Yousician uz pomoć Googlea doseže motivirane glazbenike diljem svijeta

Kako su YouTube i TrueView pomogli tvrtki Yousician u pružanju užitka učenja glazbe globalnoj publici

Ciljevi

  • Doseći globalnu publiku govornika engleskog jezika koje zanima sviranje instrumenta
  • Koristiti je videozapis da bi se predstavio Yousician, povećala svijest o robnoj marki i potaknule instalacije
  • Proširiti međunarodnu bazu korisnika tvrtke Yousician

Pristup

  • Korišten YouTube za globalno ciljanje oglašavanja na govornike engleskog jezika pomoću kampanja za promociju aplikacija
  • Suradnja s Googleom za pronalazak najboljih načina ciljanja
  • Poboljšali su ciljanje oglasa čestim testiranjem i mjerenjem

Rezultati

  • Pomoću oglašavanja na YouTubeu stečeni su klijenti u više od 50 zemalja
  • Uspješno su razvijene kampanje za globalnu publiku
  • Porast broja instalacija aplikacija od 136% u šest mjeseci uz porast ulaganja od samo 55%
  • Ostvareno je 40 milijuna preuzimanja u dvije godine

Cilj finske tvrtke Yousician je pronaći korisnike diljem svijeta koji žele svirati glazbeni instrument i motivirati ih za nastavak vježbanja putem inovativne platforme za glazbeno obrazovanje i mobilnih aplikacija. Yousician čini učenje sviranja glazbenog instrumenta potpuno interaktivnim doživljajem putem mobilnih uređaja i videozapisa. Tvrtka stoga koristi YouTube i Googleov TrueView za promociju aplikacije, što joj je dosad osiguralo klijente u više od 50 zemalja.

Tvrtka Yousician prvi je puta predstavila svoj proizvod prvijenac na sustavu Windows 2014. godine, nakon čega su uslijedile mobilne aplikacije za Android i Apple. Zahvaljujući suradnji s Googleom na strategiji marketinga na mobilnim uređajima, Yousician je u samo dvije godine ostvario više od 40 milijuna preuzimanja u objema trgovinama aplikacija i povećao broj instalacija u svijetu za 136% samo u prvih šest mjeseci.

TrueView za kampanje promocije aplikacije odigrao je ključnu ulogu u ovom uspjehu. "Naš je cilj pronaći korisnike koji žele naučiti svirati glazbeni instrument i pobrinuti se da ostanu motivirani za nastavak vježbanja kako bi postali bolji glazbenici", kaže voditelj akvizicije korisnika Miika Kenttämies. "Kampanje promocije aplikacije sjajan su način za pronalazak tih korisnika onda kada su oni najviše angažirani – kada pregledavaju svoje mobilne uređaje."

Yousician korisnici najviše cijene kada vide kako djeluje u praksi, stoga tvrtke često koriste TrueView za kampanje promocije aplikacije na YouTubeu. "Objasniti kako Yousician radi puno je teže na statičnom banner oglasu, nego u videozapisu", objašnjava Miika. "Videozapis je sjajan način za objasniti kako radi Yousician u samo nekoliko sekundi, a YouTube je izvrsno mjesto za to učiniti."

Uz besplatnu verziju aplikacije koja se može preuzeti na sustavima Android i iOS, glavni je alat za mjerenje uspjeha tvrtke Yousician porast broja pretplata uz naplatu. Ciljanje oglasa poboljšano je čestim testiranjem i mjerenjem kampanja te stalnim izmjenjivanjem različitih kreativnih verzija oglasa kako bi se testirale različite poruke za marketing na mobilnim uređajima.

Naravno, oglasi također trebaju ciljati odgovarajuću publiku. Uz TrueView, Yousician ne samo da može postaviti oglase na najrelevantnija mjesta kako bi ih vidjela međunarodna publika koja govori engleski jezik, već može i osigurati da te oglase vide samo korisnici koji ih zaista žele vidjeti.

Podaci o kampanji koje pruža YouTube također su odigrali važnu ulogu u međunarodnom širenju tvrtke Yousician tako što su potvrdili marketinšku taktiku i poboljšali razumijevanje ponašanja korisnika. To je tvrtki omogućilo da razvije specijalizirani proizvod za globalno tržište. "Za razvojne programere aplikacija ključno je poznavati svoju publiku", kaže Miika. "Ne radi se samo o postavljanju oglasa, već o ciljanju odgovarajućih korisnika tim oglasom."

Uz porast broja instalacija aplikacija od 136% u prvih šest mjeseci te porast troškova od samo 55%, izgleda da se pristup tvrtke Yousician zasigurno isplatio. Trenutno tvrtka ima klijente u više od 50 zemalja na svijetu. Glavni izvršni direktor Chris Tour jasno komentira ulogu YouTubea u rastu tvrtke: "YouTube za nas radi zaista dobro. Gledateljima pruža interaktivni doživljaj, a nama sjajan način da svoju priču podijelimo s korisnicima koji strastveno uče svirati glazbeni instrument."

"Za razvojnog programera aplikacija ključno je poznavati publiku. Ne radi se samo o postavljanju oglasa, već o ciljanju odgovarajućih korisnika tim oglasom." Miika Kenttämies, voditelj akvizicije korisnika tvrtke Yousician