Prodaje tvrtke airBaltic rastu do novih vrhunaca

Saznajte kako su lokalizacija kampanje i druga rješenja koja Google nudi pomogli tvrtki da postigne svoj cilj

Ciljevi

  • Povećavanje svijesti o robnoj marki
  • Povećanje prodaja izvan osnovnog tržišta
  • Povećanje učinkovitosti digitalnog marketinga tvrtke airBaltic

Pristup

  • Kreiranje metodologije potražnje na tržištu temeljene na rutama i omogućivanje procjene potražnje na određenim rutama
  • Izrada operativne nadzorne ploče temeljene na podacima za nadzor i upravljanje digitalnom aktivnosti
  • Kontinuirano analiziranje podataka i optimiziranje kampanja u skladu s tim
  • Lokalizacija kampanja za svaku ciljanu zemlju

Rezultati

  • Povećanje prodaje putničkih karata od 125% putem Google Adsa
  • Cijena po segmentu (CPS) snižena je za više od četiri puta
  • Očekuje se da će broj putnika rasti kako se CPS nastavlja snižavati

airBaltic ima sjedište u Rigi (Latvija), posluje diljem Europe i regionalna je zrakoplovna tvrtka na Baltiku. airBaltic povezuje domaće tržište s Europom, nordijskom regijom, Bliskim istokom i CIS-om te nudi letove u ukupno 60 odredišta.

Zrakoplovna tvrtka osnovana je 1995. godine i postavila je ambiciozan plan rasta za 2020. godinu. To uključuje obnovljenu flotu od 30 zrakoplova, uz sedam potpuno novih zrakoplova Bombardier CS300 – čime je to prva zrakoplovna tvrtka na svijetu koja koristi ovaj najmoderniji zrakoplov.

Uz snažnu prisutnost na lokalnim tržištima, tvrtka airBaltic željela je povećati svijest o robnoj marki i povećati prodaju izvan osnovnih tržišta te generirati najveći mogući učinak na isplativ način. Tako se odlučila usredotočiti na digitalni marketing, što joj je dalo mogućnost da prati i mjeri podatke.

Tvrtka airBaltic sklopila je partnerstvo s Googleom kako bi postavila metodu procjene tržišne potražnje na temelju ruta. Tako je utvrdila gdje je najveći interes na stranom tržištu, na koje jezike lokalizirati kampanje i sezonsku dinamiku. Postavljeni su novi KPI-jevi kako bi se aktivnosti kampanja uskladile s poslovnim ciljevima.

Upotrebljavajući prilagođeno rješenje automatizacije, tvrtka airBaltic uspjela je pokrenuti plaćene pretraživačke kampanje na deset jezika i vizualizirati svoju uspješnost u odnosu na postavljene KPI-jeve na operativnoj nadzornoj ploči koja se temelji na podacima. Analiza podataka i uvidi sada su okosnica marketinga tvrtke airBaltic. Ako se stope konverzije iz kampanje pokažu kao dobre, tvrtka airBaltic sada može maksimalno povećati potencijal te aktivnosti.

Tvrtka airBaltic primijenila je pristup usredotočen na korisnike kako bi preko kampanja na Google pretraživanju stupila u interakciju s korisnicima tijekom njihova puta do kupnje. Također je iskoristila kampanje na prikazivačkoj mreži za stvaranje svijesti o robnoj marki te kampanje za remarketing za ponovno stupanje u interakciju s potencijalnim korisnicima koji nisu dovršili kupnju. Google im je također pomogao s lokalizacijom kampanje za svaku novu ciljnu zemlju.

Sada se 95% proračuna za marketing tvrtke airBaltic troši na digitalnu aktivnost. Polovica iznosa ide na kampanje na pretraživačkoj mreži, a preostali dio na remarketing i prikazne oglase.

U odnosu na inicijalne testne kampanje na pet različitih ruta, cijena po segmentu (CPS) snižena je više od četiri puta, a optimizira se i dalje. Tvrtka airBaltic ostvarila je 2016. godine povećanje od 10% u broju putnika, a 2017. godine dodatno povećanje od 22%.

Jako nam je važno da koristimo usluge Googlea. Rastemo na tržištima na kojima prije nismo bili jaki. Mogućnost analiziranja novih tržišnih podataka znači da ćemo u budućnosti još bolje privlačiti nove klijente. Jouni Oksanen, viši potpredsjednik odjela za marketing, e-trgovinu i prodaju, airBaltic