Planiranje logistike: vodič za opću isporuku narudžbi

Donosi vam Ingram Micro Commerce and Lifecycle Services

1 Pregled

Izazov

Odabrali ste tržište i trebate otkriti što vam je potrebno kada krenete s prodajom. Kako vaši ciljani klijenti primaju svoje narudžbe? Što treba biti omogućeno kako bi se to dogodilo i može li se angažirati vanjski partner? Morat ćete razmisliti o jedinstvenoj strategiji isporuke narudžbi koja je u skladu s vašim poslovnim ciljevima i očekivanjima ciljanog klijenta.

Vaš cilj

Razumjeti različite opcije isporuke narudžbi koje su vam dostupne i koja strategija isporuke narudžbi najbolje funkcionira za vaše kratkoročne i dugoročne ciljeve.

2 Što je isporuka narudžbi?

Isporuka narudžbi proces je izvršavanja narudžbi klijenata tako što ih se priprema za dostavu. To može uključivati preuzimanje u skladištu, označavanje, pakiranje ili druge radnje koje su potrebne kako bi narudžba stigla do klijenta.

Kada ulazite na novo tržište, morat ćete razmisliti o jedinstvenoj strategiji isporuke narudžbi koja je u skladu s vašim poslovnim ciljevima i očekivanjima ciljanog klijenta. Neka pitanja o ciljevima i prioritetima vaših klijenata koja trebate uzeti u obzir:

 • Koliko je važna brzina nakon što primite narudžbe klijenata?
 • Je li trošak dostave problem? Žele li vaši klijenti besplatnu dostavu?
 • Imaju li vaši proizvodi visok postotak povrata?
 • Koliko brzo klijenti žele primiti povrat novca nakon povrata robe?
 • Koji dojam želite da steknu kada otvore kutiju?

3 Stvari koje treba uzeti u obzir

Zakoni i usklađenost

Razumijevanje oporezivanja, poslovnog modela koji koristite i državnih propisa važno je kada gledate svoj model isporuke narudžbi. Preduvjeti će se razlikovat ovisno o zemlji, ali većina zemalja zahtijeva porezni ID ili neki oblik registracije u zemlji kako biste iz te zemlje mogli otpremati narudžbe.

Načini plaćanja

Načini plaćanja mogu se znatno razlikovati ovisno o zemlji. Dok radite na globalnom širenju, ključno je osigurati da partner ili košarica za kupnju podržavaju relevantne načine plaćanja. U nekim zemljama upotreba kreditnih kartica nije raširena, dok druge zemlje poput Kine koriste načine plaćanja kao što je Alipay. Korisne informacije o tome kako se uhvatiti u koštac s međunarodnim plaćanjima potražite u odjeljku Plaćanja Market Findera.

Transport

Transport je važan dio cjelokupnog doživljaja klijenta jer je to dodirna točka s klijentom. Tijekom međunarodne isporuke narudžbi u igru ulaze porezi, carinske obaveze, PDV i drugi čimbenici, a način na koji ih rješavate na kraju može dovesti do pozitivnog ili negativnog doživljaja klijenta.

Modeli strategije isporuke narudžbi

Sve te komponente pomažu odrediti koji model isporuke narudžbi najviše odgovara vašem poslovanju. Ako razmotrite jedan objekt za isporuku narudžbi, sveobuhvatnu isporuku narudžbi ili regionalnu isporuku narudžbi (opisana u nastavku), možete odrediti koja će strategija funkcionirati za vaše poslovanje danas i kako ćete se morati prilagoditi dok nastavljate s rastom.

Neka pitanja koja trebate postaviti u pogledu dostave i lanca opskrbe

 • Obavljaju li često klijenti prekograničnu kupnju?
 • Koje su opcije prijevoznika na vašem ciljanom tržištu?
 • Koji je vremenski okvir od narudžbe do dostave?
 • Koji su troškovi pružanja usluge klijentu?

4 Transport

U izvršavanju isporuke narudžbi najveći je trošak transport. Troškovi transporta mogu se podijeliti u nekoliko različitih kategorija, a sve to može povećati cijenu po narudžbi.

Proizvodnja i dolazni transport

Lokacija proizvodnje vašeg proizvoda utjecat će ne samo na troškove dolaznog transporta od proizvođača do centra za isporuke narudžbi, već i na vašu strategiju isporuke narudžbi općenito. Na primjer, tvrtka čija je proizvodnja smještena u sjeveroistočnom SAD-u, a isporuka narudžbi u istoj regiji, imat će drugačiju strategiju od tvrtke s proizvodnjom u Kini, uvozom u zapadni dio SAD-a kroz luku Long Beach i transportom tereta na duge pruge diljem zemlje. Kada uspoređujete proizvodnju u inozemstvu i unutar zemlje, važno je razmotriti dodatne troškove transporta i carinjenja za proizvod.

Transport malih paketa

Troškovi transporta malih paketa mogu se razlikovati ovisno o odabranom davatelju usluga. Davatelji usluga obično su podijeljeni na globalne i nacionalne prijevoznike, regionalne prijevoznike, konsolidatore i pošte.

Globalni i nacionalni prijevoznici

Globalni i nacionalni prijevoznici kao što su FedEx, UPS i DHL glavni su dostavljači paketa. Posluju u cijelom svijetu, imaju dobre opcije praćenja i velik broj načina otpreme s dostavom po danima. Međutim, te dodatne značajke imaju svoju cijenu. Globalni i nacionalni prijevoznici uglavnom su najskuplji i često povrh osnovnih cijena imaju znatne nadoplate ili dodatne troškove.

Regionalni prijevoznici

Regionalni prijevoznici ili kuriri u zadnje su vrijeme sve popularniji i klijentima nude različite opcije. Regionalni prijevoznici imaju čvrsto uporište u regiji, obično su isplativi i mogu poslužiti veće područje određene regije brže od globalnog ili nacionalnog prijevoznika. Kako biste osigurali potrebnu pokrivenost, možda ćete trebati više regionalnih prijevoznika, a oni često ne nude isti standard praćenja i opcije koje možete dobiti kod pošte ili nacionalnih prijevoznika.

Konsolidatori

Konsolidatori još su jedna popularna opcija za dostave koje su "manje osjetljive na vrijeme". Primjeri konsolidatora u SAD-u su FedEx Smartpost, UPS Surepost i DHL Global Mail. Oni koriste infrastrukturu davatelja usluga prikupljanja paketa od pošiljatelja, ali dostavu obavlja lokalni poštanski ured. Konsolidatori su isplativo rješenje, pokrivaju ogromnu mrežu poštanskih sandučića i njihova su se praćenja poboljšala tijekom godina. Konsolidatori neće moći vašim klijentima pružiti dostavu isti dan i ukupno vrijeme prijevoza može biti podugačko.

Pošte

Misli se na lokalne poštanske urede. U mnogim zemljama mogućnosti poštanskog ureda poboljšale su se značajno i sada imaju bolje praćenje i više opcija usluge. Pošte možda nisu toliko fokusirane na korisničku službu niti su brze kao globalni ili nacionalni prijevoznik.

5 Mogu li to samostalno obaviti?

Isporuku narudžbi možete obaviti sami. Traženje nekretnine, zapošljavanje upravitelja, zapošljavanje radnika, postavljanje procesa, kupovina sustava – sve su to stvari koje možete sami obaviti. No, postoji razlog zašto mnoge od najinovativnijih tvrtki na svijetu za isporuku narudžbi angažiraju vanjske partnere za logistiku treće strane ili davatelje usluga isporuke narudžbi.

Angažiranje vanjskog partnera učinkovito je jer možete upotrijebiti infrastrukturu, stručnost i sustave te tvrtke koji su već aktivni. Ako je tvrtka globalna, možete imati jednog partnera koji se može prilagoditi na globalnoj razini. U većini slučajeva klijent neće znati je li narudžba stigla od vas ili davatelja usluga isporuke narudžbi. Možete ostaviti dojam da ste narudžbu poslali izravno vi, a ne vaš angažirani partner.

6 Modeli strategije isporuke narudžbi

Evo nekoliko uobičajenih strategija i scenarija isporuke narudžbi te prednosti i izazova koji su povezani sa svakim od njih.

