Μάρκετινγκ σε μια εποχή αλλαγών

Δεν υπάρχουν εγχειρίδια μάρκετινγκ για περιόδους σαν αυτή που διανύουμε. Σε όλες τις αγορές, οι επιχειρήσεις και οι επωνυμίες πρέπει να προχωρήσουν προσεκτικά εν μέσω της κρίσης και στην πορεία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα που μας εμπνέουν και ας εξετάσουμε μία ή δύο ενέργειες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε, για να βοηθήσετε την επιχείρησή σας στην παρούσα κατάσταση.

1 Πραγματοποιήστε καθολικό έλεγχο στη στρατηγική μάρκετινγκ

Ως εξαγωγέας, γνωρίζετε τη σημασία της προσαρμογής των μηνυμάτων μάρκετινγκ για κάθε αγορά. Με την πανδημία πλέον να έχει εκδηλωθεί σε περισσότερες από 200 χώρες1, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορισμένες ή όλες οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείστε να έχουν επηρεαστεί. Συνεπώς, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε εκ νέου το υλικό σας αναλόγως. Για παράδειγμα:

  • Ελέγξτε τη γλώσσα και το ύφος των διαφημίσεων καθώς και άλλου υλικού. Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον ιό, ενώ πολλοί βρίσκονται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη νοοτροπία των πελατών σας και να επιδεικνύετε ευαισθησία ως προς την κατάσταση που βιώνουν.
  • Οι εικόνες που χρησιμοποιείτε εξακολουθούν να είναι κατάλληλες; Αν οι διαφημίσεις ή άλλο υλικό εμφανίζουν ανθρώπους να αγκαλιάζονται, να δίνουν τα χέρια ή να είναι σε μεγάλες παρέες, ίσως θα ήταν καλό να κάνετε ορισμένες αλλαγές λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
  • Έχετε προγραμματίσει εκδηλώσεις; Ακόμα και αν η αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε δεν είναι σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενδέχεται οι εκπρόσωποι να μην είναι πολύ πρόθυμοι να παρευρεθούν. Αν χρειάζεται να αναβάλετε την εκδήλωση, ενημερώστε τους εγκαίρως και διατυπώστε με σαφήνεια τα επόμενα βήματα.

2 Γίνετε πηγή αλήθειας και θετικής ενέργειας

Εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, σαφώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητάμε για τμηματοποίηση πελατών, κυκλοφορίες προϊόντων και σχέδια μάρκετινγκ. Προς το παρόν, επικεντρωθείτε στην επωνυμία και όχι στο προϊόν και εξερευνήστε τρόπους να δημιουργήσετε πιο βαθιές σχέσεις με τους πελάτες σε κάθε αγορά και να εξυπηρετήσετε τις ανάγκες της ανθρωπότητας εν γένει1.

Για παράδειγμα:

  • Η Unilever δώρισε σαπούνια, αντισηπτικά, απολυμαντικά και τρόφιμα αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ σε άτομα που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο, ενώ διέθεσε και 50 εκατομμύρια ευρώ για την πλατφόρμα COVID Action Platform του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.2
  • Η PepsiCo διέθεσε 45 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της COVID-19 παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων προστατευτικού εξοπλισμού για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και υποστήριξης σε οργανώσεις φροντίδας απόρων.3
  • Υπάλληλοι της Airbus ανά τον κόσμο χρησιμοποίησαν 3D εκτυπωτές, για την κατασκευή εξοπλισμού αντιμετώπισης της COVID-19, όπως ταινίες στήριξης και πλαίσια για προστατευτικές ασπίδες προσώπου. Επίσης, μετέφεραν εκατομμύρια μάσκες προσώπου από την Κίνα στην Ευρώπη, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από νοσοκομεία και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.4 *Η Brewer AB InBev παρασκεύασε και δώρισε απολυμαντικό χεριών και υγρό αντισηπτικό για εργαζόμενους πρώτης γραμμής και νοσοκομεία παγκοσμίως. Επίσης, δώρισε αλκοόλη σε ζυθοποιούς της Νοτίου Αφρικής, προκειμένου να παρασκευάσουν το δικό τους απολυμαντικό χεριών.5

3 Προσφέρετε κατανόηση και παρηγοριά

Περισσότερο από ποτέ, σε κάθε αγορά, ο κόσμος εκτιμά τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του άγχους και του κινδύνου και παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας.1

