Slanje proizvoda od točke A do točke B

Vodič za međunarodnu isporuku narudžbi i logistiku

1 Pregled

Izazov

Dovršili ste istraživanje tržišta i otkrili potencijalno tržište u inozemstvu savršeno za svoje proizvode. Sljedeći je korak razmisliti o tome kako ćete svoje proizvode poslati od točke A do točke B. Ključni je izazov planiranje cjelokupne strategije međunarodne logistike i isporuke narudžbi koja će osigurati kontinuiranu, pouzdanu dostavu vaših proizvoda na novo tržište.

Vaš cilj

Imati strategiju međunarodne isporuke narudžbi i logistike koja će osigurati isporuku narudžbi na izvozno tržište na vrijeme i unutar proračuna.

Vaša odluka o širenju proizvoda na potencijalno inozemno tržište dio je trenda u porastu. Prema izvješću Accenture and AliResearcha iz 2015. godine prekogranična međunarodna trgovina rasla je 28% godišnje.1 Porastao je broj centara za isporuke narudžbi, mreža transporta i tvrtki za usklađenost, ali i stručnost za ispunjavanje te rastuće potražnje.

Kako to postići?

Ovisno o svojoj poslovnoj strategiji razmotrite prekogranični model ili entitet unutar regije, npr. regionalno skladište i lokalni centar za isporuke narudžbi.

Na primjer, ako je vaša baza za nabavu u Aziji, a većina klijenata nalazi se u Ujedinjenom Kraljevstvu, razmotrite opciju konsolidacije na određenoj lokaciji u Aziji i izravnu dostavu u Ujedinjeno Kraljevstvo klijentima ili u regionalni centar koji će ispuniti potrebe klijenata.

2 Ispunjavanje izvoznih potreba

Za svaku tvrtku koja se bavi e-trgovinom strategija logistike i isporuke narudžbi ovisit će o kombinaciji čimbenika koji uključuju sljedeće:

 • mjesto s kojeg se proizvodi otpremaju
 • mjesto na koje se proizvodi dostavljaju
 • prosječnu veličinu košarice ili vrijednost narudžbe
 • robnu marku tvrtke i maržu proizvoda
 • težinu proizvoda
 • preferencije za praćenje i osiguranje
 • preferencije prijevoznika
 • klijentove preferencije isporuke
 • cijene proizvoda
 • ograničenja proizvoda i propisi
 • carine i obaveze.

Evo nekih smjernica koje će vam pomoći da izradite odgovarajuće strategije isporuke narudžbi, transporta i usklađenosti.

Procijenite koja je vrsta modela isporuke narudžbi potrebna vašoj tvrtki

Dostavljate li prekogranično ili iz regije u regiju? Ulazite li u drugu carinsku zonu? Način dostave proizvoda ovisi o zemlji u koju ih izvozite.

Pretpostavimo da je vaše tržište lokalno, ali da pokriva veće geografsko područje, na primjer, Sjedinjene Države.

Mogli biste razmisliti o samostalnoj isporuci narudžbi ili o sklapanju partnerstva s centrom treće strane za isporuke koji se nalazi u središnjem području. Centar treće strane za isporuke narudžbi osigurat će isporuku vaših proizvoda na vrijeme. Znat će koji su proizvodi zabranjeni na različitim tržištima i imat će pristup mreži pouzdanih prijevoznika.

Postoji mnogo prednosti u korištenju logističke tvrtke treće strane:

 • Sami se ne trebate baviti logistikom.
 • Uštedjet ćete na općim troškovima i troškovima zapošljavanja ljudi.
 • Logistička tvrtka treće strane svojom će kupovnom moći osigurati konkurentnost cijena pakiranja i dostave.
 • Ako imate sezonsku ili cikličku prodaju, ili nemate infrastrukturu, korištenje treće strane pomoći će vam da se brzo proširite.


Ako vaš proizvod ulazi u novo carinsko područje, razmislite o korištenju usluga partnera treće strane za isporuke narudžbi zbog sljedećih razloga:

 • Partner će biti upoznat s propisima vašeg novog tržišta za uvoz i izvoz.
 • Osigurat će dostavu vaših proizvoda na vrijeme.
 • Znat će koji su proizvodi zabranjeni na različitim izvoznim tržištima.
 • Imat će pristup pouzdanim prijevoznicima za dostavu vaših proizvoda na vrijeme i bez oštećenja.

Odlučite koga želite kao svog partnera za isporuku narudžbi

Trebate li davatelja usluge logistike treće strane ili vlastiti centar za isporuke narudžbi?

Možda ste već počeli s dostavom svojih proizvoda na potencijalno inozemno tržište. No ako želite ostvariti znatno povećanje međunarodne prodaje, korištenjem postojećih usluga logistike i isporuke narudžbi mogli biste uštedjeti vrijeme i novac. One postoje kako bi uklonile brojne složene probleme vezane uz međunarodnu dostavu.

Partner za isporuku narudžbi može sljedeće:

 • saznati sve propise za uvoz i izvoz vašeg proizvoda
 • osigurati pravovremenu dostavu vašeg proizvoda
 • automatizirati sve vaše narudžbe
 • odabrati pouzdane prijevoznike za dostavu vaših proizvoda
 • smanjiti troškove dostave
 • za vas pojednostaviti cijeli postupak dostave.

Vaš partner za isporuke narudžbi može se nalaziti u istoj zemlji kao i vi, u inozemstvu ili oboje. Vaš će izbor uvelike ovisiti o ciljevima na potencijalnom novom tržištu.

Korištenjem usluga vanjskog centra za isporuke narudžbi koji se nalazi na vašem potencijalnom inozemnom tržištu brzo i lako možete proširiti globalni doseg svojeg proizvoda. Ti će centri za isporuke narudžbi skladištiti i dostavljati vaše proizvode klijentima na mnogo učinkovitiji način nego što biste vi to mogli.

Na temelju potražnje za proizvodima, troškova od početka proizvodnje do dostave proizvoda i doživljaja klijenata odlučite koliko centara za isporuku narudžbi trebate

Broj centara za isporuku narudžbi ovisit će o tome gdje se vaše izvozno tržište nalazi, očekivanoj potražnji klijenata za vašim proizvodima i proračunu koji si možete priuštiti.

Možda ćete željeti samo jedan, veliki, središnji centar za isporuke narudžbi koji će upravljati isporukom vaših proizvoda ili ćete odabrati nekoliko manjih koji vam mogu pružiti veću fleksibilnost u svakodnevnom poslovanju s njima.

Pitajte centar za isporuke narudžbi kojim vrstama kanala pruža usluge

Neki centri poput Amazona usredotočeni su samo na e-trgovinu. Drugi mogu otpremati maloprodajne narudžbe i obavljati e-trgovinu.

3 Transport je važan

Vaša cjelokupna strategija međunarodne logistike i isporuke narudžbi trebala bi uključivati zajedničko planiranje strategije transporta i usklađenosti. Vaše odluke o usklađenosti utjecat će na strategiju transporta i obratno. Trebali biste osigurati i da su davatelji usluga dostave upoznati s asortimanom proizvoda koje dostavljaju. Obavezno morate znati cijenu i iskustvo s dostavom koje ima vaš davatelj usluga transporta.

Procijenite i upoznajte očekivanja lokalnih klijenata u pogledu brzine isporuke, opcija i doživljaja

Više od 50% poziva i e-pošte koju izvozne tvrtke prime odnosi se na probleme s transportom. Razumljivo je da klijenti žele znati gdje su njihovi paketi. Osigurajte zadovoljstvo klijenata tako što ćete imati obučene agente korisničke službe koji će moći odrađivati pozive i pratiti njihove pakete.

Ako sami otpremate narudžbe, svakako istražite prijevoznike koji će vaše proizvode dostavljati na novom izvoznom tržištu. Pomoću Google anketa pitajte svoje klijente koji bi za njih bio idealan način dostave.

Odredite strukturu lokalnog transporta

Ona može biti fragmentirana, zrela ili njome može dominirati nekoliko igrača.

Centar za isporuke narudžbi znat će koji su prijevoznici na novom izvoznom tržištu najbolji za vas.