Troškovi Brzina Doživljaj klijenta Složenost za izvoznika Potencijal zarade
Izravna dostava Niski Mala Nizak Niska Nizak
Sveobuhvatna Niski Velika Visok Srednja Visok
Regionalna isporuka narudžbi Visoki Visoka Visok Visoka Visok

Zrelost tvrtke i modeli isporuke narudžbi

Postoji izravna veza između zrelosti tvrtke i njene strategije isporuke narudžbi. Startupi većinom koriste jeftina, brza rješenja s izravnom prekograničnom dostavom. S rastom dolazi i rast očekivanja klijenata, a povećavaju se doživljaj klijenta i vaš potencijal za zaradu. Nakon što ste se pozicionirali na novom tržištu i raspolažete s više kapitala, postavljanje lokalizirane isporuke narudžbi postaje sve više ostvariva opcija.

7 Broj lokacija za upotrebu

Mnoge tvrtke nisu sigurne koliko lokacija isporuke narudžbi koristiti. Kada određujete svoju strategiju, važno je da u obzir uzmete konkurenciju i očekivanja klijenata. Koju razinu usluge trebate pružiti kako biste bili konkurentni?

Strategije isporuke narudžbi s jedne lokacije dobro funkcioniraju kada želite pokriti male regije. Na primjer, s jedne lokacije u Ujedinjenom Kraljevstvu može se pokriti dostava sljedeći dan za 99% stanovništva. Za veće regije (SAD, Kanada, Kina, Brazil) potrebne su obično dvije lokacije za pokrivenost dostavom za dva dana.

 • Jedna lokacija: unutar SAD-a neke tvrtke odlučit će se za jednu središnju lokaciju koja osigurava pokrivenost većine SAD-a unutar tri dana.

 • Više lokacija: u Europi, na primjer, neke tvrtke imaju jednu lokaciju u kontinentalnoj Europi, a drugu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Druga je popularna strategija imati nekoliko lokacija za pohranu artikala na zalihama za brze dostave i jednu središnju lokaciju za obnovu zaliha.

8 Povrati robe i povrati novca

Razumijevanje klijenata i njihove stope povrata ključno je za vašu strategiju isporuke narudžbi. Na primjer, tvrtke koje se bave odjećom mogu očekivati veću stopu povrata, dok je stopa povrata hrane i pića manja. Kada određujete strategiju povrata robe, važno je da ste upoznati s navikama i očekivanjima klijenata i kako mogu utjecati na vašu tvrtku.

alt text

(Izvor: Statista Survey)

9 Jedan objekt iz kojeg se roba izravno dostavlja klijentu

Što je to?

Strategija jednog objekta iz kojeg se roba izravno dostavlja klijentu osigurava isporuku narudžbi s jedne lokacije na kojoj se nalazi vaša tvrtka.

Za koga je to namijenjeno?

To je dobro rješenje za tvrtke koje što prije žele započeti svoje poslovanje na novom tržištu. Proizvod bi trebao imati nisku stopu povrata i/ili imati bazu klijenata koji su spremni na kupovinu stranih proizvoda online.

Pravni aspekti Nema razlike u porezu između prodaje na domaćem i međunarodnom tržištu. Mogući pravni izazovi zbog nedostatka lokalnog znanja i iskustva.
Opcije plaćanja Razlikuju se ovisno o zemlji, ali lokalne opcije plaćanja obično nisu dostupne, stoga klijenti moraju koristiti međunarodne kreditne kartice.
Dostava i lanac opskrbe Klijenti plaćaju dostavu/carinu i PDV. Visoki troškovi dostave. Općenito duga dostava (dulje od sedam dana).
Povrati robe i povrati novca Izazovno.
Kompetitivna prednost Brzi ulazak na tržište, ali i dalje vas smatraju stranim igračem. Slaba prodaja i loš doživljaj klijenata.

10 Sveobuhvatna isporuka narudžbi

Što je to?

