Upoznajte se s pravnim pitanjima povezanima s izvozom

Objašnjenje usklađenosti s izvoznim propisima

Inozemna prodaja mnogo je lakša ako ste upoznati sa zakonima o izvozu i administrativnim pitanjima povezanim s međunarodnom trgovinom. Ako znate temeljna pravila o pravnim naknadama, dokumentaciji i carinskim propisima za određena tržišta, moći ćete donositi informirane odluke.

Pravna pitanja koja treba uzeti u obzir pri izvozu

Ako tek počinjete izvoziti, najbolje je da za početak odaberete skromnu strategiju izvoza s kojom ćete skupljati iskustvo. Da bi vaš izlazak na nova, inozemna tržišta bio uspješan, od početka biste u obzir trebali uzeti tri ključna pitanja.

1. Podliježete li carinskim pristojbama i trebate li sudjelovati u carinskim postupcima?

U mnogim slučajevima u zemlji u koju se roba uvozi treba platiti carinsku pristojbu. Stopa za tu pristojbu određuje na temelju klasifikacije prema usklađenom sustavu carina ili kategorije kojoj vaša roba pripada.

Usklađeni sustav carina međunarodni je standardizirani sustav naziva i brojeva za klasifikaciju komercijalnih proizvoda koji se primjenjuje u više od 200 zemalja.

Kategorije robe koriste se pri ispunjavanju carinske dokumentacije te olakšavaju taj proces. Osmeroznamenkasti kodovi primjenjuju se na izvoz izvan EU-a ili za kretanje robe unutar EU-a, dok se deseteroznamenkasti kodovi primjenjuju na uvoz izvan EU-a.

Ako zemlja u koju uvozite ima ugovor o trgovini sa zemljom iz koje prodajete ili su obje članice zajedničke carinske unije, uvoz i izvoz vjerojatno će biti lakši i zahtijevat će manje papirologije.

Ako, primjerice, izvozite iz Ujedinjenog Kraljevstva i uvozite u Njemačku ili obrnuto, plaćanje carine obično se neće primijeniti na vašu robu. No to se može promijeniti nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo izađe iz Europske unije.

2. Trebate li se registrirati za PDV u zemlji u koju izvozite?

Registracija za porez na dodanu vrijednost (PDV) znači više papirologije i administracije. Stoga tvrtke s manjim opsegom izvoza ponekad imaju drukčiji pristup. Ako opseg vašeg izvoza nije velik, razmislite o poslovanju putem distributera ili zapošljavanju stručnjaka koji će obavljati administrativne poslove povezane s PDV-om.

3. Ima li zemlja iz koje izvozite posebne zahtjeve?

Za neku robu može biti potrebna dozvola za izvoz. Na primjer, ako je riječ o proizvodima koji su povezani s pitanjima nacionalne sigurnosti ili vanjske politike. To mogu biti komercijalni proizvodi za moguću vojnu upotrebu ili proizvodi za enkripciju.

Dozvola za izvoz sastoji se od predodobrenja vlasti zemlje iz koje se izvozi. Time se dopušta slanje robe u određenu odredišnu zemlju. Neke zemlje mogu čak i primjenjivati izvoznu carinu, iako to nije uobičajeno.

Vladina tijela nadležna za trgovinu imaju velik broj informacija i smjernica u pogledu carinskih pristojbi, poreza, dozvola za izvoz, kao i drugih obaveza usklađivanja.

Više informacija potražite na GOV.UK.

Pitanja povezana s plaćanjem

Izvoz otvara i mnoga pitanja o postupcima i rokovima za plaćanje. Plaćanje može biti složenije pri izvozu te biste to trebali uzeti u obzir pri planiranju novčanog toka.

Razmislite o sljedećim pitanjima:

  • Hoće li vam se proizvodi koje izvozite platiti prije ili nakon isporuke?
  • Hoćete li kupcu povećati kreditne linije?
  • Može li vaša tvrtka financirati izvoz iz obrtnog kapitala?
  • Hoće li vaša tvrtka morati upotrijebiti vanjsko financiranje za izvoz?

Bit će potrebno i određeno vrijeme za pakiranje, prijevoz i stavljanje izvezene robe u promet u odredišnoj zemlji. To često dovodi do većeg rizika od moguće štete ili gubitka, što može utjecati na vrijeme plaćanja, pa čak i neplaćanje.

Da biste riješili te probleme, postoje organizacije specijalizirane za osiguranja ili kredite koji olakšavaju tijek trgovine.

Međunarodna trgovinska pravila (Incoterms) pojašnjavaju i određuju zajedničke pojmove koji se koriste u ugovorima između uvoznika i izvoznika. Razumijevanje pravila Incoterms ključno je za razumijevanje dodatnih troškova i trajanja dostave u prekograničnoj trgovini. Ti se troškovi obično prenose na vašeg kupca.

Više o pravilima Incoterms pročitajte u našem vodiču za međunarodnu isporuku.

Ako se prije izvoza upoznate s ključnim zakonskim i administrativnim pitanjima povezanim s tržištem na koje izvozite, od početka ćete imati kohezivnu strategiju izvoza.