Δείτε πώς χρησιμοποιούνται οι πληρωμές μέσω κινητών για ηλεκτρονικές αγορές

Βελτιώστε την εμπειρία αγορών μέσω κινητών σε αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές

1 Επισκόπηση

Η πρόκληση

Δεδομένου ότι το 34% των λιανικών αγορών στο διαδίκτυο πραγματοποιούνται μέσω κινητών συσκευών1 και οι χρήστες στις αναδυόμενες αγορές χρησιμοποιούν τις πληρωμές μέσω κινητών ως πρώτη επιλογή τρόπου πληρωμής, πρέπει να διασφαλίσετε ότι παρέχετε μια εύκολη εμπειρία για αγορές μέσω κινητών.

Ο στόχος σας

Να διασφαλίσετε ότι η εμπειρία των πελατών σας όταν κάνουν περιήγηση στον ιστότοπό σας μέσω κινητού στις 4 το πρωί είτε κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού είναι εξαιρετική. Ενημερωθείτε σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους πληρωμής μέσω κινητών συσκευών που είναι διαθέσιμοι στους πελάτες σας και προετοιμάστε ανάλογα τον ιστότοπό.


  1. Google Analytics, συγκεντρωτικά δεδομένα λιανικής πώλησης, ΗΠΑ, Μάρτιος 2016 

Τι είναι λοιπόν οι πληρωμές μέσω κινητών;

Οι πληρωμές μέσω κινητών είναι πληρωμές που πραγματοποιούνται από κινητή συσκευή, όπως τηλέφωνο ή tablet. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιούν πληρωμές μέσω κινητών αντί να πληρώνουν απευθείας με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, μετρητά ή επιταγές. Είναι χρήσιμες για τους πελάτες επειδή προσφέρουν έναν εξαιρετικά βολικό τρόπο πληρωμής για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Σε χώρες όπου η χρήση τραπεζικών και πιστωτικών καρτών δεν είναι συνηθισμένη, η χρήση κινητής τηλεφωνίας είναι συχνά υψηλή και οι πληρωμές μέσω κινητών παρέχουν στους πελάτες την ευκαιρία να κάνουν αγορές με μη παραδοσιακό τρόπο.

"Η παγκόσμια αύξηση της χρήσης smartphone έχει αυξήσει και τον αριθμό των πληρωμών μέσω κινητών. Η τάση αυτή θα παρουσιάσει άνοδο στο μέλλον. Σύμφωνα με την έκθεση Digital Payments 20202 που εκδόθηκε το 2016 από την Boston Consulting Group και την Google:

  • Οι υπηρεσίες διαδικτύου μέσω κινητών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από 3 δισεκατομμύρια χρήστες έως το 2020. Πρόκειται για το 65% περίπου του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.
  • Μέχρι το 2020, ο κύριος τρόπος πρόσβασης στο διαδίκτυο θα είναι μέσω κινητών συσκευών (80%), ενώ 58% από αυτούς τους χρήστες θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μέσω smartphone.

Πώς γίνονται οι πληρωμές μέσω κινητών

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να κάνουν πληρωμές από τις κινητές συσκευές τους:

Πληρωμές μέσω SMS

Οι πληρωμές μέσω SMS είναι δημοφιλείς στους καταναλωτές στην Ευρώπη και την Ασία. Ο πελάτης στέλνει αίτημα πληρωμής χρησιμοποιώντας ένα SMS. Μια επιπλέον χρέωση αποστέλλεται στον τηλεφωνικό λογαριασμό ή στο διαδικτυακό πορτοφόλι του πελάτη. Ο έμπορος ενημερώνεται όταν η πληρωμή ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Κωδικοί QR

Ένας πελάτης που πληρώνει με κωδικό QR εμφανίζει τον κωδικό στην κινητή συσκευή του, ο οποίος στη συνέχεια σαρώνεται από μια συσκευή σημείου πώλησης ή άλλη κινητή συσκευή.

Αγορές εντός εφαρμογής

Αυτού του είδους αγορές πραγματοποιούνται εντός της εφαρμογής που χρησιμοποιούν οι χρήστες στο κινητό τους. Με μια αγορά εντός εφαρμογής μπορούν, για παράδειγμα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ειδικό περιεχόμενο σε μια εφαρμογή, όπως σε ειδικούς χαρακτήρες. Πρόκειται συνήθως για μια πολύ ομαλή διαδικασία αγοράς για τον πελάτη.

Αγορές μέσω διαδικτύου

Οι αγορές αυτές πραγματοποιούνται μέσω ιστοσελίδων ή πρόσθετων εφαρμογών, τις οποίες ο χρήστης έχει εγκαταστήσει σε κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να κάνει μια πληρωμή. Είναι ένας γρήγορος και απλός τρόπος πληρωμών. Για την καλύτερη δυνατή εμπειρία, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν ήδη προ-εγγραφεί στην υπηρεσία πληρωμών στο διαδίκτυο που θέλουν να χρησιμοποιήσουν, όπως είναι το PayPal ή το One Touch, για να έχουν μια ομαλή και εύκολη συναλλαγή.