Sveobuhvatna isporuka narudžbi omogućuje pružatelju usluga isporuke narudžbi da preuzme vlasništvo nad proizvodom tijekom uvoza, kako se vi ne biste trebali brinuti o carinama, carinjenju, poreznim ID-jevima i drugim zahtjevima. Važno je napomenuti da neke tvrtke koje nude isporuku narudžbi mogu biti krajnji primatelj vaše robe, zahvaljujući čemu osnivanje nove tvrtke u toj zemlji nije potrebno.

Kome je namijenjena?

Tvrtke kojima je potreban regionalizirani pristup ili čiji klijenti nisu skloni prekograničnoj kupovini mogu kupcima pružiti osjećaj lokalizacije bez problema povezanih s usklađenošću i prijavom poreznih ID-jeva. To je i dobar način za testiranje tržišta na nekoliko mjeseci ili za brz ulazak na tržište dok čekate dokumentaciju lokalne vlasti.

Pravni aspekti Nema razlike u porezu između prodaje na domaćem i međunarodnom tržištu. Pravi partner može olakšati rješavanje pravnih izazova.
Opcije plaćanja Lokalne opcije plaćanja.
Dostava i lanac opskrbe Troškovi lokalnog inventara i skladišta. Pošiljatelj ne plaća carinu/PDV. Dostava u roku od dva do tri dana. Opcije lokalnog transporta omogućuju isplativiju dostavu.
Povrati robe i povrati novca Jednostavno.
Kompetitivna prednost Brz ulazak na tržište, ali uspjeh ovisi o pronalasku pravog partnera. Trošak partnerstva.

11 Regionalna isporuka narudžbi

Što je to?

Regionalna isporuka narudžbi strategija je isporuke narudžbi specifična za regiju ili zemlju.

Za koga je ona dobra opcija?

Regionalna isporuka narudžbi dobra je opcija za tvrtke koje žele ostvariti značajan rast, a koje istodobno mogu podržati više web-lokacija, vrsta valuta i centara za isporuke narudžbi.

Pravni aspekti Vlastita pravna osoba, zakonske razlike (porez, HR i dr.), računovodstvo, zapošljavanje, značajno povećanje proizvodnje. Domaći i strani porez prijavljuju se odvojeno.
Opcije plaćanja Lokalne opcije plaćanja
Dostava i lanac opskrbe Troškovi lokalnog inventara i skladišta. Pošiljatelj ne plaća carinu/PDV. Dostava u roku od dva do tri dana. Troškovi lokalnog transporta slični su modelu sveobuhvatne isporuke narudžbi.
Povrati robe i povrati novca Jednostavno
Kompetitivna prednost Sporiji ulazak na tržište. Veća prodaja i veći opći troškovi. Veći rizik od neuspjeha.

12 Kako započeti

Nakon što ste razmotrili sljedeće čimbenike, razmislite o tome koja vam od spomenutih strategija isporuke narudžbi najbolje odgovara:

 • pravni aspekti
 • opcije plaćanja
 • dostava i lanci opskrbe
 • povrati robe i povrati novca
 • kompetitivna prednost.

Zatim možete početi razmišljati hoćete li sami obavljati isporuku narudžbi ili ćete za to angažirati vanjskog partnera. Imajte na umu da ako za to angažirate vanjskog partnera, mogli biste dobiti i popust na cijene transporta, jer većina davatelja usluga isporuke narudžbi nudi i tu opciju. Kada tražite davatelja usluga, pobrinite se da je usmjeren na korisnike i da se uklapa u vašu dugoročnu strategiju, može podržati vaš rast i razumije vaše dugoročne globalne ciljeve.

I na kraju, započnite proces osiguravanja prodajnih kanala ili razvoja vlastite lokalizirane web-lokacije i košarice za kupnju. Za web-lokaciju obavezno pripremite strategiju korisničke podrške. Dodatnu pomoć s planiranjem logistike, osiguravanjem plaćanja u inozemstvu, lokaliziranjem web-lokacije ili za druge probleme na koje biste mogli naići kako rastete, potražite u daljnjoj podršci i alatima Market Findera.

alt text

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services pruža logistička rješenja koja tvrtkama pomažu da povežu ponudu i potražnju.

Napomena

Materijali na web-lokaciji služe samo u informativne svrhe. Za savjete u vezi s financijama, porezom ili za pravni savjet obratite se stručnjaku.