Ako sami otpremate narudžbe, temeljito istražite lokalne prijevoznike na izvoznom tržištu, od reputacije i dosega dugogodišnjih prijevozničkih tvrtki do manjih tvrtki koje vam mogu pružiti veću fleksibilnost.

Analizirajte pravu strategiju davatelja usluga

Maksimalno iskoristite odnose s trećim stranama. Možda će moći ponuditi veće uštede od partnera za transport.

Pitajte svog davatelja usluga isporuke narudžbi koja je njegova strategija transporta. Brojne međunarodne tvrtke za isporuku narudžbi stručnjaci su za održavanje niskih troškova dostave.

To postižu korištenjem prijevoznika u državnom vlasništvu koji, za razliku od privatnih prijevoznika, ne naplaćuju naknade za posredničke usluge carinjenje. Također koriste lokalna skladišta koja su dio globalne mreže kako bi smanjili troškove dostave i izvršavaju skupnu dostavu od vašeg ureda do svojih skladišta.

To će imati pozitivan učinak na smanjivanje troškova dostave koje vaši klijenti na novom tržištu moraju platiti, zbog čega će oni imati još više razloga da odaberu vaše proizvode.

Analizirajte svoju strategiju dostave za tzv. posljednji kilometar

Možete koristiti kombinaciju pošte i prijevoznika, ovisno o vrijednosti proizvoda i koliko brzo treba biti dostavljen.

Obavezno na vrijeme angažirajte prijevoznika. To je najpotrebnije tijekom posljednja tri mjeseca u godini kada pošiljke u cijelom svijetu upadnu u gužvu. Razlozi su sezonska kupnja poklona, maloprodajne promocije na kraju godine i druge branše koje dovršavaju svoju prodaju na kraju godine. Tijekom tog razdoblja gužve budite spremni povećati svoje vrijeme isporuke.

Odredite strategiju dostave za tzv. prvi kilometar

Svoju strategiju dostave za tzv. prvi kilometar možete izraditi upotrebom uhodanih davatelja usluga transporta po svom izboru za distribuciju vaših proizvoda.

4 Pridržavanje pravila

Procijenite putove uvoza i izvoza od svojih dobavljača do vas i od vas do novog izvoznog tržišta

E-trgovina s prekograničnom dostavom robe isti je postupak kao i međunarodna i izvozna dostava.

Kada se na vašoj web-lokaciji izvrši narudžba, davatelj usluga isporuke narudžbi preuzet će proizvod iz vaše tvrtke ili će ga već imati na svom skladištu.

Potom će davatelj usluga isporuke narudžbi zapakirati proizvod, dovršiti dokumentaciju za dostavu i surađivati s davateljem usluga dostave kako bi proizvod dostavio vašem klijentu.

Razumijevanje točnih uvjeta isporuke za međunarodne klijente ključno je za razumijevanje dodatnih troškova i stavki dostave zbog prirode prekograničnih Međunarodnih trgovinskih pravila (Incoterms) za transakcije.

Incoterms su jednaki za tradicionalni izvoz i za prekograničnu e-trgovinu.

Trebat ćete znati tko je odgovoran za sve troškove i rizike povezane s prodajnim ugovorom između vas i vašeg potencijalnog inozemnog tržišta. Poznavanje uvjeta isporuke u vašim međunarodnim prodajnim ugovorima smanjit će sve nesigurnosti i nesporazume između vas i kupaca vaših proizvoda.

Analizirajte strukture entiteta s poreznom obvezom

Provjerite trebate li osnovati entitet u regiji i sami vršiti uvoz ili vam je potrebna treća strana koja će kupovati vaše proizvode i uvoziti ih, bez osnivanja entiteta.

Mapirajte tarifne i porezne posljedice ključnih kategorija uvoza proizvoda

Pogledajte kako se odnose na odabranu zemlju izvoza.

Planirajte prema uvozu s visokim troškovima i carinskim preprekama

Učinite to pomoću dostupnih trgovinskih alata. To može uključivati ugovore o slobodnoj trgovini ili carinska skladišta.

Ako posvetite vrijeme planiranju strategije isporuke narudžbi i logistike, možete osigurati da proizvodi dođu u ruke klijenata učinkovito i troškovno efikasno, bez obzira gdje se oni nalaze.