Indijski startup Freshworks uspješno raste na globalnim tržištima

Kako je Google pomogao Freshworksu da postane globalni igrač u industriji poslovnog softvera u oblaku

Ciljevi

  • Lansiranje proizvoda na tržištu kojim dominiraju veliki igrači
  • Poslovanje s tvrtkama svih veličina
  • Izgradnja korisničke baze na zrelim tržištima diljem SAD-a i Europe

Pristup

  • Upotreba oglašavanja putem Google pretraživanja
  • Pružanje boljeg integracijskog iskustva korisnicima
  • Filtriranje potencijalnih kupca putem Analyticsa i Google Adsa radi optimizacije kampanja i poboljšanja ROI-ja

Rezultati

  • Poslovanje na 60 tržišta diljem svijeta uz neprekidni rast
  • Baza s više od 130.000 korisnika koja neprekidno raste
  • 60% poslovanja ostvaruje putem Googleovih proizvoda
  • Smanjenje cijene po akviziciji od 20% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

Freshworks razvija softverska rješenja u oblaku za poduzeća. Osnovan je u Chennaiju u Indiji 2010. kao Freshdesk. Nudi liniju proizvoda koja sadrži razne alate, od CRM softvera do alata za zapošljavanje i softvera za korisničku podršku. Tvrtka je ostvarila brzi rast i broji više od 1000 zaposlenika na svjetskoj razini, posluje u pet ureda, a njezin softver koristi više od 130.000 organizacija diljem svijeta.

Dakle, kako je indijski startup Freshworks uspješno konkurirao velikim, priznatim konkurentima?

Freshworks nije samo lansirao proizvode na tržištu kojim dominiraju velike i priznate tvrtke, nego je imao i ambiciozan cilj poslovanja s tvrtkama svih veličina, uključujući MSP-ove koje je često teško dosegnuti.

Freshworks je od svog osnivanja koristio oglašavanje putem Google pretraživanja za izgradnju korisničke baze na zrelim tržištima diljem SAD-a i Europe. Uz jedinstveni globalni model unutarnje prodaje koji je smanjio cijenu prodaje tvrtke, Freshworks je mogao uložiti više u proračun za digitalni marketing i poboljšati korisnički doživljaj integracije. To je startupu omogućilo izravno natjecanje s najvećim konkurentima.

Google i Freshworks surađivali su pri filtriranju potencijalnih kupaca putem Analyticsa i Google Adsa radi optimizacije kampanja i poboljšanja ROI-ja u Pretraživanju osiguravajući kvalitetan rast.

Iako je osnovni marketinški medij tvrtke Pretraživanje, uz Googleovu pomoć uspješno se proširio i na ostale Googleove proizvode. YouTube je odigrao ključnu ulogu u strategiji robne marke tijekom 2016. i otada tvrtka eksperimentira s Google Marketing Platformom i YouTubeom i nadopunjuje Google Ads kampanje.

Danas je Freshworks globalni igrač u industriji poslovnog softvera u oblaku, pri čemu većinu prihoda ostvaruje u Sjevernoj Americi i Europi. Tvrtka sada ima bazu s više od 130.000 korisnika, dok 60% poslovanja ostvaruje putem Googleovih proizvoda.

Googleovi mjerni podaci i uvidi odigrali su važnu ulogu u razumijevanju i stalnom rastu tvrtke, kao i upravljanju proračunom tvrtke. Marketinški direktor Freshworksa Ramesh Ravishankar kaže: "Googleovi alati najnapredniji su alati za mjerenje učinkovitosti određenog kanala. Imamo vrlo pozitivna iskustva u smislu povrata ulaganja za Googleove proizvode."

Freshworks će upotrijebiti niz Googleovih alata za daljnju akviziciju novih korisnika i povećavanje globalne svijesti o robnoj marki. Budući da je portfelj Freshworksovih proizvoda sve veći, tvrtka planira koristiti Googleove usluge prevođenja za daljnje širenje na nova globalna tržišta.

Nema sumnje da je Googleov doprinos sastavni dio našeg rasta. Girish Mathrubootham, osnivač i izvršni direktor Freshworksa

Googleovi proizvodi sjajan su pokretač za brzo širenje poslovanja. Ramesh Ravishankar, marketinški direktor, Freshworks