Prodaja islandskog skyra porasla je na britanskom tržištu za 200% u odnosu na predviđenu

Saznajte kako su TrueView i Googleovi digitalni oglasi pomogli povećati prodaju tvrtke MS Iceland Dairies

Ciljevi

  • Izvoz islandskog skyra u UK
  • Razvijati svijest o robnoj marki islandskog skyra kod britanskih potrošača
  • Povećati prodaju u UK-u

Pristup

  • Islandski TV oglas prenamijenjen je kao kampanja TrueView na YouTubeu
  • Prikazani su oglasi na Google prikazivačkoj i pretraživačkoj mreži
  • Prikazane su oglašivačke poruke određenim interesnim grupama i geografskim ciljevima

Rezultati

  • Ostvarena je prodaja od 200% u odnosu na predviđenu
  • Povećana je svijest o robnoj marki za 34%
  • Zanimanje za robnu marku poraslo je za 51%
  • Prepoznavanje oglasa poraslo je za 43%

Tvrtka MS Iceland Dairies zadruga je 600 poljoprivrednika i njihovih obitelji koji žele izvoziti svoj mliječni proizvod – islandski skyr u UK. Kako bi u tome bila uspješna, zadruga je prenamijenila izvorne islandske TV oglase u oglase na YouTubeu te u Google prikazne i tekstualne oglase osmišljene za britansko tržište. To je rezultiralo povećanjem maloprodaje za 200% u odnosu na predviđenu.

Uz ograničeni marketinški proračun, tvrtka MS Iceland Dairies morala je pažljivo razmotriti kako će ponuditi islandski skyr u UK-u. Odabir prvenstveno online strategije i prenamjena omiljenih TV oglasa za TrueView i YouTube omogućili su tvrtki da na isplativ način dosegne najširu moguću publiku.

"Nismo imali sredstava za promociju islandskog skyra na TV-u kako bismo ušli na britansko tržište", objašnjava Erna Erlendsdóttir, voditeljica internetskih i projektnih aktivnosti tvrtke MS Iceland Dairies. "Stoga je po našem mišljenju najbolji način za učinkovito i djelotvorno dosezanje britanskih potrošača bio korištenje kombinacije YouTubea te Google prikaznih i tekstualnih oglasa."

Premještanje logotipa i proizvoda sa zaslona na početak digitalnog oglasa jedna je od brojnih izmjena koje je robna marka izvršila na postojećem TV oglasu. Te su izmjene tvrtki osigurale da potpuno iskoristi prednosti TrueView formata na YouTubeu i gledateljima predstavi islandsku skyr robnu marku, čak i ako nisu u cijelosti pogledali oglas.

Kako bi povećala svijest o robnoj marki i informirala na kojim je britanskim lokacijama moguće kupiti proizvod, tvrtka je koristila Google pretraživačku mrežu i prikazne oglase povezane s web-lokacijom robne marke. Tim je započeo ciljanjem relevantnih interesnih grupa kao potencijalnih kupaca, poput zaljubljenika u sport ili hranu. Korišteno je i geografsko ciljanje za dosezanje korisnika unutar 2 km od gotovo 200 trgovina Waitrose koje već prodaju islandski skyr u UK-u.

"Google oglasi su relativno jeftin i učinkovit način za dosezanje ciljanih korisnika", objašnjava Erna. "Daju vam beskrajne mogućnosti ciljanja i geografskog ciljanja. Dobrim praćenjem možete pregledati statističke podatke i proračun koristiti na najbolji mogući način. Odmah možete vidjeti što djeluje, a što ne."

Islandski skyr prikazivao je oglas tijekom prvih 10 dana, koristeći približno 70% proračuna. Narednih nekoliko tjedana prethodni su gledatelji opet bili ciljani pomoću prikaznih banner oglasa. Tijekom preostalog razdoblja kampanje robna je marka optimizirala interesne grupe, fokusirajući se na one s većim stopama pregleda u odnosu na nižu cijenu po pregledu.

"Usto smo pokrenuli općenite kampanje s banner oglasima za sve one koji nisu pogledali videooglas", dodaje Erna. "Ti banner oglasi prvenstveno su prikazani na web-lokacijama o zdravlju i hrani s ciljanjem konteksta, položaja, tema i ključnih riječi."

Učinak robne marke vodi k povećanju prodaje u izvozu

Kako bi ocijenila djelotvornost online aktivnosti, tvrtka MS Iceland Dairies je uz kampanju pokrenula studiju učinka robne marke. Kako bi se ocijenio učinak kampanje, anketirani su korisnici koji su vidjeli kampanju. Uspoređeni su korisnici koji su vidjeli kampanju i oni koji nisu. Studija je također obuhvatila podatke o pretraživanju na Googleu i YouTubeu kako bi se usporedio broj pretraživanja robne marke nakon izloženosti potrošača oglasu.

Studija učinka robne marke pokazala je porast prepoznavanja oglasa od 43%, a svijest o robnoj marki povećala se za 34%. Pretraživanja robne marke skyr porasla su za 51% kod svih korisnika koji su vidjeli oglas te za 443% kod korisnika koji su pogledali videooglas u cijelosti.

Štoviše, planirana prodaja snažno je porasla. Do završetka kampanje planirana prodaja islandskog skyra u trgovinama Waitrose utrostručila se, a supermarket je proširio asortiman na druge trgovine. Broj prodajnih mjesta dosegnuo je 350, a asortiman proizvoda proširen je s tri na pet okusa.

Govoreći o ponovnoj tržišnoj promociji islandskog skyra u budućim planovima međunarodnog širenja, Erna govori: "Usredotočit ćemo se na Google i YouTube puno više nego prije jer imamo pristup statističkim podacima i možemo pratiti kampanju. Također možemo dosegnuti veliku grupu potrošača za ciljanje bez potrebe za oglašavanjem u skupim TV spotovima. To je dobar način razvijanja svijesti o robnoj marki kada imate ograničeni proračun."

Google oglasi učinkovit su način za dosezanje potrošača. Daju vam beskrajne mogućnosti ciljanja i geografskog ciljanja. Odmah možete vidjeti što djeluje, a što ne." Erna Erlendsdóttir, voditeljica internetskih i projektnih aktivnosti tvrtke MS Iceland Dairies