Κατανόηση του εύρους επιλογών πληρωμής για τους πελάτες σας

Φροντίστε να προσφέρετε στους πελάτες σας εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής.

1 Επισκόπηση

Η πρόκληση

Κατά την ολοκλήρωση μιας αγοράς, όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, όπως διαδικτυακή τραπεζική μεταφορά, ηλεκτρονικά πορτοφόλια σε κινητή συσκευή ή επιλογές πληρωμής με μετρητά. Σε πολλές χώρες, οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής εξυπηρετούν υψηλότερο ποσοστό της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου σε σύγκριση με τις πιστωτικές κάρτες. Προσφέρουν έναν γρήγορο και ασφαλή τρόπο πληρωμής. Επίσης, είναι ελκυστικοί για τους πελάτες που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό.

Ο στόχος σας

Να φροντίσετε η επιχείρησή σας να υποστηρίζει τις κατάλληλες επιλογές πληρωμής για τους πελάτες σας, προσφέροντάς τόσο παραδοσιακούς όσο και εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής.

Οι τρόποι πληρωμής που επιλέγουν οι πελάτες έχουν αλλάξει

Οι πελάτες σας έχουν πλέον στη διάθεσή τους περισσότερους τρόπους πληρωμής από ποτέ. Για εκατομμύρια ανθρώπους, οι ηλεκτρονικές πληρωμές αποτελούν κύρια επιλογή πληρωμής, ενώ πολλοί πελάτες χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για την πραγματοποίηση πληρωμών. Χάρη στις τεχνολογικές προόδους που έχουν σημειωθεί, οι πελάτες είναι πλέον περισσότερο δεκτικοί σε καινοτομίες, αλλά και πιο απαιτητικοί σε ό,τι αφορά τους εμπόρους από τους οποίους ψωνίζουν.

Μπορείτε να προετοιμαστείτε για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των πελατών σας όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο, προσαρμόζοντας τον ιστότοπό σας με τέτοιον τρόπο, ώστε να τους προσφέρετε τις επιλογές πληρωμής που είναι κατάλληλες για αυτούς.

2 Επανάσταση στις επιλογές πληρωμής

Υπάρχουν τρεις βασικές τάσεις που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες πραγματοποιούν πληρωμές παγκοσμίως:

Smartphone και χρήση διαδικτύου σε κινητές συσκευές

Είναι γεγονός πως τα παραπάνω έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες πραγματοποιούν ψηφιακές πληρωμές. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου μέσω των κινητών τους συσκευών αναμένεται να φτάσει τα τρία δισεκατομμύρια μέχρι το 2020.1 Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 65% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως.

Μέχρι το 2020, αναμένεται ότι το 80% όλων των χρηστών του διαδικτύου θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών 2, ενώ το 58% αυτών των χρηστών θα χρησιμοποιεί smartphone για αυτόν τον σκοπό.3 Αυτές οι συσκευές διαθέτουν λειτουργίες που έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων τρόπων πληρωμής και έχουν φέρει επανάσταση στις ψηφιακές πληρωμές.

Οι λειτουργίες των smartphone που έχουν επιτρέψει αυτήν την αλλαγή είναι οι εξής:

  • Ισχυροί επεξεργαστές
  • Μεγάλη μνήμη
  • Κάμερες
  • Σαρωτές γραμμωτού κώδικα
  • Γεωγραφική κωδικοποίηση GPS
  • Ασύρματη τεχνολογία
  • Κοινωνικά δίκτυα
  • Πλατφόρμες για ευκαιρίες και προσφορές

Επιπλέον, έχουν σημειωθεί πολλές καινοτομίες στον τομέα των τεχνολογιών ασφάλειας και πρόσβασης σε πληρωμές με σκοπό τη μείωση των περιπτώσεων απάτης, ενώ διατίθενται πλέον και βιομετρικοί έλεγχοι ταυτοποίησης.

Η είσοδος στην αγορά μη τραπεζικών ιδρυμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες και λύσεις πληρωμής

Ο αριθμός των νεοφυών εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) αυξάνεται συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτά τα μη παραδοσιακά ιδρύματα προσφέρουν στους καταναλωτές διάφορους τρόπους ηλεκτρονικής πληρωμής. Ορισμένοι από αυτούς είναι τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, τα ενσωματωμένα συστήματα POS και οι πληρωμές μέσω της εφαρμογής.