Ως εκ τούτου, αξιολογήστε εκ νέου όσα κάνει η επιχείρησή σας υπό το πρίσμα αυτών των νέων προτεραιοτήτων. Αναρωτηθείτε: Αυτή η ενέργεια ή η επικοινωνία ικανοποιεί αυτές τις τρεις ανάγκες; Αν όχι, μην προβείτε σε αυτήν, καθώς πιθανότητα θα αγνοηθεί ή δυνητικά θα προκαλέσει ακόμα περισσότερο άγχος στο κοινό σας.2 Έχετε υπόψη ότι οι αξίες και οι προτεραιότητες μπορούν να διαφέρουν σε κάθε αγορά, ανάλογα με τους πολιτισμικούς κανόνες και το στάδιο της πανδημίας στην εκάστοτε περιοχή.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η Louis Vuitton στην Κίνα, η οποία δημοσίευσε ένα συγκινητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχε εξαιρετική απήχηση στο κοινό της.3

4 Μπείτε στον εικονικό κόσμο

Την πρώτη εβδομάδα της κρίσης, οι διαδικτυακές πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα αυξήθηκαν, παρά τη συνολική πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Με άλλα λόγια, μολονότι μεγάλο τμήμα του κόσμου είναι κλεισμένο στο σπίτι του αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν εικονικές εναλλακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τους πελάτες σας.1

Από μαθήματα γιόγκα και συμβούλους ομορφιάς έως σχεδιαστές κήπων και μαθήματα τραγουδιού για παιδιά,2 οι επιχειρήσεις δημιουργούν νέους ιστοτόπους ή χρησιμοποιούν τεχνολογία βιντεοκλήσης για να αξιοποιήσουν αυτά που προσφέρουν για μια προσφάτως απομονωμένη βάση πελατών.

Μουσεία3 όπως τα παγκοσμίου φήμης Musée d'Orsay στο Παρίσι, το Μουσείο φυσικής ιστορίας στο Λονδίνο και το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ πλέον προσφέρουν μια ευρεία γκάμα διαδραστικών "ξεναγήσεων", κατά τις οποίες συχνά μπορείτε να εστιάσετε στα τεχνουργήματα και να πλησιάσετε περισσότερο από όσο θα μπορούσατε ποτέ στην πραγματικότητα.

Επίσης στην Κίνα, εταιρείες όπως οι Taobao και Alibaba διοργάνωσαν μια συναυλία εξ αποστάσεως'4 όπου δημοφιλείς καλλιτέχνες παρουσίασαν σε ζωντανή ροή το πρόγραμμά τους σε κοινό που τους παρακολουθούσε από το σπίτι του. Η εκδήλωση προσέλκυσε ένα διαδικτυακό κοινό 4 εκατομμυρίων και συγκέντρωσε χρήματα για το ιατρικό προσωπικό.

5 Αναγνωρίστε τις νέες κοινωνικές νόρμες και προσθέστε αξία όπου είναι εφικτό

Η αναστάτωση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό αναγκάζει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, να λάβουν διαφορετικές αποφάσεις και να δημιουργήσουν νέες ρουτίνες. Ως επιχείρηση, εξετάστε πώς και πού μπορείτε να ανταποκριθείτε και να προσθέσετε αξία στη νέα πραγματικότητα στην οποία έχουν πλέον βρεθεί δισεκατομμύρια άνθρωποι και κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές για κάθε αγορά.

Για παράδειγμα, με τόσο κόσμο πλέον να περνάει όλο τον χρόνο του στο σπίτι, μπορεί η επωνυμία ή η επιχείρησή σας να τους βοηθήσει να νιώσουν καλά για τον τρόπο που δαπανούν αυτόν τον χρόνο; Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί η IKEA, η οποία δημιούργησε τον κατάλογο "Μένουμε σπίτι"1, ένα βιβλιαράκι ζωγραφικής για παιδιά με δυνατότητα εκτύπωσης, μια παιχνιδιάρικη εκδοχή του κανονικού της καταλόγου επίπλωσης σπιτιού.

Αν η επιχείρησή σας μπορεί να βρει έναν τρόπο να είναι ενεργά παρούσα και πραγματικά χρήσιμη στον κόσμο αυτήν την δύσκολη περίοδο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε μια πιο πιστή και αφοσιωμένη βάση θαυμαστών και να βρεθείτε σε ισχυρή θέση για μελλοντική ανάπτυξη.

6 Αξιοποιήστε τα πιο πρόσφατα insight καταναλωτών και κλάδων

Ένα πράγμα είναι σαφές όσο διαρκεί η COVID-19: η αλλαγή αποτελεί σταθερά. Χρησιμοποιήστε insight καταναλωτών για να αξιοποιήσετε τις γνώσεις σας στη διαμόρφωση του μάρκετινγκ για κάθε περιοχή. Δείτε παρακάτω ορισμένους χρήσιμους πόρους: