Strategije za širenje poslovanja na globalno tržište

Širenje tvrtke na globalno tržište: pregled

Izazov

Učiniti web-lokaciju relevantnom za svakog posjetitelja. Odabrati odgovarajuće podatke o plaćanju, pojmove za pretraživanje, jezik i pravne zahtjeve da biste osvojili povjerenje korisnika, bez obzira na to odakle posjećuju vašu web-lokaciju.

Cilj

Razmišljati o sebi kao o međunarodnoj tvrtki s lokalnim korisnicima, a ne kao o lokalnoj tvrtki s međunarodnim korisnicima.

Kako to ostvariti?

1 Povećanje mogućnosti pronalaženja pretraživanjem

Za lokalizaciju međunarodne strategije za SEO nije važan samo prijevod. Preporuke za ključne riječi koje će imati uspješnu izvedbu na svakom tržištu nisu dovoljne. Morat ćete saznati i kako vaši novi korisnici stupaju u interakciju s tržištem i uvidjeti najbolje načine kako biste im pomogli da vas pronađu.

2 Razmislite o valuti i plaćanju

Važno je da vaše cijene budu lokalizirane jer će pretvaranje valuta odbiti neke korisnike.

U različitim zemljama postoje različite preferencije u pogledu plaćanja. 30% globalnih online potrošača potvrđuje da ne bi dovršili kupnju na web-lokaciji koja ne nudi željeni oblik plaćanja.1

Iako su kreditne i debitne kartice najpopularniji način plaćanja u mnogim europskim zemljama, u Njemačkoj samo 25% stanovništva radije koristi kreditne kartice. Način plaćanja elektroničkim izravnim terećenjem ELV bira 38% njemačkih potrošača. U Švedskoj i Poljskoj 35% potrošača preferira internetsko bankarstvo za transakcije e-trgovine. Ostalih 20% Šveđana koristi otvorene fakture. 15% Poljaka i dalje koristi gotovinske načine za online kupnju. U Nizozemskoj 55% potrošača izvršava online plaćanja putem usluge iDeal – što je način plaćanja sličan njemačkom ELV-u. Kina preferira Alipay i Tenpay, pa čak i plaćanje pouzećem.

Stoga se isplati poznavati preferencije plaćanja vašeg novog tržišta. Redovito preračunajte cijene tako da budu u skladu s tečajnom listom.

Ne morate biti kameleon pri širenju proizvoda ili usluge na nova tržišta, ne trebate redizajnirati svoju robnu marku ili u potpunosti mijenjati proizvode. Uz Market Finder svi podaci i uvidi koje trebate bit će vam nadohvat ruke. Omogućit će vam jednostavno i praktično istraživanje novih tržišta, a korisnici će se osjećati kao da su upoznali lokalca.

3 Održavajte zadovoljstvo korisnika

Važan čimbenik rasta tvrtke jest služba za korisnike. Ako se dobro organizira, povećava prodaju i stvara potencijalne korisnike. Stoga je ona važan čimbenik koji treba uzeti u obzir pri globalnom širenju poslovanja.

U najmanju ruku, vaši novi potrošači moraju biti u mogućnosti postaviti pitanja o proizvodima i uslugama ili vraćati proizvode na svom jeziku. Ako planirate značajnu prisutnost na novom tržištu, trebat će vam tim za podršku koji govori materinji jezik. No ako započinjete malim koracima, postoje cjenovno pristupačne opcije niskog rizika, poput višejezičnih službi za pomoć, prevođenja chatova u stvarnom vremenu, višejezičnih foruma i zajednica.

4 Ozakonite poslovanje

Istražite propise i upoznajte se s onima koji će se primjenjivati na vas. U ovim složenim područjima ništa se ne može mjeriti sa znanjem i iskustvom lokalnih stručnjaka. Razmotrite sljedeća područja:

 • Licencije i dozvole — trebate li posebno dopuštenje za prodaju svog proizvoda?

 • Porezi — trebate li prikazivati cijene s uključenim porezom ili bez njega? Koje poreze trebate platiti i za koje porezne olakšice trebate znati?