Οι πελάτες αναμένουν την παροχή δυνατότητας άμεσης πληρωμής και πληρωμής με ένα άγγιγμα

Οι ανάγκες των πελατών αλλάζουν πολύ γρήγορα. Οι χρήστες αναμένουν τη βέλτιστη εμπειρία πληρωμών που μπορούν να προσφέρουν οι εταιρείες. Αναμένουν επίσης μια διεπαφή χρήστη χωρίς τεχνικά προβλήματα, η οποία θα επιτρέπει μια ομαλή, αποτελεσματική διαδικασία πληρωμής, χάρη στις ενσωματωμένες τεχνολογίες των smartphone και των tablet.

Παρουσίαση κύριων εναλλακτικών τρόπων πληρωμής

Τραπεζική μεταφορά

Μέσω των τραπεζικών μεταφορών, οι πελάτες μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό ενός εμπόρου για την ολοκλήρωση μιας αγοράς. Παραδοσιακά, η μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό εμπόρου λάμβανε χώρα σε ένα υποκατάστημα τράπεζας, ενώ πριν από την ολοκλήρωση ο έμπορος έπρεπε να αντιστοιχίσει την πληρωμή στην αγορά του πελάτη.

Χάρη στην αυξημένη δημοφιλία της ηλεκτρονικής τραπεζικής, διατίθενται πλέον πολλές επιλογές διαδικτυακής τραπεζικής μεταφοράς. Οι επιλογές αυτές επιτρέπουν στον πελάτη να ξεκινήσει τη μεταφορά κατά τη διαδικασία πληρωμής στον ιστότοπο ενός εμπόρου, ενώ παράλληλα αυτοματοποιείται η αντιστοίχιση πληρωμής για τον έμπορο. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγγελίες ολοκληρώνονται ταχύτερα.

Για παράδειγμα, η υπηρεσία iDeal δημιουργήθηκε από μια ομάδα ολλανδικών τραπεζών, προκειμένου να πραγματοποιούνται πληρωμές βάσει τραπεζικού λογαριασμού για συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου και κινητού ηλεκτρονικού εμπορίου. Μέσω αυτού του τρόπου διαδικτυακής πληρωμής πραγματοποιούνται οι περισσότερες διαδικτυακές πληρωμές στην Ολλανδία.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η τραπεζική υπηρεσία SoFort. Μέσω αυτής, πραγματοποιούνται γρήγορες και άμεσες διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός ο τρόπος πληρωμής παρέχει τη δυνατότητα σε πελάτες του ηλεκτρονικού επιχειρείν να πραγματοποιούν ταχύτερες διεθνείς μεταφορές. Πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους τρόπους μεταφοράς χρημάτων στη Γερμανία.

Πάγιες εντολές

Μέσω των πάγιων εντολών, οι έμποροι μπορούν να εισπράττουν πληρωμές από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών τους. Σε αυτόν τον τρόπο πληρωμής δεν εμπλέκονται δίκτυα καρτών, καθώς το σύνολο της επικοινωνίας λαμβάνει χώρα σε διατραπεζικό επίπεδο.

Ένα σπουδαίο παράδειγμα είναι η πάγια εντολή SEPA (Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ - ΕΧΠΕ). Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα πάγιων εντολών, το οποίο παρέχει σε εμπόρους τη δυνατότητα λήψης πληρωμών σε ευρώ, από λογαριασμούς στις 34 χώρες και επικράτειες που συμμετέχουν στον ΕΧΠΕ (SEPA), συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένα ακόμα παράδειγμα δικτύου πάγιων εντολών είναι το Automated Clearing House (ACH). Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό δίκτυο χρηματοοικονομικών συναλλαγών στις ΗΠΑ. Το ACH επεξεργάζεται μαζικά μεγάλους όγκους χρεοπιστώσεων.

Τοπικά συστήματα πιστωτικών καρτών

Πολλές χώρες έχουν τα δικά τους τοπικά συστήματα πιστωτικών καρτών, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται αντί των κύριων επωνυμιών πιστωτικών καρτών.

Μέχρι το 2015, η UnionPay είχε γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής καρτών πληρωμής παγκοσμίως, έχοντας εκδώσει περισσότερες από πέντε δισεκατομμύρια κάρτες με το λογότυπό της.4

Οι κάρτες UnionPay μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε 141 χώρες και γεωγραφικές περιφέρειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο δίκτυο πληρωμών με βάση την αξία των συναλλαγών που επεξεργάζεται, μετά τη Visa και τη MasterCard. Ορισμένες πιστωτικές κάρτες UnionPay είναι επίσης συνδεδεμένες με κάρτες American Express, MasterCard ή Visa και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό ως κάρτες American Express, MasterCard ή Visa.

