljanje

mogu koristiti geociljanje u Search Consoleu

jeftino održavanje (isti host)
korisnici možda neće prepoznati geociljanje samo iz URL-a

jedna lokacija poslužitelja

teže odvajanje web-lokacija
Parametri URL-a site.com?loc=de ne preporučuje se teža segmentacija na temelju URL-a

korisnici možda neće prepoznati geociljanje samo iz URL-a

geociljanje u Search Consoleu nije moguće

Bez obzira na to koju strukturu odaberete, na isti način organizirajte hijerarhiju svake mape jezika web-lokacije kako bi bila intuitivna i pružala mogućnost pretraživanja i indeksiranja.

8 Dvostruki sadržaj i međunarodne web-lokacije

Problemi s dvostrukim sadržajem mogu se pojaviti kada navedete isti sadržaj preveden na različite jezike, ali dostupan na različitim URL-ovima. To uglavnom nije problem sve dok je sadržaj namijenjen za različite korisnike u različitim zemljama. Iako izričito preporučujemo da navedete jedinstveni sadržaj i izbjegavate promjenu značenja sadržaja u različitim jezicima, znamo da to nije uvijek moguće.

Kako biste razlikovali različite jezične verzije stranice i korisnicima koji pretražuju poslužili točan jezik ili regionalni URL, slijedite smjernice za oznake rel-alternate-hreflang. Ako ne upotrijebite oznaku hreflang, vaš bi sadržaj mogao izgubiti na važnosti i teže će privlačiti promet.

Ako onemogućite pretraživanje i indeksiranje u datoteci robots.txt ili pomoću ‘noindex’ robots metaoznake, duplikate neće trebati skrivati. Međutim, ako isti sadržaj pružate istim korisnicima na različitim URL-ovima (na primjer ako example.de/ i example.com/de/ prikazuju sadržaj na njemačkom jeziku za korisnike u Njemačkoj), trebali biste odabrati preferiranu verziju i preusmjeravati (ili koristiti vezu rel=canonical).