 • Zaštitni znakovi, patenti, autorska prava — morate li se prijaviti za nešto od navedenog ili barem provjeriti da ne kršite takva prava?

 • Zaštita podataka — hoće li vam zakoni o privatnosti podataka omogućiti prikupljanje podataka vaših korisnika?

 • Dobna ograničenja — ako prodajete proizvode s dobnim ograničenjem, koji su zahtjevi za potvrđivanje dobi na platformama za e-trgovinu?

 • Poslovno osiguranje — razmislite o općoj, proizvodnoj, profesionalnoj i komercijalnoj odgovornosti. Koje je osiguranje obavezno ili potrebno kako biste bili zaštićeni?

 • Ambalaža i označavanje — koja su ograničenja ili zahtjevi?

 • Oglašavanje — što je dopušteno, a što nije?

Pomoću indeksa poslovanja Svjetske banke možete dobiti potvrdu o lakoći poslovanja u određenoj zemlji. Ona na ljestvici od 1 do 190 ocjenjuje koliko je za tvrtku lako osnovati i voditi lokalnu podružnicu u svakoj zemlji svijeta. Za ocjenjivanje se analizira deset tema. Uključuju teme poput jednostavnosti dobivanja priključka za električnu energiju, jednostavnosti dobivanja kredita i mogućnosti prekogranične trgovine.

Sami pogledajte ovdje.

5 Razvijte upotrebu robne marke

Globalne robne marke komuniciraju dosljedno putem jednog logotipa, jedne vizije i jednog skupa vrijednosti. Stoga su prepoznatljive bilo gdje u svijetu. Zamislite organizaciju kao osobu, a robnu marku kao osobnost. Ljubitelji vaše robne marke neće željeti da se promijeni ono što im je poznato i važno kod robne marke. Vaš je cilj zadržati jednak izgled, dojam i postupanje vaše robne marke bez obzira na to gdje poslujete u svijetu. No, također je važno lokalizirati robnu marku za svako novo tržište da bi održala svoju mogućnost pronalaženja pretraživanjem. Stvar je u ravnoteži.

6 Govorite jezikom svojih korisnika

Za oko 75% potrošača veća je vjerojatnost da će kupovati na web-lokacijama koje su na njihovom materinjem jeziku.1 Poznavanje jezika vašeg ciljanog tržišta ključno je za vaš uspjeh na globalnom tržištu. Razmotrite sve navedeno. Na primjer, zemlje kao što su Švicarska, Kanada i Južna Afrika su višejezične. Jezici kao što su kineski, arapski, španjolski itd. imaju različite dijalekte.

Savjet

Ako imate aplikaciju, bilo bi dobro da provjerite sljedeće:

 • instalacije aplikacije, povratne informacije korisnika i društvene mreže da biste pronašli tržišta na kojima postoji potražnja
 • savjete za optimizaciju na Google Play konzoli da biste saznali postoje li zemlje u kojima vaša aplikacija već stječe popularnost
 • stranicu za odabir jezika na Google Play konzoli gdje ćete pronaći sljedeće:
  • glavne jezike i zemlje u kojima se aplikacije kao što je vaša najčešće instalira
  • postotak instalacija koje su izvršili korisnici tih jezika
  • dodatne informacije koje će vam pomoći da upotpunite planove za ulazak na tržište tih zemalja

Uzmite u obzir jezik koji se govori na vašem odabranom tržištu, ali lokalizirajte sadržaj samo kada je to potrebno. Na primjer, 87% Nizozemaca govori engleski jezik tako da prijevod web-lokacije možda nije potreban. No, 95% korisnika u Poljskoj preferira web-lokacije na poljskom jeziku.2 Market Finder uvelike olakšava istraživanje lokalnih preferencija i upravljanje višeregionalnim i višejezičnim web-lokacijama. Pruža vam svu potrebnu podršku i alate, uključujući detaljne vodiče i uvide u lokalizaciju na novom tržištu.

Pomoću Market Findera pronađite ključna tržišta za proširenje poslovanja.