2 Διευκόλυνση των πληρωμών μέσω κινητών

Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες που διευκολύνουν αυτού του είδους τις πληρωμές, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εμπόρους. Το Google Pay και το Apple Pay αποθηκεύουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού και της πιστωτικής κάρτας του πελάτη στις κινητές συσκευές και παρέχουν μια απρόσκοπτη εμπειρία αγορών. Μπορείτε να προσθέσετε χρήματα στις πλατφόρμες με πολλούς τρόπους πληρωμής, όπως με μετρητά.


Google Pay

Το Google Pay παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω του τηλεφώνου τους και συνεργάζεται με εκατοντάδες χιλιάδες σημεία ανέπαφης πληρωμής παγκοσμίως.

Το Google Pay προσφέρει εύκολη εγκατάσταση και ρύθμιση, επομένως είναι πολύ ελκυστικό για τους καταναλωτές. Απλά κατεβάζουν την εφαρμογή Google Pay από το Google Play και επιλέγουν τη συμμετέχουσα πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, κάρτα προγράμματος αφοσίωσης ή δωροκάρτα με την οποία επιθυμούν να πληρώσουν.

Με το Google Pay οι χρήστες μπορούν να κάνουν επίσης πληρωμές μέσω εφαρμογών. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να εισάγουν τα στοιχεία τους κάθε φορά που κάνουν μια πληρωμή μέσω εφαρμογής.

Η ασφάλεια είναι ενσωματωμένη στο Google Pay. Κάθε συναλλαγή παρακολουθείται, ένας εικονικός αριθμός λογαριασμού παρέχεται στον χρήστη, έτσι ώστε τα στοιχεία της κάρτας να είναι ασφαλή, ενώ αν το τηλέφωνο χαθεί, μπορεί να κλειδωθεί χρησιμοποιώντας την Εύρεση Συσκευής Google.

Apple Pay

Το Apple Pay είναι μια υπηρεσία πληρωμής μέσω κινητών και ψηφιακού πορτοφολιού που παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να πραγματοποιούν πληρωμές χρησιμοποιώντας συσκευή iPhone, Apple Watch, iPad ή Mac και συνεργάζεται με υπάρχοντα ανέπαφα τερματικά. Με το Apple Pay οι χρήστες μπορούν να κάνουν επίσης πληρωμές μέσω εφαρμογών και ιστοτόπων. Όταν κάνετε μια πληρωμή, χρησιμοποιείται ένας ειδικός αριθμός συσκευής και ένας μοναδικός κωδικός συναλλαγών, οπότε ο αριθμός της κάρτας σας δεν αποθηκεύεται ποτέ στη συσκευή σας ούτε κοινοποιείται στους εμπόρους.

3 Βελτιστοποίηση ιστοτόπου

Επειδή οι αγορές μέσω κινητών τηλεφώνων συνεχώς αυξάνονται, εξασφαλίστε ότι ο ιστότοπός σας έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να διευκολύνει τέτοιου είδους αγορές, ώστε οι καταναλωτές να παραμείνουν στον ιστότοπό σας.

Επιτρέψτε στους χρήστες να κάνουν αγορές ως επισκέπτες

Συμπεριλάβετε τη δυνατότητα ολοκλήρωσης αγοράς ως επισκέπτης, ώστε ένας δυνητικός πελάτης να μην χρειάζεται να εγγραφεί ή να συνδεθεί, για να αγοράσει κάτι στον ιστότοπο ή στην εφαρμογή της επιχείρησής σας. Με αυτόν τον τρόπο η αγοραστική εμπειρία παραμένει απλή και σύντομη.

Κάντε ασφαλή τη διαδικασία ολοκλήρωσης πληρωμής

Οι άνθρωποι περιμένουν από τους πωλητές λιανικής διαβεβαίωση ότι τα προσωπικά τους στοιχεία θα είναι ασφαλή. Ακολουθήστε τις επιλογές βέλτιστων πρακτικών, όπως τη σήμανση https στον ιστότοπό σας.

Παρέχετε πολλές επιλογές πληρωμής μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολιών

Οι πελάτες θέλουν να έχουν την επιλογή πληρωμής μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολιών. Οι εφαρμογές και οι ιστότοποι για κινητά που παρέχουν επιλογές πληρωμής, όπως τα Google Pay, PayPal, Apple Pay, απλοποιούν τη διαδικασία πληρωμής και παρέχουν ενσωματωμένη ασφάλεια.

Παράσχετε μια λεπτομερή σύνοψη μετά την αγορά

Δώστε μια λεπτομερή, εύκολα επεξεργάσιμη σύνοψη συναλλαγών με όλες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί ο πελάτης σας, για να επαληθεύσει την παραγγελία.

Σύνοψη

Οι πελάτες πλέον περιμένουν μια ομαλή και σχεδόν άμεση εμπειρία πληρωμών μέσω κινητών. Αυτές οι προσδοκίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν αλλά και πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες. Φροντίστε να είστε ένα βήμα μπροστά από αυτές τις σημαντικές τάσεις, για να κερδίσετε ευχαριστημένους πελάτες και περισσότερες πωλήσεις.

4 Πηγές