Η Elo είναι μια εγχώρια επωνυμία καρτών στη Βραζιλία. Η επωνυμία Elo υποστηρίζει συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 80 εκατομμύρια κάρτες Elo. Η πιστωτική κάρτα Elo υποστηρίζει δόσεις που επιτρέπουν στους αγοραστές να κατανέμουν τις πληρωμές τους για διαδικτυακές αγορές στη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Με τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν πολλούς αριθμούς πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών σε ασφαλές περιβάλλον.5 Ορισμένα ψηφιακά πορτοφόλια λειτουργούν μέσω εφαρμογών σε smartphone. Όταν επισκέπτεται ένα πολυκατάστημα, ο πελάτης μπορεί να εκτελεί άμεσες πληρωμές, χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό του σε συμβατό POS, καθώς και χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια του για διαδικτυακές αγορές. Όλα τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με αυτήν ενός παραδοσιακού πορτοφολιού. Τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια επιτρέπουν στους εμπόρους να παρέχουν εγκαίρως στους πελάτες τους προσφορές, κουπόνια και ενημερώσεις.

Το PayPal είναι μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες διαδικτυακών πληρωμών στον κόσμο. Διατίθεται προς το παρόν σε 202 χώρες, με σχεδόν 200 εκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς. Από τον Ιούλιο του 2017, το PayPal επιτρέπει στους πελάτες να στέλνουν, να λαμβάνουν και να διατηρούν χρηματικά ποσά σε 25 νομίσματα.

Με το PayPal οι χρήστες μπορούν να εκτελούν ταχύτερα πληρωμές, καθώς δεν χρειάζεται να καταχωρούν εκ νέου τα στοιχεία τους κάθε φορά που πραγματοποιούν μια αγορά.

Το Android Pay παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω του τηλεφώνου τους και συνεργάζεται με εκατοντάδες χιλιάδες σημεία ανέπαφης πληρωμής παγκοσμίως. Το Android Pay ρυθμίζεται εύκολα και επιτρέπει την πραγματοποίηση πληρωμών μέσω της εφαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να καταχωρούν τα στοιχεία τους κάθε φορά που πραγματοποιούν μια πληρωμή μέσω της εφαρμογής.

Μεταπληρωμή

Με τις επιλογές μεταπληρωμής, ο πελάτης σας έχει τη δυνατότητα να πληρώνει αργότερα, σε ένα συνεργαζόμενο κατάστημα ή εμπορικό κέντρο, για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που αγοράζει στο διαδίκτυο. Λόγω της καθυστέρησης που μεσολαβεί μεταξύ της αρχικής συναλλαγής και της πληρωμής, αυτός ο τρόπος πληρωμής δεν ενδείκνυται για όλες τις διαδικτυακές αγορές. Ωστόσο, πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι προσφέρει μια επιλογή πληρωμής βάσει μετρητών για τους πελάτες σας στο διαδίκτυο.

Η επιλογή πληρωμής Konbini ("μίνι μάρκετ" στα Ιαπωνικά) επιτρέπει στον πελάτη να παραγγέλνει στο διαδίκτυο αγαθά και υπηρεσίες και να πληρώνει στο ταμείο ενός μίνι μάρκετ. Για την αναγνώριση της συναλλαγής χρησιμοποιείται ένας μοναδικός αριθμός αναφοράς. Οι πελάτες χρησιμοποιούν αυτόν τον αριθμό, για να εκτυπώσουν ένα κουπόνι, το οποίο στη συνέχεια εξοφλείται στο ταμείο του καταστήματος. Η υπηρεσία Boleto Bancário είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους πληρωμής στη Βραζιλία. Η λέξη "boleto" σημαίνει "απόδειξη". Ο πελάτης μπορεί να εκτυπώσει την απόδειξη πληρωμής και να πληρώσει σε ATM, σε υποκαταστήματα οποιασδήποτε τράπεζας, στο ταχυδρομείο, σε πρακτορεία λαχείων και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ. Εναλλακτικά, ο πελάτης μπορεί να πληρώσει μέσω τραπεζικής μεταφοράς από την ηλεκτρονική τράπεζα στην οποία έχει λογαριασμό.